İyi akşamlar dilerim sayın dostlar. Benim yaklaşık 10 yıldır kullandığım Asus X550LB-XO114D (Intel Core i5 4200U 1.6GHz / 2.6GHz 8GB) model eski bir bilgisayarım var. Bilgisayarın garantisi bitince 3.yılında SSD takmak için kendim açmıştım o kadar. Cihaz başka bir işlem görmedi. teknik servise falan uğramadı, kimse de kurcalamadı. Geçenlerde gece odadayken dikkatimi çekti. bilgisayarı kapattıktan sonra ekranda ışık sızmaları vardı. Sanki ekrana düşük voltajda elektrik gidiyormuş gibi. Fişten çekince ışık azalıyor ama hala var. Bilgisayarın pilini çıkartınca doğal elarak kesiliyor. (Daha önceden mi vardı, yeni mi oldu malesef bilemiyorum) Bilgisayar hergün yaklaşık 12-14 saat fişe takılı olarak kullanılıyor. 2-3 ay önce bataryası öldüğü için yeni batarya almıştım. onunla bir alakası yoktur diye düşünüyorum. yoksa var mıdır yahuuu? Sizce neden olur? Ekran mı değişmeli yoksa başka parçadan mıdır? "Gittikçe sıkıntı olur" yada "sorun değil kafana takma" mı dersiniz? Fotoğraf karanlıkta çekildiği için anlaşılmazsa diye ilk fotoda kırmızı çizgilerle bilgisayarın duruşunu, sarı çizgilerle de ışık sızmalarını göstermeye çalıştım. Umarım başarabilmişimdir. Dilerim yardımcı olacak birileri çıkar. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hopeless1 -- 9 Mayıs 2023; 23:17:49 > |
ASUS Notebook kapatınca ekranda ışık sızması oluyor.
-
-
Merhaba forumdaş, geçmiş olsun.
Yolladığın fotoğrafta hiçbi şey görünmüyo, painti açıp bizi yemişsin gibi sanki :)
Voltaj kaçağı var işte. 10 yıllık bir bilgisayarın anakartındaki devre elemanları eskimiştir. Kapasitörün biri bozulmuştur ara ki bul... Belki de yeni aldığın batarya sebep oluyor.
Bu voltaj kaçağını monitörde görüyorsun, diğer bileşenlerde de var belki? Wifi kartından klavyeye her yere giden akım olabilir.
Peki zararı var mı? Onu kestiremedim. Şimdi bi enerji geçişi var. Bataryadan az da olsa gidiyor, ömrü azalıyor. Anakart ve diğer bileşenler de yük altında. Monitöre bakınca, çalışma şartlarına uymayacak şekilde voltaj veriliyor. Tüm bunlara rağmen herhangi bir zararı olmuyor da olabilir.
Sen yine de şöyle yap: Eski bilgisayarsa sanırım bataryası gömülü değil. Kapatınca bataryayı çıkar, kafan rahat olsun.
-
Merhaba üstadım, fotoğrafı karanlıkta çekmeyince bahsettiğim ışıklar anlaşılmıyor malesef.
EEee!.. 10 yıllık bilgisayar kullanan birisi olarak telefonum da 5 yıllık olunca fotoğrafı anca böyle bulanık bir siyahlık olarak çekiyor. (Teknolojiyi yakalamakta eccük zorlanıyorum sanırım. )
Dediğiniz gibi hergün kullanım sonunda pili çıkarmak en mantıklısı olacak gibi.
Zaman ayırıp cevap yazdığınız için teşekkür ederim. Sağolun varolun.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hopeless1 -- 10 Mayıs 2023; 12:44:24 > -
Sorun nerede tam emin değilim ama bataryada olmadığını anladım.
Bilgisayar kapalıyken bataryasını çıkarıp fişe taktım ve ekranda aynı ışık sızmaları mevcut.
Bataryadan olsaydı keşke, yeni bataryayla sorunu çözerdim de şimde sorunu bilmiyorum ki çözüm bulayım.
-
Merhaba üstadım nasılsınız? Ben kendime yeni telefon alınca bu konu aklıma geldi. Eee bilgisayarın ekranı da aynı durumda devam ettiği için yepis yeni tilifunumla daha net bir fotoğraf çekeyim de sorun daha iyi anlaşılsın dedim. Nasıl, iyi yapmış mıyım?
Bu fotoğraf bilgisayar kapalıyken çekildi. odada başka ışık kaynağı yok, yani ekrandaki ışık dışarıdan gelen yansıma falan değil. Ekranın kendi ışığı.
-
Merhaba hocam eyvallah iyiyim. Yeni telefonun hayırlı olsun.
