Şimdi Ara

Aniden yüksüz halde ısınmaya başlayan işlemci

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
1.353
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

epeyce uzun bir süredir (6 seneden fazla) i5 4570 3.6ghz işlemcimle birlikte Seidon 120v sıvı soputma kullanıyorum sorunsuz bir şekilde. Yüklü durumda maks 60 dereceleri boşta maks 40ları görüyordum ta ki bugün aniden yüksüz halde işlemcimin asırı ısındığını farketmeme kadar.

İşlemcimin ve ekran kartımın ısılarını ara ara takip ederim, ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyorum. Görev yöneticisinde ve CPUID de %0-5 arası CPU utilization görünürken 90 dereceleri görünce şok oldum. Bilgisayarı kapatıp BIOSda kontrol ettiğimde de yine aynı görüntü. İşlemci ısım 90ların üzerinde.

Aklıma mantıklı hiç bir açıklama gelmedi, soğutmayı çıkarıp temizleyip macun yenileyip geri taktım hiçbir fark olmadı. Herhangi bir mining veya virüs olma ihtimali aklıma gelse de işlemci kullanımım beredeyse yok iken ve hatta BIOS’da da bu problemin devam ettiği görülürken o ihtimalden de uzaklaştım. Benzer problem yaşayan veya sorun hakkında fikir sahibi olan kimse var mı? Yardımınıza ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler.

Aniden yüksüz halde ısınmaya başlayan işlemci

• Yapay Zekanın Yanıtı

Bilgi: İşlemci Çok Isınıyor

İşlemcinin aniden yük olmadan ısınmaya başlaması, bilgisayar sistemlerinde yaygın bir sorun olabilir. Bu durum, bilgisayarın performansını olumsuz etkileyebilir ve hatta donanım hasarına yol açabilir.

Isınmaya Neden Olan Faktörler:

• Toz birikimi: İşlemci fanı ve soğutucusu üzerinde biriken toz, hava akışını engelleyerek ısı birikimine neden olabilir.
    • Yetersiz termal macun: İşlemci ile soğutucu arasında yetersiz termal macun bulunması, ısı transferini zayıflatır.
    • Soğutma sistemi arızası: İşlemci fanının arızalanması veya soğutma sıvısının sızması gibi soğutma sistemi sorunları, işlemcinin aşırı ısınmasına neden olabilir.
    • Virüs veya kötü amaçlı yazılım: Bazı virüsler ve kötü amaçlı yazılımlar, işlemci kaynaklarını aşırı kullanarak ısı birikmesine yol açabilir.

Isınmanın Belirtileri:

• Bilgisayarın yavaşlaması veya donması
    • İşlemci fanının yüksek hızda çalışması
    • Bilgisayardan gelen yanık kokusu

Sorunu Giderme Adımları:

• Bilgisayarı kapatıp soğumasını bekle: Bilgisayarı kapatın ve soğuması için birkaç saat bekleyin.
    • Toz birikimini temizle: İşlemci fanını ve soğutucusunu dikkatlice temizleyin.
    • Termal macunu kontrol edin: Eski termal macunu temizleyin ve işlemci ile soğutucu arasına yeni termal macun sürün.
    • Soğutma sistemini kontrol edin: İşlemci fanını ve soğutma sıvısını kontrol edin. Arızalı parçaları değiştirin.
    • Virüs taraması yapın: Bilgisayarınızı virüs ve kötü amaçlı yazılım açısından tarayın.

Bu adımları uyguladıktan sonra işlemcinin aşırı ısınması sorunu devam ediyorsa, profesyonel bir teknisyenden yardım almanız önerilir.

