Şimdi Ara

Arka camda güneş enerjisinden faydalanmak (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
332
Cevap
35
Favori
16.683
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
24 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: sk67a

quote:

Orijinalden alıntı: Levcho

6Volt güneş paneli Türkiye'den nereden alabilirim? (online alışveriş tercihimdir)

Ben de power bank ile kamera çalıştırma olayını teste başladım. Anker almadım ancak 20k Romoss aldım bugun 1 adet ve "step up" devre ile voltajı 6Volt yaptıktan sonra bendeki Blacksysy CF-100 kamerayı çalıştırabilidim. Şu anda test ediyorum, kaç saat gider diye bakacağım buna göre güneş paneli işine de gireceğim sanırım.

Güzel bir proje. Sonuçları ve fotoları burada paylaşırsanız sevinirim.

6 Volt güneş paneline rastlamadım; bulursam yazarım.

Benim çalışma, sizin çalışmanın yanında henüz "acemi" kalır...
    Sizin güneş panelleri kaç volt çıkış veriyor? Akım yazmışsınız ilk konuda, ancak gerilim değerini göremedim....

Test durumu fotosu:

• quote:

Sizin güneş panelleri kaç volt çıkış veriyor? Akım yazmışsınız ilk konuda, ancak gerilim değerini göremedim....

Test durumu fotosu:

http://i.hizliresim.com/jnvGRr.jpg

Güzel bir başlangıç; kolay gelsin.
    Benim güneş panellerinin standart USB çıkışları var. Her biri 5 Volt veriyor.
    Daha önce foto paylaştım; iki güneş panelinin USB çıkış kablolarını seri
    bağladım ve 5+5=10 Volt elde ettim. Yani 10 Volt elde etmek için Anker
    pile bir kabloyu lehimleyerek meydana getirdim.

• quote:

quote:

Test durumu fotosu:

http://i.hizliresim.com/jnvGRr.jpg

Güzel bir başlangıç; kolay gelsin.
    Benim güneş panellerinin standart USB çıkışları var. Her biri 5 Volt veriyor.
    Daha önce foto paylaştım; iki güneş panelinin USB çıkış kablolarını seri
    bağladım ve 5+5=10 Volt elde ettim. Yani 10 Volt elde etmek için Anker
    pile bir kabloyu lehimleyerek meydana getirdim.

Hocam teşekkürler;
    Güneş panellerin fotolarını gördüm, nihayetinde bu güneş panellerini nereden satın aldınız?

• quote:

Hocam teşekkürler;
    Güneş panellerin fotolarını gördüm, nihayetinde bu güneş panellerini nereden satın aldınız?

Aliexpress.com gibi Çin sitelerinde daha ucuz fiyatlara benzer ürünler bulabilirsiniz.

Ben Amazon A.B.D.'den satın aldım.

14 watt:

http://www.amazon.com/ReStore-Portable-Folding-Charger-ReVIVE/dp/B00FABKX7E?ie=UTF8&psc=1&redirect=true&ref_=oh_aui_search_detailpage

10 watt:

http://www.amazon.com/Instapark%C2%AE-Portable-Charger-Compatible-Devices/dp/B006ZRYU9O?ie=UTF8&psc=1&redirect=true&ref_=oh_aui_search_detailpage

• quote:

20k Romoss aldım bugun 1 adet ve "step up" devre ile voltajı 6Volt yaptıktan sonra bendeki Blacksysy CF-100 kamerayı çalıştırabilidim.

Test durumu fotosu:

Step up devreyi nereden satın aldınız? Link verebilir misiniz?

Bana da aslında 5 Volt çıkışı 12 Volt'a "step-up" yapabilecek bir devre lazım.

Teşekkürler.

• quote:

quote:

20k Romoss aldım bugun 1 adet ve "step up" devre ile voltajı 6Volt yaptıktan sonra bendeki Blacksysy CF-100 kamerayı çalıştırabilidim.

Test durumu fotosu:

Step up devreyi nereden satın aldınız? Link verebilir misiniz?

Bana da aslında 5 Volt çıkışı 12 Volt'a "step-up" yapabilecek bir devre lazım.

Teşekkürler.

