İşsiz demişsiniz: İşsiz değilim. Bir yazılım şirketinin sahibiyim. Beceriksiz demişsiniz: Full stack yazılım geliştiricisiyim. İlk programımı yazıp sattığım tarihi milat olarak alırsak 17 yıldan fazladır yapıyorum bu işi. Lüzumsuz demişsiniz: İçeriğini kullanıcıların oluşturduğu bir sitede herkese açık bir mesaj yazmışsınız ve ben de o mesaja cevap yazdım. Kendini komik zanneden demişsiniz: Önceki mesajımda yazdığım şey bir ironidir ve okuyanları güldürmek amacıyla yazılmamıştır. Yukarıdaki mesajlarda tartıştığınız arkadaş zaten benim yazabileceğimden daha fazlasını yazmış. Benim ekleyebileceğim pek bir şey yok. Yapmanız gereken şey şu: Arama motoruna "çip nedir", "kontrolcü nedir", "processor nedir", "çip fabrikası", "dünyadaki çip fabrikaları" yazmak. Bunlardan sonra şunları da yazabilirsiniz: "yenilikçilik muhafazakarlık arasındaki farklar nedir", "sanayii devrimi", "liberal ekonomi", "özgür düşünce nedir" yazmak. Eğer araştırmaya devam ederseniz, TSMC, Intel vb. dışında şu firmalar için de aramalar yapabilirsiniz: "International Rectifier", "Infineon Technologies", "MediaTek", "ARM mimarisi" Bu firmaları araştırırken özellikle geçmişlerine bakmanızı öneririm. Ek olarak bazı bilim adamlarını da okumanızı öneririm: "Dennis M. Ritchie", "Bjarne Stroustrup", "Douglas Crockford" Bunları şu yüzden yazdım. Bilim, "hadi yapak" diye yapılmaz. Birikimlidir, yavaş yavaş olur (know-how nedir diye arama yapabilirsiniz). Özgür düşünceyle olur. Yenilikçilikle olur. Kolay değildir ve popülizmi hiç sevmez. Üniversiteleri eş-dostla doldurursanız bilim yapamazsınız. Ülkenin gördüğü en güçlü lider kendinden öncekiler gibi ateistleri düşmanlaştırırsa orada bilim yapılmaz. Sizin yaptığınız, boş bir arazi görünce, "hadi buraya ev yapayım" demek gibi. Tamam ev yapalım da temel kazacak bilgimiz yok. Demiri inşaatta kullanacak hale getirmek için bilgimiz yok. Bilgimiz olsa bile gerekli araç gereci üretecek fabrikamız yok. Fabrikayı yapacak bilgimiz de yok. Çimentoyu nasıl yapacağımızı da bilmiyoruz. Bunları öğrenmemiz için üniversiteye gidip bunları öğrenmemiz, deneyler yapmamız, gözlemler yapmamız gerekiyor. Öyle bir üniversite yok. Öyle bir üniversite varsa da o üniversitedeki hocaları yerinden edip yerlerini hükümet şakşakçılarıyla doldurmuşuz. Sizi bir örnek vereyim. Ben okul öncesi öğretmenliği okudum. Freud'un Oedipus ve Elektra kompleksi hakkında konuşuyorken derste, bir arkadaş "hocam ama bunlar çok saçma" dedi. Hoca neden saçma olduğunu sorunca referans olarak dini aldığını, bunların günah olduğunu söyledi. Kuran din allah kitap ebu bilmem ne hazretleri dedi devam etti. Ben bir hışımla hocaya çıkıştım: "Hocam, bu arkadaş seneye öğretmen olacak ve çocuk yetiştirecek." dedim. Siz bunları mezun ediyorsunuz, sorumlusu sizsiniz dedim. Kendimce hocadan destek bekliyorum :) Hocanın ne tepki verdiğini bu mesajı yazmış olmamdan dolayı tahmin edebilirsiniz. Ders din dersine döndü :) Sen üniversitedeki akademisyenini gericilerden seçersen orada bilim yapılmaz. Bilim yapılmayan yerde teknoloji geliştirilmez. Boşuna TSMC hayalleri kurma arkadaş. Önce bi anaokulu öğretmeni yetiştir. |
Bildirim