Önemli Hususlar:

• Aşırı ısınan bir işlemciyi kullanmaya devam etmek, donanım hasarına yol açabilir.
    • İşlemciyi aşırı soğutmaktan kaçının, çünkü bu da bilgisayarın performansını olumsuz etkileyebilir.
    • Bilgisayarınızı düzenli olarak temizlemek ve bakımını yapmak, işlemci aşırı ısınması sorunlarının önlenmesine yardımcı olur.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Benim aklima tek ihtimal sivi sogutma pompa arızası geliyor, zira macunu vs tekrar yenileyip montaj gerceklestirdigini söyledigin halde isilarda bi düşüş olmadigina göre pompa işlevi yerine getirmiyor.
  • ezicioyuncu kullanıcısına yanıt

Korktuğum ve pek aklıma getirmek istemediğim ihtimal de soğutucunun problem çıkarması ama düşününce tüm herşey buna işaret ediyor... İlginç bir şekilde yarım saat önce 90 derecede sabitlenmiş işlemci ısım 30 saniye içinde 40a düştü ve herşey eski haline döndü... Bu sırada ne öncesinde ne sonrasında CPU kullanımı yoktu. Ardından yeniden kısa süreliğine bir git gel oldu ve bir süredir iyi gibi duruyor. Yaptığım hiç bişey yok desem yeridir. Sanırım soğutucum ölüyor... Yapılabilecek bir şey var mı tamir için?

• berbat88 B kullanıcısına yanıt

Merhaba soğutucu pompa çalışmıyor olabilir. Pompa agrizalari yapılabilir bakmak gerekiyor. idarelik Stock Fan alabilirsiniz en ucuz yollu

• biosta o derecelerı gormek ıcın sogutucusuz kullanmak lazım işlemciyi :)

sıvı sogutmanız ömrünü tamamlamıs gıbı.

iyi bir hava sogutma alıp ömürlük kullanın..

(fiyatı bırazcık pahalı ama FUMA2 öneririm Qpbilişimde 500 tl idi. )

DN: kasanıza sıgıp sığmadıgını kontrol ederek alın

• Cevaplarınız ve önerileriniz için çok teşekkür ederim hepinize. Şu anda olabildiğince 1 seneye yakın idare etmek istiyorum, sistemi yenileyebilecek duruma gelince Ryzen 5 bir işlemci alıp kendi stok fanı ile kullanmayı düşünüyordum. O yüzden şu anda soğutucuya para vermek biraz israf olacak, yada bazılarınızın önerdiği gibi sağlam ömürlük bişeyler alıcam ama onun da ne kadar gerekli olup olmayacağını bilemiyorum.

Sizce bu ömrünü tamamlamaya yaklaşmış soğutucu ile devam edip dediğim gibi alabildiğim vakitte AMD Ryzen bir işlemci alıp, stok fanı ile mi devam edeyim? Gözlemlediğim kadarı ile CPU 90 dereceleri gördüğü gibi ciddi bir şekilde throttlelıyor kendini. Geçen gün test yaparken normalde 3.6GhZ olan çekirdek hızını 1.5'lerde gördüm tabi bu pompaların tutukluk ettiği esnadaydı şu anda değerler normale dönmüş durumda ama burada kalmayacağı aşikar gibi. Bu soğutma ile en azından bi 4-5 ay devam etmek ne denli güvenli olur?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berbat88 -- 25 Kasım 2020; 13:40:21 >

• quote:

Orijinalden alıntı: berbat88

Cevaplarınız ve önerileriniz için çok teşekkür ederim hepinize. Şu anda olabildiğince 1 seneye yakın idare etmek istiyorum, sistemi yenileyebilecek duruma gelince Ryzen 5 bir işlemci alıp kendi stok fanı ile kullanmayı düşünüyordum. O yüzden şu anda soğutucuya para vermek biraz israf olacak, yada bazılarınızın önerdiği gibi sağlam ömürlük bişeyler alıcam ama onun da ne kadar gerekli olup olmayacağını bilemiyorum.

