Şimdi Ara

Ateizm ile Deizm'in tartışması (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
322
Cevap
0
Favori
7.370
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: asderty

İlk mesajımda yazdığım yanlışa (daha doğru kaçma noktasına) gidiyorsunuz. Bu yaptığınız kıvırtmaktır.

Daha öncesi veya yaratılanı olsaydı o zaten tanrı olmazdı demek saçmalıktır. Bu bir tanım değildir. Açıklama hiç değildir. İlk mesajımda yazdığım örneği okuyun. Aklınızdan uydurduğunuz tanrı tanımının arkasına tanrıyı saklayamazsınız. Ben zaten öncesi olamayacağını söyledim demekle hiçbir şeye mantıklı açıklama getirmiyorsunuz. Ben bunu farzedip tanımın içine gömdüm demenin mantığı yok.

Zaman dediğimiz şey big bang'le(belki az daha sonrasında) başlamıştır. Evrenin yoktan veya önceki bir maddeden oluşumu ihtimalini biz söylerken bunu söylediğimizde aklınızca dalga geçip, mesele "sizin tanrınıza" gelince bir anda bunu hatırlamak da ayrı bir işgüzarlık.

Ben sadece bilimin keşfettiklerinden ihtimal hesabıyla tahmin yürütürken, siz hala tanrı (veya islamiyetin tanrısı Allah) vardır, hep vardı gibi kesin konuşuyorsunuz. Öyleyse açıklayın. TANRI NASIL VAR OLDU?
    @Pylorid
    @firig
    Aklımızdan tanrı kavramını uydurmadık, olması gereken tanrı kavramı bu, yani yaratılmamış, ezeli ve ebedi olan. Adam Zeus diyor, Zeus göğün tanrısıdır, o halde yerin tanrısı kim diye sormazlar mı, o zaman yeraltının tanrısı kim, denizlerin tanrısı kim..kaç tanrı var, hangisi güçlü, çok tanrı varsa bunlar üreyebilirmi..Böyle tanrı modellemeleri olamaz, bunu insan aklı kabul etmez. Dolayısı ile bu yüzdendir ki uydurulan bir tanrı tanımı yapmıyoruz, olması gereken insna aklının kabul edebildiği bir tanrı tanımı yapılmış, o da ezeli ve ebedi olan islamın Tanrısı'dır. Diğer tanrıların hepsi bir acziyeti ifade ettiği için tanrı olamazlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: Pylorid

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Bu deistler filan nasıl oluyor da güzel güzel tartışabiliyorlar diye şaşırıp merak edip anlamamışsın ya bak ben sana tane tane güzel güzel anlatayım.
    Başka bir inançla alay etmeye kalkarsan başka inanç sahipleri de seninle alay etmeye kalkar.
    Birine akılsız demeye kalkarsan o kişi de sana bu tarz şeyler söylemek üzere güdülenebilir.
    Kusuru biraz da kendinde aramanı tavsiye ederim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Pylorid kullanıcısına yanıt
    “ Zeus hakkında o yazılanlar sahih değildir. Metoduyla incelemen ve yunancadaki beşyüz anlamını ayrı düşünmen gerekir” şeklinde savunmaları var Zeus’a inananların.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 7 Nisan 2019; 20:48:45 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: cemsinan

“ Zeus hakkında o yazılanlar sahih değildir. Metoduyla incelemen ve yunancadaki beşyüz anlamını ayrı düşünmen gerekir” şeklinde savunmaları var Zeus’a inananların.
    Hayatınız laf ebeliği yapmakla geçiyor.
  • quote:

Bu deistler filan nasıl oluyor da güzel güzel tartışabiliyorlar diye şaşırıp merak edip anlamamışsın ya bak ben sana tane tane güzel güzel anlatayım.
    Başka bir inançla alay etmeye kalkarsan başka inanç sahipleri de seninle alay etmeye kalkar.
    Birine akılsız demeye kalkarsan o kişi de sana bu tarz şeyler söylemek üzere güdülenebilir.
    Kusuru biraz da kendinde aramanı tavsiye ederim.

Alıntıları Göster
    Bir dinin tanrısına "cızbız yapar" diyip alay eden ben değilim, kendi yaptığın yanlışları üzerime yamama yapışmaz.

İsteyen bana karşı istediği şekilde güdülenebilir, sorun etmiyorum. Üzerine vazife olmayan şeyleri kendine görev sayma sana tavsiye.

• Ben orada ellerinde yıldırımlar tutan yüce Zeus’u övdüm. Alay yok. Zeus ellerinde yıldırımlar tutan yüceler yücesi bir yaradandır. Sen alay nedir bilmiyorsun.
    “Zeus cız bız yapabilir” ifadesinden @Wildboys rahatsız olduysa derhal özrümü dilerim ama. Sonuçta ben inananı değilim Zeus’un.

