Şimdi Ara

Dizel Albea İçin Yağ Değişimi Kaç Ayda Bir Olmalı? (Çok km yapmıyoruz)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
1
Favori
10.031
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar nisan 2015'de 20.000 km civarında yağ değişimi yapılmıştı. Araba Fiat Albea 1.3 Multijet, haftasonu baktığımda km 26.250 civarındaydı, arabayı çok kullanmıyoruz. 12 ayda bir yağ değişimi yapılması zorunlu mudur? Bir arkadaşım 15 ayı geçirme, ayrıca 7.000 km'de bir yağ değişimi yapanlar var demişti, daha önce konuştuğum taksici ise dizel motor araçlarda 10.000 km'de bir yağ değişimi yaptırdıklarını söylemişti.

En son bakımı yaptıralı daha 6.250 km civarı oldu, yağ/mazot filtresi/yağ filtresi/polen filtresi değişimini bu ay yaptırsam mı?

Ayrıca Albea için Selenia (selena) Wr 5w-40 yağ tavsiye ediyorlar, sizce yağı internetten mi sipariş edeyim, yoksa bakımı yapan servis kendi yağını mı kullansın? Bakımları otopartik'te yaptırıyorum. 20.000 km bakımında hangi marka yağ kullandılar bilmiyorum. Arabayı alalı 4 buçuk sene oldu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coderMX -- 15 Haziran 2016; 17:43:45 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bu soruyu ben de merak diyorum. 15 binlik yağ konuldu 6 bin kilometre oldu, 2 ay sonra 12 ay doluyor.
  • Yağın kilometre kadar yıl olarak da değiştirilmesi gerekir. Araç kitapçığında bu husus belirtilir. O yüzden 12 ayda bir yağı değiştirmek sağlıklıdır.
  • coderMX C kullanıcısına yanıt
    Yaptığı toplam kilometrenin çoğunluğunu kısa mesafelerde ve şehir içi çok dur kalk trafikte yapan araçlar için tavsiye edilen yağ değişim aralığı 10.000 kilometredir. Az kullanılan araçlar için kilometre dolmasa bile yağ değişim süresi 2 yıldır.

Yani 6.250 km ve 15 ay önce değişmiş olan yağınızı 10.000 km dolana yada yıl sonuna kadar kullanabilirsiniz, değişim yapmanıza gerek yok. 1 yılda yağ kesinlikle bozulmaz, servisler müşteri devamlılığı sağlamak adına 1 yıl süre koyuyorlar.

Selenia sipariş etmenizde gerek yok Mobil Super 3000 5w40 sentetik yağ kullanabilirsiniz, çok iyi yağdır 4 litresi 70 TL'dir.

Yağ alırken üretim tarihine bakın, ambalajın üzerinde yazan üretim tarihi 1 yıldan eski olmamalıdır.
    Hocam ya 10bin de bir yada yılda.
    Yılda 5 bin km dahi yapsanız 1 yılın sonunda aracın yağı değişmek zorunda.
    4 filtre bide yağ işçilik dahil size max 200 tl ye patlar.yılda 200 tl çok olmasa gerek.
    Bazı arkadaşlar 15 ay yada 20 bin km demiş ama dikkate alma.siz ona bakarsanız oda sizi Üzmez...

• 10 bin km dolunca eger dolmuyorsa senede bir degisim sart

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mbulur

Yaptığı toplam kilometrenin çoğunluğunu kısa mesafelerde ve şehir içi çok dur kalk trafikte yapan araçlar için tavsiye edilen yağ değişim aralığı 10.000 kilometredir. Az kullanılan araçlar için kilometre dolmasa bile yağ değişim süresi 2 yıldır.

Yani 6.250 km ve 15 ay önce değişmiş olan yağınızı 10.000 km dolana yada yıl sonuna kadar kullanabilirsiniz, değişim yapmanıza gerek yok. 1 yılda yağ kesinlikle bozulmaz, servisler müşteri devamlılığı sağlamak adına 1 yıl süre koyuyorlar.

