Şimdi Ara

Aracın rengi yönetmeliğe uygun değilmiş... (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
185
Cevap
0
Favori
26.535
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: catalyst

quote:

Orjinalden alıntı: _opeth

alın ben yeni aldım ruhsata yanlış yazmışlardı sorgulamada da aynı şekilde yanlış yazılmış
    Markası: MITSUBISHI
    Modeli: 2006
    Renk 1: SİYAH (Ametsist)
    Renk 2: -
    Cinsi: OTOMOBİL
    Çalıntı Mı: HAYIR
    Hak Mahrumiyeti: YOK

Ametist oldu ametsist. bakalım 2 sene sonra bana da böyle komik bir gerekçe sunarlarsa orda bi kaç görevli yere yığılmış olabilir.

Bi dakka, senin arabanın siyah ile uzaktan yakından alakası yok ki?

ametist de değil işin ilginci
     Aracın rengi yönetmeliğe uygun değilmiş...

• quote:

Orjinalden alıntı: oldsalt

quote:

Orjinalden alıntı: dedikodu

quote:

Orjinalden alıntı: oldsalt

quote:

Orjinalden alıntı: tenekekutu

Adamın işi sadece bir belge hazırlamak ama onu bile yüzüne gözüne bulaştırıyor.İşte bizim iş ahlakımız bu.

Size katılıyorum..Doğru dürüst Türkçe bile bilmiyorlar Biz aynı anneden doğmuş üç kardeşiz . Nüfus memurları üçümüzün de anne adını farklı yazmışlar , düzeltene kadar canımız çıktı.

Sizin için üzüldüm ama bu münferit bir olay... Geçmiş olsun...

Ama bizim olayımız genel, münferit değil!..

Yani rengi beyaz,sarı,turuncu,kırmızı,mor,mavi,yeşil,gri,kahverengi ve siyah olmayan yüzbinlerce araçtan bahsediyoruz burada.
    Ayrıca yanlışı yapan 1-2 memur değil, memurların hepsi...

Sizce binlerce memur, yüzbinlerce aracı, senelerdir yanlış tescil ediyor olabilir mi, hem de yakın zamana kadar hiç farkedilmeden?.. Ne dersiniz?..

Diyaret diye bir isim duydunuz mu? Ben duymadım. Yeğenimin Dirayet olarak niyetlenilen adını nüfus memuru diyaret olarak kaydetmiş. Baba adımın kısaltmasını da M den H ye nasıl geçirmişse geçirmiş. Sandığınızdan daha sık yaşanıyor.

Dilimize her forumda özen göstermek durumundayız.

Münferit hatalar oluyor diyoruz zaten.
    Benim de başıma çok sık geliyor; insanlar işini doğru düzgün yapmıyor. Yazsam kitap olur.
    Buraya kadar herşey tamam, ok.

Ama bütün memurlar aynı hatayı yapıyor mu? Hepsi birden mi?
    Yani özellikle senin durumunu belirtmek gerekirse:
    Memleketteki bütün nüfus memurları Dirayet olması gereken ismi Diyaret olarak mı yazıyor?
    Arkadaşımın anne adı Özlem değil Özlen yazılmıştı, o halde buna bakarak bütün Özlem'ler Özlen olarak kaydediliyor diyebilir miyiz?

Yapmayın lütfen, iki durum birbirinden farklı, anlayın artık...

@tenekekutu arkadaşımızın söylediklerine bakılırsa,
    1999 yılından beridir (yani son 10 senedir), bütün trafik memurları (Bunun yanına tip onay belgesi veren bütün Makina Mühendislerini de ekleyeceksiniz), renk olarak beyaz,sarı,turuncu,kırmızı,mor,mavi,yeşil,gri,kahverengi veya siyah dışında kaydettikleri renkleri, yönetmeliğe aykırı olarak hatalı kaydetmişler.

iddia bu...
    İddia doğruysa son 10 yıldır hatalı kaydedilen bir tane iki tane değil, yüzbinlerce araç var demektir. Ve bu hatayı bütün trafik memurlar ve görevli bütün makina mühendisleri ortak bir biçimde yaptı demektir.
    @tenekekutu bunun olabileceğini söylüyor.
    Ben buna inanmıyorum.
    Kimin haklı olduğunu zaman gösterecek.

Velev ki (böylesine imkansız) bu hata yapılmış olsa bile bu sorun böyle çözülemez ki... O halde tek tek vatandaşa eziyet etmeyi bırakıp hatalı tescil yapan memurları eğiteceksin. Yani sorunun kaynağını ortadan kaldırmak zorundasın. tek tek yüzbinlerce aracı ruhsat değişimine göndermeden önce hatalı kayıt durumunu ortadan kaldırmalısın.
    Aksi taktirde bu iş, bataklığı kurutmadan tek tek sivrisinek avlamaya benzer...

• quote:

...
    ... az ruhsatı değiştireceksin gibi duruyor.Gene de bir tlfn la ara bakalım.

Ayıpsın @tenekekutu,
    sen emret yeter!
    ben az ruhsatı değiştiririm,
    çok devlet kapısında sürünürüm,
    usul usul dilekçe veririm,
    paşa paşa Ankara'ya giderim.
    Olmadı ufak ufak uzar, ense tıraşımı da gösteririm.

"Bana dokunmayan yılan bin yaşasın!" felsefesi güdüp mağdurları alaya alabilirsin. Ama unutma,
    Keser döner, sap döner,
    Gün gelir hesap döner.