Acil fikrinize ihtiyacım var;
    20k Romoss Sense power bank aldım ve full şarj ettim. 317mA akım çeken kameram, bu power bank ile ancak 16 saat çalışabildi.
    Bu durum anormal değil mi? Hesaba göre 44 saat cıvarı çalışması gerekiyor, doğru değil mi ((20/0,317)*0,707=44)? Sizin fikrinize ve tecrübenize göre power bankı iade etmeye çalışacağım ve sizin önereceğiniz Anker alacağım. Kameranın 317mA akım çektiğine dair fotograflarım var.

Step devreyi gittigidiyordan aldım. devre çok başarılı, ısınmıyor ve parça dizilimi ve kartı kaliteli.
    6 volt ve 10 volt ayarlı şekilde devreyi size foto atacağım.
    link aşağıda;
    http://urun.gittigidiyor.com/ev-elektronigi/step-up-modulu-dc-to-dc-converter-xl6009-cevirici-221266278

• Çalışmalar harika
    Step-up devreyi aliexpress üzerinden almanızı tavsiye ederim. 1 adet fiyatına 10 adet alabilirsiniz
    http://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20160526030030&SearchText=dc-dc+step+up

Step up devreler %100 verim ile çalışmaz. Örneğin sizin kullandığınız lm2577 %80 verim ile çalışır. Enerjini %20'si kayıptır.

@sk67a
    Sizin güneş panelleri 5V'luk sanırım. Guneş panelleri çıkışında küçük bir kutu vardır. Bu güneş panelinden gelen voltajı 5V'a sabitleyen bir step-down devresidir.
    O kutuyu söküp, onun yerine çıkışı ayarlanabilir step-down devresi eklerseniz tek bir güneş paneli ile de istediğiniz voltajı elde edebilirsiniz.

• Size yazdığım cevap "sayfa bulunamadı" diye silindi. Eyy forum donanım...

@Levcho
  • Mesajımı tekrar yazıyorum. Bu sefer umarım "sayfa bulunur".

Bende 4 adet Anker pil var. En az 28 saat kameramı çalıştırabiliyorlar. Yaptığım multimetre
    ölçümüne göre kamera 450 mA akım çekiyor.

@Levcho
  • quote:

Size yazdığım cevap "sayfa bulunamadı" diye silindi. Eyy forum donanım...

@Levcho

Ya hocam, senin yanıtını bekliyordum bende Anker almak için. Senin yorumun benim için önemli.
    Romoss cihazı iade ettim biraz önce...
    Yanıtnızı bir daha yazarsan sevinirim. DH'de genelde uzun yazılar yazdığımda, yazıyı göndermeden önce yazıyı kopyalıyorum ki hata olursa tekrar panodan yapıştırıyorum.
    Birde, Türkiye içinden acil Anker almam gerekiyor, senin kullandıklarından, adaptor ile şarj olanlardan, var mı bildğin Anker satışı yapan online alışveriş sitesi....?
    Bizim apartmanda tadilat var, garaja çıkan-giren belli değil, acil kamerayı çalıştırmam gerekiyor...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Levcho -- 26 Mayıs 2016; 14:31:24 >

• Bir sorum olacak,

şimdi burada bir dolu çalışma var, piller devreler paneller vs.

bir araç kamerası max 500mA/saat çekiyor. Çok uzun parklar haricinde aracın aküsünü kaç günde bitirebilir ki ? yani max hesaplıyorum ve ortalama bir arabanın aküsü 60 Amper. düz hesap 120 saat / 24 = 5 tam gün bitirmez. Günlük kullanımda ise zaten akü yeniden şarj ediliyor.

hesabımda bir yanlışlık var mı ? buna göre bir switch yardımı ile direk aküye bağlantı yapmayı planlıyorum. Amacım park halinde kayıtın devam etmesi...
  • quote:

Orijinalden alıntı: navhs
    Çalışmalar harika
    Step-up devreyi aliexpress üzerinden almanızı tavsiye ederim. 1 adet fiyatına 10 adet alabilirsiniz

Sizin güneş panelleri 5V'luk sanırım. Guneş panelleri çıkışında küçük bir kutu vardır. Bu güneş panelinden gelen voltajı 5V'a sabitleyen bir step-down devresidir.
    O kutuyu söküp, onun yerine çıkışı ayarlanabilir step-down devresi eklerseniz tek bir güneş paneli ile de istediğiniz voltajı elde edebilirsiniz.

Forum başlığına bu güzel katkınız için teşekkürler.

• quote:

Çalışmalar harika
    http://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20160526030030&SearchText=dc-dc+step+up

Step up devreler %100 verim ile çalışmaz. Örneğin sizin kullandığınız lm2577 %80 verim ile çalışır. Enerjini %20'si kayıptır.

