Şimdi Ara

ARABAM ÇOK YAKIYOR - Çözüldü, Usta gibi Açıklıyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
92.977
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Lada Samara arabam var. Son 2 haftadır şehiriçi kilometre de 20 kuruş yakan arabam 30 kuruşun üstünde yakıyor. Gaz ayarı yaptırdım ama olmadı. LPG de kaçak yok. 3 ustaya gösterdim olmadı yav.
    Atiker kullanıyorum ve ustalar beyni değiştir diyor. Lavato kullanırsam daha az yakar mı?
    Birde bu beyin üzerindeki düğmeler ne işe yarıyor.
    Cevap bekliyorum, kafayı yiyecem ya.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi R.Korkmazz -- 19 Nisan 2011; 0:16:04 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

ARABAM ÇOK YAKIYOR - Çözüldü, Usta Gibi Açıklıyorum

Giriş

LPG'li araçların yakıt tüketimi, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Arabanız çok yakıyorsa, sorunun çözümü için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

1. En Az Yakan Karbüratörlü LPG Beyni

Karbüratörlü araçlarda kullanılan LPG beyni, yakıt-hava karışımını ayarlamaktan sorumludur. Uygun olmayan bir LPG beyni, aracın çok yakmasına neden olabilir. Bu nedenle, aracınıza en az yakan karbüratörlü LPG beyni takılması önerilir.

2. Gaz Ayarı Kısa Olursa Ne Olur?

Gaz ayarı kısık olursa, motora yetersiz miktarda yakıt-hava karışımı gönderilir. Bu durum, aracın gücünün düşmesine ve yakıt tüketiminin artmasına neden olabilir.

3. Pirinç Vidanın Yakıta Etkisi

Karbüratörlerde bulunan pirinç vida, rölanti devrini ve yakıt-hava karışımını ayarlamada kullanılır. Pirinç vidanın doğru ayarlanmaması, aracın çok yakmasına neden olabilir.

4. LPG Mikseri Yakıtı Etkiler mi?

LPG mikseri, LPG'yi hava ile karıştıran ve motora ileten bir parçadır. Uygun olmayan bir LPG mikseri, yakıt-hava karışımının doğru ayarlanmasını engelleyebilir ve bu da aracın çok yakmasına neden olabilir.

5. Subap Ayarı Yakıtı Etkiler mi?

Subaplar, motorun silindirlerine yakıt-hava karışımını alan ve egzoz gazlarını dışarı atan parçalardır. Uygun olmayan subap ayarı, motorun verimsiz çalışmasına ve yakıt tüketiminin artmasına neden olabilir.

6. Karbüratörlü Araç Benzinde Çok Yakıyor

Karbüratörlü araçlar, benzinde de çok yakabilir. Bunun nedeni, karbüratörün arızalı olması, yakıt filtresinin tıkalı olması veya enjektörlerin düzgün çalışmaması olabilir.

Sonuç

Arabanız çok yakıyorsa, yukarıdaki adımları izleyerek sorunu çözmeye çalışabilirsiniz. Ancak, sorunun doğru bir şekilde tespit edilmesi ve çözülmesi için bir oto tamircisine başvurmanız önerilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • araçta herhangi bir değişiklik olmayabilir.

son iki haftada;

trafik yogunluguna denk geldiniz mi?Boş boş çalıştı mı araç?

rampası bol olan yerlere gittiniz mi?

gereksiz sollama, rampada aracı hızlandırmaya çalışma?

Aracı sert mi kullanıyorsunuz?
  • Hep aynı yerlerde araba kullanıyorum. Genelde yavaş kullanıyorum her zaman çok dur kalk yapıyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: R.Korkmazz

Hep aynı yerlerde araba kullanıyorum. Genelde yavaş kullanıyorum her zaman çok dur kalk yapıyorum.
    dur kalkta fazla yakar
    baskı balata kaçırır farkında olmassın
    atiker lavato beyni nerdeyse aynı belki tamir takımı değişmesi lazımdır filtreleri değiştir beynin tamir takımını değiştir.
    araç içine koku geliyorsa lpg beyninin tamir takımı bitmiştir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 34coşkun28

dur kalkta fazla yakar
    baskı balata kaçırır farkında olmassın
    atiker lavato beyni nerdeyse aynı belki tamir takımı değişmesi lazımdır filtreleri değiştir beynin tamir takımını değiştir.
    araç içine koku geliyorsa lpg beyninin tamir takımı bitmiştir.

