Şimdi Ara

Aşil Tendonum Koptu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
4.092
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Arkadaşlar benim aşil tendonum koptu.Bu durumu yaşadıktan ve yaptığım araştırmalardan sonra şuan aşil tendonu kopmuş veya yaşayan veya yaşamak istemeyenler için elimden geldiğince bilgileri paylaşmak istedim.Öncellikle inşallah kimsenin başına gelmez.İnsanın en güçlü tendonu olan Aşil yaklaşık 500 Kg. taşıyabilecek güçtedir.Bir film izlemiştim TRUVA adında kahramanın adı Aşil di onu ancak aşil tendonundan vurarak öldürmüşlerdi düşünün o kadar ki güçlü bir tendondur.Bu durumu yaşayan tüm arkadaşlara sabır diliyorum.

Başınıza gelmediyse henüz küçük yırtık veya yarım yırtık veya ağrı varsa

Kesinlikle zorlamayın
    Top oynuyorsanız ayağınızı iyice gerdirmeden oynamayın
    Güçlüyüm diye bir iki gün arayla maç oynayarak fazla efor harcamayın
    Küçük ağrı başladıysa yarıda bırakın dinlendirin

Şimdi başıma gelen olayı anlatıyorum yaşım 31 kilom 86 yaklaşık 10 yıl amatör futbol oynadım aynı zamanda hiç işimi aksatmadım.Düzenli işimi yapar ve haftada bir gün halı saha maçına giderdim. İşim masa başı olduğundan kilo alıyordum fazla spor yapamıyordum 3-5 yıl önce kendimi çok iyi hissediyordum güçlü ve toplara her iki ayağımla çok sert vuruyordum. Sakatlıktan öncede iyiydim ama daha çok tecrübe ve akıl oynatıyordu.7 Şubat 2013 halı saha akşam maçına çıktık arkadaşlar abi kardeşlerimle oynamaya başladık bizden sonrada kimse oynamadığından yaklaşık 1.30 saat oynadık hata bir kişi de eksik olduğumuzdan fazlasıyla yoruldum.

09 Şubat 2013 Cumartesi iş yorgunluğu akşam düğün derken gece 11.12 maç vardı biraderlerle gidelim dedik.Geç kalmıştık havada biraz soğuktu maça maçın başlamasına 3 dakika kadar kalmış çok kısa bir ısınma yaptım ama maçtan önce korkum vardı ısınamadım diye.Maç başladı iyiler karşıya geçmişti rakip zor olmuştu tek başıma bir şey yapacak gibi çok oynamaya çalıştım şutlar çalımlar derken 40 nci dakikada rakip defanstaki abimin sağına doğru topu çalımla sürükledim biranda sağ ayağım gitti sol ayağım maalesef gelmedi büyük bir ağrıyla ve hiç böyle bir ağrı yaşamamıştım yere yığıldım ve de hiç bu kadar ah çekmemiştim.O anki hararetle bağırdım niye böyle yapıyorsun hep böyle yapıyordun diye sert çıkıştım ama yanındakiler ve abim kesinlikle vurmadıklarını söylediler.O acıyla ses duymadım ama abim ses geldi ayağından dedi.Ayağa kalkmaya çalıştım soluma basmaya çalıştım basamadım iki arkadaş koluma girdi saha kenarına kadar getirdiler herkes bir şey yok gene devam eder diye düşündüler ama ayağıma basamıyordum.Yeğenim Yusuf koluma girdi sahanın çalışma yerine götürdü acilen bir buz koydum farkında değilim aşil tendonu nedir orası yırtılır mı bile bilgim yoktu.maç bitti yürüyemiyorum zar zor arabaya bindik arabayı ben sürerek gelmiştim ama giderken süremedim eve gittik eve biraz sıkıntıyla basarak eve geçtim.Odaya geçtim ayağıma baktım çok sıkıntılıydım vardı birşey çok kez ayağıma darbe yedim düştüm çizildi lifler koptu ama bu ayrıydı.elimi attım oraya boşluk vardı aşağı taraf şişik yukarı şişik orta boş sıkıntı var olduğunu anladım abim Fizyoterapist İbrahim'i aradım.O bölgeyi ellememi olanı söylememi istedi anlattım durumu ve maalesef o an anlamadıysam bile gözlerimin dolduğu bir şey söyledi yaklaşık 6 ay sıkıntılı bir durum ve galiba aşil tendonun koptu dedi.Gece 01.00 olmuştu hastaneye gitmemi söyledi gittim özel bir hastaneye Acil servis baktı MR çekilmesi lazım bu şekil anlayamayız yarında Pazar kapalı Pazartesi sabah olur.Sıkıntı çekiyordum başka hastaneye gidelim dedim gittik bir röntgen çektiler Dr bir şey yok dedi ama yine de röntgenle tam belli olmaz MR gerek yinede saralım dedi Ayağımı sargı bezi ile bağladı ben ise Dr belli yazar üç beş ilaç gönder oysa yırtıklığına bende inanmıştım artık.
    Eve geldik