@sk67a

Öneriniz için teşekkürler, aliexpress daha hesaplı ancak ben beklemeyi sevmiyorum.
    Ben bendeki devrenin girişinde akımı ölçtüm, çıkıştaki cihaz ne çekiyorsa, o akımı çekiyor komple devre.
    Sizin açıklamanız göre, devre girişte örn. 0.4 amper çeker, çıkışındaki cihaz 0.3amper çeker, 0.1 amper kayıp mı oluyor?

• Levcho L kullanıcısına yanıt
    Dediğinize benzer aslında.
    %100 verimli devrede, giriş voltajı=Vi, giriş akımı=Ai, çıkış voltajı=Vo, çıkış akımı=Ao olarak düşünürsek
    Vi * Ai = Vo * Ao olmalıdır.
    Eşitliğin sol tarafı girişteki güç, sağ tarafta ise çıkıştaki güçtür.
    %80 verimli devrede ise;
    (Vi * Ai) * 0.8 = Vo * Ao olur. Yani girişteki gücün bir kısmı kaybolur (devrenin ısınması ile birlikte kendini belli eder)
    Bu %80 değeri LM2577'nin datasheetinde mevcut.

Siz bunu kamerayı çalıştırmak için kullanmışsınız. Yapılabilecek en iyi yöntemi kullanmışsınız. Tamamen kayıpsız başka bir ihtimal yok zaten...

• quote:

Mesajımı tekrar yazıyorum. Bu sefer umarım "sayfa bulunur".

Bende 4 adet Anker pil var. En az 28 saat kameramı çalıştırabiliyorlar. Yaptığım multimetre
    ölçümüne göre kamera 450 mA akım çekiyor.

@Levcho

Her bir adet pil (powerbank) ile 28 saat çalışıyor, doğru mu?
    Sizin powerbank'lar var mı Türkiye'de peki veya sadece yurtdışında mı var?
  • quote:

Ya hocam, senin yanıtını bekliyordum bende Anker almak için. Senin yorumun benim için önemli.

Birde, Türkiye içinden acil Anker almam gerekiyor, senin kullandıklarından, adaptor ile şarj olanlardan, var mı bildğin Anker satışı yapan online alışveriş sitesi....?

Maalesef TR'de Anker marka powerbank satış yapan bir firma yok bildiğim.

20,000 mAh Anker pil, 450 mA akım çeken kameramı yaklaşık 28 saat çalıştırıyor.
    Cevabım buydu. Kısa versiyonu.
  • quote:

quote:

Maalesef TR'de Anker marka powerbank satış yapan bir firma yok bildiğim.

20,000 mAh Anker pil, 450 mA akım çeken kameramı yaklaşık 28 saat çalıştırıyor.
    Cevabım buydu. Kısa versiyonu.

Teşekkürler.
    Şansımı başka markanın ürünü ile deneyeceğim, xiaomi olabilir, inşallah 24-25 saat yapar en azından. Olmadı yutdışında Anker alacağım.

• quote:

Dediğinize benzer aslında.
    %100 verimli devrede, giriş voltajı=Vi, giriş akımı=Ai, çıkış voltajı=Vo, çıkış akımı=Ao olarak düşünürsek
    Vi * Ai = Vo * Ao olmalıdır.
    Eşitliğin sol tarafı girişteki güç, sağ tarafta ise çıkıştaki güçtür.
    %80 verimli devrede ise;
    (Vi * Ai) * 0.8 = Vo * Ao olur. Yani girişteki gücün bir kısmı kaybolur (devrenin ısınması ile birlikte kendini belli eder)
    Bu %80 değeri LM2577'nin datasheetinde mevcut.

Siz bunu kamerayı çalıştırmak için kullanmışsınız. Yapılabilecek en iyi yöntemi kullanmışsınız. Tamamen kayıpsız başka bir ihtimal yok zaten...

@navhs
    Merhaba, Söylediklerinize istinaden bugün bir ölçüm yaptım ve durumun daha da kötü olduğunu gördüm.
    LM2577 devresinden geçen 5 V DC, 6V DC olarak yükseliyor, ancak devre ile beraber kamera 800mA çekiyor. Powerbank'lardaki ticari hile yüzünden, örn.20k powerbanktan tam olarak 20.000 mAh gücünü göremiyoruz. Yaptığım tüm testlerde, süreler çok kısa çıkıyordu ancak teorik hesaplar daha yüksekti. Ancak şimdi net anladım durumu.

