Şimdi Ara

Avrupaya Gore En Buyuk Komutanlar (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
85
Cevap
1
Favori
7.761
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: _TEADOR_

Fake

Bencede... Times ın araştırması olamaz... Dünya'nın en önemli insanları araasında Atatürk gösterilmişti timesın araştırmasında...
  • Fatih Sultan Mehmet de olsa iyi olurdu

Ama 55 sırada Kanuninin olmasıda iyi
  • quote:

Orjinalden alıntı: tenten20

Iste bakin bu listeye kimler var ve kaci Turk.
    Mustafa Kemal Atatürk, Kanuni Sultan Süleyman ve Sultan 1. Selim girdi.Sadece uc turk var koskoca listede..Kanuni Sultan Süleyman 55'nci, Atatürk 66'ncı, Sultan Selim ise 73'üncü sırada görülüyorlar.

19 İngiliz, 17 Amerikalı, 12 Fransız, 9 Alman ve Prusyalı, 4 Çinli komutan bulunuyor.

ilk 5 isim şöyle sıralanıyor:
    Napolyon, Büyük İskender, Cengiz Han ve Julius Sezar

The Times'ın en büyük komutanlar listesinde, Adolf Hitler, Norman Schwarzkopf, Saddam Hüseyin, Moşe Dayan, Fidel Castro, Joseph Broz Tito gibi isimler de var.

Tamamen Bati milliyetciligi ile hazirlanmis bir liste oldugunu dusunuyorum.Sizinde goruslerinizi bekliyorum.

Nasıl olmasını bekliyordun ki;??

Mesela Birinci veya ilk üç kimler olmalıydı sence?

Onlar Batı milliyetçiliği ile yapmış sen de Türk Milliyetçisi olarak yap bakalım...

• aa aa aaa şıvarzkof komutan mıymış ama o kozmetik markasıydı ?
  • quote:

Orjinalden alıntı: akın48

Bir komutanın büyüklüğü bazı özelliklerle belirlenir.

1) cesaret
    2) akıl
    3) zeka
    4) geleceği görebilme
    5) muhakeme
    6) planlama
    7) organize etme
    8) sevk ve idare
    9) feragat
    10) fedakarlık
    11) ulusun kaderini kökünden değiştirecek büyük inkilaplar yapmak

Bu özellikler napolyon da mı var ?
    yoksa büyük iskender de mi? yoksa hitler de mi ??

Sallamanın sınırı yok...

Görünen köy klavuz istemez..

Eski çağlarda Çingiz kağan , yakın geçmişte ATATÜRK EN BÜYÜK KOMUTANDIR.

Listedeki birinci kişi olan, yani en büyük komutan seçilen Napolyon'un hayatı yenilgiler ve aşağılayıcı, küçük düşürücü olaylarla doludur. Leipzig Savaşı'nda yenildikten sonra tahtını bırakıp kaçtı ve ufak bir adaya sığındı. Bir yıl sonra Fransa'ya geri dönüp tahta tekrar çıktı ama kısa bir süre sonra Waterloo'da İngilizlere ve Prusyalılara acı bir şekilde yenildi. Ordusunun Waterloo'da telef olduğunu görünce savaş meydanından kaçıp Amerika'ya gitmeye çalıştı fakat gemi bulamadığı için gidemedi ve en sonunda İngilizlere teslim oldu. Altı yıl boyunca İngilizlerin esiri olarak sefil bir şekilde yaşadı ve sıtma hastalığından öldü.

Tahtını bırakıp kaçan, savaş meydanındaki ordusunu bırakıp kaçan ve nihayetinde köle olarak ölen zavallı bir adam dünyanın en büyük komutanı seçilmiş, hayret doğrusu...

