Şimdi Ara

Arba aküsü ile el yapımı ups

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
1
Favori
648
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 2 tane 20 w spot led'i ve 1 adet LED tv'yi 1 modemi çalıştıracak yani ortalama 100 w'lık bir sistem olacak

Ups'ler hem pahalı hemde çok küçük kapasiteli, UPS sulu akü şarj etmeyeceği için modifiye etme işide zor olacağı için vazgeçtim.

12v 60a klasik bir araba aküsü, 200-300 watt'lık bir inverter birde akü şarj aleti ile bu sistemi yapabilir miyim ?
    Elektrik kesintisi olmadan anlık olarak elektrik geçişini nasıl yapabilirim.
    Kontaktör, triyak hangisi ile kesintisiz geçiş yapar bilmiyorum.
    Sistem evin dışında olacak sıvı akünün zararlı gaz çıkarttığını biliyorum.
    Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Neyi çalıştıracağınız çok önemli.

Yapılır. Hem de elektrik geçişini hiç hissetmezsiniz bile.

Nasıl yapılır?

Otomatik kesmeli akü şarj cihazı => Akü => 300W inveter => Kullanım

şeklinde.

Ama inverterlerin çıkış dalga şekilleri, watajları falan her cihaza uygun olmayabilir. Hazır UPS kullanmaktan daha pahalıya gelebilir ki zaten konu başlığının ilk cümlesi buydu.

Burada kararı verirken önce ihtiyacın ne olduğu tesbit edilip hazır UPS mi yoksa yukarda bahsettiğim sistem mi, ona göre düşünülür, karar verilir.
  • Hazır ups'ten daha pahalıya geleceğini biliyorum hocam çünkü 7ah akü yerine 60 ah akü kullanacam. Ama 1.5-2 kat fazla para verip 10 kat daha uzun ömürlü bi elektrik sağlayacak.

İnverter çıkış dalgası derken hocam piyasada birsürü tam sinüs dalga üreten cihaz var ki biz max 100w çekeceğimiz için dalga şeklini bozacağını sanmıyorum buda cihazlara zarar vermez gibi geliyor bana sizin fikriniz nedir hocam.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: iCrush

Hazır ups'ten daha pahalıya geleceğini biliyorum hocam çünkü 7ah akü yerine 60 ah akü kullanacam. Ama 1.5-2 kat fazla para verip 10 kat daha uzun ömürlü bi elektrik sağlayacak.

İnverter çıkış dalgası derken hocam piyasada birsürü tam sinüs dalga üreten cihaz var ki biz max 100w çekeceğimiz için dalga şeklini bozacağını sanmıyorum buda cihazlara zarar vermez gibi geliyor bana sizin fikriniz nedir hocam.
    Ben de aynı görüşteyim sinüsoidal dalga veren bir tane alırsanız sıkıntı olmaz. Ama sinüs çıkışlı olanları fiyatı daha pahalı mı olur acaba... Bir de 100Wattı nasıl tesbit ettiniz? Laptop adapörleri 100-120 ila ihtiyaca göre daha fazla güç tüketimleri oluyor. Sadece aydınlatma hattında kullanılacaksa LED tasarruf ampuller için zaten sinüs çıkışlıya gerek yok... Bilemyorum.

Neticede olur mu olur ama sorunun asıl cevabı hazır UPSlere göre daha ucuz olmaz.

• Hocam yukarıda yazdığım gibi 2 tane 18w spot led
    1 modem 12v 1 amper desek 12w
    TV ise 60w tüketiyormuş teknik özelliklere baktım.
    Buda ortalama 100 w yapar.
    Başka birşey kullanılmayacak

Elektrik geçişi nasıl yapılmalı hocam ?

• iCrush kullanıcısına yanıt
    Öyle yazdığına bakma etiket değerlerinde öyle yazar ama ölçüm sonuçları farklı çıkabiliyor. 300W güzel seçim.