10.02.2013 Pazar ayağıma buz koyup öyle yukarıda tuttum ertesi güne kadar zaten basamıyordum.Geceden Özel bir hastaneden randevu aldım durumu anlattım erken randevu almak için sağolasınlar sabah 08.45 verdi.

11.02.2013 abimle beraber zar zor arabaya binip hastaneye gittik Randevu aldığımız Dr.yanına gittik bakınca hemen anladı umutsuz bir yüz ifadeyle yırtılmış dedi ama yinede MR çekelim dedi.sekreter tanıdıktı sordum bu Dr nasıl diye bu sakatlıktan gelen oluyor mu .Dr.İyi dedi bu sakatlıktan senede 2-3 tane geliyor.MR çekmeye gittik sıra vardı 3 saat sonra sıra gelecekti.Fizyoterapist abimi aradım durumu anlattım Acilen Adana Ortopedia hastanesine gelmemi söyledi daha önce orada ameliyat olduğunu ve bu sıkıntılı bir ameliyat iyi bir yerde olman gerekiyor.Araçla aynı gün hastaneye gittim.Daha önceden sağolsun abmi randevuyu almıştı. Prof.Dr.Mustafa HERDEM beye'e muayene oldum ilk sorum ne zaman top oynayabileceğim di ve tekrar kopar mı ? Dr.tecrübeli haliyle biraz gülümseyerek en az 6 ay sürer dedi ve tekrar futbol oynadığında da ilk yırtılacak yer kaynak yeridir.Ameliyat için 12.02.2013 saat 11.30 randevu verdi o gece hastanede yattım bu ameliyatın daha iyi tutması ve başarılı olması için ilk hafta veya ilk 72 saat daha iyi oluyor.

12.02.2013 gece hiç uyumadım desem yeridir korku demeyelim de tedirginlik düşünceler beni yatırmadı iş hayatı futbol tekrar yürüme koşma galiba 15 yıla yakın oynayıp ta attığım goller hep hayalimde kalacaktı.Sabah erken 06.00 kahvaltı yaptım saat 11.00 e kadar bir şey yemedim saatim geldi iki kişi geldi yattığım yatakla götürdüler.Ameliyat yerine geldim çok soğuktu hala kendimdeyim serumden bir iğne yapacaktı bayana ne yapıyorsunuz dedim şimdi iğneyi yapıyorum kendinizden geçersiniz dedi.Dediği gibi de oldu son bakışımdı sonraki hatırladığım yüzüstü yatığım iki kolum yanlarıma yapıştırdıkları bir ara kendime geldim gibi oldu etrafımdan sesler geliyor kendimi kıpırdatmaya çalıştım ancak hiç gücüm yoktu.Odaya geçtim daha önce ayaklarımda hiç alçı olmamıştı dizlerimin bir karış yukarısında alçıya alınmıştı. Dr. kontrole geldiğinde fizyoterapist abimde oradaydı ameliyat esnasında kendisiyle görüşerek bilgisi olması için daha önceden benden aldıkları kanı ameliyat yerine kullanmışlar adı (PRP) bunu daha önce duymamıştım okuduğumda anladım iyileşmeyi hızlandırıyor ve cildi daha iyi hale getiriyor.O gece ayağımda büyük ağrılar yaşadım gerçekten çok fazlaca ağrıyordu zaten en zor gece bu gece diğer geceler böyle olmadı.