Yarın benzeri bir durumla karşılaşırsan demişlerdi dersin.
  • quote:

İşte formun bu huyunu seviyorum.İnsanı araştırmaya sevk ediyor.
    ...
    Neyse sadede gelirsek bu nerede yazıyor,bu hata nerede oluyor ? Bildiğimiz gibi araçları alırken bir dosya verirler.Bu dosyanın içinde UYGUNLUK BELGESİ diye adlandırılan bir kağıtta vardır.Aracın tüm bilgileri bu kağıtta yazar.Bu kağıdı Makine Mühendisleri Odasına kayıtlı bir MAKİNA MÜHENDİSİ imzalar.Bu belgenin nasıl hazırlanacağı MARTOY yöentmeliğinde yazar.Link verirsek;

http://www.tse.org.tr/Turkish/belgelendirme/aracpromud/Martoyyonetmeligi.pdf

Yönetmeliğin 64. sayfasındaki Ek-IX da bu belge nasıl hazırlanacağı şablon olarak verilmiştir.38. satır ( 67 . sayfa ) ARACIN RENGİ satırı vardır ki yanına (1) ile bir not belirtilmiştir.Bu not gene 67. sayfanın altına SADECE TEMEL RENKLERİ BELİRTİNİZ : beyaz,sarı,turuncu,kırmızı,mor,mavi,yeşil,gri,kahverengi ve siyahtır.
    Bu belgeyi hazırlalayan MAKİNE MÜHENDİSİ arkdaşın bu şarta dikkat etmesi lazım.Çünkü trafik ruhsatı çıkarırken bu belgeyi baz alır.Aslına bakarsanız araçla alakalı herşey için bu belge baz alınır.Peki bu belgeyi YANLIŞ hazırlayan MÜHENDİSİN ceremesini çekmemek için ARAÇ MUAYENE UZMANI bunu buldu ise niye TÜVTÜRK e suç buluyorsunuz ?
    ...

Bu UYGUNLUK BELGESİ (AT Tip Onay Belgesi) bildiğim kadarıyla, TSE tarafından araç imalatçısının müracaatı ile oluşturuluyor, Makina Müh. Od. (MMO) tarafından onaylanıyor ve ruhsat çıkartılıyor. Süreci yanlış biliyor olabilirim, konunun uzmanı değilim; detayları merak eden buradan baksın:
    http://www.tse.org.tr/Turkish/belgelendirme/aracpromud/aracyonergesi.pdf

Bütün kıyamet bu belgede kopuyor, çünkü aracın rengiyle ilgili ifade bu bu belgenin doldurulması sırasında geçiyor. (s.67 madde38)

Aslında yukarıda linte yer alan MARTOY yönetmeliğinin 64. ile 72. sayfaları arasında AT Tip Onay Belgesinin nasıl doldurulması gerektiğinin tarifi veriliyor.
    - 64 ve 65, sayfalarda genel bilgiler tarif edilirken, 66. sayfadan itibaren araç kategorisine göre doldurulması gereken özel bilgiler yer alıyor.
    - Otomobillerin dahil olduğu M1 kategorisi araçların özel bilgilerinin nasıl doldurulacağının tarifi 66. ve 67. sayfalarda, toplam 51 madde olarak veriliyor.
    - Toplam 51 maddeden sadece 1 tanesi (38. madde) renk tarif ediyor. (Geriye kalan 50 madde aracın değişik teknik özelliklerini tarif ediyor.)
    - Buradaki 51 maddelik teknik tanımlamanın büyük bir çoğunluğu ruhsat üzerinde yer almıyor. (Örn. dingil sayısı, tahrik dingili, aks mesafesi, ön arka iz genişliği, portbagaj istiap haddi, azami hız, ses seviyeleri (dB), Egsoz Emisyon değerleri ve daha niceleri ruhsatta yazmaz)

Şimdi TÜVTürk, MARTOY yönetmeliğinin 64-72. sayflarında tarifi verilen "AT Tip Onay Belgesinin" neresinde yer alıyor ona bakalım. Bir kere, bu belgenin oluşturulmasında ve onaylanmasında yer almıyor. (İmalatçı firmalar bu belge için TÜVTürk'e başvurmuyor)

Peki denetlemesinde yer alıyor mu? Yani TÜVTürk "AT Tip Onay Belgesini" denetleme yetkisine sahip mi? Yetkili mi değil mi bilmiyorum.

Bu durumda 2 ihtimalle karşılaşırız:

1. İhtimal: TÜVTürk "AT Tip Onay Belgesini" denetleme yetkisine sahip DEĞİLDİR!
    Bu durumda bu belgenin 38. maddesindeki renk olayı (yok ana renk olmuş, yok tali renk olmuş) TÜVTürk'ün yetkisi dışındadır. O zaman TÜVTürk sadece Kusurlar tablosunun 7. maddesinde belirtildiği haliyle "Araç rengi ruhsatta belirtilen renkle aynı degil" maddesini kontrol edebilir ve her ikisinin de bordo olduğunu gördükten sonra onayı vermek mecburiyetindedir.Yani aşağıdaki arabaya onay vermek mecburiyetindedir. Aksine davranış yetkiyi aşmak olur.

2. İhtimal: TÜVTürk "AT Tip Onay Belgesini" denetlemeye YETKİLİDİR!
    O zaman 38. maddedeki renk dışında geriye kalan 50 adet teknik maddenin de ruhsata işlenmesini sağlamak ve mecbur etmek zorundadır. Yani bu durumda rengi uygun olsun olmasın, "dingil sayısı, tahrik dingili, aks mesafesi, ön arka iz genişliği, portbagaj istiap haddi, azami hız, ses seviyeleri (dB), Egsoz Emisyon değerleri" ruhsatında yazmayan BÜTÜN ARAÇLAR, bunu ruhsatlarına işletmek zorundadır.
    Bu ne demektir biliyor musunuz: istisnasız BÜTÜN ARAÇLAR RUHSAT DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA demektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dedikodu -- 16 Şubat 2009; 14:56:08 >

• Az önce TÜVTürk çağrı merkezinden geri dönüş yaptılar:
    İstasyon amiriyle görüşülmüş, kendisi yapılan işlemin arkasındaymış. Artık bütün araçların standart renkle değiştirilmesi gerekiyormuş. (Orhanlı İstasyon Amiri, çağrı merkezi yetkilisine böyle söylemiş.)

