Merhabalar, Reflü çok yaygın bir hastalık olduğundan genelde bahsettiğimde pek de ciddiye alınmıyor. Ancak bendeki reflü rahatsızlığı biraz şiddetli. İki yıldır yoğun bir şekilde ilaç kullanıyorum ve bir yıldır tamamen aralıksız bir şekilde çok sıkı bir GERD diyeti yapıyorum. Diyeti en ufak bozduğumda (İçerisine sadece biraz karabiber atılmış bir sebze yemeği bile benim için "diyet bozmak" oluyor...), günleri eziyete çeviren karın/boğaz/göğüs/sırt ağrıları, mide bulantısı vs vs yaşıyorum. Haliyle bu durum sosyal hayatımı da neredeyse bitirmiş durumda. Durum böyleyken askerlik biraz gözümü korkutuyor. Şiddetli reflüsü olup da askerliğini yapan var mı aranızda? Kolay atlatmam için ne önerirsiniz? Askere gittiğimde bahsetsem kimsenin ciddiye alacağını sanmıyorum. Teşekkürler |
Askerlik ve Reflü
Reflü Askerliğe Engel mi?
Reflü, mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasıyla oluşan bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Hafif düzeyde reflü yaygın bir sorun olsa da, şiddetli reflü (GERD) bazı durumlarda askerliğe engel olabilir.
Askerlik Muayene Yönetmeliği'ne göre, "mide fıtığı olup, diyafram açıklığı çapı 9 cm'den büyük olanlar" askerliğe elverişli değildir. Reflü, diyafram açıklığının genişlemesine ve fıtık oluşumuna yol açabileceğinden, şiddetli reflü hastaları askerlik muayenesinde elverişsiz bulunabilirler.
Reflü Hastaları Askerlik Yapar mı?
Hafif reflü şikayetleri olan kişiler, genellikle askerlik hizmetini sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirler. Ancak, şiddetli reflü hastaları, özellikle gece nöbetleri veya zorlu fiziksel aktiviteler sırasında rahatsızlık yaşayabilirler. Bu nedenle, şiddetli reflü hastaları, askerlik görevlerini yerine getirebilecekleri uygun bir sınıfa atanabilirler.
Ülser, Gastrit ve Huzursuz Bağırsak Sendromu Askerliğe Engel mi?
Ülser, gastrit ve huzursuz bağırsak sendromu (IBS) gibi diğer sindirim sistemi rahatsızlıkları da askerliğe engel olabilir. Ancak, bu durumların askerliğe elverişsizliği, hastalığın şiddetine ve kişinin işlevselliğine bağlıdır.
Hafif ülser, gastrit ve IBS hastaları genellikle askerlik görevlerini yerine getirebilirler. Ancak, şiddetli ülser veya IBS atakları geçiren kişiler, askerlik hizmetini sınırlayan veya elverişsiz kılan bir sağlık durumuna sahip kabul edilebilirler.
Askerlik muayenesi sırasında, sindirim sistemi rahatsızlıklarınıza ilişkin ayrıntılı bir tıbbi geçmiş sağlamanız ve gerekli tıbbi belgeleri sunmanız önemlidir. Bu bilgiler, askerlik hizmetine uygunluğunuzu belirlemede kullanılacaktır.