Şimdi Ara

Asus b350 prime plus + Ryzen 1500x kapanma sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
792
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar 2 hafta evvel bir musterime Asus b350 prime plus anakart ve ryzen 1500x li bir sistem topladım. Enteresan bir şekilde 1 hafta sorunsuz çalıştı sadece arasıra masaüstündeyken takılma yapıyordu. 1 hafta sonra müşterim PC açılmıyor dedi gittim aldım PC yı daha sonra dükkan da çalıştırdım sorunsuz 2 gün çalıştı win10 creator update kurdum PC ye yaklaşık 3.5 saat stress testine tabi tuttum ve sıcaklık 62 dereceyi geçmedi fan hızı 1950 yı geçmemesine rağmen. Yani anlayacağınız makine soğuk çalışıyor. Götürdüm teslim ettim. Ertesi gün aradı oyun oynarken aniden kapanmış ve bir daha acilmadi dedi gittim tekrar aldım PC yı. Hakikaten açılmıyormus. Dedim tmm şimdi cozeriz sorunu.

Anakart, ram, VGA, PSU, değiştirdik sorunu bir türlü çözemedik. İşlemciyi de değiştirdik sorunlu parçayı bir türlü bulamadık. PC ilk etapta çalışıyor fakat kapattığınızda yeniden açamıyorsunuz elektrikten kesip tekrar takınca çalışıyor. Bu arada sistemde şase var mı yok mu diye kasasiz uzay kasa şeklinde çalıştırdık sistemi.

Kullanılan parçaları yazayım belki faydalı bir bilgi alırım sizden. Bu arada sistemi topladığımız firma 1 e 1 değişim yapacaklar sağolsunlar tüm parçalara ama sorunu onlar da bulamadılar.

Asus prime B350 plus 27 nisan tarihli bios var üzerinde
    Ryzen 1500x
    Kingston 8+8 16gb ddr4 2133 MHz ram single Side anakart uyum listesindeki ram. Çipleri skhynix
    Asus gtx 1060 6gb
    Fsp 600 watt 85+ PSU

Başına benzer bir durum gelen varsa bilmek isterim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Öncelikle kullanıcının prizinde topraklama var mı ? Varsa düzgün mü ? (Topraklı priz görünümü yetmez topraklama bağlantısı var mı acaba ?) Önce bundan emin olmalısın problemi çözüp götürürsün yine baş ağrıtır. Bunun dışında düşük ihtimalde olsa ethernet kablosuyla bağlı eski modem eski speaker eski printer gibi sisteme kablo ile bağlı aygıtlarda sisteme zarar verebilir.

Bu tür durumlarda en kötüsü 2 parça birden sorun çıkarıyorsa halidir. Parçaları tek tek değiştirirken o 2 parçayı birden değiştirme olmaz sorunda bulunmaz. Anakart ram vga psu hepsi birden mi değişti yoksa tek tek denendi mi ? Pratik çözüm aklıma şu geldi. Evde prizdeki topraklama kontrol edilsin. Anakart işlemci ram vga hepsi eskisinin aynısı ile yenilenerek değişebilir. PSU'yu müşterinle anlaşabilirsen 500-600 tl lik kaliteli bir psu ile değiştir. (Çok yüksek wattlı psu kastetmiyorumda corsair rm550x, rm650x yada rm750x gibi birşey örneğin ). Kullandığın anakart patır patır dökülüyor diye yorum yapılan bir anakart değil. Kullandığın ramler anakartın uyum listesinde ki cihazı kapatınca elektriği söküp takana kadar açılmama pek ramden olmaz sistem çalışırken sorun çıkarır. Asus gtx 1060 6gb'ı bilemiyorum ama güncel bol satılan bir kart grubu. Aslında bahsettiğin sorun için direk psu aklıma geldi ama dediğine göre farklı marka psu (yoksa aynısı mı denendi ?) ile denenmiş.

Aklıma gelen en pratik çözüm herşeyi iade edip yeniden kurmak ama bu zor olacaktır. Ozaman psu dışında saydığın parçaları aynılarının yenileriyle değiştirtip psu yu dediğim gibi yapabilirsin.

Bu arada ssd yada hdd varsa cdrom gibi şeyler denendi mi bilmiyorum. Onlar çıkarılıp boştayken kapanınca açılmama oluyor mu ? ( tabi windowstan shutdown olmayacakta usb linux açılışın varsa ordan shutdown verebilirsin.)

Birde ramlerin kod numarası neydi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eskibirkurt -- 17 Mayıs 2017; 0:11:22 >

• Tavsiyeniz için teşekkür ederim.

Bilgisayar test edilirken hatanın kolay bulunması adına üzerine sadece VGA kablosu ve power kablosu takılı ve sistem kasanın içerisinde değil antistatik zemin üzerinde test edildi.

PSU yu CX550 ile değiştirdik denedik evvela açıldı fakat dediğim gibi sorunlar yaşandı yine biz de Ekran kartını söktük test kartımız olan 256mb lik x550 yı taktık ve görüntü yine geldi fakat kapatınca tekrar açılmadı yine. Anakart ve Psu değiştirip denedik soruna çözüm olmadı. Anakart PSU Ve VGA değiştirip denedik yine aynı sonucu verdi. Anakart PSU VGA ve RAM değiştirerek denediğimde de sonuç değişmedi. Bu 4 lü ile birlikte işlemciyi de değiştirip denemedim açıkçası bugün konuya tekrar bakacağım. Zaten işlemciyi de değiştirdiğimiz zaman sistem komple yenilenmiş olacak.

Bu arada kullanılan bellekler

KVR21N15S8/8 model kodlu bellekler. Sorun çıkmaması icin 2133 MHz bellek tercih ettik bu kadar dikkat ettik herşeye fakat böyle bir sonuç çıkınca üzülüyor insan.

Ürünleri aldığım toptancıdaki belleklerin içerisinde uyumlu olan en ideal ram buydu başka marka model yoktu satın aldığım zaman uyum listesi bu kadar geniş değildi.

• teşekkürler
  • Hocamdurum ram zamanlamalarindan kaynaklaniyor ssd yoksa fast bootu kapatin ai twealerden dram timing den zamanlamalari autodan cikartip ramin gecikme degerlerini manuel girin buyuk ihtimal cozulecek birde sistem hicmi acilmiyo yoksa iki uckez biosa girmeye calisip resetmi atiyor

15 15 15 15 35 seklinde deneyin
    Ramde xmp prof varsa ai tweakerden docp ayarini acin bi alt satirdan 2133 mhz secili olsun dram voltajinida docp acinca mutlaka kontrol edin 1.2 olsun bir arkadasin sorununu bu sekilde cozmustuk

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ömr0681 -- 17 Mayıs 2017; 11:13:41 >
  • Makinede SSD var. Fakat benim sıkıntım anakart in start vermemesi. Bunu da ram den yapacağını sanmıyorum ayrıca ramleri docp olarak kendisi otomatik tanımış zaten kontrol ettim.

Bilgisayar açılış düğmesine basıyorum ve anakart calisacakmis gibi yapıyor fan dönüşünü tamamlayamadan daha kapanıyor zaten. Yani kısaca anakart a start verdiremiyorum. Anakartı gigabyte ab350 gaming 3 ile değiştirdik şimdilik sorun yok gibi inşallah yapmaz tekrar

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.