15.02.2013 ameliyatımdan 3 gün geçmişti.Artık tek sıkıntım ayağımdaki alçıydı alışmadığım dan uyutmuyordu rahat değildim.Hastaneden ayrıldım sonraki randevum 07.03.2013

Ameliyattan sonra 10 gün içinde 2 defa pansuman yaptırdım aman burada dikkatli olun pansumandan sonra ayağınızı iyice sarın açıklık boşluk olmasın tehlikeli dedi Dr. mümkünse hastanede yaptırın.Ameliyattan 12 gün sonra dikişlerim alındı ağrımadı.

Bu arada abimin tavsiyesi ile 3 egzersiz hareket yapıyordum bu arada abimin eşi de fizyoterapist bazen ona da soruyordum yanlışlık var mı diye işi sağlama alıyordum :)

Egzersizler 1 :

1. Sırtüstü uzanıp ayaklar düz haliyle alçıdaki ayağı aşağı doğru bastırma
    2. Aynı haldeyken ayaklar 10 cm kadar yukarı kaldırıp 2-3 saniye bekletme
    3. Aynı haldeyken ayakları sol yana götürüp getirme

Bunları günde 5 defa her biri 10 ar defa yapıyordum.Bunlar yaptıklarım ama yinede size tavsiyem daha detaylı anlatım ve uygulama için bir fizyoterapiste sormanızdır.

07.03.2013 şafak sayar gibi 23 gün saydım ve bugün alçım dizimin biraz altına indirildi.Önce alçı komple çıkarıldı sonrada çıplak ayağıma sanırım kolonya gibi bir mendille ovaladı o kadar güzel geldi ki anlatamam. Ayaklarım küçülmüştü biraz acır gibi oldum ancak yine de şükür ettim Allah'tan gelen bir şey Dr ayağına basma dedi sonrasını sordum 25 gün sonra alıçları çıkarıp sana bir topukluk verip yürüteceğim deyip beni rahatlattı.Yeni randevum 03.04.2013

15.03.2013 uzun alçıdan kısa alçıya geçtim daha da rahatladım şimdi uykularım biraz daha iyi oldu.Ama maalesef sorunlu ayak diğerinden küçülmüş ve zayıflamış bastonla kısa bir yürüme yaptığımda ayakta morarma vce şişme olmaktadır korkulacak bir şey yok ayağı biraz yuakrıda tutunca tekrar eski haline geliyor.2 defa namaz kılmaya çalıştım kıldım ama nedense eskisi gibi düzenli olmuyor ve çokta rahat olmuyor belki biraz daha kendimi vermem gerekiyor namaza.Zamanımı Yatağımın yanında bulunan bilgisayarımla biraz işlerimi birazda zaman geçiriyorum ayrıca bazende Candy Crush ve Kuran Fihristi uygulamalrı Concord Silver Edition Tablet Pc mden oynuyorum içindeki hafızası iyi 16 Gb baya da müzik yükledim.Grup Abdal dinliyorum

03.04.2013 Bugün 50 gün beraber olduğum alçılardan ayrıldım.Ayağım zayıflamış gariban bir halde Dr. bana söyledikleri ilk bir ay ayağına iyi bak yani ameliyattan sonra 3 ay dikkatli olmak lazım tekrar yırtılabilir.Ayağınını üzerine şimdiden %100 basabilirsen ( tabi basmaya cesaretim varsa ) sordum ne zaman top oynayabiliirm diye ameliyattan 6 ay sonra oynayabilirsin ancak aynı zorlanma da bir daha kopabilir.Abimse 1 yıl diyor ben Dr dinlemek istiyorum.Bana bir Walker bot söyledi onu kullanacağım 21 gün.