Alıntıları Göster
    Benzin tüketim durumu nasıl, yani araç benzinde de fazla mı yakıyor.
    Aracın bakım zamanı gelme durumu nasıl ( buji, yağ değiştirme vs...)
    Yağ yakma durumu var mı? ( Egzozda siyah duman)
    Aldığın lpgyi değişik yerlerden mi alıyosun fazla yakan lpgyi aldığın yer normal zamandan farklı mı?
    ....
    şeklinde gidiyor devamı için
    Lpg çok yakıyorsa yapılacaklar
    Kaynak : Lpg Dönüşüm Sistemleri Sitesi

• Açıklıyorum..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi R.Korkmazz -- 19 Nisan 2011; 0:18:58 >
  • quote:

Açıklıyorum..
    Internette kaynak olsun diye arabamdaki durumu yazayım.
    Lada Samara aracım var
    Kime sorsam 1 Kilometrede 25 kuruş yakar diyorlar. Gaz 2,28 olduğuna göre 100 Km'de 25 Lira kilometrede 10.9 Litre şehiriçi yakıyor demektir.
    Ancak aracım kilometrede 30 kuruş yakıyordu. 100 km'de 30 lira 13,4 litre şehirçi yakıyor. (Öğrendiğime göre Şahin arabaların hiçbiri bunun altına düşmüyor. Lada 1.5 motor Şahin 1,6 motor olduğundan Şahin çok yakıyor)

Aracımda ATİKER kullanıyorum. (Hangi ustaya sorsam Atiker çok yakar diyor. Lavato tavsiye ediyorlar.)
    Bilgisayarlı gaz ayarı yaptırdım. (Anladığım kadarıyla bilgisayarla da olmuyor. Bu işi bilen birine götürdüğünüzde bilgisayarsız daha iyi ayar yapıyor)
    Araç çok yakıyorsa bunda hemen beyne suç bulmamak gerekiyor.

Ustanın yaptığı basit şeyler;
    Ayarlarını yaptı. Beynin yanında kalınca bir düğme var elle çevrilen. O arabaya gaz akıışıyla ilgili birşey olmalı. Kışın araba çalışmadığında o düğmeyi gevşetirdim. O düğmenin arabanın yakıtıyla direk ilişkisi var. O ne kadar sıkı olursa araba o derece kütük gibi çalışıyor ama az yakıyor olmalı. Birde üstte bir düğme var. Üstü düz tornavida ile çevriliyor. O düğme Sanırım o düğme arabanın rolantisini ayarlıyor. Yakıtla çok ilgisi olmayan bir düğme gibime geldi. Çok sıkarsanız araba stop ediyor. Stop etmeyecek şekilde sıkıştırılmalı diye düşünüyorum.
    Ve birde borunun üstünde alyan ile sıkıştırılıp gevşetilen bir vida daha var. O vida çok sıkışık olursa arabayı gaza basınca stop ediyor. Uygun şekilde olabildiğince sıkı olsun. Sıkıştırırken gaz verip arabanın durumunu kontrol ediniz. Çok sıkıştırıp denediğinizde araba uygun hale geldiğinde öyle kalsın.

Arabanın birde hava filtresinin içinde olduğu siyah kocaman şey var. Ona bağlı bir ucu açık kalın boru var. Onun altında bir açıklık daha var. Usta onu kapattı. Hava verip vermediğini kontrol etti. Bence o bölümü kapatmak gerekiyor. Anlaşılmayan birşey varsa resmini çeker buraya eklerim.

Çok yakıyorsa hava filtresini anında değiştirin. Orjinal ürün kullanın.

Bujileri değiştirdim. Bosch aldım.

Bunun dışında arabanın rolantisini de ayarlayın. Rolantiyi aşırı düşürmeyin. Araba düzgün çalışsın.

Birde arabamda sibop ayarı yapılması gerekiyor dedi ama o kadarını biliyorum arabamda sibop ayarı gerekmiyor. Siboplarda ses olursa ayar gerektirir diye biliyorum. Kışa artık.

Bunları bilin diye yazdım. İster ayarı kendiniz yapın ister yapmayın ama kesinlikle bilmelisiniz. Şu an 25 kuruştan aşağı yakmasını bekliyorum. Ama kim ne derse desin benimki gibi kara düzen gazlı arabada şehiriçi 20 kuruştan aşağı düşmez.

SİZCE USTA OLMAYA BAŞLAMIŞ MIYIM?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Açıklıyorum..
    ............. silemedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi R.Korkmazz -- 19 Nisan 2011; 0:18:14 >
  • quote:

............. silemedim.