• Arkadaslar sizlere soruyorum:
    ordaki komutanlardan hangisi ankara,mohac,istanbul fethi,kurtulus,canakkale,niğbolu,varna,sırpsığındı,kosava savasları gibi büyük savaslardan basarı ayrılmıs?
    Yalan dolan bunlar tarihlerini övmekten baska bisey değil
  • şimdi soruyorum, kanuni sultan süleyman Atatürk'ü nasıl geçti. Atatürk 1. dünya savaşının kaybetmeyen tek komutanıdır. tüm dünya 4 yanını sarmışken, para-cephane-ilaç yokken, daha önemlisi istanbul kendisinin ölüm fermanını imzalamışken, bu vatanı kurtarabilmiş.

bana bu kadar zor şartlarda başarılmış zaferlerini gösterin o Atatürk'ü geçenlerin. bakalım kaç tanesi yapabilmiş bunu.

kanuninin komutanlığına birşey demiyorum. ama mısırın zenginlikleriyle dolmuş bir hazineyi kullandı ve elinde devrin en güçlü devleti vardı. Atatürk'ü geçmesi şaşırttı beni.
  • ama şunu belirtmeyi unuttum, oradaki komutanların birçoğu Türk komutanlarının yarısı olamaz.
  • quote:

Orjinalden alıntı: hashus1099

şimdi soruyorum, kanuni sultan süleyman Atatürk'ü nasıl geçti. Atatürk 1. dünya savaşının kaybetmeyen tek komutanıdır. tüm dünya 4 yanını sarmışken, para-cephane-ilaç yokken, daha önemlisi istanbul kendisinin ölüm fermanını imzalamışken, bu vatanı kurtarabilmiş.

bana bu kadar zor şartlarda başarılmış zaferlerini gösterin o Atatürk'ü geçenlerin. bakalım kaç tanesi yapabilmiş bunu.

kanuninin komutanlığına birşey demiyorum. ama mısırın zenginlikleriyle dolmuş bir hazineyi kullandı ve elinde devrin en güçlü devleti vardı. Atatürk'ü geçmesi şaşırttı beni.

evet bence de Atatürk'ün daha yukarılarda ve en iyi Türk olarak yer alması gerekirdi.
  • Her dönemi şartları içinde değerlendirmek gerekir.Dönemleri şartları dahilinde değerlendirecek bir mercii var mıdır?Sanmıyorum.Çünki değerlendirmeye alınmayan yüzlerce birnlerce done vardır belki de.Bu tür karşılaştırmalar ancak egonuzu tatmin eder.

Diğer yandan, iletişimin ve bilginin yayıldığı dünyamızda; hala insan öldürme veya daha çok toprak ele geçirmenin, veya bir savaşta zafer kazanmanın bu kadar önemsenmesini yadırgıyorum.İnternette ve bilgisyarda oynanan oyunlar içinde nedense ölmek, öldürmek üzerine kurgulu olanalar da bu yüzden daha fazla cazip olsa gerek:)Öldüren siz olunca güzel de!Ölen siz olunca niye hayıflanırsınız veya kaybeden.Yenerseniz muzaffer!yenilirseniz şehit olursunuz veya yenilginizin sizce geçerli bir çok sebebi vardır.Hava yağmurluydu, defansımdan iki oyuncu sakattı,rakip mertçe dövüşmedi...Saymakla bitmez gerekçeler.Yendiğiniz de tüm dünyaya egemensinizdir artık.Önünüze geleni yıkar geçersiniz.Bir zamanlar İskender de öyle düşünmüştü ama şimdi anca efsanesi geziyor.Kurduğu ülke nin yerinde yeller esiyor.