@sk67a

Powerbankların içindeki güçten tam olarak yararlanmak için kendi çapımda bir yöntem düşündüm;
    Powerbank'ın içini açarak, doğrudan içindeki pil bağlantılarından 3.7 Volt alarak 2 adet powerbankı seri bağlantı yaptıktan sonra, 7.5 Volt etmek.
    Benim kameranın minimum çalışma voltajı aralığı 6 V - 12 V DC.
    Bu yöntem ile ara devre kullanmaya gerek kalmayacak, ayrıca pillerin sağlayacağı tam 20.000mAh ten faydalanabileceğim ve minimum 40 saat çalışma sağlanır diye düşünüyorum.
    Bu çalışmayı önümüzdeki haftaya gerçekleştirmeyi planladım. Bugün iki adet romoss veya iki adet xioami marka power bank sipariş edeceğim, hangi power bankın daha kolay açılacağını bakacağım, sonrasında satın alıp deneyeceğim.
    Powerbankların içindeki stepup devresi %20 gibi kayıp ile akım sağlıyor, dolayısıyla 20k olan powerbanklarınıın gerçek akımı 16-17k cıvarı oluyor.
    Siz 28 saat çalışıtrıyorsunuz kamerayı. Sizin tecrube ettiğiniz, birebir teorik hesaba uyuyor.
    (17000/450)*0.707=26.4 saat....doğru mu.

• @Levcho

Lenovo taşınabilir bilgisayarının eski pili ayvayı yedi; ben de merak edip pilin için açtım.
    Sonradan etiketini okudum; "aman haa içini açmayın, patlar matlar" diye uyarı varmış.

Bir ara pillerden "cııııssssıııııssss" diye bir cozurtu sesi geliyordu ki, lavaboya götürdüm bıraktım,
    masanın altına siper aldım. Neyse ki patlama olmadı. Aman siz bunu evde denemeyin.
    Tavsiye ettiğimi yapın, yaptığımı yapmayın.

"8-cell battery" diye satın almıştım. Hakikaten de içinden 8 adet 18650 tip pil çıktı. Pembe renkli.
    1 tanesini sakladım. Levcho'nun bahsettiği gibi paralel/seri kablolarla bağlı bu piller. Bir de elektronik
    devre var.

Kaliteli, dijital ekranlı bir şarj cihazım var; Nitecore Digicharger D4. Her türlü şarj edilebilen pili
    şarj edebiliyor. Yay mekanizmalı pil yatakları var. Genelde 18650 tip pilleri arabadaki fenerlerde
    ve lazer göstericide kullanıyorum. 3.7 Volt Li-Ion yüksek mAh kapasiteye sahip bu 18650 piller.
    Rivayete göre Tesla elektrik motorlu araçlarda da 18650 tip piller kullanılıyor; hem de çok sayıda.

@Wolfen1976
    @aknasmub

===

https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_Motors

...

Battery technology[edit]

Unlike other automakers, Tesla does not use single-purpose, larger format battery cells. Tesla uses thousands of lithium-ion 18650 commodity cells. 18650 cells are small, cylindrical battery cells, which are usually found in laptops and other consumer electronics devices. Tesla Motors uses a version of these cells, designed to be cheaper to manufacture and to be lighter than the standard cells. The cost and weight savings were made by removing some safety features which, according to Tesla Motors, are redundant because of the advanced thermal management system and a protective intumescent chemical in the battery pack. This chemical is intended to prevent battery fires.[171] Currently Panasonic, a Tesla Motors investor, is the sole supplier of the battery cells for the car company.

• Anker powerbank pillerin içinde step-up devre kullanılıyor mu; emin değilim.
    Anker powerbank güç değeri 20,000 mAh. Hesap o zaman şöyle;

20,000 / 450 * 0.707 = 31 saat

Benim elde ettiğim de 28 saat civarı. Belki piller zamanla yorulmuştur; tam 20,000 mAh
    kapasitede şarjı tutamıyorlardır. Anker piller yeni iken yaklaşık 30 saat süre elde
    edebiliyordum.

@Levcho

>Siz 28 saat çalışıtrıyorsunuz kamerayı. Sizin tecrube ettiğiniz, birebir teorik hesaba uyuyor.
    >(17000/450)*0.707=26.4 saat....doğru mu.
  • 
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.