Neye dayanarak böyle bir uygulama yapıyorsunuz diye sordum.
    Kusurlar tablosu dedi.
    Kusurlar tablonuzda bu yazmıyor; 7. maddede araç renginin ruhsatla aynı olması yazıyor ve benimki ruhsatla aynı.
    Bakanlığın yönetmeliği dedi.
    Dedim aynı afaki cevabı muayene günü de aldım, hangi bakanlığın hangi yönetmeliği, gün, tarih, sayı, internet linki? Siz bu yönetmeliği denetleme ve uygulama yetkisini hangi mevzuattan alıyorsunuz? bunlarla ilgili resmi bilgi istiyorum, isterseniz mail adresimi vereyim mail gönderin dedim.
    mail gönderemiyoruz dedi.

Bunları araştırıp tekrar dönecekmiş.

• quote:

Az önce TÜVTürk çağrı merkezinden geri dönüş yaptılar:
    İstasyon amiriyle görüşülmüş, kendisi yapılan işlemin arkasındaymış. Artık bütün araçların standart renkle değiştirilmesi gerekiyormuş. (Orhanlı İstasyon Amiri, çağrı merkezi yetkilisine böyle söylemiş.)

Kusurlar tablosu dedi.
    Kusurlar tablonuzda bu yazmıyor; 7. maddede araç renginin ruhsatla aynı olması yazıyor ve benimki ruhsatla aynı.
    Dedim aynı afaki cevabı muayene günü de aldım, hangi bakanlığın hangi yönetmeliği, gün, tarih, sayı, internet linki? Siz bu yönetmeliği denetleme ve uygulama yetkisini hangi mevzuattan alıyorsunuz? bunlarla ilgili resmi bilgi istiyorum, isterseniz mail adresimi vereyim mail gönderin dedim.

şimdi bana göre siz haklısınız fakat durumunuz ya da psikolojiniz bu konuyla uğraşmak için yeterli mi bilmiyorum
    tek elden uğraşmak zor
    kendimle ilgili davranışımı söyleyeyim
    diyelim ki ben sizin durumunuzdayım
    emniyete gidip bu ruhsata kırmızı yazın deyince yapacaklar mı? (70tl vermeyi kabul ettik)
    bu da ayrı konu

• quote:

quote:

...

Ayıpsın @tenekekutu,
    sen emret yeter!

"Bana dokunmayan yılan bin yaşasın!" felsefesi güdüp mağdurları alaya alabilirsin. Ama unutma,
    Keser döner, sap döner,
    Gün gelir hesap döner.

Bu olay kimin başına geldi ise MAĞDURDUR.Vatandaşın parasına yazık,gereksiz bir hata yüzünden.Peki neden,görevini düzgün yapmayan memurlar yüzünden.Peki görevini yapan kişiyi niye eleştiriyorsunuz ?
    Devam edersek;
    Yazdıklarımdan kesip kesip alacak,bana laf sokma yarışına gideceksen yukarıda da dedim sana kolay gelsin.Sen duymak istediğin kelimeleri benden bekliyorsun.Eğer duymak istediğin kelimeler
    Haklısın
    Böyle olur mu
    Yürü be koçum
    vs vs ise
    ben gerçekleri söylerim,gerçeklere göre yorum yaparım.Sen suçu başka yerde arıyorsun.TÜV yerine emniyetle , MMO ( yukarıda yazdım ),aracın ruhsatı ilk çıkaran bayi ile uğraş,dava aç, arkadayız merak etme,köstek olduğumuz bir yer yok.Elinden geleni ardına koyma.
    Ama diğer yazdığın yerleri de okudum,bu elindeki belgeler ve bu savunma şeklinle bu davayı TÜV e karşı kaybedersin.Devletle ilk defa bir yanlıştan dolayı karşı karşıya geldin sanırım.Ben senden daha fazla mağdur oldum merak etme.Ayrıca bu renk konusundan bir aracımızda muzdaripti ruhsatı yenileteceğimiz için problem yok gerçi.
    Bu konuda yazacağım herşeyi yazdım zaten, artık gerisi sana kalmış.Fakat üslübun,senin için verdiğim emeğe açıkçası ne gerek vardı dedirtti.Çünkü ben birilerini savunmuyorum.Neyse onu yazıyorum.Tartışmayı sevebilirsin,fakat burada bilgi istemişsin ( bu konu hakkında bilgisi olan diye ) daha sonra ismimi yazarak yorumun ne demişsin yani fikrimi sormuşsun bende bunu veriyorum. Bilgi isteyen birinin bu kadar yorum yaptığı konuya ilk defa rastlıyorum.Benim dediklerimi araştırırsın ( bu konuda daha yetkili biri ile) sonra dersin ki,arkadaşım bak ben şuna şuna ulaştım sen emin misin dersin,bana farklı dediler dersin,o zaman anlarım.Olayları öyle bir yorumluyorsun ki,benim araç geçmeli.Tek derdin aracının geçirmek olmuş.Biraz da objektif ol.
    Ortaya koyduğun anti-hiçbir belge yok.Kaldı ki koymak zorunda da değilsin.Çünkü ben tartışma göremiyorum.Bildiğim bilgiler bu.Ayrıca tezin olan bu kadar memur hata yapabilir mi de yanlış,evet hata yapabilir.Böyle hata da var.50. deyişim olacak herhalde.
    Özetlersek konuyu sürekli sağa sola çekip bana doğru gelme.Ben bilgi ve yorumumu yaptım.Gerisi sana kalmış.Sana da kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tenekekutu -- 16 Şubat 2009; 18:38:48 >

• quote:

Orjinalden alıntı: meta80

quote:

Az önce TÜVTürk çağrı merkezinden geri dönüş yaptılar:

Kusurlar tablosu dedi.

