Kendimi geliştirmek için bir çok konuda araştırma yapmaya çalışıyorum. Kendi çapımda araştırdığım konuların sayısını yeterli bulsam da fark ettim ki o konularda derinlemesine bir fikir sahibi değilim. Spesifik bir konuyu araştırıp o konuda kendimi geliştirmek istiyorum. Milletler, ülkeler, dinler tarihi vb. konularda öneride bulunmanızı rica ediyorum. Örneğin: Hindistan tarihi, Yahudilik tarihi, Rus tarihi gibi şey olabilir, dinler, ülkeler, milletler tarihi dışında başka kategorilerden gelecek önerilere de açığım. Konuyu yanlış bir bölüme açtıysam affola. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mayor of El Dorado -- 7 Temmuz 2024; 14:0:8 > |
Araştırmalık spesifik konu/kitap önerisi
-
-
Böyle bir kısa tarih serisi var, ilginizi çekebilir hocam kitap olarak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-10487635B -- 7 Temmuz 2024; 23:6:20 > -
Öneri için sağ ol hocam ama daha spesifik bir şey arıyorum. Örneğin Mısır tarihi ama kısa olarak değil Mısır tarihini inciğine cıncığına kadar öğrenmek istiyorum. Dediğim gibi sizin farklı önerilerinizden de ilham alabilirim, sadece din, millet, ülke tarihleri olmasına gerek yok.
Benim aklıma Roma isyanları, mafya tarihi falan da geldi, bu tarz önerilere de açığım.
-
Kaleler konusunu seçtim. Daha önce Fedailerin Kalesi Alamut ve Tatar Çölünü okumuştum. Kalelerle ilgili roman ya da tarihsel araştırma ve inceleme kitapları önerisi verebilirsiniz.
Hala başka konu önerilerine de açığım.
-
En hızlı yöntem Wikipedia.
https://en.wikipedia.org/wiki/Fortification
Buradan başla her bir ilgili hyperlink sayfasını da (mavi linkleri) okuyarak ilerle. Sayfanın en altındaki mor kutularda toplu linkler var zaten. Castle, Bastion, Citadel, Arrowslit vb... okuduğunda üstad olursun, herhangi bir kitaptan edineceğinden daha fazla ham bilgi elde edersin...
https://en.wikipedia.org/wiki/Castle bu sayfanın en altında tüm dünyadaki kalelerin listesine ve sayfasına ulaşıp daha detaylı araştırma yapabilirsin.
Birçok sayfanın altında kaynakça kısmında internetten erişebileceğin detaylı makaleler ve kitapları bulabilirsin.
Kalelerin tarihi aynı zamanda kuşatma silahlarının da tarihi, zira her biri diğerine üstünlük kurabilme çabasında. Mangonel'den barutlu silahlara, truva atından lağımcılığa kadar da bir o kadar okuma yapman gerekecek.
Ayrıca tarihi kuşatma stratejilerinden tut estetik yönden (mimarlık ve mühendislik becerisi, taş sanatları vb) sosyolojik yönden dahi (feodalizmin kökeninden burjuvanın ortaya çıkışına kadar) inceleyebilirsin kaleleri.
Yotube'da daha spesifik, akıcı ve anlaşılır içerikler de bulabilirsin, şu video güzel misal:
https://www.youtube.com/watch?v=7DcUVcvpV0E
Ben gittiğim her şehirde şehrin kalesine, hisarlarına mutlaka çıkarım hobi olarak :-) Afyon, Maraş, Sinop, Van, Ankara vs. 45'ten fazlasına çıktım. Sadece Anadoludaki kalelerin tarihi dahi uzun süre araştırma gerektirir.
--------
Dertleşeyim :-)
Ama ben wikipedia'yı kendime yasakladım bütün günümü alıyor diye. Habsburglardan başlıyorum okumaya, birkaç saat sonra quaternion sayfasında buluyorum kendimi, çok uzaklaştık deyip son habsburg ilişkili makale olan İspanya-Hollanda savaşına dönüyorum, birkaç saat sonra tekrar kendimi behavioral modernity sayfasında buluyorum...
Bütün bunları okuyup Polymath da olamıyorum, sadece okuma bağımlılığı, saçma sapan bir durum...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Böcekli sümük -- 17 Eylül 2024; 15:27:17 >
-
Muhtemelen üstat olacak kadar okumam hocam Linkler ve öneriler için sağ ol. Şu an işlerle bayağı bir meşgulum, boş olduğum bir zamanda okumak için bu konuyu açmıştım ama ben bile nerdeyse konunun varlığını unutuyordum. Hatırlatma ve motivasyon oldu, eyvallah.
Bende okuma bağımlılığı yok ama konudan konuya atlama huyu bende de var. Biraz da bu yüzden bir konu seçip, o konu üzerinde durmak istedim.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X