• quote:

Ben orada ellerinde yıldırımlar tutan yüce Zeus’u övdüm. Alay yok. Zeus ellerinde yıldırımlar tutan yüceler yücesi bir yaradandır. Sen alay nedir bilmiyorsun.
    “Zeus cız bız yapabilir” ifadesinden @Wildboys rahatsız olduysa derhal özrümü dilerim ama. Sonuçta ben inananı değilim Zeus’un.
    Cızbız yapmanın alay ifadesi olup olmamasının hakemi wildboys değil. Dedim ya forum hayatın laf ebeliği yapmakla geçiyor.
    Senin tanrı tanımın da tamamen insani bakış açısına göre bulunmuş. Hangisi güçlü, nasıl üreyecek gibi senin sorduğun sorular tamamen insani bakış açısı, tanrıya atfetmen yanlış.

Ezeli ve ebedi tanımlaması islamiyetten önce de vardı. İnsanlar (sizin zihniyet dahil) en önce ne vardı, nasıl oluştu'ya çözüm bulamayınca kaçış yolu olarak bulmuşlar. Tamamen insan zihniyle türetilmiş. Kaçış yolu olarak türettikleri için mantıkla açıklayamaz, tanım gereği sorgulanamaz falan gibi saçmalıklara sığınırlar.

Dini inanç sahipleri klasik olarak diğerlerine saçma derken kendi saçmalıklarını göremezler. Suya girince günah mı temizlenir der, bina etrafında dönünce temizlendiğine inanır. Tanrıya verilen kurbanı eleştirir, kendi kurban keser. Krala niye torpil geçiyo der, peygambere verilen ganimet ve kadın ayrıcalığını görmez. Neden yeterli delil vermediği halde yarattığı aciz kulları sonsuza kadar ateşe atıp atıp çıkarıyor bilemez. Vs vs...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• “Zeus ya varsa ve inanmadığın için cızbız yaparsa” kısmını değiştirdim. Ya varsa deyip duranlar için düzenlenmiş hali şu şekilde oldu:

Brahma’nın öğretilerine göre bir hayat sürmediniz. Gazabına hazırlanın.
    Osiris gerçekse Mısır tanrılarının işkenceleri daha fena.
    İsa ölüp dirildi ve onu yüzlerce kişi gördü dirildikten sonra. E onca tanıklık, mucize boşa gitti. İnanmadınız. siz hristiyanlara göre kafirsiniz. Yanacaksınız.
    Zeus ya sizi ellerindeki yıldırımlarla çarparsa ona inanmadınız diye!! Ya varsa değil mi ama.
    Mitra müthiş güçlü. Vay halinize ya varsa.
    Vishnu’nun işkenceleri valla pek bir fenadır aman aman ya varsa.
    Binlerce inanç ve din var. “Hepsi insan yazımı, insanın yaradana ulaşmaya çalıştığı güzel yollar” diyen adama bu binlerceden birini sürekli önermeniz ne kadar anlamsız farkında değil misiniz?
    Siz “ya varsa” dediniz hasbelkader doğduğunuz topraklardaki inanca sarıldınız da Odin sizi Arapların savlarını benimsediniz diye “valhallasına” almaz ki. Ama ya varsa.
    Ya varsa hikayesi bitsin artık bir anlamı yok. Ya varsa diyen adamın sabahtan akşama kadar sunak sunak tapınak tapınak gezmesi lazım. Kaldı ki muhtemelen bu sefer de kalan bin taneye de inandı diye yine patlar.
    Velhasıl “ya varsa” diye inanmayı inanç zannetmek büyük hata.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 7 Nisan 2019; 21:38:51 >

Aklımızdan tanrı kavramı uydurmadık,olması gereken bu

• quote:

Senin tanrı tanımın da tamamen insani bakış açısına göre bulunmuş. Hangisi güçlü, nasıl üreyecek gibi senin sorduğun sorular tamamen insani bakış açısı, tanrıya atfetmen yanlış.

Ezeli ve ebedi tanımlaması islamiyetten önce de vardı. İnsanlar (sizin zihniyet dahil) en önce ne vardı, nasıl oluştu'ya çözüm bulamayınca kaçış yolu olarak bulmuşlar. Tamamen insan zihniyle türetilmiş. Kaçış yolu olarak türettikleri için mantıkla açıklayamaz, tanım gereği sorgulanamaz falan gibi saçmalıklara sığınırlar.

Dini inanç sahipleri klasik olarak diğerlerine saçma derken kendi saçmalıklarını göremezler. Suya girince günah mı temizlenir der, bina etrafında dönünce temizlendiğine inanır. Tanrıya verilen kurbanı eleştirir, kendi kurban keser. Krala niye torpil geçiyo der, peygambere verilen ganimet ve kadın ayrıcalığını görmez. Neden yeterli delil vermediği halde yarattığı aciz kulları sonsuza kadar ateşe atıp atıp çıkarıyor bilemez. Vs vs...
    Bak ne güzel kendi ağzınla söyledin "bu tanrıların hangisi güçlü, nasıl üreyecek gibi kavramları tanrıya atfetmen yanlış" demişsin. Neden yanlış, çünkü bu tasfirler olması gereken Tanrı tanımına uymuyor değil mi?