şimdi bana göre siz haklısınız fakat durumunuz ya da psikolojiniz bu konuyla uğraşmak için yeterli mi bilmiyorum
    tek elden uğraşmak zor
    kendimle ilgili davranışımı söyleyeyim
    diyelim ki ben sizin durumunuzdayım
    emniyete gidip bu ruhsata kırmızı yazın deyince yapacaklar mı? (70tl vermeyi kabul ettik)
    bu da ayrı konu

Birisi bana sorunun bununla hallolacağının garantisini versin hemen ruhsatı değiştireyim.

Araştırdığım kadarıyla iş burada bitmeyecek, daha beter devamı gelecek. Asıl o zaman işler sarpa saracak.

İşte asıl ruhsatı değiştirdiğim zaman "kusurlar tablosunun 7. maddesine" aykırı oluyorum. Çünkü araç bordo, ruhsat kırmızı.

Bundan sonra birisi çıkıp çiziksiz boyasız aracıma "git aracını kırmızıya boyat, gel!" derse ne yapacağım?

Üstelik sevgili polis amcalar "Ooo! hoşgeldin, aracın rengi mi değişecek, hayhay, derhal!" demeyeceklerdir. Çünkü ruhsatı değiştirmek için emniyete ne talebiyle gitmiş oluyorum?
    "Aracımın rengini değiştirdim (yani renk tadilatı yaptım) bunu ruhsata işleyin." Oysa ki böyle bir renk tadilatı yok.
    Polisler benden renk tadilatının bilgi ve belgelerini istemeyecekler mi? Aracı nerede, hangi marka boyanın hangi kodlu modelini kullanarak boyattığımı falan sormadan şıp diye ruhsatı mı değiştirecekler? Oysa ki bendeki araç orjinal, boya moya yok...

Polislere orjinal deyince de adamlar ne yapacak? Aracın dosyasını açacak o dosyanın içindeki "AT Tip Onay Belgesini" bulacak, bu belgede orjinal renginin bordo olduğunu görecek. Ee sonra?.. İşler iyice sarpa saracak. Biz bir o kurum bir bu kurum döndolaş olacağız.

Peki ben hazır aracın dosyasını açtırmışken bu "AT Tip Onay Belgesini" değiştiremez miyim? O belgeyi çıkarmak için, aracın imalatçı firması, aracı Türkiye'de satışa sunmadan evvel, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na başvuruyor ve Bakanlığın TSE yetkililerinden oluşturduğu komisyon aracı inceleyip "AT Tip Onay Belgesini" onaylıyor. Yani bunu sen ben değiştiremeyiz, çünkü bu belgenin tarafları değiliz. Yani o belgeyi değiştirmek için aracın imalatçısı olmak lazım.
    (Benim bu konuları bilmemem gerekiyor, ben sade bir vatandaşım. Ama sağolsun, TÜVTürk sayesinde hiç işimiz olmayan ne luzumsuz bilgileri hatmediyoruz. İşimizi gücümüzü bıraktık Amerika'yı yeniden keşfetmeye çalışıyoruz.)

Peki aracın dosyasında kapı gibi "AT Tip Onay Belgesi" duruyorken ve burada aracın rengi bordo olarak yazıyorken, bütün bunlara aykırı biçimde aracın rengini kırmızıya değiştirme konusunda polisi nasıl ikna edeceğim? Ağlayıp zırlayarak mı? Yoksa gidip komple arabayı kırmızıya boyatayım, ruhsatı da kırmızı yapayım, hepten kurtulalım, öyle mi?

Eğer TÜVTürk yaptığının arkasındaysa bu "AT Tip Onay Belgesini" değiştirtsin de görelim; tabi gücü Hyundai firmasını (diğerlerini) ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nı ikna etmeye yetiyorsa.
    Gariban vatandaşa herkesin gücü yeter.

• ruhsatta yazan rengi kabul etmeleri lazım çünkü dediğiniz tip onay belgesinde yazan renk esastır
    firmalara bakayım dedim
    http://www.seat.com.tr/model_index.asp?model_ID=1&menu_ID=2002
    firmalar artık şöyle yapmış
    bordo=rubi kırmızı
    lacivert=ada mavi
    petrol yeşili=mar mavi
    natura verde diye bir renk
    http://www.seat.com.tr/site/modeller/yeni_ibiza/renkler.aspx?menu=secenekler&submenu=renkler
    opak lumina portakal(herhalde turuncu kabul ediliyor)
    http://binekarac.vw.com.tr/#/binek/model/passat/renkler
    mocca antrasit
    http://www.ford.com.tr/yenifordfiesta/
    bordo kırmızı diye renk oluşturmuş (bordo diyememiş)
    http://www.ford.com.tr/ka/
    frambuaz kırmızı=bordo benzeri
    http://www.fiat.com.tr/Pages/tr/ticari/fiorino_combi_renk.aspx
    fiorinoda fildişi diye renk var
    tabii tip onay belgesinde ne yazıyor bilemiyoruz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi meta80 -- 16 Şubat 2009; 20:11:20 >

• quote:

quote:

quote:

...

Ayıpsın @tenekekutu,
    sen emret yeter!

Keser döner, sap döner,
    Gün gelir hesap döner.