İşin esası yenen hep haklıdır.Biz Osmanlı nın yükselme devirleri ve Atatrük ün kurtuluş savaşı dışında hep bir yenilgi içindeyiz.Ve yenilgilerimize kılıf bulmakta da üstümüze yoktur.HEle bir de geçmişle övünün derseniz ganiyle mevcutSİz ne yaptınız diye sorsalar!?Övünüyom deriz.İngilizlerde övünüyor geçmişleriyle , yunanlılarda,Almanlar da!İspanyollar da!Övünen övünene!İş yapan derseniz!Duman attırıyor!Adamların girmediği yer yok.Siz koyun gibi seyredersiniz...Bize çatsın da görsün gününü diyenleri görür gibiyim.Bu gün Amerika üstün yarın Çin olur veya Hindistan!Kim kalıcı olmuş?Var mı olabilen?Ufacık MAlta öyle bir şey icat eder ki!Tüm dünyayı esir alır:)siz de hayranlıkla seyredersiniz.Adamlar yapmış abi yaw..Adamlar hanedan olur sizin haklarınıza tecavüz etmeye başlar, siz de kızmaya başlarsınız.İs işten geçer.Oturmakla hayıflanmakla olmaz bu işler ...Gayret göstereceksiniz ve yapacaksınız.

Bu dünya nın gerçek komutanları biliminsanları dır,hem askeri ,hem siyasi, hem tıp, hem kimya, hem fizik vs vs...her bir alanda gerçek komutan onlardır.

Saygılarımla,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Massaimassai -- 15 Ağustos 2008; 21:47:27 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Massaimassai

Her dönemi şartları içinde değerlendirmek gerekir.Dönemleri şartları dahilinde değerlendirecek bir mercii var mıdır?Sanmıyorum.Çünki değerlendirmeye alınmayan yüzlerce birnlerce done vardır belki de.Bu tür karşılaştırmalar ancak egonuzu tatmin eder.

Diğer yandan, iletişimin ve bilginin yayıldığı dünyamızda; hala insan öldürme veya daha çok toprak ele geçirmenin, veya bir savaşta zafer kazanmanın bu kadar önemsenmesini yadırgıyorum.İnternette ve bilgisyarda oynanan oyunlar içinde nedense ölmek, öldürmek üzerine kurgulu olanalar da bu yüzden daha fazla cazip olsa gerek:)Öldüren siz olunca güzel de!Ölen siz olunca niye hayıflanırsınız veya kaybeden.Yenerseniz muzaffer!yenilirseniz şehit olursunuz veya yenilginizin sizce geçerli bir çok sebebi vardır.Hava yağmurluydu, defansımdan iki oyuncu sakattı,rakip mertçe dövüşmedi...Saymakla bitmez gerekçeler.Yendiğiniz de tüm dünyaya egemensinizdir artık.Önünüze geleni yıkar geçersiniz.Bir zamanlar İskender de öyle düşünmüştü ama şimdi anca efsanesi geziyor.Kurduğu ülke nin yerinde yeller esiyor.

İşin esası yenen hep haklıdır.Biz Osmanlı nın yükselme devirleri ve Atatrük ün kurtuluş savaşı dışında hep bir yenilgi içindeyiz.Ve yenilgilerimize kılıf bulmakta da üstümüze yoktur.HEle bir de geçmişle övünün derseniz ganiyle mevcutSİz ne yaptınız diye sorsalar!?Övünüyom deriz.İngilizlerde övünüyor geçmişleriyle , yunanlılarda,Almanlar da!İspanyollar da!Övünen övünene!İş yapan derseniz!Duman attırıyor!Adamların girmediği yer yok.Siz koyun gibi seyredersiniz...Bize çatsın da görsün gününü diyenleri görür gibiyim.Bu gün Amerika üstün yarın Çin olur veya Hindistan!Kim kalıcı olmuş?Var mı olabilen?Ufacık MAlta öyle bir şey icat eder ki!Tüm dünyayı esir alır:)siz de hayranlıkla seyredersiniz.Adamlar yapmış abi yaw..Adamlar hanedan olur sizin haklarınıza tecavüz etmeye başlar, siz de kızmaya başlarsınız.İs işten geçer.Oturmakla hayıflanmakla olmaz bu işler ...Gayret göstereceksiniz ve yapacaksınız.