Şimdi ben ürün link atmıcam ama yukardaki gibi bir tarif belirteyim.

12V aküler için otomatik kesim yapan bir şarj cihazı lazım. Devre kartı basmak zor değilse forumda aşağılarda bir sürü böyle paylaşmıştık bir tanesi çin malı bir devrenin replikasıydı. @savsat2000 biliyor o devreyi. Harika bir cihaz yapabilirsen ya da özelden kendisinden isteyip satın alabilirsin.

Dur toparlıyayım...

Otomatik kesmeli akü şarj cihazı lazım. 10Amper civarında olsun ki 60Ah aküyü sıkıntısız şarj yapabilsin.

Bu akü şarj cihazının çıkışını aküye bağlıyor ve cihazı fişe takıyoruz. Aynı kutuplardan invertöre artı eksiye dikkat ederek bağlantı kuruyoruz. İnvertörün de 220 çıkışını uzatma kablo gibi birşeyle TV modem ve lambalara aktarıyoruz.

Bu kadar basit. Arada güç kaybı maksimum olacak maalesef ama en sade tasarım bu şekilde olur.

• Mehaba akü şarj devresi değilde voltaj kontrol devresi yaptım istediğiniz voltajda role çekiyor istediğiniz voltajda bırakıyor yani 15v bir adaptör tabi kaç amperle şarj edecekseniz ona göre gücünü seçiyorsunuz bu
    www.dosyaupload.com
    PCB ve Malzeme.rar
    https://www.dosyaupload.com/fy8r
    linkteki devrei aküye bağlayıp kontrol yaptırıyorsunuz örneğin 14.4v olunca şarj voltajını kesiyor 10.5v oluncada şarj voltajını aküye bağlıyor. Bu devreden 2 adet kullanırsınız birde aküyü kullanırken fazla boşalmasın diye yükü akü 10.5 volta düşünce yükü devreden çıkartır. bilmem işinizi görürmü ama ben kullanıyorum gasyet güzel çalışıyor.
    https://forum.donanimhaber.com/aku-sarj-cihazi-yapimi--142610206#142615612 bu konuyuda takibedebilirsiniz

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Arba aküsü ile el yapımı ups
  • Selamun aleykum
    sayın iCrush bir gelişme varmı proje devam ediyormu
  • savsat2000 S kullanıcısına yanıt
    Hocam biraz ağır işliyor ama yapmaya çalışıyorum.
    En çok takıldığım nokta elektrik geçişi sizce bunu nasıl yapmalıyım ?

• o biraz sıkıntılı roleli olsa kısa bir kesinti olur UPS gibi kesintisiz devam etsin derseniz sanırım ups devrelerini incelemek zalım nasıl çalışıyor. Fetli geçiş olur sanırım ama nasıl açıkçası pek bir fikrim yok roleli zaten basit
  • Almaçları doğrudan invertör cihazının ucuna bağlarsanız elektrik geçişi sorununuz olmaz. Yani cihazlarınız devamlı 24 saat invertörden beslenicek. Elektrik kesildiği zaman da varken de bu cihazdan alıcak. Siz de kesildiğinde anlamıcaksınız bile.

UPS prensip şeması:

Anlamadınız mı? merak etmeyin ben de tam anlamış sayılmam

• Bugün ara ara toplam 3 saat civarı elektrik kesintisinden sonra bugün tekrar kolumu sıvadım.
    İnvertörler'in ucuzu kare dalga üretiyor. Tam sinüs üretenler ise pahalı
    Ayrıca boşta bile yük harcıyor şimdi bi devre vs. Hazırlamak uzun iş olduğu için aklıma farklı bir çözüm geldi.
    Ups - akü şarj aleti - akü bu üçlü ile kesintisiz güç kaynağı yapmayı düşünüyorum.