Sizce bu ömrünü tamamlamaya yaklaşmış soğutucu ile devam edip dediğim gibi alabildiğim vakitte AMD Ryzen bir işlemci alıp, stok fanı ile mi devam edeyim? Gözlemlediğim kadarı ile CPU 90 dereceleri gördüğü gibi ciddi bir şekilde throttlelıyor kendini. Geçen gün test yaparken normalde 3.6GhZ olan çekirdek hızını 1.5'lerde gördüm tabi bu pompaların tutukluk ettiği esnadaydı şu anda değerler normale dönmüş durumda ama burada kalmayacağı aşikar gibi. Bu soğutma ile en azından bi 4-5 ay devam etmek ne denli güvenli olur?

hocam o zaman önerim stok soğutucu satan varsa bakın ondan alın ama eski işlemci olduğu için bulabilir misiniz bilemedim

• Börcır kullanıcısına yanıt

https://www.n11.com/bilgisayar/bilgisayar-bilesenleri/sogutucu-ve-fan?q=lga+1150

Böyle bişeyler çıkıyor aslında belki de idarelik. Ama şu anda Seidon 120v dediğim gibi, pompaları eskisi gibi çalışır hale geldi heralde bir iki tokat attıktan sonra. Yük halinde 60 boşta maks 40 seviyesine geldi. Tabi dediğim gibi bir daha birden bire bozulmayacağının garantisi yok fakat stok fan alsam ortalama ısılar zaten 80lere gelecek gibi. Seidon yarı yolda bırakırsa heralde ya idarelik bi stok fan alacağım yukarda paylaştıklarımdan birisinden, yada ilerde de kullanmalık diğer arkadaşların da önerdiği gibi FUMA 2 gibi bir ürün alacağım.

Bir de tabi önümde şöyle bir engel de var, benim CPU i5 4570 1150 soket. Hani ilerde almam muhtemel CPU'nun AM4 olduğunu düşünürsek alacağım soğutucunun hem 1150 hem de AM4 gibi modern işlemci soketlerini desteklemesi gerekecek. Bu şekilde bir ürün var mı bilmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berbat88 -- 25 Kasım 2020; 13:52:32 >

• quote:

https://www.n11.com/bilgisayar/bilgisayar-bilesenleri/sogutucu-ve-fan?q=lga+1150

Böyle bişeyler çıkıyor aslında belki de idarelik. Ama şu anda Seidon 120v dediğim gibi, pompaları eskisi gibi çalışır hale geldi heralde bir iki tokat attıktan sonra. Yük halinde 60 boşta maks 40 seviyesine geldi. Tabi dediğim gibi bir daha birden bire bozulmayacağının garantisi yok fakat stok fan alsam ortalama ısılar zaten 80lere gelecek gibi. Seidon yarı yolda bırakırsa heralde ya idarelik bi stok fan alacağım yukarda paylaştıklarımdan birisinden, yada ilerde de kullanmalık diğer arkadaşların da önerdiği gibi FUMA 2 gibi bir ürün alacağım.

Bir de tabi önümde şöyle bir engel de var, benim CPU i5 4570 1150 soket. Hani ilerde almam muhtemel CPU'nun AM4 olduğunu düşünürsek alacağım soğutucunun hem 1150 hem de AM4 gibi modern işlemci soketlerini desteklemesi gerekecek. Bu şekilde bir ürün var mı bilmiyorum.

Hocam artık bütçenize göre. Attığım MSI Ryzen 5000 de destekliyor, sizinkini de.

• Börcır kullanıcısına yanıt

Aynı anda o kadar çok soketi desteklediğini görmemiştim, baya iyiymiş. Dediğiniz gibi, bir miktar idare edip sonra karar vereceğim artık, teşekkür ederim.

Bu arada sanırım Fuma 2 de 1150 soket ve AM4 destekliyormuş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berbat88 -- 25 Kasım 2020; 13:55:4 >
  • quote:

Aynı anda o kadar çok soketi desteklediğini görmemiştim, baya iyiymiş. Dediğiniz gibi, bir miktar idare edip sonra karar vereceğim artık, teşekkür ederim.

Bu arada sanırım Fuma 2 de 1150 soket ve AM4 destekliyormuş.

kasanız 155mm hava cpu sogutucu desteklıyor ıse sekmentinin en iyisi

FUMA 2NIN destekledıgı soketler.