Bu dünya nın gerçek komutanları biliminsanları dır,hem askeri ,hem siyasi, hem tıp, hem kimya, hem fizik vs vs...her bir alanda gerçek komutan onlardır.

Saygılarımla,

Sizin gibi mantıklı yorumlar yapabilen insanları görmek bana mutluluk veriyor.

• Taktiksel deha söz konusu olduğunda aklıma Erwin Rommel ve Erich von Manstein geliyor. Komuta ettikleri savaşların boyutlarına, şiddetine, zorluklarına bakıldığında müthiş birer askeri deha oldukları görülebilir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: feylesof

Taktiksel deha söz konusu olduğunda aklıma Erwin Rommel ve Erich von Manstein geliyor. Komuta ettikleri savaşların boyutlarına, şiddetine, zorluklarına bakıldığında müthiş birer askeri deha oldukları görülebilir.

Atatürk niye gelmiyor?Sizin mantığınızla az cephane , gözükara insanlarla ; kazanılmış zafer.Hangisinin daha iyi olduğunu veya Rommel ile Manstein in üstünlüğünü kim neye göre belirliyor?.Ben ce Mahatma Gandhi onlardan daha büyük askeri dehadır.Zira daha az kayıpla daha çok kazanım elde etmiştir.Buyrun kanıtlayın olmadığını.Belgenizle ,bilginizle!

Saygılarımla,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Massaimassai -- 15 Ağustos 2008; 23:35:39 >
  • quote:

quote:

Taktiksel deha söz konusu olduğunda aklıma Erwin Rommel ve Erich von Manstein geliyor. Komuta ettikleri savaşların boyutlarına, şiddetine, zorluklarına bakıldığında müthiş birer askeri deha oldukları görülebilir.

Atatürk niye gelmiyor?Sizin mantığınızla az cephane , gözükara insanlarla ; kazanılmış zafer.Hangisinin daha iyi olduğunu veya Rommel ile Manstein in üstünlüğünü kim neye göre belirliyor?.Ben ce Mahatma Gandhi onlardan daha büyük askeri dehadır.Zira daha az kayıpla daha çok kazanım elde etmiştir.Buyrun kanıtlayın olmadığını.Belgenizle ,bilginizle!

Saygılarımla,

Gandhi'nin silahsız mücadele şeklinde kendini belirginleştiren siyasi hamleleri, halkının bağımsızlığı uğruna yaptıkları önemlidir elbette ama ben askeri taktikler açısından bir değerlendirme yapmıştım. İkisi de birer askeri dehadır ama siyasetçi değillerdir. Askeri Tarihçilerin, Stratejistlerin analizleri önemli bir kriterdir benim için.

• quote:

quote:

quote:

Saygılarımla,

Gandhi'nin silahsız mücadele şeklinde kendini belirginleştiren siyasi hamleleri, halkının bağımsızlığı uğruna yaptıkları önemlidir elbette ama ben askeri taktikler açısından bir değerlendirme yapmıştım. İkisi de birer askeri dehadır ama siyasetçi değillerdir. Askeri Tarihçilerin, Stratejistlerin analizleri önemli bir kriterdir benim için.

Gandhi nin yaptıkları askeri midir değil midir?Kim belirliyor?Bence Atatürk hem askeri deha , hem de siyasi dehadır (dönemi gereğince) .Askeri tarihçiler ,stratejitler den kastınız nedir?Kimdir bunlar?Diyelim bunlar gerçekten önem arzeden kişiler!Doğrulukları nedir?İspatı var mıdır?Ben muallak olduğu düşüncesindeyim.Zira günümüzde bilimin geldiği nokta da, en iyi yerde olan matematik tir.O bile doğrularını varsayımlara dayandırır.Zira küme tanımı yapılır.Asla genellenemez.