Çünkü olması gereken Tanrı dediğin ezeli ve ebedi olmalı, tek olmalı, O'ndan başka güç olmamalı. Bu insani yani insanın uydurduğu bir Tanrı anlayışı değil, insan fıtratında aklında olan genel geçerli bir Tanrı anlayışı.

İşte insanın kafasında olan Tanrı tanımı islamın Tanrısı. O yüzden Tanrı'nın ezeli ve ebedi olduğunu inkar etmemelisin. Bunu aksi tasfirler insan fıtratına aykırı.

Tekrar edeyim, Tanrı ezeli ve ebedidir tanımı insani bir tanım değil, olması gereken insanın fıtratında kabul edeceği Tanrı tanımıdır. O yüzden sen Tanrı nasıl oluştu sorusunu soramazsın çünkü Tanrı ezelidir ve ebedidir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Periah

Laborutavar ortamında gerekli cansız maddeleri bir araya gitirip yeterince uzun süre bu uygun şartlarda beklerseniz. Canlılık kendiliğinden oluşabiliyor.
    cansız maddeler nasıl oluşmuş diyor adam ilk madde nasıl olmuş diyor.
    Tam tersini söylüyorum. İslamiyet öncesi başlayıp, islam kültürüyle yetişen nesillerin sığ bakış açısı bu.

Tanrı neden 3 tane olursa birbiriyle güç kavgasına girsin ki? Neden ondan başka güç olursa kaos oluşsun ki? İnsan özelliği bunlar. Neden insanların geneli tarafından yanlış bulunan şeyleri (kölelik ve cariyelere tecavüz??) yapanları tekrar canlandırıp cayır cayır yaksın? Neden bir başlangıcı olmamak zorunda, ya da neden bir sonu olmamalı?

İnsanların zaaf olarak gördüğü şeylerin tanrıya yakıştırılmaması, büyüklük ve bilgelik olarak görülen şeylerin de tanrıda sonsuz kabul edilmesi, insan tarafından düşünüldüğünü gösteremez mi?

• quote:

Tam tersini söylüyorum. İslamiyet öncesi başlayıp, islam kültürüyle yetişen nesillerin sığ bakış açısı bu.

Tanrı neden 3 tane olursa birbiriyle güç kavgasına girsin ki? Neden ondan başka güç olursa kaos oluşsun ki? İnsan özelliği bunlar. Neden insanların geneli tarafından yanlış bulunan şeyleri (kölelik ve cariyelere tecavüz??) yapanları tekrar canlandırıp cayır cayır yaksın? Neden bir başlangıcı olmamak zorunda, ya da neden bir sonu olmamalı?

İnsanların zaaf olarak gördüğü şeylerin tanrıya yakıştırılmaması, büyüklük ve bilgelik olarak görülen şeylerin de tanrıda sonsuz kabul edilmesi, insan tarafından düşünüldüğünü gösteremez mi?
    Tanrı tektir, ezelidir ve ebedidir bakış açısı sığ bakış açısı olacak, ama senin 3 tanrı olabilir bakış açın geniş açılı vizyonlu bakış açısı olacak öyle mi? :))
    3 tanrıdan zilyon tane çelişki çıkar. Bu çelişkileri bulmak güç kavgası güç kaosu vs dair çelişkiler insan aklına ait olacak tabiki, insan araştırıyor sorguluyor bunları. İnsan aklına göre Tanrı tasfiri tek olan, ezeli ve ebedi olandır. Bunun dışındakilerin hepsi çelişki doğurur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Pylorid -- 7 Nisan 2019; 22:37:51 >

• Konu bu kadar açık olmasına rağmen takmamışlar bile cevabını millet kavga etmek istiyor.
  • quote:

Bana hesiodos nüshasıyla gel

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zodion -- 7 Nisan 2019; 23:36:50 >
    Peki.

• Zodion Z kullanıcısına yanıt
    Richard Ellmann metodolojisi diyelim Zodyon bey

İpucu: für Ulis

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 7 Nisan 2019; 23:46:1 >
  • Ateizm ile Deizm'in tartışması
  • Yaratıcı, Big Bang yapıp kendi haline bırakmış bence. Milyon yıllar içinde evrim süreci devam etmiş. Kutsal kitaplarsa insanları boyunduruk altına almak için ortaya atılan hayal ürünü metinlerdir. Yaratıcı hiçbir dinle ve ibadetle tarif edilemez.
  • 
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.