Alıntıları Göster
    kısacası genel bilgiler bunlardır
    araba benzinde rölanti bozuksa rölantisi benzinde düzeltilmeli önce sonra lpg üzerindeki vidalarla yapılır motor fan acıp kapatınca ayarlanır.
    atiker cok yakar diede bişey yok yetkili sevisinde takıldığı sürece bilgili ustalar tarafından.lavatoyuda ayarını iyi yapmaz montajını iyi yapmazsan oda aynı yola cıkar

• quote:

Orijinalden alıntı: 34coşkun28

kısacası genel bilgiler bunlardır
    araba benzinde rölanti bozuksa rölantisi benzinde düzeltilmeli önce sonra lpg üzerindeki vidalarla yapılır motor fan acıp kapatınca ayarlanır.
    atiker cok yakar diede bişey yok yetkili sevisinde takıldığı sürece bilgili ustalar tarafından.lavatoyuda ayarını iyi yapmaz montajını iyi yapmazsan oda aynı yola cıkar

Hocam bu vidaların ne işe yaradığını acemi şekilde gördüğüm şekilde yazdım ama gerçekte tam olarak bilmiyorum. Biliyorsanız paylaşabilir misiniz?
  • 1993 model kia bestam var çok yakmaya başladı nedendir arkadaşlar
  • benim 91 model Toros var kısa tip bu Toros çok yakıyor diye eski kullanılmamış beyin taktırdım sökülen beyin 285kuruş yakıyordu şimdiki eski kullanılmamış yeni taktırduğum beyin 320 kuruş yakıyordu gaz ayarı yapıldı subab ayarı yapıldı bujiler değişti 320 kuruş yakarken motor susus kalıp conta yaktı motor üst kapağı taşlanarak motorun bütün contaları değişti sonra gaz beyninin sıcak su hortumu delikti adam yeni hortum taktı ama beyini 45 derece çevirdi öyle kaldı yani beyin düz durmuyor yarı ters duruyor sonra 320 kuruş yakan arabaya son kez gaz ayarı yaptırdım depoyu doldurdum 32 litre 250 km gitti bi hesapladım 360 kuruş çok başım ağrıdı artık ne yapacağımı şaşırdım bu dediklerim 2 ay içinde oldu bana bi akıl veren olur inşallah
  • quote:

Orijinalden alıntı: ibrahim078

benim 91 model Toros var kısa tip bu Toros çok yakıyor diye eski kullanılmamış beyin taktırdım sökülen beyin 285kuruş yakıyordu şimdiki eski kullanılmamış yeni taktırduğum beyin 320 kuruş yakıyordu gaz ayarı yapıldı subab ayarı yapıldı bujiler değişti 320 kuruş yakarken motor susus kalıp conta yaktı motor üst kapağı taşlanarak motorun bütün contaları değişti sonra gaz beyninin sıcak su hortumu delikti adam yeni hortum taktı ama beyini 45 derece çevirdi öyle kaldı yani beyin düz durmuyor yarı ters duruyor sonra 320 kuruş yakan arabaya son kez gaz ayarı yaptırdım depoyu doldurdum 32 litre 250 km gitti bi hesapladım 360 kuruş çok başım ağrıdı artık ne yapacağımı şaşırdım bu dediklerim 2 ay içinde oldu bana bi akıl veren olur inşallah
    bana lütfen cevap yazıp yardımcı olabilen varmı acaba

• quote:

benim 91 model Toros var kısa tip bu Toros çok yakıyor diye eski kullanılmamış beyin taktırdım sökülen beyin 285kuruş yakıyordu şimdiki eski kullanılmamış yeni taktırduğum beyin 320 kuruş yakıyordu gaz ayarı yapıldı subab ayarı yapıldı bujiler değişti 320 kuruş yakarken motor susus kalıp conta yaktı motor üst kapağı taşlanarak motorun bütün contaları değişti sonra gaz beyninin sıcak su hortumu delikti adam yeni hortum taktı ama beyini 45 derece çevirdi öyle kaldı yani beyin düz durmuyor yarı ters duruyor sonra 320 kuruş yakan arabaya son kez gaz ayarı yaptırdım depoyu doldurdum 32 litre 250 km gitti bi hesapladım 360 kuruş çok başım ağrıdı artık ne yapacağımı şaşırdım bu dediklerim 2 ay içinde oldu bana bi akıl veren olur inşallah

Şehir içinde 285kr çok iyi bir rakam aslında. Keşke değiştirmeseydiniz. Ben depoyu hep fullerim ve fulledikten sonra km yi sıfırlarım. Birdahi depo fullediğimde km'ye bakıp hesabımı yaparım. Arabam lada samara 1500 karbüratörlü. Kışın ortalama km'de 33-35kuruş yazın da 25-27 kuruş arasında bir yakışı var.