Compatibility:

Intel®:

Socket LGA775

Socket LGA1150

Socket LGA1151

Socket LGA1155

Socket LGA1156

Socket LGA1200

Socket LGA1366

Socket LGA2011 (v3)

Socket LGA2066

AMD®:

Socket AM2

Socket AM2+

Socket AM3

Socket AM3+

Socket AM4

Socket FM1

Socket FM2

Socket FM2+

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acura07 -- 25 Kasım 2020; 14:19:39 >

• acura07 kullanıcısına yanıt

Teşekkürler bilgilendirme için. Fuma 2 ile MSI Core Frozr S arasında kaldım. MSI biraz daha ucuz, 400 TL Fuma 2 ise 550 TL'den başlıyor. Performans karşılaştırmaları var mı acaba merak ediyorum ve hangisi daha fazla ses çıkarıyor daha uzun ömürlü olur vs. bunlara bi cevap bulabilirsem karar vermiş olurum gibi.

• quote:

Teşekkürler bilgilendirme için. Fuma 2 ile MSI Core Frozr S arasında kaldım. MSI biraz daha ucuz, 400 TL Fuma 2 ise 550 TL'den başlıyor. Performans karşılaştırmaları var mı acaba merak ediyorum ve hangisi daha fazla ses çıkarıyor daha uzun ömürlü olur vs. bunlara bi cevap bulabilirsem karar vermiş olurum gibi.

şuan en sessiz hava sogutmalardan bırısıne bakıyorsunuz  full yukte bıle duymanız cok zor.

https://www.qp.com.tr/scythe-fuma-2-intel-ve-amd-uyumlu-islemci-sogutucu

edit stok bitmiş 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acura07 -- 25 Kasım 2020; 14:31:11 >

• quote:

Orijinalden alıntı: acura07

şuan en sessiz hava sogutmalardan bırısıne bakıyorsunuz  full yukte bıle duymanız cok zor.

https://www.qp.com.tr/scythe-fuma-2-intel-ve-amd-uyumlu-islemci-sogutucu

edit stok bitmiş 

Alıntıları Göster

Aklımı fena halde çeliyosunuz :). Cooler Master MasterBox MB511 kasa kullanıyorum, boyutları problem yaratır mı veya bilmem gereken başka bir şey var mı?

• Herkes sıvı soğutma arızası diye yazmış ama benzer bir şey başıma gelmişti, virus olabileceğini düşündüm ve format attım geçmedi bu sefer ssd ile harddiski çıkarıp başka bir harddisk ile sistemi denedim aynı sorunu yaşamadım.

Kısaca virüs olabilir tüm ssd ve harddiskleri çıkarıp farklı bir harddisk/ssd takarak denemenizi tavsiye ederim.

165 e kadar yolu var o zamanAniden yüksüz halde ısınmaya başlayan işlemci 

ben akıl çelecek bişi demedimAniden yüksüz halde ısınmaya başlayan işlemci 

• Concordato kullanıcısına yanıt

şüphelenmedim değil fakat biosda bile problem çıkarması bana mantıklı gelmedi. Elimde 3 disk var 3'ü de takılı. Disksiz çalıştırıp BIOS'da kontrol etsem olur sanırım. Fakat öncelikle problemin yeniden baş göstermesi lazım keza şu anda dediğim gibi durduk yere kendiliğinden belki de benim pompaya temasımdan sonra sorun düzeldi.

Bu arada 165'e kadar yolu olan ne? :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berbat88 -- 25 Kasım 2020; 14:52:37 >
    Pompa da olabilir hocam tabi ki siz gene de sorun tekrar ederse acele alış-veris yapmadan biosu tek başına kontrol edersiniz.
  • quote:

şüphelenmedim değil fakat biosda bile problem çıkarması bana mantıklı gelmedi. Elimde 3 disk var 3'ü de takılı. Disksiz çalıştırıp BIOS'da kontrol etsem olur sanırım. Fakat öncelikle problemin yeniden baş göstermesi lazım keza şu anda dediğim gibi durduk yere kendiliğinden belki de benim pompaya temasımdan sonra sorun düzeldi.

Bu arada 165'e kadar yolu olan ne? :D

işlemci sogutucu boyutuAniden yüksüz halde ısınmaya başlayan işlemci 

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.