saygılarımla,

• iş sadece askeri zekada bitmiyor. Atatürk siyasi ve sosyal alanda da kendini kanıtlamıştır. hitlerin ne kadar askeri zekası olursa olsun Atatürk kadar sevilmedi ve sevilemezde. ben çok az komutanın düşmanlarında bu Atatürk kadar saygı uyandırdığını bilirm. Askeri zeka elbet önemli ama Atatürk gibi dünyanın dört bir yanında idol oluşturabilecek karizma gelmiş geçmiş çok az kişiye nasip olmuştur.
  • quote:

Gandhi nin yaptıkları askeri midir değil midir?Kim belirliyor?Bence Atatürk hem askeri deha , hem de siyasi dehadır (dönemi gereğince) .Askeri tarihçiler ,stratejitler den kastınız nedir?Kimdir bunlar?Diyelim bunlar gerçekten önem arzeden kişiler!Doğrulukları nedir?İspatı var mıdır?Ben muallak olduğu düşüncesindeyim.Zira günümüzde bilimin geldiği nokta da, en iyi yerde olan matematik tir.O bile doğrularını varsayımlara dayandırır.Zira küme tanımı yapılır.Asla genellenemez.

saygılarımla,

Açıkçası bugüne kadar sizin açınızdan muhkem olan, doğruluğu kanıtlanmış bir tanım/kavram ya da herhangi birşey görmediğim için sanırım örnek vermemin de bir anlamı yok. Yine de örnek vereyim Sayın Massaimassai.

Şöyle söyleyeyim; Gandhi iyi bir liderdir ama mesela komuta ettiği bir Panzer Tümeni yoktur. Eğer Gandhi'ye Almanlar bir Panzer Tümeni hediye etseydi, tümeniyle beraber İngilizler tarafından tarihten silinebilirdi. Bu açıdan izlediği askeri olmayan strateji bir deha örneği sayılabilir ama bu askeri bir deha örneği değildir. Gandhi bir savaşçı değil bir filozof, siyasetçi, liderdir.
    Askeri taktikler / Askeri Tarih bahsi söz konusu olduğunda silahsız mücadele değil, silahlı mücadele taktikleri anlaşılır. Kara, Deniz ve modern orduların vazgeçilmezi olan Hava kuvvetlerinin gücü ve bu kuvvetlerin nasıl komuta edildikleri söz konusudur.

Konu komutanlarla ilgili bir listeyle başlamış ve ben de Askeri tarihe ilgi duyan birisi olarak sadece aklıma gelen iki ismi örnek verdim. Atatürk de bir askeri deha olarak ayrıca ele alınabilir elbette ama neden bunu benim mesajıma cevap olarak yazdığınızı da anlayamadım.

• Liste kesinlikle objektif değil. O ne öyle insan katledenler büyük komutan mı oldu. Adolf hitler, Cengiz han. Ne kadar büyük olsalarda adları katliamlarla hatırlanıyor kafamda.
  • quote:

Orjinalden alıntı: feath

iş sadece askeri zekada bitmiyor. Atatürk siyasi ve sosyal alanda da kendini kanıtlamıştır. hitlerin ne kadar askeri zekası olursa olsun Atatürk kadar sevilmedi ve sevilemezde. ben çok az komutanın düşmanlarında bu Atatürk kadar saygı uyandırdığını bilirm. Askeri zeka elbet önemli ama Atatürk gibi dünyanın dört bir yanında idol oluşturabilecek karizma gelmiş geçmiş çok az kişiye nasip olmuştur.

İşin aslı Hitler'in askeri yeteneği örneğin Guderian'ın onda biri kadardır.
  • Sayın Feylesof bu konuda baya bilgilisiniz. Sizce insan katliamlarında adı geçen insanların büyük komutanlar olarak anılmaları doğrumu. Ben bu insanların insanlıklarını kaybetiklerine inanıyorum. Zira Cengiz Han bilim adına senelerce uğraşılmış elde edilmiş dökümanı yerle bir etti. ve bir çok insanıda katletti. Bu açıdan baktığımızda nasıl düşünmeliyiz.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.