Halk arasında beyin denilen evoparatörü komple söküp dağıtıp bakımını yaparak taktım. LPG'li arabalar kışın daha fazla yakarlar. Nedeni ise özellikle ilk çalıştırma gazla yapılyorsa bu evoparatörün (yoğunlaştırıcı) araba ısınana kadar gazı yoğunlaştıramadan vermesi ve sarfiyatı arttırmasıdır. Eğer ilk çalıştırmayı gazla yapıyorsanız bundan kaçınmanın bir yolu yok. Yoğunlaşmanın iyi yapılması için 95-98 derece termostat kullanın. Yani motor suyu olabilecek en yüksek sıcaklıkta olsun.

Vuruntunun olmaması (özellikle rölantide), iyi yanma için buji ve ateşleme sisteminizin iyi olması gerek. Mümkün olduğunca lpg için üretilmiş buji kullanın. Özellikle akşamları far yaktığınızda motor devri düşüyorsa veya çekişte düşüş hissediyorsanız ateşleme sisteminizi ve tesisatınızı kontrol ettirin.

En son olarak Hava filtreniz değişmiş bir şekilde tekrar lpg ayarı yaptırın. Ve aynı yerden ve hatta aynı pompadan gaz almaya dikkat ederek yukarıda söylediğim gibi 4-5 sefer depo fulleyip yaptığınız km ile aldığınız gazı hesap edip ortalamasını alın. (Doğru hesap budur.)

Arabanın kataloğunda yazan benzin sarfiyatı ne ise gaz sarfiyatı onun max. %15-20 fazlası olması gerekir. yani arabanız şehir içinde 9lt benzin yakıyorsa max. 10,8 lt gaz yakması gerekir. Tabi bu ortalama.

• quote:

Orijinalden alıntı: css2005

quote:

Şehir içinde 285kr çok iyi bir rakam aslında. Keşke değiştirmeseydiniz. Ben depoyu hep fullerim ve fulledikten sonra km yi sıfırlarım. Birdahi depo fullediğimde km'ye bakıp hesabımı yaparım. Arabam lada samara 1500 karbüratörlü. Kışın ortalama km'de 33-35kuruş yazın da 25-27 kuruş arasında bir yakışı var.

Halk arasında beyin denilen evoparatörü komple söküp dağıtıp bakımını yaparak taktım. LPG'li arabalar kışın daha fazla yakarlar. Nedeni ise özellikle ilk çalıştırma gazla yapılyorsa bu evoparatörün (yoğunlaştırıcı) araba ısınana kadar gazı yoğunlaştıramadan vermesi ve sarfiyatı arttırmasıdır. Eğer ilk çalıştırmayı gazla yapıyorsanız bundan kaçınmanın bir yolu yok. Yoğunlaşmanın iyi yapılması için 95-98 derece termostat kullanın. Yani motor suyu olabilecek en yüksek sıcaklıkta olsun.

Vuruntunun olmaması (özellikle rölantide), iyi yanma için buji ve ateşleme sisteminizin iyi olması gerek. Mümkün olduğunca lpg için üretilmiş buji kullanın. Özellikle akşamları far yaktığınızda motor devri düşüyorsa veya çekişte düşüş hissediyorsanız ateşleme sisteminizi ve tesisatınızı kontrol ettirin.

En son olarak Hava filtreniz değişmiş bir şekilde tekrar lpg ayarı yaptırın. Ve aynı yerden ve hatta aynı pompadan gaz almaya dikkat ederek yukarıda söylediğim gibi 4-5 sefer depo fulleyip yaptığınız km ile aldığınız gazı hesap edip ortalamasını alın. (Doğru hesap budur.)

Arabanın kataloğunda yazan benzin sarfiyatı ne ise gaz sarfiyatı onun max. %15-20 fazlası olması gerekir. yani arabanız şehir içinde 9lt benzin yakıyorsa max. 10,8 lt gaz yakması gerekir. Tabi bu ortalama.

bılgı ıcın tesekkurler bendede samara var ancak 40 kurus yakıyor bu aralar normalmı

• 40 kuruş 100km'de yaklaşık 13lt ye tekabül ediyor. normalde çok ama dediğim gibi kışın gazda çalıştırıp motor ısıtıyorsanız normal. Benim de aynı değerlerde. Ben 2010 yılından bu yana değerleri yazarım.