Selenia sipariş etmenizde gerek yok Mobil Super 3000 5w40 sentetik yağ kullanabilirsiniz, çok iyi yağdır 4 litresi 70 TL'dir.

Yağ alırken üretim tarihine bakın, ambalajın üzerinde yazan üretim tarihi 1 yıldan eski olmamalıdır.

Selenia marka yağ sipariş etmeyi düşünüyordum ama vazgeçtim. Arabayı bazı haftalar hiç kullanmıyoruz, kullandığımız zamanda genelde kısa mesafe haftasonu bir gün toplamda 20-30 km kadar kullanıyorum. İş yerinde arkadaşım yağ değişimi için 15 ayı geçirme, motorun ve turbonun ömründen yersin demişti.

Lastikleri de değiştirmem gerekiyor, sizce arabanın orjinal lastiği olan 175 / 70 / R14 mü yoksa 186 / 65 / R14 mü taktırmalıyım? Pirelli P1 Vender lastikler için 130 TL dedi. Lassa, Pirelli, Michelin taktırabilirim. Arabanın bakımını daha önce yaptırdığım yerde Otopratik'te lassa satıldığı için Lassa'nın Greenways lastiği aklıma yatıyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Yağ aracın motorunun ve buna bağlı olan aksam olan turbonun sağlığı için çok öenmlidir. Ancak kilometre dolmasa bile yağın değişim ömrü 2 yıldır. Daha önce değişirseniz sakıncası tabii ki yok. Sonuçta 4 litre 5w40 Mobil Super S sentetik yağ 70 TL, yağ filtreniz 15 TL, 15 de işçilk verseniz yağ değişiminin size maliyeti 100 TL.

Aracınızın 175/70/14 olan orjinal ölçülerinde lastik alın. 185/65/14 takmanızın size bir getirisi olmaz, daha kalın ölçülerde lastik kullanmak aktarmayı zorlar buna bağlı olarak çekişiniz düşer ve yakıt sarfiyatınız artar.
  • quote:

Yağ aracın motorunun ve buna bağlı olan aksam olan turbonun sağlığı için çok öenmlidir. Ancak kilometre dolmasa bile yağın değişim ömrü 2 yıldır. Daha önce değişirseniz sakıncası tabii ki yok. Sonuçta 4 litre 5w40 Mobil Super S sentetik yağ 70 TL, yağ filtreniz 15 TL, 15 de işçilk verseniz yağ değişiminin size maliyeti 100 TL.

Aracınızın 175/70/14 olan orjinal ölçülerinde lastik alın. 185/65/14 takmanızın size bir getirisi olmaz, daha kalın ölçülerde lastik kullanmak aktarmayı zorlar buna bağlı olarak çekişiniz düşer ve yakıt sarfiyatınız artar.

Otopratik'te yazan bu fiyatlar pahalı mı? (Bakımda polen filtreside değişiyor.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coderMX -- 16 Haziran 2016; 13:40:42 >

• Araç kullanılmasa bile kullanılan motor yağı 1 yıl içinde yavaş yavaş vasfını yitiriyor. Ha 12 ah dolunca hemen zarar vermeye başlamaz ama motoru uzun ömürlü kullanmak istiyorsanız 12 ay dolduktan sonra km dolmamış olsa bile müsait olduğunuz en kısa süre içerisinde değiştirtmenizde fayda var.

