Şimdi Ara

ARABA SATMA PROSEDÜRÜ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
8.478
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar araç alacakların sordukları sorular var ancak birde işin satıcı kısmı var .
    yakın zamanda aracımı satacağım. başka ile de gidebilir. sorum şu

aracı satarken alıcıya verilecek evraklar nelerdir?

ruhsat, noter satış senedinin bir nüshası dışında .
    1- zorunlu trafik sigortası alıcıya geçer mi bu verilecek mi?
    2-araç kaskoluysa bu alıcıya geçer mi , evraklar verilecek mi?
    3- aracın vergi borcu olmadığına dair belge (emiz kağıdı diyorlardı eskiden ) verilecek mi . bunu vergi, dairesi mi trafik müdürlüğü mü veriyor.

bunun dışında satıcının yapması gereken hazırlıklar var mı . bilgilendirirseniz sevinirim.

• Satıcı olarak aracın faturasını ruhsatını alıcıya veriyorsunuz.
    Temiz kağıdını noter alıyor.Noter satışı 2 nüsha hazırlanıyor ve 1 nüshası alıcıya diğeride satıcıya veriliyor..
    Sigortalar alıcıya geçmez. Trafik sigortasını alıcı noter satışından sonra kendi adına yenisini yaptırmak zorunda.
    Kko zaten düşer .
    sen satıcı isen kaskoyu hemen iptal ettirebilirsin ve paranın bir kısmını geri alabilirsin.
    Trafik sigortasını ise alıcı ile konuş ve alıcı kendi adına yeni sigorta yaptırınca sana haber versin ve sen kendinkini iptal ettirip paranın kalan kısmını sigortadan geri al.
    Yapman gereken hazırlık olarak aracı yıkamış olarak temiz teslim etmen ve içindeki ıvır zıvır kağıtları,fişleri vs. çöpleri almışolman lazım.Bana arabayı satan aile gibi kirli teslim etmemen

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi realgs -- 22 Temmuz 2008; 22:06:00 >
  • teşekkürler
    temiz kağıdı herhangi bir yerden alınabiliyor mu?
  • bu noter aradan çıkıyo mu ağustostan itibaren nası oluyo yeni sistem

• quote:

Orjinalden alıntı: realgs

Yapman gereken hazırlık olarak aracı yıkamış olarak temiz teslim etmen ve içindeki ıvır zıvır kağıtları,fişleri vs. çöpleri almışolman lazım.Bana arabayı satan aile gibi kirli teslim etmemen

• araç satış devir işlemleri noterlerin elinden alınıp trafik tescile verilmişti ve yasa 1ağustostan itibaren yürürlüğe girecekti, fakat trafiğin bu konuda yeterli alt yapısı olmadığı için ikinci bir yasa teklifi meclis başkanlığına sunuldu ve sözkonusu yasanın yürürlüğünün 1sene daha ertelenmesi amaclanıyor ve büyük ihtimal de yasalaşacak yani arac satış devir islemleri 1 sene daha noterlerde. Pek çoğumuzun yanlış bildiği bir şey var o da sanki satış devir işlemleri trafiğe geçince trafik bu işi ücretsiz yada çok cüz'i bir ücretle yapacağı. Bugün için noterlerde yapılan devir işlemlerinde 300 ytl alınmakta ve bunun da 250 ytl'si doğrudan devlet tarafından alınan harç ve değerli kağıt ücretidir. Yani sadece 50 Ytl notere veriyorduk. Devir işlemlerinin trafikte yapılması halinde sadece noter ücreti olan 50 Ytl'yi vermeyeceğiz trafik 250 ytl'yi paşalar gibi alacak!! Üstelik büyük yerler için konusuyorum pek çok yerde noter var birinde sıra varsa diğerine gidip en fazla 1saatte işi hallediyorduk devir işlerinin trafiğe verilmesi halinde oluşacak yoğunluğu ve bürokratik işlemleri düşünmek bile insanı araç almaktan soğutur. Yine trafikte oluşacak yoğunluktan ötürü herkes gidip saatlerce vakit ayıramayacağından bu defa işimizi vekaletle halletmeye çalışacağız ve ekstradan 100ytl de vekalet ücreti çıkacak karşımıza. Hükümet böyle bir yasayı çıkarmakla neyi amaçladı çok merak ediyorum doğrusu??Vatandaşa bir kıyak yapılacaksa bu 250 ytl'lik harç ücretinin indirilmesi yönünde olmalıydı

• quote:

Orjinalden alıntı: lebu

teşekkürler
    temiz kağıdı herhangi bir yerden alınabiliyor mu?

