Şimdi Ara

Araç Kameraları için Hafıza Kartı Rehberi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
1
Favori
3.387
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Günümüzde araç kameraları artık iyice trafikteki hayatımızın bir parçası haline gelmiş durumda, öyle ki bazı otomobillerde opsiyonel de olsa donanım seçenkleri arasına bile girmiş durumdalar. Ülkemizde teknoloji sitelerinde nispeten az sayıda model satılmakta olsa da özellikle yurtdışı alışveriş sitelerinden uygun fiyatlara çok daha fazla modele ulaşmak mümkün. Peki bunca farklı modelde araç kamerasında doğru hafıza kartlarını kullanıyor muyuz diye sormamız gerekirse cevabı maalesef hayır şeklinde olacaktır. Ben de birçoğumuz gibi araç kameramı aracıma monte ettiğim gibi bulabildiğim en yakın yerden idare etsin diye 16gb'lık bir hafıza kartı alıp kullanmaya başlamıştım ama haliyle fazla uzun ömürlü bir tercih olmadı ve kullanılmaz hale geldikten sonra çok daha uzun ömürlü ve doğru bir tercih yapabilmek için araştırmalara başladım. Özellikle yurtdışı otomobil ve hafıza kartı forumlarında çok faydalı kullanıcı deneyimlerine denk geldim. Lafı daha fazla uzatmayayım ve hemen araçlarımızdaki kameralarda kullanılan teknoloji altyapısına kısa bir gözatalım.

Hafıza kartları NAND adı verilen veri hücrelerinden oluşmakta, günümüzde hafıza kartlarında (ve SSD, USB flash bellek gibi ürünlerde) birkaç tip NAND kullanılıyor:

TLC (Triple Level Cell) – Üç Seviyeli Hücre: Hücre başına 3 bit veri taşıyabilir. Veri 000, 001, 010, 011, 100, 110 .... gibi olasılıklardan oluşur. Daha az hücreye daha fazla veri depolanabildiği için üretim maliyeti düşüktür ama yazma ömrü maalesef kısadır.
    MLC (Multi Level Cell) – Çok Seviyeli Hücre: Hücre başına 2 bit veri taşıyabilir. Veri 00, 01, 10 veya 11 olabilir. Üretim maliyeti orta seviyedir ve yazma ömrü TLC'den yüksektir ama biraz daha pahalıdır.
    3D Vertical (VNAND): Samsung'un geliştirdiği yeni bir sistem, üretim maliyetleri orta seviyede ve yazma ömrü MLC'ye eşdeğer düzeyde.
    SLC (Single Level Cell) – Tek Seviye Hücre: Her hücre tek bir bit veri taşıyabilir. Veri 0 veya 1'dir. Üretim maliyeti yüksektir ama yazma ömrü en yüksek olan modeldir.

Yazma ömrü demişken yazma döngüsü şekilde tanımlanıyor ve tüm hafıza kartının baştan aşağı bir kez yazılması bir döngüye denk geliyor. Bu nedenle döngü alanı ne kadar büyükse kartın ömrü de o kadar artıyor, yani 64gb'lık bir kart 32gb'lık bir karttan nerdeyse 2 kat daha fazla yazma ömrüne sahip. TLC tipi kartlarda yazma ömrü 2000-3000 döngüye kadarken, MLC'lerde bu değer 10.000-20.000 döngüye kadar çıkabilir. SLC'lerde ise 90.000-100.000 seviyelerinden bahsediliyor. Ama bunlar en iyi değerler, sıcaklık, vb ek etkenler de devreye girince çok daha düşük yazma döngülerine ancak erişilebiliyor.