Bu olay kimin başına geldi ise MAĞDURDUR.Vatandaşın parasına yazık,gereksiz bir hata yüzünden.Peki neden,görevini düzgün yapmayan memurlar yüzünden.Peki görevini yapan kişiyi niye eleştiriyorsunuz ?
    Devam edersek;
    Yazdıklarımdan kesip kesip alacak,bana laf sokma yarışına gideceksen yukarıda da dedim sana kolay gelsin.Sen duymak istediğin kelimeleri benden bekliyorsun.Eğer duymak istediğin kelimeler
    Haklısın
    Böyle olur mu
    Yürü be koçum
    vs vs ise
    ben gerçekleri söylerim,gerçeklere göre yorum yaparım.Sen suçu başka yerde arıyorsun.TÜV yerine emniyetle , MMO ( yukarıda yazdım ),aracın ruhsatı ilk çıkaran bayi ile uğraş,dava aç, arkadayız merak etme,köstek olduğumuz bir yer yok.Elinden geleni ardına koyma.
    Ama diğer yazdığın yerleri de okudum,bu elindeki belgeler ve bu savunma şeklinle bu davayı TÜV e karşı kaybedersin.Devletle ilk defa bir yanlıştan dolayı karşı karşıya geldin sanırım.Ben senden daha fazla mağdur oldum merak etme.Ayrıca bu renk konusundan bir aracımızda muzdaripti ruhsatı yenileteceğimiz için problem yok gerçi.
    Bu konuda yazacağım herşeyi yazdım zaten, artık gerisi sana kalmış.Fakat üslübun,senin için verdiğim emeğe açıkçası ne gerek vardı dedirtti.Çünkü ben birilerini savunmuyorum.Neyse onu yazıyorum.Tartışmayı sevebilirsin,fakat burada bilgi istemişsin ( bu konu hakkında bilgisi olan diye ) daha sonra ismimi yazarak yorumun ne demişsin yani fikrimi sormuşsun bende bunu veriyorum. Bilgi isteyen birinin bu kadar yorum yaptığı konuya ilk defa rastlıyorum.Benim dediklerimi araştırırsın ( bu konuda daha yetkili biri ile) sonra dersin ki,arkadaşım bak ben şuna şuna ulaştım sen emin misin dersin,bana farklı dediler dersin,o zaman anlarım.Olayları öyle bir yorumluyorsun ki,benim araç geçmeli.Tek derdin aracının geçirmek olmuş.Biraz da objektif ol.
    Ortaya koyduğun anti-hiçbir belge yok.Kaldı ki koymak zorunda da değilsin.Çünkü ben tartışma göremiyorum.Bildiğim bilgiler bu.Ayrıca tezin olan bu kadar memur hata yapabilir mi de yanlış,evet hata yapabilir.Böyle hata da var.50. deyişim olacak herhalde.
    Özetlersek konuyu sürekli sağa sola çekip bana doğru gelme.Ben bilgi ve yorumumu yaptım.Gerisi sana kalmış.Sana da kolay gelsin.

Araştırdıkça ortaya çıkıyor.
    Hata mata yapan memur yok ortada! Artık bunu öğrenmiş bulunuyorum. (Zaten baştan beridir memurlarda hata olmadığından şüpheleniyordum. Çünkü hepsi birden hata yapıyor olamazdı. Artık hata yapmadıklarını biliyorum.)

Bu konuda tek hatalı TÜVTÜRK!
    Bu konu iyice netleşmeye başladı.

Sorun, MARTOY yönetmeliğinin, "AT Tip Onay Belgesinin" doldurulması sırasında uygulanacak esasları belirlediği bölümde geçen renk ifadelerinden kaynaklanıyor. TÜVTürk de bu konuyu üstüne vazife edinerek (sorunun kaynağı veya çözümü olmadığı halde) vatandaşı ruhsat değiştirmeye zorluyor.

Peki ruhsat değiştirilse sorun çözülecek mi? Hayır!.. Ne olacak peki? Sadece aracın ruhsatı ile dosyasındaki "AT Tip Onay Belgesi" birbirinden farklı olacak (Tabi Emniyet bu değişikliği, tadilat raporu vs. istemeden kuzu kuzu yaparsa)

Peki MARTOY yönetmeliğinin 67. sayfasındaki renk ifadesi ruhsat ve tescil işlemlerini mi tanımlıyor? Hayır, "AT Tip Onay Belgesinin" doldurulma biçimini anlatıyor.

Kim dolduruyor bu "AT Tip Onay Belgesini"? Aracın İmalatçı firması.
    Peki ne zaman? Aracın o modelini Türkiye'de satışa sunmadan önce.

Peki satılan beher araç için tek tek dolduruluyor mu bu belge? Hayır, o model (model yılı değil, teknik model) ilk defa satışa sunulmadan önce bir kereye mahsus dolduruluyor, onaydan sonra ilgili modeldeki bütün araçların tescili artık bu belge ile yapılıyor.

Kim Onaylıyor "AT Tip Onay Belgesini"? Sanayi ve Ticaret Bakanlığı.

TÜVTürk bu sürecin neresinde yer alıyor? ????????

- Benim aracımın Türkiye'de ilk kez satışa sunulduğu yıl, 2001
    - Hyundai firması "AT Tip Onay Belgesini" 2001 yılından önce doldurup onaylatmış olmalı
    - @tenekekutu arkadaşın link verdiği MARTOY yönetmeliğinin Resmi Gazete yayın tarihi 1/4/1999(*) yürürlük tarihi 5 yıl sonrası yani 1/4/2004.
    - Aslında, 1/4/1999 tarih ve 23653 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan MARTOY yönetmeliğinin, bizim sorunumuza neden olan renk tanımlarının yapıldığı bütün ekleri, 12/2/2009 tarih ve 27139 sayılı Resmi Gazete ile değiştirildi:
    http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2009/02/20090212-6.htm
    Değişiklik yapılan ekler de burada:
    http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2009/02/20090212-6-1.doc

Bilin bakalım 2009'da değişiklik yapılan kısımda neler var? Bizim ana renkler...
    (1/4/1999 tarih ve 23653 sayılı Resmi Gazete internetten erişilemediği için link veremiyorum ama avukat arkadaşımdan istettim, metinler elime ulaşınca internete yüklemeye çalışırım)

Şimdi bu durumda, 2001 yılından önce (muhtemelen 2000 yılında) düzenlenip onaylanmış olan, aracıma ait "AT Tip Onay Belgesinin" doldurulup onaylanması sürecinde,
    Hyundai firmasının hatası var mı? HAYIR!
    Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın, TSE'nin ve burada çalışan memurların hatası var mı? HAYIR!
    Hatası olmayan bu belgeye istinaden tescil ve kayıt yapan Trafik Şubenin hatası var mı HAYIR!

