Bildirim
AYIPLI MAL İADESİ HUKUKİ SÜRECİ BİLGİ VE TECRÜBE PAYLAŞIMI (3. sayfa)
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
Giriş
-
Guler misin aglar misin :) hocam pes etmeyin sonuna kadar arayin hakkinizi. Yuzde yuz kazanirsiniz. Fiyati nedir urunun. 3.300 alti mi ?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Eğer daha 3gün+24saat dolmadıysa ve siparişi onaylamadıysanız N11 ile görüşün para satıcıya aktarılmasın, belki sorun çözülür.
Ürünün fiyatı 1745 TL idi, o yüzden tüketici hakem heyetine başvurdum.
3 gün geçmeden kargoya verdim n11.com'u da olaydan haberdar ettim, fakat satıcı firma cayma hakkı talebini reddedince n11.com otomatik olarak ödemeyi onayladı. Zaten tamamen satıcıdan yana tavır alıyorlar. İki kez uzun uzun telefon görüşmesi yaptım, kanundan, yönetmelikten haberleri yok ezberledikleri kalıp cümleleri kuruyorlar. Vaktim olduğunda yasayı ısrarla uygulamayan bu firmalar hakkında, cezai/idari yaptırım ya da tazminat davası açılır mı onu da araştıracağım çünkü net bir şekilde yasal hakkı kullandırmıyorlar ve bunu da beyan ediyorlar. -
Yasal hakkını aramak için yola çıkan tüm arkadaşlara Allah kolaylık versin. Malesef işiniz zor; Kısaca kendi başımdan geçen bir olayı anlatayım. Eşime aldığımız bot ilk yağmur gördüğünde su almıştı. Botun 1-2 defa üreticiye gidip gelmesinin ardından satıcı ile anlaşamamış ve tüketici hakem heyetine başvurmuştum. Tüketici hakem heyeti, kendi karşılaması gereken yazışma masraflarını benden talep ettiği için onlarla da papaz olup hakem heyetini de sanayi bakanlığına şikayet etmiştim. Sonuçta satıcı botun parasını iade etti ve ilgili hakem heyeti sanayi bakanlığından uyarı aldı. Şimdi bunları bir çırpıda yazabiliyorum ama, tüm bu süreç yaklaşık 6 ay ve onlarca yazışmaya maloldu. Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, sözde hakkımızı korumak için varolan bir kuruma karşı bile hakkımızı korumak zorunda kalabiliyoruz. Az gelişmiş bir ülkede yaşamak zor, dediğim gibi Allah kolaylık versin. -
quote:
Orijinalden alıntı: @coyote
Yasal hakkını aramak için yola çıkan tüm arkadaşlara Allah kolaylık versin. Malesef işiniz zor; Kısaca kendi başımdan geçen bir olayı anlatayım. Eşime aldığımız bot ilk yağmur gördüğünde su almıştı. Botun 1-2 defa üreticiye gidip gelmesinin ardından satıcı ile anlaşamamış ve tüketici hakem heyetine başvurmuştum. Tüketici hakem heyeti, kendi karşılaması gereken yazışma masraflarını benden talep ettiği için onlarla da papaz olup hakem heyetini de sanayi bakanlığına şikayet etmiştim. Sonuçta satıcı botun parasını iade etti ve ilgili hakem heyeti sanayi bakanlığından uyarı aldı. Şimdi bunları bir çırpıda yazabiliyorum ama, tüm bu süreç yaklaşık 6 ay ve onlarca yazışmaya maloldu. Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, sözde hakkımızı korumak için varolan bir kuruma karşı bile hakkımızı korumak zorunda kalabiliyoruz. Az gelişmiş bir ülkede yaşamak zor, dediğim gibi Allah kolaylık versin.
Tebrikler. Sizin gibi hak arama kulturune sahip insanlar da olmasa bu at hirsizlari bizden urun vermeden para isteyecekler neredeyse.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
quote:
Orijinalden alıntı: whitelighter
3 gün geçmeden kargoya verdim n11.com'u da olaydan haberdar ettim, fakat satıcı firma cayma hakkı talebini reddedince n11.com otomatik olarak ödemeyi onayladı. Zaten tamamen satıcıdan yana tavır alıyorlar. İki kez uzun uzun telefon görüşmesi yaptım, kanundan, yönetmelikten haberleri yok ezberledikleri kalıp cümleleri kuruyorlar. Vaktim olduğunda yasayı ısrarla uygulamayan bu firmalar hakkında, cezai/idari yaptırım ya da tazminat davası açılır mı onu da araştıracağım çünkü net bir şekilde yasal hakkı kullandırmıyorlar ve bunu da beyan ediyorlar.