Akü ve şarj aleti ups'ten ayrı olarak çalışacak normal koşulda şarj edecek
    Büyük akü ups'in içindeki aküye bağlı olacak ama elektrik varken röle ile elektrik geçişi kapalı olacak elektrik kesildiğinde ise akü ups'e bağlanacak yani iki aküden birden güç alacak

Aklımda tek bir soru var iki akü bağlı olduğu için birinin şarjı erken bitecek ups'teki ama UPS bunu büyük aküden dolayı anlayamıyacak ve şarj çekmeye devam edip aküyü bitirir mi yoksa büyük akü küçük aküyü şarj etmeye mi çalışır. Bunların akülere zararı olurmu yada enerji bu olaydan dolayı yok olur mu ?

• Araba akusu ve ups ile defalarca guc kaynagi yapmisimdir. Sarj suresi sikinti degil derseniz cokta guzel oluyor.kat kaloriferlerini beslemede kullaniyoruz .yarin 2 adet daha yapiyorum insallah unutmam resim atarim.

Yok hizli sarj etsin diyorsaniz bi trafolu sistem ile roleyle elektrik geldiginde orjinal sistemden akuyu ayirip sarj yapabilirsiniz.

• Merhabalar burada konu açıldığı için tekrar açmak istemedim belki deneyenler vardır onlardan fikir alırım.

Şimdi şöyle elimde 2 kamera var ve 1 modem. Takriben 50 -100 arası watt olur. Elimdeki invertör yeter.

Fikrim şöyle bu cihazları 7/24 invertöre bağlamak, invertör devamlı aküden enerji almak. Akü devamlı şarj olması. Elektrik gittiğinde sadece aküyü şart etme olayı olmayacak. Ama sistem elektrik olmadığı zamanlar aküden beslenecek.

Böyle bir sistem yapmak istiyorum akü şarj cihazım büyük kaliiteli birşey. Akü olarakta araba aküsü kullansam olur mu devamlı şarj olacağı için aküye bişey olur mu akü tam dolduğunda şarj kesme işlemi oluyor mu?

Bunlarla ilgili siz değerli ustalarımdan bilgi almak istiyorum. Ona göre akü alacak fark var mı sıvı yada kuru olması filan yada farketmez mi diye?

Not:Akü şarj cihazının modelini hatırlamıyoırum ama resimdeki gibi birşeydi.

Arba aküsü ile el yapımı ups

• panaanka P kullanıcısına yanıt
    2 kamera ve 1 modem 50-100 watt nasıl çeksin . 20 watt anca çeker. Ona da invertere gerek yok . Modem zaten 12v ile çalışır, kameralar kaç volt ?

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • @dfk24 hocamın dediği gibi 50-100 watt dahi çekmez ama ups gerek yok derken direkt akü mü kullanın demek istedi onu anlamadım.

modem 12 volt kameraların hepsi 12 volt ile çalışıyor poe olsa bile ama poe olarak sistem çalışıyorsa 48 volt poe switch olması lazım.

sulu araba aküleri sürekli doldur boşalt modunda çalışmak için üretilmediğinden sağlıklı olmayacaktır ama size kesintilerde lazım olacak gibi akü şarj cihazına birde şarj kontrol cihazı ekleyip direkt aküden değil de şarj cihazı üzerinden çalışıp elektrik geçişinde röle ile geçiş yapsa akü ömrü için daha sağlıklı kesintili geçiş olmaması için yukarıda devresi atılmıştı galiba nasıldı çalışma prensibi hatırlamıyorum.

Evet direk aküden

• dfk24 kullanıcısına yanıt

bütün cihazlar 12 volt ise arada inverter gereksiz kalıyor dediğiniz gibi ama sürekli aküyü şarja maruz bırakmakta olmaz şarj kontrol cihazı ile aküyü ayırıp şarj cihazı ile kullanmak daha mantıklı geçiş kesintisi olmaması için kondansatör ile bu engellenebilir mi bilmiyorum ne kadar büyük kondansatör lazım olur acaba :)

Aslında araçlarda sürekli alternatöre bağlı. Bu da sürekli şarjda olduğunu göstermez mi

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.