Tek hatalı TÜVTürk olarak görünüyor.
    Bilip bilmeden bu konuda TÜVTürk'ü savunan arkadaşlar, ister istemez, bu hataya ortak olduklarının umarım farkındadırlar.

• Saçmalık
  • TÜV de yola gelecek zamanla
  • quote:

- Hyundai firması "AT Tip Onay Belgesini" 2001 yılından önce doldurup onaylatmış olmalı
    - @tenekekutu arkadaşın link verdiği MARTOY yönetmeliğinin Resmi Gazete yayın tarihi 1/4/1999(*) yürürlük tarihi 5 yıl sonrası yani 1/4/2004.
    - Aslında, 1/4/1999 tarih ve 23653 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan MARTOY yönetmeliğinin, bizim sorunumuza neden olan renk tanımlarının yapıldığı bütün ekleri, 12/2/2009 tarih ve 27139 sayılı Resmi Gazete ile değiştirildi:

Bilin bakalım 2009'da değişiklik yapılan kısımda neler var? Bizim ana renkler...
    (1/4/1999 tarih ve 23653 sayılı Resmi Gazete internetten erişilemediği için link veremiyorum ama avukat arkadaşımdan istettim, metinler elime ulaşınca internete yüklemeye çalışırım)

Yanlışınız var.Yukarıda yazdım ve link verdim.Dikkatli okumamışsınız

Verdiğin Eklerdeki RENKLER 2009 tarihinde yayınlanmadı.Yukarıda verdiğim link olan 2001 olanda da var.Sanırım iyi incelemediniz.

Ayrıca 1999 versiyonunda da RENK konusu net olarak belirtilmiş.
    Bu konuda hata yapmayın.
    Ayrıca araç muayene istasyonlarının yetkisi sandığınızdan çok daha fazla.Eğer davanızda haklı olduğunuza inanıyorsanız mahkemeye verin.Fakat ben sizle aynı görüşte değilim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tenekekutu -- 16 Şubat 2009; 21:08:37 >

• quote:

quote:

Verdiğin Eklerdeki RENKLER 2009 tarihinde yayınlanmadı.Yukarıda verdiğim link olan 2001 olanda da var.Sanırım iyi incelemediniz.

Bu konuda hata yapmayın.
    Ayrıca araç muayene istasyonlarının yetkisi sandığınızdan çok daha fazla.Eğer davanızda haklı olduğunuza inanıyorsanız mahkemeye verin.Fakat ben sizle aynı görüşte değilim.

Verdiğiniz linkteki tarih:
    5/12/2003 tarih ve 25307 sayılı R. G.
    Benim aracımın Türkiye'de ilk kez satışa sunulduğu yıl, 2001

1999 tarihli olanı internetten bulamıyoruz. (İlgili resmi gazeteyi avukattan istettim, elime geçsin de bir görelim bakalım)

Sürekli dava konusundan bahsediyorsunuz (avukat mısınız?)... Siz hiç merak etmeyin, bu işin tek çözümü dava ise, o da şüphesiz açılacaktır. Şu anda araştırma fazındayım ve TÜVTürk'ten resmi cevap bekliyorum.

TÜVTürk'ün yetkisi çoktur tarzında afaki laflar karın doyurmaz, hangi kanundan hangi mevzuattan gelmektedir ve sözkonusu yönetmeliğin sözkonusu maddesiyle nasıl bir yasal ilgi kurulabilmektedir? bunlar cevaplanır, biz de susarız.

Ama biz kendimiz bu konuda bir ilgi kurmakta zorlanıyoruz:
    "AT Tip Onay Belgesinin" tarafları İmalatçı araç firması (Hyundai) ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığıdır. Açıkça TÜVTürk, soruna neden olan meddenin tarafı değildir vatandaş olarak ben de bu yönetmelik maddesinin bir tarafı değilim. ("AT Tip Onay Belgesine" başvurmaya da değiştirmeye de yetkim yoktur. TÜVTürk'ün de böyle bir yetkisinin olduğunu duymadım, bilmiyorum. Yetkiliyse benim ruhsatımdan önce "AT Tip Onay Belgesini" değiştirsin o zaman, çünkü ruhsatım değişse bile hatalı olan "AT Tip Onay Belgesi" aracın dosyasında durmaya devam edecek.)

TÜVTürk açıkça tarafı olmadığı bu yönetmelik maddesiyle nasıl bir hukuki ilgi kurduğunu bize açıklarsa o zaman bu konuda ikna olabiliriz.
    Aksi halde, "Biz ne diyorsak o!" tarzında dogmatik yaklaşımları, körü körüne kabul etmemizi beklemeyin!

Buradaki hukuki ilişkileri biliyorsanız söyleyin. Bilmiyorsanız bu hataya daha fazla ortak olmamaya çalışın.

Verdiğiniz bilgiler ve yardımlarınız için çok teşekkürler.