Hayır vergi dairesinden alınıyor.Zaten vergisini ödemen lazım bu ay,gidip ödemişken al temiz kağıdınıda.
    Tabii bankalardanda ödeniyor vergiler ama AMAN AMAN dekontu kaybetmeyin.3 -5 sene sonra vergi dairesinde borcu var,
    ödenmemiş diye karşınıza çıkarsa o dekontlarla halledeceksiniz...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • İşin en özeti...

1) Vergi dairesine gidin ve temiz kağıdı alın.
    2) Yanınıza temiz kağıdını, aracın ruhsatını ve nufus cuzdanınızı alın
    3) En yakın notere gidin
    4) Sıranızın gelmesi bekleyin, gerisini noter halleder. Noterde işiniz bittiğinde aracınızı artık satmış olacaksınız. Paranızı cebinize koyun, güle güle harcayın...

Trafik sigortası ve kasko için:

1) Trafik sigortası alıcıya geçmiyor
    2) Kasko konusunda bilgim yok nedenine gelince...

Aracı sattığınız zaman satış evraklarını sigortacınıza götürürseniz size kalan kısmı iade eder. Yada yeni araç alacaksanız, yeni aracın üzerinde devam eder (Kasko için özeti bu. Sigortacılardan daha detay bilgi alabilirsiniz)
  • Satarken dolandırılmamak çin nelere dikkat etmek lazım? Tecrübesi olan var mı?
  • Noterde satış vekaleti verme,direk alıcıya satışı yap.
    Veklaetin süresi bitince ve aracı kişi satışı yapmamışsa araç hala senin üzerine olur ama arabanın kendisi sende olmaz.
    Yani resmi olarak arba senin ama fiziksel olarak başkasında olur ki o araçla suç işlenirse sen gümbürtüye gidersin.
    O yüzden noterden direk satışı yap,yapmadan hemen önce paranı al.
    Resmi olarak noter satış kağıdının 1 nüshasını sana bir nüshasını alıcıya verdiği an,araç alıcının malı sayılır. Noterden çıkıpta hadi bankaya gidip parayı vereyim derse ve yolda iken
    seni ekse ve kaçsa resmi olarak hiçbirşey ispat edemezsin.Tabii kanunun belli bir miktarın (sanırım 10 milyar) üstü işlemler banka vasıtası ile havale edilerek el değiştirmesi gerekse de
    adam elden ödedim ben kendisine der kurtulur.Sadece bu kanuna aykırılıktan usulsüzlük cezası alır ki 3-5 kuruş, parayı sana vermeden arabanı almış olur...
    Tabii ver parayı,al arabanın satışını dersende bu sefer o adam sana güvenmez ve ne bileyim yolda beni ekip gitmeyeceğini der.
    Yani 2 ucu boklu değnek.
    Allah karşımıza namuslu düzgün insanları çıkartır inşallah....
    Benim aldığım kişiler düzgün insanlardı ve parayı bankada verdim ordan notere gittik...havale dekontuna "nissan note 1,4 tekna satış bedeli" yazdırdım.en azından yamuk yapsa ve arabayı vermeseler ,
    mahkemede paranın havale amacı araba satışı idi ama arabayı vermediler diye dava açabilirdim.
    Sen satıcı isen parayı al ve noter satışını ver. Adamlar gak guk derlerse,al anahtarı ve ruhsatı sende dursun dersin.Tabii parayı aldıktan sonra.
    Birde parayı elden alıp üzerinde taşıma.O adamlar dürüst olsa bile şerefsizin biri görmüş olur ve seni çarpar.Bankaya gidin parayı hesabına havale ettir yada elden al yatır,
    sonra anahtarı ruhsatı adamlara ver,notere gidin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi realgs -- 23 Temmuz 2008; 13:15:31 >

• quote:

