Şimdi Ara

Ateşle doğrudan elektirik üretebilirmiyiz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
2.648
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Geçen bir yerde görmüştüm adamın biri yaptığı robotun güç ihtiyacını alkolu yakarak ürettiğini yazıyordu.
    Ateş sadece birbirine yapışık iki farklı metali ısıtıyordu.Ama ayrıntı yoktu.

Boyle bir düzenek kurularak elektirik üretebilirmiyiz onu merak ediyorom.

Yada doğrudan ateşle elektirik üretebilecek bir mekanizma bilen varsa paylaşmasını istiyorum

• Slmlar.

Amatör bir elektronikçi olarak aklıma gelenler şunlar:

>Alkolü robotun neresinde yakıyor yani duman çıkaran bir robot mu?
    >ısıdan elektrik üreten bir yarıiletken ya da herneyse o kadar akımı üretebiliyor mu?
    >bu iş o kadar kolayda daha doğrusu pratikse neden robotlarda sabit güç kaynakları kullanılıyor?
    >Ateşi yani ısı enerjisini elektrige çeviren termik santrallerde bu teknoloji değil de neden hala buhar tribünleri kullanılıyor?
    >Sanırsam ki ısıdan 'güç' elde etmek önce ısıyı kinetik enerjiye bunu da elektriğe dönüştürmek. Amacımız miliamperlerle değerlendirilebilen bir cihazsa buhar tribününe ihtiyaç olmayabilir.
  • ısıyı elektriğe çeviren bir araç
    örneğin termokupl dır

ama 1 derece farkta 40 mikroVolt elektrik üretebilir
    bu da herhangi bir cihazı beslemek için çok azdır
  • Peltier elemanı...
    Çok uzağa giden sondalarda kullanılır,içeride küçük nükleer bir yakıt yüksek ısıyı,uzay düşük ısıyı sağlar.Isı farkı nekadar çoksa o kadar güç...
    Aynı parça portatif buzdolaplarında kullanılır,Bu sefer tersi olur gerilim uygularsınız ısıtır/soğutur,gerilimin yönü değişirse soğutur/ısıtır...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musallim -- 9 Ağustos 2005, 22:48:54 >
  • termocouple'ın asıl kullanım yeri sıcaklık sensörleri ve otomasyon sistemlerinde anahtarlama görevi içindir. ısıdan elektrik elde etmek için verimi çok düşüktür, bu amaçla kullanılmaz. Bu iş için ısı ile kaynayan suyun buharının bir çarkı döndürmesi ve bu çarkın bir dinamoya bağlı olması gerekir. Zira nükleer reaktörlerde bile buna benzer yöntem kullanılır. Başka da benim bildiğim bir yol yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaotika -- 10 Ağustos 2005, 8:07:36 >
  • bu kesinlikle termokapıl olamaz yaw hiç termokapılla robot mu çalıştırılır hem çalışsa bile robotun erimemesi için elmasdan veya titanyumdan felan olması gerekirdi herelde...
  • http://www.robotics.com/robomenu/generator.html

Arkadaşlar kusura bakmayın bayağı bir yoğunum, o yüzden ilgilenemedim.
    Bu olayı yukarıdaki adreste görmüştüm..

Mussallim arkadaşın dediği gibi Thermoelectric generator kullanılarak yapılıyormuş..Herhalde başka bir yolu yoktur varsada çok az üretir..
  • yanlıs hatırlamıyorsam
    okulda hocamız gostermıstı
    ıkı metal vardı
    ısıttı

mV mertebesınde sanırım voltaj olusmustu...
  • Arkadaşlar bu Thermoelectric generatorü izmirde nerede bulabilirim.Ve aranızda thermoelectric generator le elektiric üreten varmı? ,varsa deneyimlerini paylaşsa sevinirim...
  • termocouple benimde ilk aklıma gelen ancak termocouple dan akım çekilemezki bence direk alkolden yapamaz mesela neden alkol eğer öyleyse bi kağıdı tutuşturup çalıştırsaydı mesela ne gerekvar alkole para vermeye
  • http://www.digit-life.com/articles/peltiercoolers/
    googlede peltier diye ararsanız çok var.
    Kaotika arkadaşın fikrini tuttum.Gençliğimde olsa kesin yapardım,aslında robotlar iş görmezse niye yapalımki.Küçük bir propan tübü,su kazanı,ufak bir türbin(havayla dönen küçük delici freze ler var),küçük bir dinamo tamamdır.Ortalama10 kg ile iş biterdi.Hazır sıcak su varken ben olsam o robota çay demletirdim.Ama artık tiryaki değilim.
  • ATEŞLE DEĞİL AMA ,ŞÖYLE BİRŞEY VAR

Yakıt Hücresi Sisteminin Çalışma Prensibi

Hidrojen ve oksijen tepkimeye girdiğinde su ve ısı oluşumuyla sonuçlanan ani bir reaksiyon gerçekleşiyor. Yakıt hücresi sisteminde, hidrojen ve oksijen doğrudan tepkimeye sokulmaz ancak, su ve elektrik üretmek için iyonlar halinde bir araya getiriliyor. Bu olay, sadece iyonik yapıdaki hidrojenin geçmesini mümkün kılan PEM (Proton Exchange Membrane - Proton Dönüşüm Zarı) sayesinde gerçekleşiyor.

PEM, hidrojen ve hava arasına yerleştirildiğinde, hidrojen zar ile reaksiyona girerek elektrik açığa çıkaran bir iyon (proton) haline geliyor. Proton zardan geçer ve oluşan elektrik ise dış tarafla bağlantılı olan bir devre vasıtasıyla açıktaki havaya taşınıyor. Havadaki oksijen, zardan geçen protonlar ve elektrodlardan gelen elektrik ile birleşince su oluşturuyor. Bir ampulu yakmak ya da bir motora güç sağlamak için ihtiyaç duyulan enerji ise bu devreden geçen elektrik...

http://otomobil.mynet.com/072005/14hyundaitucsonfcev.asp

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.