• sadece renk konusuna deılkı 94 ve sonrasındakı araclarda motor ve sase numaraları tuttugu halde sadece 8 numarası yazdıgı ıcın agar kusurlu sayıp ek1 doldurmaya zorunlu tutup 2 ruhsat yapragını deıstırtmeye zorunlu bırakılıyor ınsanlar daha dogrusu magdur edılıyor buna devletın dur demesı lazım işin ilginci buna mantıklı bır acıklamada getıremıyorlar bır ılgıncıde ben ıkı araba soktum muayeneye ve bırı kısa farları ayarsız az kusurlu gectıgı halde dıerı agar kusurlu sayıldı bunlar sacmalık deılde nedır?
  • Hocam pek susacağını zannetmemde ( gerçi bence farketmez,sonuçta özgür bir insan olarak istediğinizi, yapmakta özgürsünüz) aracın 2001 model olduğuna göre,bu linkide bir yerlerde veya adını (sanayi bakanlığından bak demem bu yüzden di ) verdim diye hatırlıyorum ama birkez daha verelim.Ayrıca birşeyleri kabul etmek veya etmemek size kalmış elbette.Fakat forum birazda paylaşım yeridir.Karşınızdaki kişiye ya güvenirsiniz ( konuda ciddi mesajım olduğuna göre bazı şeyleri biliyorumda yazıyorum "TÜVTürk'ün yetkisi çoktur tarzında afaki laflar karın doyurmaz, hangi kanundan hangi mevzuattan gelmektedir ve sözkonusu yönetmeliğin sözkonusu maddesiyle nasıl bir yasal ilgi kurulabilmektedir? bunlar cevaplanır, biz de susarız"., tarzı bir mesaja gerek duymanız garip geldi,sizi susturmak gibi bir düşüncem yok,konu sizin olduğuna göre istediğinizi yazarsınız) ya da güvenmez.Herşeyi tek tek link atarak,her yazılanı ıspat et şeklinde olmaz bazı şeyler.Belli bilgi verilir gerisi internette detay olarak yazmaktadır.Araştırmak size kalmış,birde araç muayene istasyonları konusuna girmek istemiyorum,orada girersek işin içinden hiç çıkamayız.Ayrıca yönetmelikleri ekiydi,kendiydi tamamen okumakta sağlam sinir istiyor.Size kolay gelsin.

http://www.sanayi.gov.tr/webedit/gozlem.aspx?sayfaNo=1859

Özellikle geçiçi hükümlere bakın.Sizin aracı ilgilendiriyor.

Bu kısım benim düşüncem,katılmaya bilirsiniz.
    Kaldı ki TÜV telefonunuza rağmen ısrarla bunu savunuyorsa ( haksız olduklarında geri adım atıyorlar zaten,kaldı ki bu formda da bir arkadaşımızın başına gledi,aradılar ve kusurunuzu kaldıralım dediler) bunu yasal bir yere dayandırmadan yapmıyordur.Firma desteksiz bir konuya girmez.

• quote:

quote:

Bu konuda hata yapmayın.

MARTOY yönetmeliğinin o tarihteki RG'de yayınlandığı şekli burada:
    http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2003/12/20031205.htm#6

(Allah'tan 2000 yılı sonraso RG'ye internetten ulaşılabiliyor da işi hemen kaynağında hallediyoruz.)

...
    MADDE 3: Aynı Yönetmeliğin (MARTOY99) ekleri, bu Yönetmeliğin (MARTOY03) ekleriyle değiştirilmiştir.
    ...

Ve bilin bakalım MARTOY03 eklerinde neyi bulamıyoruz?..
    MARTOY09 eklerinde yer alıp bizim başımızı belaya sokan "AT Tip Onay - M1 kategori - ana renk" meselesini MARTOY03 eklerinde bulamıyoruz.

(böylece avukattan istettiğimiz, MARTOY99 bulunan RG'nin elimize gelmesini, scan edip yayınlanmasını bekleme zahmetimiz de ortadan kalkmış oluyor.)

Olmadığına hala inanmayan kaldıysa yukarıdaki Resmi Gazete ilan linkini tıklayıp bizzat kendisi bakabilir. Ama önceden uyarayım; kaynak text formatta değil, scan edilmiş resim formatında. Yani search edemezsiniz, gözlere zahmet arayacaksınız. (Gözlerim koptu ararken)

Buyrun sizin için de tam ilgili MARTOY03 yönetmeliğinin M1 kategorisi araçlar "AT Tip Onay Belgesi" bölümünün FRENLER ve GÖVDE kısmını foto olarak kesip aşağıya ekledim. Renk ifadelerini gövde kısmında görmeyi bekliyordum, ama yok. Diğer bölümlere baktım orada da yok. Bulan varsa beri gelsin.
    Üstelik dikkat ederseniz "AT Tip Onay Belgesi" numaralandırma yapısı, resimdeki MARTOY03 ile güncel olan MARTOY09 arasında oldukça farklı bir formatta. (eskisinde 9.10.3.2 formatındayken yenisinde 1'den 51'e kadar rakamlar halinde)

• quote:

Hocam pek susacağını zannetmemde ( gerçi bence farketmez,sonuçta özgür bir insan olarak istediğinizi, yapmakta özgürsünüz) aracın 2001 model olduğuna göre,bu linkide bir yerlerde veya adını (sanayi bakanlığından bak demem bu yüzden di ) verdim diye hatırlıyorum ama birkez daha verelim.Ayrıca birşeyleri kabul etmek veya etmemek size kalmış elbette.Fakat forum birazda paylaşım yeridir.Karşınızdaki kişiye ya güvenirsiniz ( konuda ciddi mesajım olduğuna göre bazı şeyleri biliyorumda yazıyorum "TÜVTürk'ün yetkisi çoktur tarzında afaki laflar karın doyurmaz, hangi kanundan hangi mevzuattan gelmektedir ve sözkonusu yönetmeliğin sözkonusu maddesiyle nasıl bir yasal ilgi kurulabilmektedir? bunlar cevaplanır, biz de susarız"., tarzı bir mesaja gerek duymanız garip geldi,sizi susturmak gibi bir düşüncem yok,konu sizin olduğuna göre istediğinizi yazarsınız) ya da güvenmez.Herşeyi tek tek link atarak,her yazılanı ıspat et şeklinde olmaz bazı şeyler.Belli bilgi verilir gerisi internette detay olarak yazmaktadır.Araştırmak size kalmış,birde araç muayene istasyonları konusuna girmek istemiyorum,orada girersek işin içinden hiç çıkamayız.Ayrıca yönetmelikleri ekiydi,kendiydi tamamen okumakta sağlam sinir istiyor.Size kolay gelsin.

