Şimdi Ara

Anlayarak Hızlı okumak isteyenler: Buradan (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
27
Favori
3.512
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Teşekkür ederim hocam. Sorular dikkatsizlikten kaçıyordu. 15 etkinlik felan yaptım gözüm ağrıdı. 21 gün istikrarla devam edeceğim. Tekrar teşekkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Demîr

Teşekkür ederim hocam. Sorular dikkatsizlikten kaçıyordu. 15 etkinlik felan yaptım gözüm ağrıdı. 21 gün istikrarla devam edeceğim. Tekrar teşekkürler.

• Benzer şeylerden bahsetmiş. Teşekkür ederim paylaşımın için..
  • güncel..
  • Bu işte amacınız çok önemli. Zamanında forumdan bir arkadaşla hızlı okuma eğitimi aldık; ama gram faydalı olduğunu düşünmedim. Tüm her şeyi eksiksiz yerine getirmeme rağmen, etkisiz bir yöntem olduğunu fark ettim. Amaç kısmına dönersek YGS gibi sınavlara hazırlanıyorsanız haliyle biraz hızlı olmanız gerekiyor. Bunda da sözel olan Türkçe, nisbeten sosyal gibi kısımlarda hız kazanmalısınız. Hızlı okumada da ayrıntıları önemsemeden genel anlamı çıkarmaya çalıştığınız için bir miktar hızlanıyorsunuz. Lakin, siz roman okuyacağım hızlı okumak istiyorum diyorsanız avcunuzu yalarsınız. Belki kişisel gelişim kitabı okuyabilirsiniz; ama bir Dünya Klasiklerinden roman okuyamazsınız. Çünkü siz bir kitabı okurken, tüm betimlemeleri, her şeyi gözünüzde canlandırıyorsunuz. Kafanızda resmen bir film çekiyorsunuz. Özellikle diyalog bölümlerini düşünün. Diyalog konuşturma yaptığınızı düşünün. Sanki epey hızlandırılmış bir film gibi. Daha çok kitap okuyayım hevesiyle, sırf kitap bitirmek amacıyla kitaplarınızı sözde okursunuz. Zevk alır mısınız? Kesinlikle alamazsınız. Tabii bu dediklerim hızlı normale yakın hızlardaysanız. Aşırı derecede yavaşlık varsa, bu bir şekilde çözülmeli.

Bu işlere epey kafa yormuş, hatta belli hızlara ulaşmış bir insan olarak hızlı okumayı forumdaki yazıları okurken, internetteki yazıları okurken, gazete okurken, belki YGS'de Türkçe kısmında kullanabilirsiniz. Fakat, keyif amaçlı roman okuyamazsınız. Amacınızı bilin, ona göre hareket edin. Bana sorarsanız tamamen gereksiz, vakit kaybı bir olay. Eğer ki belli bir aşamaya gelirseniz hız olarak, anlama oranınız ciddi derecede düşmeye başlayacak, o anlama oranı da düşmediğini farz etsek, bir süre sonra hızlı okuma olayını unutacaksanız, sanki hiç çalışmamış gibi devam edeceksiniz.

Alıntıladığın yazıda da bahsedilen yok şu kadar eser var, şu kadar yayın var kısmına da şunu söyleyim. Tüm eserleri okumalıymışsınız, sanki her şeyi okumazsanız eksik kalacakmışsınız gibi hissetmeyin. İşten zevk almaya bakın. Kitap okuyorsanız, zevk almanız gerekiyor. Yoksa her kitaptan hayatanıza yön verecek mesajlar arıyorsanız, yanılıyorsunuz. Şu kadar sürede şu kadar kitap bitirdim demenin hiçbir anlamı yok. Kasmayın, zevk almaya bakın.

Kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi barman -- 7 Nisan 2013; 16:59:55 >

• Bu yazıyı okuduktan sonra ,okuma hızımda gözle görülür bir artış oldu kardeş ellerine sağlık ama artık göremiyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: barman

Bu işte amacınız çok önemli. Zamanında forumdan bir arkadaşla hızlı okuma eğitimi aldık; ama gram faydalı olduğunu düşünmedim. Tüm her şeyi eksiksiz yerine getirmeme rağmen, etkisiz bir yöntem olduğunu fark ettim. Amaç kısmına dönersek YGS gibi sınavlara hazırlanıyorsanız haliyle biraz hızlı olmanız gerekiyor. Bunda da sözel olan Türkçe, nisbeten sosyal gibi kısımlarda hız kazanmalısınız. Hızlı okumada da ayrıntıları önemsemeden genel anlamı çıkarmaya çalıştığınız için bir miktar hızlanıyorsunuz. Lakin, siz roman okuyacağım hızlı okumak istiyorum diyorsanız avcunuzu yalarsınız. Belki kişisel gelişim kitabı okuyabilirsiniz; ama bir Dünya Klasiklerinden roman okuyamazsınız. Çünkü siz bir kitabı okurken, tüm betimlemeleri, her şeyi gözünüzde canlandırıyorsunuz. Kafanızda resmen bir film çekiyorsunuz. Özellikle diyalog bölümlerini düşünün. Diyalog konuşturma yaptığınızı düşünün. Sanki epey hızlandırılmış bir film gibi. Daha çok kitap okuyayım hevesiyle, sırf kitap bitirmek amacıyla kitaplarınızı sözde okursunuz. Zevk alır mısınız? Kesinlikle alamazsınız. Tabii bu dediklerim hızlı normale yakın hızlardaysanız. Aşırı derecede yavaşlık varsa, bu bir şekilde çözülmeli.

Bu işlere epey kafa yormuş, hatta belli hızlara ulaşmış bir insan olarak hızlı okumayı forumdaki yazıları okurken, internetteki yazıları okurken, gazete okurken, belki YGS'de Türkçe kısmında kullanabilirsiniz. Fakat, keyif amaçlı roman okuyamazsınız. Amacınızı bilin, ona göre hareket edin. Bana sorarsanız tamamen gereksiz, vakit kaybı bir olay. Eğer ki belli bir aşamaya gelirseniz hız olarak, anlama oranınız ciddi derecede düşmeye başlayacak, o anlama oranı da düşmediğini farz etsek, bir süre sonra hızlı okuma olayını unutacaksanız, sanki hiç çalışmamış gibi devam edeceksiniz.

Alıntıladığın yazıda da bahsedilen yok şu kadar eser var, şu kadar yayın var kısmına da şunu söyleyim. Tüm eserleri okumalıymışsınız, sanki her şeyi okumazsanız eksik kalacakmışsınız gibi hissetmeyin. İşten zevk almaya bakın. Kitap okuyorsanız, zevk almanız gerekiyor. Yoksa her kitaptan hayatanıza yön verecek mesajlar arıyorsanız, yanılıyorsunuz. Şu kadar sürede şu kadar kitap bitirdim demenin hiçbir anlamı yok. Kasmayın, zevk almaya bakın.

Kolay gelsin.
    quote:

Bence yanlış düşünüyorsun..

• quote:

Orijinalden alıntı: sweetlyboy01

quote:

Bence yanlış düşünüyorsun..

Peki o zaman. Sen bu işe kafa yor, belli bir aşamaya gel. Sonra en basitinden Dostoyevski'den Yeraltından Notlar kitabını alıp tüm hızınla oku bakalım, ne anlayabiliyorsun kitaptan? Ben de daha önceleri senin açından bakıyordum ve söylenenler çok mantıklı geliyordu.

Hatta ünlü yönetmen Woody Allen'ın bir sözü var "Hızlı okuma kursuna gidip Savaş ve Barış'ı okudum, sanırsam olaylar Rusya'da geçiyordu."

Tabii burada abartılı bir ironide bulunmuş; ama anlatmak istediği açıkça ortada. Hızlı okumayı anca günlük, basit okumalarda kullanabilirsin. Hızlı hızlı gazete haberleri felan okursun; fakat olayın içinde betimleme, düşünme payı vs. varsa başarısız olursun, açık ve net.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi barman -- 7 Nisan 2013; 20:54:56 >

• O konuda hemfikiriz zaten. Benim katılmadığım konu illa ki çok yavaş ya da tam hızla okumak zorunda değiliz. Emin ol 400km/ dk'da anlayamayacağın bir metin yok senin. Son derece hızlı ve anlayarak okuma zaten bu demek. Ben fantazi yapıp 1000 km okuyun demedim hiç. Metnin bütününü okursan göreceksin..
  • quote:

Orijinalden alıntı: sweetlyboy01

O konuda hemfikiriz zaten. Benim katılmadığım konu illa ki çok yavaş ya da tam hızla okumak zorunda değiliz. Emin ol 400km/ dk'da anlayamayacağın bir metin yok senin. Son derece hızlı ve anlayarak okuma zaten bu demek. Ben fantazi yapıp 1000 km okuyun demedim hiç. Metnin bütününü okursan göreceksin..