6502 de Borclar kanunu kapsaminda tazminat talep edilebilir diye bir hukum var. Ayni hususu ben de dusunuyorum. digicom ayipli oldugunu kabul ettigi halde rapor vermedi bana. Ayrica media markt hicbir yerde gecmedigi halde illa servis raporu istiyorum diyor. Sinucta zaten hakkimiz olani almak icin ugrasiyoruz. Maddi manevi olarak gercekten yorucu bir surec. En basit noter ihtsrnamesine 92 tl verdim. isi gucu birakip bunla ugrasmamin, onca sinir harbinin bir karsiligi olmali diye dusuniyorum.
Tamam hukuki anlamda tartismali mevzular mahkemeye gidebilir. Ama alenen hak ihlallerinde bir yaptirim olmali. Zaten yaptirim olmadigi icin bu kadar rahatlar.
Bilgi paylasimina devam. Paylasmamiz cok onemli bence.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sabahattin ali -- 10 Şubat 2015; 9:48:50 >
-
Bir de şöyle bir konu var. Şikayetinizi yaptığınız ilk makamın bazen motivasyona(!) ihtiyacı olabiliyor. Ben bu gibi durumlarda, mail ile yaptığım yazışmalarda, bilgi kısmına, şikayetimi yaptığım makamın üst makamını ekliyorum. Zamanında Hızlıal ile yaşadığım bir problemde, zamanın Sanayi Bakanı'nı bile cc'ye koymuşluğum var :) Olaydan aylar sonra adamların merkezine konuyla ilgili bakanlık müfettişleri gelmiş, firmanın yetkilisi apar topar beni onların yanından arayıp, telefonu hoparlöre alıp, sorunumu çözdüklerini doğrulamamı rica etmişti. email değil de posta ile yapılan yazışmalarda da, yazının dağıtım kısmına üst makam eklenip, yazının bir kopyası üst makama da gönderilirse daha kesin ve hızlı sonuçlar alınabilir.
Birkaç genel ekleme daha yapayım. Sadece şikayet makamı ile yapacağınız yazışmalara değil, problemli firma ile yapacağınız yazışmaların da bilgi kısmına yetkili resmi kurumları ekleyin. Tüketici Hakem Heyetleri artık Gümrük ve Ticaret Bakanlığını'na bağlı. Bakanlığın ilgili birimi ise TÜKETİCİNİN KORUNMASI VE PİYASA GÖZETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Yazışmalarda bu birimi, bulunduğunuz şehrin bağlı olduğu bakanlık bölge müdürlüğünü ve bulunduğunuz şehrin bağlı olduğu bakanlık il müdürlüğünü tüm yazışmalarınızın "Dağıtım" kısmına ekleyin. Olayı abartmak isterseniz, TÜKETİCİNİN KORUNMASI VE PİYASA GÖZETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'nün bağlı olduğu müsteşar yardımcısını da ekleyebilirsiniz. Dediğim gibi, bakanın kendisine kadar yolu var.
TÜKETİCİNİN KORUNMASI VE PİYASA GÖZETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
http://tuketici.gtb.gov.tr/
BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİ:
www.gtb.gov.trT.C. Ticaret Bakanlığıhttp://www.gtb.gov.tr/iletisim/bolge-mudurlukleri-i%CC%87letisim
İL MÜDÜRLÜKLERİ:
MÜSTEŞAR YARDIMCISI:
TÜKETİCİNİN KORUNMASI VE PİYASA GÖZETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'nün hangi müsteşar yardımcısına bağlı olduğunu bilmiyorum.
Ancak, İsmail Yücel, daha önce Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdür Yardımcılığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı görevlerinde bulunduğu için, onun olma ihtimali yüksek.
İsmail YÜCEL
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Müsteşar Yardımcısı V.
