Şimdi Ara

Araç hoparlörünü değiştirken orjinal soket ve orjinal yükseltici kasnağını kullanmak.

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
1
Favori
1.130
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Aracımın hoparlörlerini orjinal soket ve yükseltici kasnağını koruyarak değiştirdim. Tecrübelerimi paylaşıyorun.

Sebep, geçen ara tatilde yüksek sesle müzik dinlerken sağ ön hoparlörün sesi bozuldu. Körük ya da spider sorunu diye düşünmüştüm ama değilmiş. Herhangi bir sorun yok ama yüksek seslerde ses bozulmaya başlamıştı. Daha önce de sağ arka kapı hoparlörünü elden geçirmiştim. Onun sorunu ise yüksek kısık farketmeksizin belli titreşimlerde ses cızırdıyordu. Her ne kadar revize etsem de bir zaman sonra tekrar bu cızırtı başlıyordu. Ha şunu da söyliyeyim bunu belki çoğu kişi farketmez anlamazda. Sadece ses konusunda titiz olanlar anlar.

Baktım olmayacak anlaşılan hoparlörlerinin de bir ömrü var. Ya malzemesi ya da hoparlörlerin göbek kısmı plastik olduğundan bir deformasyon oluşuyor. İş bittikten sonra farkettim ki spiderlerin yapışma yerleri gevremiş. Bu arada orjinal hoparlör parça kodu 281440015r. Araçta Arkamys 3D ses ssistemi var ve yüksek seste gayet yeterli. Baslı müzikleri yüksek sesli dinlerim, bunun da etkisi vardır.

Uzun süre araştırdım orjinali tekrar mı alsam diye. Orjinali bulamadım. Araç Grand Scenic III. Bulsam da kim bilir ne zaman üretildi. Megane, fluance gibi modellere ve hatta uyabilecek audi vs araçların hoparlörlerine de baktım. Ama araçtaki hoparlör çok yüksek ve kapı döşemesine kadar uzanıyor. Böyle bir yükseltici kasnak ya da uyumlu hoparlör yok.

Araçta tweeter zaten ayrı. O nedenle tweetersız ve kaliteli bir 16cm hoparlör aradım. Orjinal hoparlörün çapı, iç kısmı, yüksekliği vs ölçmüştüm. Orjinal gibi olabilecek uyumlu hoparlörü uzun zaman araştırdım. Teknik özellikleri ve uluslararası dahi kullananların yorumlarını okudum özellikle bass performanslarınu izledim. Aracıma en uygun olarak Pioneer TS-G1610F modelini seçtim.

Kapı döşemesini söktükten sonra ilk iş olarak hoparlör körüğünü ayırdım.

İpek kabloları havya ile yerinden ayrıdım.

Hoparlör mıknatısı tutan ayakları kasnak tarafından kestim ve iç kısmı komple dışarı çıkardım geride piyasada bulamayacağımız yüksek kasnağı kaldı.

Kasnağın kenarındaki 3-5mm lik çıkıntı kısmınıda kestim ve yüzeye sıfırladım.

Hoparlörü bağlantı kısmı soket tarafına gelecek ve görüldüğü üzere bir vide bağlantı noktası tam olarak sokete denk gelecek şekilde yerleştirdim. Dıştan dışa tam birebir oldu.

Bu şekilde karşılıklı 4 vida atacağım deliklerden havya ile işaretledim.

İşaretlediğim yerleri vida girecek kadar tekrar havya ile genişlettim.

Hoparlör setinin içinden çıkan vidalama karşılık metal parçalarının büyük delik kısımını üste, vida tutan tarafını vida deliğininin altına gelecek şekilde havya ile plastiği eriterek yerleştirdim.

Üst kısımda çıkıntı yapmasın diye metal parçayının vida üstündeki uv kısmınu havyayla ısıtarak plastiğe gömdüm.

Vidaları yerine sürüp kontrol ettim. Sıkıntı yoktu.

Bağlantı kablolarını 8 cm civarı kestim ve uclarını açtım ve kıvırdım. Kısa kesmemşn sebebi içerde fazla kalıp titreyip cızırtı yapmasın diye. Montaj için yeterli.