Bilgisayarındaki sorunu bir daha inceledim. Donanımsal olabileceği gibi yazılımsal sorun olabileceğini hiç irdelememişim:
1) Bataryayı çıkardın, laptopı kapattın, halen ışık var, fişi çektin, ışık gitti. Tekrar fişi taktığında ışık sızması var mı?
2) Eğer ilk adımda ışık sızması yoksa belki işletim sistemi kaynaklı olabilir. Windowsta hızlı başlatma veya WakeOnLAN gibi durumlar için farklı güç durumları olabiliyor. Bilgisayarı normal kapatmak yerine zorlayarak kapatıp dener misin?
Bunun için, tüm çalışmalarını kaydet - kapat,
• İster yazılımsal zorla kapatma, yani, Win + R yap, cmd yazarak komut satırını aç şunu yaz: shutdown -s -f
Bu komutu çalıştırınca 1 dk sonra bilgisayar kapanacak. -s kapatma ve -f parametresi önemliydi, force kullanarak kapadık. 1 dk beklemek istemiyorsan komuta -t 5 ekleyebilirsin, 5 saniye sonra kapanır.
• İstersen donanımsal yani güç düğmesine basılı tutarak kapat. Tabi bu yöntem kilitlenme dışında önerilmez ani güç kaybından dolayı, bir seferlik deneyebilirsin
Bu zorla kapamalarda ışık gidiyorsa sorun Windows kaynaklı olabilir. Bunu da çözmek için bakarız. FastStartup kapatma veya kayıt defterindeki \Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon dizinde PowerdownAfterShutdown ayarı varmış, onu 0 yerine 1 yaparak çözebilirmişiz.
Hazır denerken yapalım: Win + R yap, regedit yaz, çalıştır, bahsettiğim dizine git, orada PowerdownAfterShutdown değerini 1 yap, yoksa da o isimde oluştur (Sanırım dize değeri oluşturacaksın o isimde, sonra çift tıkla değeri 1 yap)
-
ZAman ayırıp cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim üstadım. Sağolun varolun.
1 numarada söylediklerinizi yapıp fişi tekrar takınca malesef ışık geri geliyor.
diğerlerini akşam karanlıkta tek tek deneyip size sonucu bildireceğimdir.
-
Hocam mesajıma cevap yazmayınca bildirim gelmemiş yeni gördüm. Eğer ışık geliyorsa yazılımsal olamaz diyebiliriz. Çünkü elektrik tamamen kesildikten sonra güç tuşuna basana kadar bilgisayar başlatılamaz = yazılımsal olamaz.
Sizin yerde belki toprak hattında bir kaçak olabilir. Başka bir yerde dene. Halen bu ışık varsa donanımsal sorun. Bilgisayarda bir sebepten dolayı elektrik yükü kalıyor, onu da tek tek tüm bileşenler ölçülecek, iyi bir ustalık gerekir.
Baktın olmadı artık, bataryayı çıkar işin bitince.
-
Ben gündüz mesajı yazarken detaylı yazmayınca anlaşılması da zor oldu tabi. şöyle sıralı anlatayım:
"1) Bataryayı çıkardın, laptopı kapattın, halen ışık var, fişi çektin, ışık gitti. Tekrar fişi taktığında ışık sızması var mı?"
Bilgisayar kapalıyken, batarya takılıyken; ışık var. (bu durumda fişe takılıyken ışık miktarı daha da artıyor, fişi çekince azalıyor)
Bilgisayar kapalıyken, ışık varken batarya çıkınca; ışık yok. (Fişe de takılı değilken)
Bu arada az evvel sadece power tuşuna basılı tutarak kapattım bilgisayarı (önceden ciuvv diye birden kapanmaz mıydı bu cihazlar? şimdi kapanıyor dedi ve kendi içinde biraz işlemler yapıp öyle kapandı. normal kapanma gibiydi) ve ışık yoktu.
-
Hocam bir daha netleştirelim;
Alıntı
metni:Bilgisayar kapalıyken, ışık varken batarya çıkınca; ışık yok. (Fişe de takılı değilken) Tam bu durumdan sonra tekrar fişi veya bataryayı taktın ışık geldi mi? Herhalde gelmedi. Muhtemelen yazılımsal.
Ayrıca son yazdığınla birlikte yazılımsal olduğu çıktı.
Hocam kısaca bu bilgisayarın bekleme durumları oluyor o konuları araştır. Bir şekilde Force ile kapatman gerekecek demek. O kayıt defterindeki ayarı da kurcala. Bilgisayara erişimim yok gösteremiyorum.
