|
Çivi Çakarken Elinize Vurduğunuzda Yapılması Gerekenler
Çivi çakarken elinize çekiç vurmak yaygın bir kazadır. Küçük bir kaza gibi görünse de iç kanamaya neden olabilir. İç kanama belirtileri arasında şunlar yer alır:
- Yaralanan bölgede ağrı ve şişlik
- Morarma
- Tırnağın altında kan toplanması
- Elde uyuşma veya karıncalanma
İç kanama şüphesi varsa derhal tıbbi yardım almanız gerekir. Tedavi edilmezse ciddi sonuçlara yol açabilir.
Yapılması Gerekenler:
- Yaralı bölgeyi yükseltin: Yaralı elinizi kalp hizasından yukarıda bir pozisyonda tutun. Bu, kan akışını azaltmaya yardımcı olacaktır.
- Soğuk kompres uygulayın: Yaralı bölgeye 15-20 dakika süreyle soğuk kompres uygulayın. Bu, ağrıyı ve şişliği azaltmaya yardımcı olacaktır.
- Elinizi hareketsiz hale getirin: Yaralı elinizi hareket ettirmekten kaçının. Bu, iç kanamayı kötüleştirebilir.
- Ağrı kesici alın: Ağrıyı ve şişliği azaltmak için reçetesiz satılan bir ağrı kesici alabilirsiniz.
- Tıbbi yardım alın: Yukarıdaki belirtiler devam ederse veya kötüleşirse derhal tıbbi yardım almanız gerekir. Doktorunuz yarayı temizleyecek, dikiş atacak ve gerekirse antibiyotik reçete edecektir.
Yapılmaması Gerekenler:
- Yaralı bölgeye ısı uygulamayın.
- Yaralı eli hareket ettirmeyin.
- Kanama durana kadar yaraya baskı uygulamayın.
Çivi çakarken elinize çekiç vurmak acı verici ve rahatsız edici olabilir. Ancak iç kanama belirtileri varsa derhal tıbbi yardım alarak ciddi sonuçları önleyebilirsiniz.