Yazın ortalama 12 kışın ortalama 13,5 lt /100km. Bu değerler şehir içi değerleri. Şehir dışında yazın 8lt civarına kadar iner.

Bazı arkadaşlar napıyorsunuz siz içiyor mu diyebilir. Aldırmayın, karbüratörlü arabada bu değerler normal. Ancak şehir içinde 13,5 lt gaz bugünkü değerle hesapladığımızda 8lt benzine tekabül ediyor ki halen hesaplı. 4-5 yıllık enjeksiyonlu bir ford focus bile şehir içinde 9-10 lt benzin yakıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: css2005

40 kuruş 100km'de yaklaşık 13lt ye tekabül ediyor. normalde çok ama dediğim gibi kışın gazda çalıştırıp motor ısıtıyorsanız normal. Benim de aynı değerlerde. Ben 2010 yılından bu yana değerleri yazarım.

Yazın ortalama 12 kışın ortalama 13,5 lt /100km. Bu değerler şehir içi değerleri. Şehir dışında yazın 8lt civarına kadar iner.

Bazı arkadaşlar napıyorsunuz siz içiyor mu diyebilir. Aldırmayın, karbüratörlü arabada bu değerler normal. Ancak şehir içinde 13,5 lt gaz bugünkü değerle hesapladığımızda 8lt benzine tekabül ediyor ki halen hesaplı. 4-5 yıllık enjeksiyonlu bir ford focus bile şehir içinde 9-10 lt benzin yakıyor.
    bmv 318i aracım km de 050 kuruş lpg yakıyo normalmi sizce gazı 050 kurus yakarken benzin kaç kuruş yakar

• quote:

Orijinalden alıntı: haydia

bmv 318i aracım km de 050 kuruş lpg yakıyo normalmi sizce gazı 050 kurus yakarken benzin kaç kuruş yakar

Alıntıları Göster
    Lada Samara 92 var bende. Yapışık kardeş gibi olduk. Mümkünü yok satılık değil. Şehir içi kullanımda 1 litre gaz ile 8 km yol yapıyor (kullanım tarzına göre biraz daha fazla yaptığı da oluyor). 2,4 Tl den gaz alırsanız kilometrede en fazla 0,3 tl yapıyor. Aracıma sürekli bakarım.özellikle yürüyeni, ön takımları ve freni iyi bakılırsa bu yakıtı da etkiliyor. Yakıtı etkileyen tek şey rölanti ve gaz ayarı değil. Gazı son ayarlattığımda bilgisayarda bujiler daha o gün değişmesine rağmen buji tırnak arası genişliklerinde ve sübap ayarlarında problem olabilir onları da kontrol edersen daha verimli olur demişti usta. Tamircim sübap ayarı kontrol edilip bir de gaz beyni açlıp temizlenirse sarfiyatın daha da düşeceğini söylüyor. Fakat bana göre bu hali bile iyi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LostAssassin -- 1 Ağustos 2014; 13:37:46 >

• quote:

Orijinalden alıntı: LostAssassin

Lada Samara 92 var bende. Yapışık kardeş gibi olduk. Mümkünü yok satılık değil. Şehir içi kullanımda 1 litre gaz ile 8 km yol yapıyor (kullanım tarzına göre biraz daha fazla yaptığı da oluyor). 2,4 Tl den gaz alırsanız kilometrede en fazla 0,3 tl yapıyor. Aracıma sürekli bakarım.özellikle yürüyeni, ön takımları ve freni iyi bakılırsa bu yakıtı da etkiliyor. Yakıtı etkileyen tek şey rölanti ve gaz ayarı değil. Gazı son ayarlattığımda bilgisayarda bujiler daha o gün değişmesine rağmen buji tırnak arası genişliklerinde ve sübap ayarlarında problem olabilir onları da kontrol edersen daha verimli olur demişti usta. Tamircim sübap ayarı kontrol edilip bir de gaz beyni açlıp temizlenirse sarfiyatın daha da düşeceğini söylüyor. Fakat bana göre bu hali bile iyi.
    arabamın yakıtını düşürdüm arkadaşlar bakım için gittiğim elektirikci bilgisayara bağladı hava akışelektiriğini kesmiş o an devre dışı kalıyomuş..motor ustasına götürdüm bi bak dedim hatayı gördü düzeltti yakıt 300 tl km de ş.içi bmv 318i 1999 model

• ben bilgi almak için girdim korkmaz siz lavabo reklam yapıyon.yazık ülkenin haline
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.