İnan ki denemiş bir insan olarak 400 bile fazla hızlıdır. Mesela dünya klasiklerini 180'den fazla hızla okumam; okursam anlam kaybı yaşarım. Hani 250 civarı okuma hızıyla 400 arasındaki farkı küçümseme; gerçekten epey fark var. Çünkü senin içinde konuşan iç sesin var. Bu iç sesin normal konuşma hızından bir miktar daha hızlı olabilir. Sen bir şeyi okurken, aynı zamanda içinde kendi sesinden tekrarlıyorsun her şeyi. İşte sen 400'de okumaya çalışırsan iç sesin seni takip etmekle etmeme arasında kalır ve anlam kaybın artar. Hani 400 rakamını şu anlamda küçümseme diyorum. Bu nette yaptığın testleri de bir kenara bırak. Sen ciddi bir romanı alıp 1 cümlenin kelimelerini say, sonra satır sayısı ile çarpıp sayfa sayısını da 10'a çıkar. Sonra anlayarak ama hızlı okumaya çalış. Hızlı okumaya çalışırken de anlam kaybın sürünecek, ona rağmen aldırış etmeyip anlamaya çalışıp 10 sayfayı bitirdiğinde okuma hızın 290-300'ü zor geçer. En büyük hata 1 sayfa üzerinden hesaplanmasıdır. 1 sayfa okumakla 10 sayfa okumak arasında fark yokmuş gibi gözüküyor; ama net fark olur. Sen 1 sayfayı 400'le okursun, ama 400'le devam edemezsin.

Hani emin ol felan diyorsun da, dakikada 800-900 kelime okuyabilecek de seviyedeyim. Hani bu işin sertifikasını almış, belli süre ciddi kafa patlatmış bir insanım. Buna rağmen bunları söylüyorum. Ha amacım hevesini kırmak değil de, realist açıdan bakmak.

• güncel..
  • Hocam bunlar da benim elimdeki birkaç egzersiz.

http://www.mediafire.com/download.php?8y1vaaf3s8c8kyd

Virüs taraması yapılmıştır arkadaşlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Elessar Eredhian

Hocam bunlar da benim elimdeki birkaç egzersiz.

http://www.mediafire.com/download.php?8y1vaaf3s8c8kyd

Virüs taraması yapılmıştır arkadaşlar.

İnceleyeceğim teşekkürler..
  • Guncel

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konuyu takip etmiyorken bir tartışma geçmiş benim de görüşüm şu:

Hızlı okumanın amacı gün içinde önümüze gelen sayısız evrakı v.s bunların içinde önemli bilgileri almak ve önemsiz kısımlara da kısaca göz atmak (Temel amaç:Günlük aktivitelerde yararlı kullanmak)

Mesela bankaya gittin diyelim kredi çekmek için veya başka bir iş için önüne en az 30 sayfalık bir yazı geliyor tabi sende okumaya üşendiğin için imzalıyorsun gidiyor sonra hak ararken sorun oluyor fakat bu yetenekle o yazılara hızlıca göz atıyorsun ve önemli yerleri kapıyorsun ona göre konuşup vazgeçme şansın oluyor.Roman okurken keyif almaya bilirsin ama maksimum hızda okuma o zaman hızını düşür anlama kapasiteni arttır.Bu senin yeteneğini köreltmez.Ayrıca bir kitabı ilk okuyuşta her zaman kitaba hakim olamazsın bazen ikinci ve üçüncü okuduğunda farklı detaylar gözüne çarpar.

• Ne bu böyle 2 hafta da bir upluyorsun? Şikayet + block
  • Bundan bir 5 sene önce hızlı okuma kursuna gitmiştim.Şuan bu programı açıp çalışmaya başladım ve o kursun yararlarının hala üzerimde olduğunu anlıyorum.Program bir ton para ödediğim kursa birebir benziyor.Alıştırmalar ve teknikler aynı.

Herkese tavsiye ederim.
  • Teşekkür ederim yorumunuz için.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.