Verilen fiyat çok fazla. Polen filtrenizin fiyatı 15 TL. Hiçbir koşulda yağ, yağ filtresi, hava, filtresi, polen filtresi fiyatının 100 TL'yi geçmemesi gerekir. Toplamda 30 TL işçilik verseniz eder 130 TL. Oto pratik tarafından verilen yağ aracınız için hem uygun değil hemde gereksiz. Dizel partikül filtresine sahip araçlarda partikül filtresinin ömrünü uzattığı iddia edilen bir çeşit yağ kullanılıyor, partikül filtresi de start stop sistemli Euro 5 motora sahip araçlarda var. Böyle bir sistem sizin aracınızda yok. Linea'ların bile 2014 ve üzeri olan 95 beygirlik 1.3 multijet Euro 5 motorlarında var. Ondan öncesinde yok. Kaldı ki ona uygun yağı bile kullansa en iyi yağ olan Mobil 1 5W30 ESP formula yağın 4 litresi 95 TL. Yani o yağı kullansanız bile size verdiğim fiyat 15 TL daha artar. 219 TL'lik oto pratik tarafından verilen fiyat çok fazla.
    Oto sanayi sitesine gidin, sadce yağ satan dükkanlar var oradan dediğim yağı alın, sonra Tofaş yedek parçası Opar satan parçacıya gidin oradan orjinal Opar yağ filtresi, hava filtresi ve polen filtresi alın tamircinin birine verin 30 TL değiştirsin hepsini. Toplamda verdiğim rakama biter hepsi.

• Bu işin en güzeli 10 bin km/1 yıldır
    Zaten bakımı sanayide 200 tl ye çıkarsınız bu kadar komplike düşünmeye gerek yok

• hsn_33 kullanıcısına yanıt
    Olay komplike düşünme meselesi değil. Evet yağ değişimi birçok otomobil için pahalı bir işlem değil, ancak buradaki şuna cevap vermek gerekiyor. Değişmesi gerekmiyorsa neden değiştirilsin? Neden ço da olmasa bir miktar para çöğe gitsin? Neden doğaya gereksiz yere geri dönüştürülmesi çok zor bir atık olan kullanılmış yağ çıksın? Neden 2 saat bile olsa değişmesi gerekmiyorsa sanayiye gidip orada vakit geçirilsin, araba lifte yada sehpaya alınsın, sökülsün, takılsın?

Yağ değişimi kafaya göre oluşan kriterlerde yapılacak işlem değildir. Üreticinin verdiği aralıklar vardır ona göre yapılır. Bu aralıklar genel olan kullanıcı alışkanlıklarına göre belirlenmiştir. Üretici 20.000 olarak yağ değişim aralığı vermişse, siz bu kilometrenin hepsini şehir içi sıkışık trafikte yapıyorsanız yağ değişimini 15.000'de yapabilirsiniz.
    - Kullandığınız yağ tam sentetikse
    - Kısa mesafe kullanmıyorsanız (10 km'den düşük)
    - Kışın çok soğuk iklimde ya da tozlu ortamda kullanmıyorsanız
    Üreticinin önderdiği aralıklarda yağ değiştirmeniz en uygunu olacaktır. Aracın karterinde bekleyen yağ 2 yıl özelliğini korur hiçbir sıkıntı çıkmaz. Ancak daha önce de yazdım yağ alırken ambalajda yazan üretim tarihini kontrol edin 1 yıldan eski olmamalıdır.

• quote:

Verilen fiyat çok fazla. Polen filtrenizin fiyatı 15 TL. Hiçbir koşulda yağ, yağ filtresi, hava, filtresi, polen filtresi fiyatının 100 TL'yi geçmemesi gerekir. Toplamda 30 TL işçilik verseniz eder 130 TL. Oto pratik tarafından verilen yağ aracınız için hem uygun değil hemde gereksiz. Dizel partikül filtresine sahip araçlarda partikül filtresinin ömrünü uzattığı iddia edilen bir çeşit yağ kullanılıyor, partikül filtresi de start stop sistemli Euro 5 motora sahip araçlarda var. Böyle bir sistem sizin aracınızda yok. Linea'ların bile 2014 ve üzeri olan 95 beygirlik 1.3 multijet Euro 5 motorlarında var. Ondan öncesinde yok. Kaldı ki ona uygun yağı bile kullansa en iyi yağ olan Mobil 1 5W30 ESP formula yağın 4 litresi 95 TL. Yani o yağı kullansanız bile size verdiğim fiyat 15 TL daha artar. 219 TL'lik oto pratik tarafından verilen fiyat çok fazla.
    Oto sanayi sitesine gidin, sadce yağ satan dükkanlar var oradan dediğim yağı alın, sonra Tofaş yedek parçası Opar satan parçacıya gidin oradan orjinal Opar yağ filtresi, hava filtresi ve polen filtresi alın tamircinin birine verin 30 TL değiştirsin hepsini. Toplamda verdiğim rakama biter hepsi.