05.04.2013 Ayağıma duvara dayanarak basıyorum botla sekerek yürüyorum ama ağrı var bu arada ne kadar basarsam basayım kopmaz ancak biri örneğin fizyoterapist koparır 1 haftalığına Mersine geldim abim tedavi ediyor sağolasın akşamları 5 km gelip 1 saat tedavi edip gidiyor gerçi çok ağrıtıyor ama olsun birde fenerbahçelidir ben galatasaraylı zorla birşeyler söyletiriyor.Bu arada adını söylemedim Fizyoterapist İbrahim Aktürk abim diye söylemiyorum işini iyi yapıyor ve kendini sürekli geliştiriyor.Açıkçası ben herekse güvenemedim bu hassas konuda.Sordum her hasta ile mi bu akdar ilgileniyorsun yoksa ben olduğum için işim gereği herkese diyor.

20.04.2013 Abimin tavsiyesi ile Gaziantep Fimer Rehabilitasyonda Fisyoterapist Burak bey'e tedavi oluyorum soyadını öğrenince yazarım.Yürümemdeki sekmelerim azalmış tendon biraz daha uzamış 3 Kg. ağırlık yapıyorum ayağımla kaldırıyorum.

17.06.2013 Fizik tedavime 15 gün ara verdikten sonra ikinci kez kayıt olup şuan ikince ayıma başladım.Fizik tedaviye verdiğim 15 gün arada kendim egzersizlerimi yapamadım bu yüzden ayağım ağrıyor sızlamalar oluyordu.5 gündür gidiyorum ayağım iyi bu arada hafif tempoda koşuyorum yada buna koşmak denirse yürüyor gibiyim.Yinede mutlu oluyorum.ayakta kalınca ayağımda ağrı sızı yok.Yürüyorum sıkıntı yok.kafama takılan tendon yei çok kalın ve sert Dr be fizyoterapist zamanla geçer yani 6 ay sonra kadar diyor.Şuan egzersizde zorlandığım parmak uçlarına basmak o harekette zorlanıyorum diğerlerini yapabiliyorum.Ayak ucuna basmak sıçramak için kullanılmaktadır.Yaklaşık 87 Kg buda bana sıkıntı veriyor.

Arkadaşlar kısaca size tavsiyelerde bulunacağım ama asla bir Dr bilgisi yok bu olayı yaşayan biri olarak ameliyat olduğum hastane özel bir hastane Ortopedia Adana ameliyatı yapan hocam Prof.Dr. Mustafa HERDEM size yardımcı olursam ne mutlu bana.Aşil tendon sakatlığı dönemindeki aklınıza gelecek soruları cevaplıyorum.

Aşil Tendonu Koptu Ne Zaman İyileşirim ?

İyileşme sürecine çok yönlü bakılması gerekmektedir.Kopma boyutu,Ameliyatı yapan Dr. farklılığı, Beslenme şekli, İlk 2 ay hassasiyeti ve Fizyoterapi dönemine göre değişmektedir.Genel olarak bu tanıya ameliyat sonrası 2 nci ay yavaş yürüme 4 ncü ay rahat yürüyüş 6 ay sonrada düzelme.Ameliyattan 1 yıl sonra ise futbol / basketbol oynayanlar için dönüş belirlenmektedir.

Alçı Ne Kadar Süre kalmaktadır ?

Ameliyattan sonra yapılan dizüstü alçı ortalama 3 hafta diz altı alçı aynı şekilde 3 hafta toplamda 6-7 hafta sonra alçı çıkarılmaktadır.

Banyo Yapabilir miyim ?

Banyo yapabilirsiniz ancak çok hassas olmanız gerekmektedir.Ayağınızın alçı bitimine kadar bir poşetle sarıp kalça bitişindeki bölümünde bantla sarabilirsiniz yeter ki ayak içine su geçmesin Bir sandalyede oturup diğer ayağınızı bir sandalyenin üzerine koyabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Omerfarukt -- 17 Haziran 2013; 18:19:59 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.