Şu anda gerek yerel teknoloji mağazaları olsun gerekse teknolojik ürünlerin satıldığı web sitelerinde satılmakta olan hafıza kartlarının tamamına yakınını maalesef TLC NAND hücrelerden imal edilmiş modeller oluşturmakta. Bu tip kartlar aslında cep telefonu, tablet, vb kişisel bilgisayar ve türevleri cihazlarda yazma ömrü bakımından fazla soruna yolaçmadan rahatlıkla kullanılabiliyor. Ancak iş araç kamerası, güvenlik kamerası, uzun süreli video kayıt cihazları gibi sık yazma işlemi gerçekleştiren cihazlara gelindiğinde bu tür hafıza kartları maalesef fazla uzun ömürlü olmuyorlar.

Aslında Amazon gibi yurtdışı sitelerde yaptığım araştırmalarda dahi SLC NAND'lı bir hafıza kartına rastlamadım bu nedenle şu anda araç kameraları için en iyi seçenek MLC NAND hücrelere sahip hafıza kartları. Ülkemizde veya ülkemize satış yapan web sitelerinde bulabileceğimiz çeşitli modeller şu şekilde:

1- Kingston Industrial Temperature: 8, 16, 32 ve 64gb modelleri bulunmakta. En yüksek 90MB/s okuma ve 45MB/s yazma hızına sahip, -40°C'tan 85°C'ye kadar dayanıklı olmasıyla da öne çıkıyor. Kartta ECC veri düzeltme özelliği bulunmuyor ancak Kingston 5 yıl garanti sunuyor ve araç kamerası kullanımı kartı garanti kapsamı dışında bırakmıyor. Kingston'ın ülkemizdeki resmi satış noktası olduğunu düşündüğüm bilendenal.com adresinden temin edilebilir.

2-Transcend Ultimate 600x: 8-128gb arası kapasitelerde çeşitli modelleri bulunmakta. En yüksek 90MB/s okuma hızına sahip. ECC özelliği mevcut, bazı modelleri ömür boyu bazı modelleri 2 yıllık garantiyle geliyor ama araç kamerası kullanımı garanti kapsamında bulunmuyor. Amazon'dan temin edilebilir, biraz daha yüksek fiyatlara ülkemizde bir iki fotoğraf ekipmanları sitesinde de mevcut.

3-Transcend Information: 16, 32, 64gb modelleri bulunuyor. 16Gb 3.000 saat, 32Gb 6.000 saat, 64Gb 12.000 saat FullHD kayıt ömrüne sahip. ECC özelliği mevcut, bazı modelleri ömür boyu bazı modelleri 2 yıllık garantiyle geliyor ama araç kamerası kullanımı garanti kapsamında bulunmuyor. Amazon'dan temin edilebilir, biraz daha yüksek fiyatlara ülkemizde birkaç fotoğraf ekipmanları sitesinde de satışta.

4-SanDisk High Endurance: 32 ve 64gb'Lık modelleri var. 20MB/s okuma ve yazma hızına sahip. 32Gb 5.000 saat, 64Gb 10.000 saat FullHD kayıt ömrüne sahip. Amazon'dan temin edilebilir. 2 yıllık garanti sunuluyor ama araç kamerası kullanımı garantiyi bozuyor.

5-Silicon Power High Endurance: 16, 32 ve 64gb modelleri bulunmakta. 16Gb 3.000 saat, 32Gb 6.000 saat, 64Gb 12.000 saat FullHD kayıt ömrüne sahip. ECC desteği ve 2 yıllık garantisi var. Amazon'dan satın alınabilir.

Samsung'un yeni VNAND hücreli modellerini de araştırmaya devam ediyorum, sizin de bildiğiniz veya kullandığınız önerebileceğiniz dayanıklı hafıza kartı modelleri varsa onları da ekleyeceğim. Yukarıdaki liste zaman içinde güncellenecektir.

Liste içinden önerim, benim de kısa bir süre önce sipariş geçtiğim Kingston Industrial Temperature serisi olacaktır, hem araç kamerası kullanımını da kapsayan 5 yıllık garantisi hem de yurtiçi resmi distribütörden alınması nedeniyle çok daha uzun ömürlü bir seçenek olarak görünmekte.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Father Torque -- 31 Ocak 2018; 22:36:2 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.