Daha önce otopratik hangi yağı kullandığına dikkat etmedim. Belki dizel motor albea için uyumlu bir yağ kullanıyorda olabilir. Oturduğum yerde en yakın otopratik var. Kaporta tamircisi gibi yerlere daha önce gitmedim.

Haftasonu arabanın yağı tam mı diye kontrol etmek istedim, önce yağ çubuğunu çektim, selpak peçeteye sildim, sonra tekrar yerine taktım ama arabayı aşağı yukarı düz yere part etmiştim, yağ çubuğundan bişey anlayamadım. Ramazan bayramıda yaklaştı, bu haftasonu arabanın yağını değiştirebilirim.

Albea için 5/40 yağ kullanılması gerekmiyor mu? Siz Mobil 1 5W30 ESP formula yazmışsınız.

İnternetten sipariş etmek pek mantıklı gelmiyor, petrol ofisi, shell gibi benzinliklerden bakarım artık.
    http://www.hepsiburada.com/mobil-1-esp-formula-5w-30-4lt-dpf-araclara-uygun-benzinli-dizel-motor-yagi-uretim-yili-2016-pm-otyagmbl0003

Gittigidiyor'dan baktım Albea 1.3 klimalı bakım seti fiyatı 170 TL. Daha önce fiat parçası satan yerden polen filtresi, mazot filtresi gibi parçaları aldığım olmuştu. Ama satıcı yanlış filtre vermiş, bende bir kaç ay geçtikten sonra bakıma götürmüştüm arabayı filtrelerden biri elimde kaldı.
    http://urun.gittigidiyor.com/bilgisayar-tablet/fiat-albea-1-3-bakim-seti-2-224234930

Albea Punto 1.3 Bakım Seti-1 Selenia 5w-40 Yağ Yağ Filitresi (Tırnaklı) Hava Filitresi Mazot Filitresi Polen Filitresi :159 TL
    http://urun.gittigidiyor.com/bilgisayar-tablet/fiat-albea-1-3-bakim-seti-1-224020157

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coderMX -- 20 Haziran 2016; 16:45:53 >

Birinci ve ikinci resimlere göre aracınızın yağında eksiklik yok. Ben 5w30 önermedim, yolladığınız 219 TL fiyat olan otopratik resminde sizin araca 5w30 yağ kullanıyor, ben o yağın en kalitelisini bile alsanız olacak fiyatı yazdım, verdikleri rakamın ne kadar yüksek olduğunu anlamanız için.
    Aracınıza koymanız gereken yağ 5w40. Marka da tavsiye ettim. Nerede yaşıyor olursanız olun mutlaka Opar marka orjinal Tofaş yedek parçası satan yer bulursunuz filtreleri oradan alın internetten almayın, aracın üretildiği süreç içinde bazı parçalar farklılık gösterebiliyor, işten anlamıyorsanız yanlış alabilirsiniz elinizde kalır.
    Internette bulduğunuz fiyatlar pahalı. Polen filtresine 27 TL yazmış (Klimalı ve klimasız arasındaki fiyat farkı) verdiği 15 TL'lik filtre. Ayrıca o set içinde maot filtresi de var, mazot filtresi her bakımda değişmez 40.000 km'de bir değişir. Hava filtresi 10.000 km'de bir değişir. Polen filtresi klimanın içeri hava vermesinde sorun yoksa ve içeri yeterli miktarda hava üfürüyorsa değişmez.
    Kısacası sadece yağ değişecek gibi düşünün, gidin oto sanayi sitesine, usta hava ve polen filtrelerini kontrol eder, gerekiyorsa değiştirirsiniz. Zaten 6000 km önceki bakımda değiştirdiyseniz hava, polen ve mazot filtrenizi değiştirmeniz kesinlikle gerekmez.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.