İpek kablonun bağlantj lehimlerini soktüğüm yerdeki fazla lehimi, lehim pompasıyla temizledim. Bu kısımda lehimlemeden önce her kablonun dolanacağı ikş çentik var. Bunların ağzı açık olmalı. Her iki kablonunda ucunu bu çentiklerden geçirip yerleştirerek lehime hazır hale getirdim. Bu arada artı ucu yeşil kabloya, eksi ucu diğer kabloya gelecek şekilde yerleştirmeli. Soketi kalın olan kablo artıdır. Fotoğtaflarda sol taraf artı uc oluyor.

Tek seferde lehimi yedirerek yapıptım. Fazla oyalanmamalı zira plastik soket eriyebilir.

Hoparlörün tam kenar kısmındaki kapak takma girintisinşn altı, kasnak üzerinde tam olarak kestiğimiz kenara den geliyor ve esas temas noktası burası. Bu kısıma çepecevere ince bir şekilde DAYSON siyah mastik sürdüm. Hem yapıştırsın hem de akustik açıdan en önemlisi arka ile ön arasında titreşimin geçeceği boşluk kalmasın.

Hoparlörü yakın tutarak, dayson mastiğe değmeden kablo soketlerini taktım.

Yavaşca hoparlörü vida deliklerine denkleyip yerine koydum.

Kaymaması için bir elim hoparlörü tutarken, diper elimle karşılıklı 2 vidayı yerine taktım ve yeteri kadar çevirdim. Diğer 2 vidayı da takıp çevirdim.

Müzik açtım ve kontrol ettim.

Durum şu.

Ses kalitesi güzel.

Derin basları güzel vurabiliyor.

Yüksek seste dahi baslarda bozulma yok.

Sonuç gerçekten de güzel oldu.

Sonrasında

Vida kafalarını 1 er cm gevşetip dayson sürdüm ve geri sıkıladım. Aynı şekilde boş kalan vida deliklerini de dayson ile doldurdum. Burdaki ama hoparlörün arka kısmındaki hemen titreşimin öne gelmemesi.

Vidaların sıkılığını tekrar kontrol edip tatlı sert seviyede bıraktım. Sonuçta plastik abanırsak olacak belli.

Kenarlardan dışarı taşan dayson mastiği parmak ucumla çepecevere yedirerek düzledim. Açıklık var mı diye kontrol ettim, yoktu. Olsaydı oraya dayson sıkıp parmağımla yedirecektim.

Kapı döşemesini tekrar taktım.

Ve mastiğin donması için bir gün bekledim.

Ayrıca orjinal hoparlör kasnağı değişmedi.

Orjinal soketi de değişmedi.

Yeni hoparlörlerde herhangi bir modifiye yapılmadı.

Yeni hoparlörler döşemedeki kağışığına tam denk geldi.

Hem orjinal gibi, hem orjinalinden daha iyi oldu.

Salak saçma fiyatlı, bulması da zor orjinal hoparlörlere de mahkum kalmadık.

Araç hoparlörünü değiştirken orjinal soket ve orjinal yükseltici kasnağını kullanmak.Mustafa AYGÜNyoutube
    Araç Grand Scenic 3. Arkamys 3D ses sistemi ve üzerinde orjinal yekpare 10cm yükseltici kasnaklı hoporlörler vardı. Orjinal yükseltici kasnağı kullanarak, kapı sacını delmeden, orjinal soket yapısını bozmadan değiştirdim. Kullandığım yeni hoparlör Pioneer TS-G1610F Ayrıntılar bu linkte: https://mobile.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/154684071
    https://www.youtube.com/watch?v=9XuVWYJNya8&feature=youtu.be

Araç hoparlörünü değiştirken orjinal soket ve orjinal yükseltici kasnağını kullanmak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi exelsior -- 31 Aralık 2022; 16:54:59 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Elinize sağlık. Güzel anlatımınız için de tebrik ederim. Sahalarda görmeyi özlediğimiz tarzda Araç hoparlörünü değiştirken orjinal soket ve orjinal yükseltici kasnağını kullanmak. 

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.