Kaldı ki TÜV telefonunuza rağmen ısrarla bunu savunuyorsa ( haksız olduklarında geri adım atıyorlar zaten,kaldı ki bu formda da bir arkadaşımızın başına gledi,aradılar ve kusurunuzu kaldıralım dediler) bunu yasal bir yere dayandırmadan yapmıyordur.Firma desteksiz bir konuya girmez.

Geçici maddelere baktım ama hangi geçici maddenin benimle ilgili olduğunu anlayamadım. Siz yardımcı olabilir misiniz? Hangi geçici maddenin benim durumumla ilgili olduğunu düşünüyorsunuz?

• quote:

Hocam pek susacağını zannetmemde ( gerçi bence farketmez,sonuçta özgür bir insan olarak istediğinizi, yapmakta özgürsünüz) aracın 2001 model olduğuna göre,bu linkide bir yerlerde veya adını (sanayi bakanlığından bak demem bu yüzden di ) verdim diye hatırlıyorum ama birkez daha verelim.Ayrıca birşeyleri kabul etmek veya etmemek size kalmış elbette.Fakat forum birazda paylaşım yeridir.Karşınızdaki kişiye ya güvenirsiniz ( konuda ciddi mesajım olduğuna göre bazı şeyleri biliyorumda yazıyorum "TÜVTürk'ün yetkisi çoktur tarzında afaki laflar karın doyurmaz, hangi kanundan hangi mevzuattan gelmektedir ve sözkonusu yönetmeliğin sözkonusu maddesiyle nasıl bir yasal ilgi kurulabilmektedir? bunlar cevaplanır, biz de susarız"., tarzı bir mesaja gerek duymanız garip geldi,sizi susturmak gibi bir düşüncem yok,konu sizin olduğuna göre istediğinizi yazarsınız) ya da güvenmez.Herşeyi tek tek link atarak,her yazılanı ıspat et şeklinde olmaz bazı şeyler.Belli bilgi verilir gerisi internette detay olarak yazmaktadır.Araştırmak size kalmış,birde araç muayene istasyonları konusuna girmek istemiyorum,orada girersek işin içinden hiç çıkamayız.Ayrıca yönetmelikleri ekiydi,kendiydi tamamen okumakta sağlam sinir istiyor.Size kolay gelsin.

TÜVTürk henüz bana geri dönüş yapmadı. Yani top hala onların sahasında, araştırıyorlar.
    Geri dönüşü yapsınlar, kabul edip etmeme durumlarına göre süreci şekillendiririz.

Bu arada ben paralel olarak araştırmaya devam ediyorum ve araştırdıkça TÜVTürk'ün hatalı olduğu daha çok ortaya çıkıyor.

Misal, 2003 tarihli MARTOY03 yönetmeliğinde ilgili ana renk meselesinin olmadığını tespit etmiş olduk.
    İnanmayan Resmi Gazetenin o günkü sayısından bizzat kendi okusun:

• quote:

quote:

quote:

Bu konuda hata yapmayın.

MARTOY yönetmeliğinin o tarihteki RG'de yayınlandığı şekli burada:

(Allah'tan 2000 yılı sonraso RG'ye internetten ulaşılabiliyor da işi hemen kaynağında hallediyoruz.)

...
    MADDE 3: Aynı Yönetmeliğin (MARTOY99) ekleri, bu Yönetmeliğin (MARTOY03) ekleriyle değiştirilmiştir.
    ...

Ve bilin bakalım MARTOY03 eklerinde neyi bulamıyoruz?..
    MARTOY09 eklerinde yer alıp bizim başımızı belaya sokan "AT Tip Onay - M1 kategori - ana renk" meselesini MARTOY03 eklerinde bulamıyoruz.

(böylece avukattan istettiğimiz, MARTOY99 bulunan RG'nin elimize gelmesini, scan edip yayınlanmasını bekleme zahmetimiz de ortadan kalkmış oluyor.)

Olmadığına hala inanmayan kaldıysa yukarıdaki Resmi Gazete ilan linkini tıklayıp bizzat kendisi bakabilir. Ama önceden uyarayım; kaynak text formatta değil, scan edilmiş resim formatında. Yani search edemezsiniz, gözlere zahmet arayacaksınız. (Gözlerim koptu ararken)

Buyrun sizin için de tam ilgili MARTOY03 yönetmeliğinin M1 kategorisi araçlar "AT Tip Onay Belgesi" bölümünün FRENLER ve GÖVDE kısmını foto olarak kesip aşağıya ekledim. Renk ifadelerini gövde kısmında görmeyi bekliyordum, ama yok. Diğer bölümlere baktım orada da yok. Bulan varsa beri gelsin.
    Üstelik dikkat ederseniz "AT Tip Onay Belgesi" numaralandırma yapısı, resimdeki MARTOY03 ile güncel olan MARTOY09 arasında oldukça farklı bir formatta. (eskisinde 9.10.3.2 formatındayken yenisinde 1'den 51'e kadar rakamlar halinde)

YANLIŞ YERE BAKIYORSUN DA ONDAN, EK IX diye diye dilmizde tüy bitti ya neyse,bir bak istersen oraya

Bu konu artık beni baya bir yordu.Ben kaçar

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.