Arkadaşlar selamlar, epeyce uzun bir süredir (6 seneden fazla) i5 4570 3.6ghz işlemcimle birlikte Seidon 120v sıvı soputma kullanıyorum sorunsuz bir şekilde. Yüklü durumda maks 60 dereceleri boşta maks 40ları görüyordum ta ki bugün aniden yüksüz halde işlemcimin asırı ısındığını farketmeme kadar. İşlemcimin ve ekran kartımın ısılarını ara ara takip ederim, ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyorum. Görev yöneticisinde ve CPUID de %0-5 arası CPU utilization görünürken 90 dereceleri görünce şok oldum. Bilgisayarı kapatıp BIOSda kontrol ettiğimde de yine aynı görüntü. İşlemci ısım 90ların üzerinde. Aklıma mantıklı hiç bir açıklama gelmedi, soğutmayı çıkarıp temizleyip macun yenileyip geri taktım hiçbir fark olmadı. Herhangi bir mining veya virüs olma ihtimali aklıma gelse de işlemci kullanımım beredeyse yok iken ve hatta BIOS’da da bu problemin devam ettiği görülürken o ihtimalden de uzaklaştım. Benzer problem yaşayan veya sorun hakkında fikir sahibi olan kimse var mı? Yardımınıza ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler. |
Bilgi: İşlemci Çok Isınıyor
İşlemcinin aniden yük olmadan ısınmaya başlaması, bilgisayar sistemlerinde yaygın bir sorun olabilir. Bu durum, bilgisayarın performansını olumsuz etkileyebilir ve hatta donanım hasarına yol açabilir.
Isınmaya Neden Olan Faktörler:
- Toz birikimi: İşlemci fanı ve soğutucusu üzerinde biriken toz, hava akışını engelleyerek ısı birikimine neden olabilir.
- Yetersiz termal macun: İşlemci ile soğutucu arasında yetersiz termal macun bulunması, ısı transferini zayıflatır.
- Soğutma sistemi arızası: İşlemci fanının arızalanması veya soğutma sıvısının sızması gibi soğutma sistemi sorunları, işlemcinin aşırı ısınmasına neden olabilir.
- Virüs veya kötü amaçlı yazılım: Bazı virüsler ve kötü amaçlı yazılımlar, işlemci kaynaklarını aşırı kullanarak ısı birikmesine yol açabilir.
Isınmanın Belirtileri:
- Bilgisayarın yavaşlaması veya donması
- İşlemci fanının yüksek hızda çalışması
- Bilgisayardan gelen yanık kokusu
Sorunu Giderme Adımları:
- Bilgisayarı kapatıp soğumasını bekle: Bilgisayarı kapatın ve soğuması için birkaç saat bekleyin.
- Toz birikimini temizle: İşlemci fanını ve soğutucusunu dikkatlice temizleyin.
- Termal macunu kontrol edin: Eski termal macunu temizleyin ve işlemci ile soğutucu arasına yeni termal macun sürün.
- Soğutma sistemini kontrol edin: İşlemci fanını ve soğutma sıvısını kontrol edin. Arızalı parçaları değiştirin.
- Virüs taraması yapın: Bilgisayarınızı virüs ve kötü amaçlı yazılım açısından tarayın.
Bu adımları uyguladıktan sonra işlemcinin aşırı ısınması sorunu devam ediyorsa, profesyonel bir teknisyenden yardım almanız önerilir.
Önemli Hususlar:
- Aşırı ısınan bir işlemciyi kullanmaya devam etmek, donanım hasarına yol açabilir.
- İşlemciyi aşırı soğutmaktan kaçının, çünkü bu da bilgisayarın performansını olumsuz etkileyebilir.
- Bilgisayarınızı düzenli olarak temizlemek ve bakımını yapmak, işlemci aşırı ısınması sorunlarının önlenmesine yardımcı olur.