Orijinalden alıntı: realgs

Noterde satış vekaleti verme,direk alıcıya satışı yap.
    Veklaetin süresi bitince ve aracı kişi satışı yapmamışsa araç hala senin üzerine olur ama arabanın kendisi sende olmaz.
    Yani resmi olarak arba senin ama fiziksel olarak başkasında olur ki o araçla suç işlenirse sen gümbürtüye gidersin.
    O yüzden noterden direk satışı yap,yapmadan hemen önce paranı al.
    Resmi olarak noter satış kağıdının 1 nüshasını sana bir nüshasını alıcıya verdiği an,araç alıcının malı sayılır. Noterden çıkıpta hadi bankaya gidip parayı vereyim derse ve yolda iken
    seni ekse ve kaçsa resmi olarak hiçbirşey ispat edemezsin.Tabii kanunun belli bir miktarın (sanırım 10 milyar) üstü işlemler banka vasıtası ile havale edilerek el değiştirmesi gerekse de
    adam elden ödedim ben kendisine der kurtulur.Sadece bu kanuna aykırılıktan usulsüzlük cezası alır ki 3-5 kuruş, parayı sana vermeden arabanı almış olur...
    Tabii ver parayı,al arabanın satışını dersende bu sefer o adam sana güvenmez ve ne bileyim yolda beni ekip gitmeyeceğini der.
    Yani 2 ucu boklu değnek.
    Allah karşımıza namuslu düzgün insanları çıkartır inşallah....
    Benim aldığım kişiler düzgün insanlardı ve parayı bankada verdim ordan notere gittik...havale dekontuna "nissan note 1,4 tekna satış bedeli" yazdırdım.en azından yamuk yapsa ve arabayı vermeseler ,
    mahkemede paranın havale amacı araba satışı idi ama arabayı vermediler diye dava açabilirdim.
    Sen satıcı isen parayı al ve noter satışını ver. Adamlar gak guk derlerse,al anahtarı ve ruhsatı sende dursun dersin.Tabii parayı aldıktan sonra.
    Birde parayı elden alıp üzerinde taşıma.O adamlar dürüst olsa bile şerefsizin biri görmüş olur ve seni çarpar.Bankaya gidin parayı hesabına havale ettir yada elden al yatır,
    sonra anahtarı ruhsatı adamlara ver,notere gidin...

Yani 2 ucu ... değnek. :)

+1...

• Bunun için bankaya gidip 2 hesap açtıracaksınız. Oradaki memura diyeceksiniz ki biz araç satışı yapacağız benim hesabımdaki şu kadar para noter satışı yapınca şu hesaba geçecek. Notere gideceksiniz ve satışı yapacaksınız. Noter evrağınla bankaya gittiğiniz zaman bloke olan para diğer hesaba geçecek. Kısacası banka sanki aracılık yapacak. Bunun gibi para transferini hemen hemen her işte kullanabilirsiniz.
  • Satışı yapacağınız kişileri hiç tanımıyorsanız ve yapabilirseniz mutlaka Sayın Tenekekutu' nun bahsettiği yöntemi uygulayın derim.Geçen ay araç satışı yaparken katibenin söylediklerine inanamadım.Biz satış işlemini başlattık tam imza atacağız parayı aldınız mı ?dedi , ben neden sorduğunuda anlamadım ( daha önce hiçbir katip sormamıştı ) cevapta vermedim , tekrar yüksek sesle sorunca zaten sıcaktan heyheyler tepeme çıkmış tam tersleyecektim,anlayınca geçenlerde bir olay oldu da dedi.Hayırdır dedik ; aracı alanlar 2 kişi gelmiş satış işlemi sırasında alan satan 3 kişi bankonun önünde bekleşirlerken elinde çanta olan alıcı çantadan paraları çıkarır gibi yapıp say kardeşim demiş , bu arada satıcı şahıs sayarım bir saniye falan derken imzayı atmışlar onayı yapmışlar.Aradan yarım saat geçiyor aracını satan yanında 2 polisle beraber geliyor , katibeye soruyorlar siz parayı alırken gördünüz mü diye , katibe valla adam çantasından çıkarıyordu say diye beyefendi imza atıyordu alırız kardeşim acelesi ne imzayı atalım falan dedi sonrada gittiler demiş.Aşağıda cereyan eden olaysa şahıslar aracı denerken zaten ellerine geçirdikleri anahtarla arabayı çalıştırıp gidiyorlar.Yasal olarak araç alıp gidenin görünüyormuş.Zira noter vesikasında parayı aldım diye imza atıyorsunuz.Adamın şahit yok , belge yok.Mahkemeye intikal etmiştir ama gelişmelerden haberimiz yok dedi.Ben şok. Bu yüzden ısrarla sordum beyefendi yanlış anlamayın dedi , ben sağolun falan dedim ama mahcupta olmadım değil. Aracı alacak arkadaş tanıdık öyle bir derdimiz yoktu ama o satan arkadaşın yerinde olmak istemezdim. Uzun oldu ama siz yinede tenekekutu'nun dediğini dinleyin derim.Saygılarımla...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.