Sadece 1.5 yıldır önümüzdeki konu nasıl atladık, bi kez olsun yazılımsal düşünmedim. Ki WakeOnLan özelliğini bir dönem her gün kullanan bir insan olarak en çok benim bilmem lazımdı. Uzaktan yönetimde bilgisayarı belli bir kapatmada tutmak çok önemli. Güç aniden kesilirse tek çare fiziksel tuş oluyor.
-
YAklaşık 1-2 saat önce power tuşuna basıp kapatmayı denedim ve ışık yoktu dedim ya, şimdi normal şekilde menüden kapattım veeeeeee... ta daaaaa. ekran kapkaranlık. Işık mışık yok sayın hocam. Kapalıyken fişe taksam da yok çıkarsam da yok. Şaka gibi ve söylesek belki de kimse inanmaz ama Sorunu "Kapat aç'la" çözmüş oldunuz yahuuu.. Cidden tebrik ederim. Sağolun varolun zaman ayırdığınız için çok ama çok teşekkür ederim.
Aslında çözümü uzatan da bendim, sizin bir kabahatiniz yok ki. İlk mesajda resim net değildi. sorunu da yazarak tam izah edemedim. araya çok zaman koydum vs vsss... Sizin çözüm bulmanızı zorlaştırmak için elimden geleni yapmışım neredeyse..
Bundan sonra ışım mışık görürsem, tekraardan oluşmaya başlarsa da basacağım power tuşunun gırtlağına çözeceğim sorunu.
Herşey için tekrardan teşekkür ederim sağolun varolun.
Sevgiler saygılar üstadım.
-
Estağfurullah hocam, sorunu gayet net açıklamıştın, hatta fotoya da gerek yoktu.
Hatamız tamamen donanımsal düşünmek oldu. Bazen de tersi oluyor, yazılım diye düşünürken aygıt sorunu olabiliyor. Şaka gibi bi olay anlatayım, bir arkadaş vardı, WiFi çalışmıyor diye bi kaç kere format atmış laptopa, gece boyunca uğraşmış uğraşmış olmamış. Sonra sabah aklına gelmiş laptopın yanında hiç kullanmadığı switch varmış, onu kapattığını fark etmiş.
Son olarak, evet tekrarlarsa zorla kapat tabi de, yine de unutma, fiziksel olarak çok fazla zorla kapatmak da iyi değil. O kayıt defteri ayarını yap veya olmadı kısayol yap masaüstüne shutdown -s -f -t 5 gibi ona tıklayarak kapatırsın.
-
Teşekkürler üstadım. Bu ciihaz benim 10 yıllık emektarım yahu. Sigarayı bıraktığım zaman aylık sigara masrafım kadar taksitle almıştım kendisini. Onu üzecek bozacak bişey yapmam siz hiç merak etmeyin. Bir aksilik olmazsa yine 1.5 yıl sonra durum raporunu iletirim size.
------------4/10/2024 edit--------------
Dün akşam makineyi kapatınca yine kıyıdan köşeden ışık sızması oldu. Bugün tarif ettiğiniz gibi;
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
daki "PowerdownAfterShutdown" çift tıklayıp oradaki 0 değerini 1 yaptım. Sonrasında da makinayı yeniden başlattım.
Ekrandaki ışık hakkında bir kaç gece test yapılıp sonuç buraya yazılacaktır. :))
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hopeless1 -- 4 Ekim 2024; 12:39:28 >
-
Hocam rapor? (verirsen cevap olarak yaz, bildirim gelmiyor) Bence o kayıt defteri ayarıyla oldu düzeldi inşallah
-
Merhaba üstadım. Malesef kayıt defteri işlemi işe yaramadı.
Sonraki gün yine gece bilgisayarı kapatınca ışık sızması vardı.
Bu sefer birşeye dikkat ettim;
Bilgisayar fişe takılıyken kapatınca ışık sızması oluyor.
Bilgisayar bataryada çalışırken kapatınca ışık sızması olmuyor.
Şimdi de bunu deniyorum ama kesin bir sonuca ulaşmak bir kaç gün sürer.
Bir de şeyi sorayım belki siz bilirsiniz. Forumda mesaj yazarken "Büyük Ş" harfiyle kelime yazacakken "Ş" yerine ":" çıkıyor sonra bir daha basınca "ş" çıkıyor. şöyle yani ":Ş" bunun nedenini biliyor musunuz?
-
Hocam bence senin kapatma tuşun bilgisayarı uyutuyor, basılı tutunca normal kapatıyor.
Kısayol ile veya cmd ile o komutu yazarak kapat. Bir de Hocam, Bios kurcala, orada varsa Güç ayarları onu yollayabilirsin, Wake on Lan ayarı kapalı olsun.
Forumla ilgili sorunları bilmiyorum altyapı külüstür orası gerçek:)
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X