T: +90 312 449 22 70-71
e-posta : i.yucel@gtb.gov.tr
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coyote -- 10 Şubat 2015; 11:07:45 >
-
Ne yazık ki öyle. Mevcut durumda hakem heyeti ya da mahkeme lehimize karar verdiğinde, davalı firma aslında şu anda yapması gereken ödemeyi 6-7 ay belki 1 yıl sonra bize ödüyor. Buna yaptırım bile denemez aslında. Resmen 0 faizli kredi vermiş oluyoruz firmalara, paramız haksız yere aylarca firma hesabında duruyor. O nedenle iyi araştırmak lazım tazminat ve diğer yaptırımlar konusundaki hukuki süreci. Ben bilgi edindiğimde buradan paylaşacağım, siz de aynı şekilde paylaşırsınız.
Ek olarak, işe yarar mı bilmem ama BİMER'e de konu ile ilgili internetten şikayet başvurusunda bulundum. -
quote:
Orijinalden alıntı: whitelighter
3 gün geçmeden kargoya verdim n11.com'u da olaydan haberdar ettim, fakat satıcı firma cayma hakkı talebini reddedince n11.com otomatik olarak ödemeyi onayladı. Zaten tamamen satıcıdan yana tavır alıyorlar. İki kez uzun uzun telefon görüşmesi yaptım, kanundan, yönetmelikten haberleri yok ezberledikleri kalıp cümleleri kuruyorlar. Vaktim olduğunda yasayı ısrarla uygulamayan bu firmalar hakkında, cezai/idari yaptırım ya da tazminat davası açılır mı onu da araştıracağım çünkü net bir şekilde yasal hakkı kullandırmıyorlar ve bunu da beyan ediyorlar.
Demek ki N11'in tüketiciyi koruması sözdeymiş.
Hakkınız varsa tazminatı da alın, biraz akıllansın şu firmalar.
-
Yazılar için teşekkürler ana konu olsa iyi olur ayrıca
Bu n11 e nasil bir sey yapsak da akli basina gelse. Bi baslik acip surekli destekleyerek cok guncel kalmasini saglasak mesela baya ise yarar benxe. Ya da toplu mail atalim n11.e ne dersiniz. Tabi ki lg.ye de
Firmalara hatta firmaların bağlı olduğu grup/holdinglere de yazmanın faydası olabilir. Ben n11.com ile ilgili olarak önce adresinden durumu anlattım, tabi beklediğim üzere saçma sapan cevaplar alınca Doğuş Planet (info@dogusplanet.com) ve Doğuş Holding'e (DIletisim@dogusgrubu.com.tr) mail attım. Doğuş Planet'e attığım mailden sonra n11.com tarafından arandım, daha önce görüştüğüm çağrı merkezi elemanlarına göre daha yetkili ve bilgili ama yine satıcıdan yana tavır alan bir kişi ile görüştüm. Sonuç alamasam da, yeni bir iletişim kanalı olduğunu test etmiş oldum. Doğuş Holding'den henüz bir cevap gelmedi, geleceğini de sanmıyorum zaten ama ilgili ne kadar kurum varsa yazmak lazım.
LG'ye ilişkin de, infotr@lge.com adresine uzun uzun durumu anlatan yeni bir yazı yazdım ve @coyote arkadaşın belirttiği gibi ilgili olabilecek resmi kurum ve kişileri mailin bilgi kısmına ekledim.
Bu firmaların yöneticilerine de mail atmakta fayda olabilir. Büyük ihtimalle okumadan sileceklerdir ama yine de durumdan haberdar olma olasılıklarını değerlendirebiliriz.
sabahattin ali'nin sorun yaşadığı Media Markt ile alakalısayfası var. Kurumun Türkiye yöneticileri yer alıyor. Bu kişilerin iletişim bilgilerine, twitter adreslerine, bloglarına ulaşmak çok kolay. Linkedin profillerine de girerek mail adresleri alınabilir diye düşünüyorum. Kısa bir araştırma ile pek çok firmanın yöneticileri bulunabilir, belki 50 kişiye attığımız mailin sadece 1 tanesi okunacak ama yine de denemekte fayda var diye düşünüyorum.
-
Örnek olması açısından dava dilekçemi paylaşıyorum.
T.C.
İZMİR TÜKETİCİ MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE
Davacı : ..
TCKN : ..
Adresi : ..
Davalı : Media Markt MS İstanbul İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi
Adresi : Evren Mahallesi Koçman Caddesi Ziyal Plaza Blok A TR 34212 Güneşli BAĞCILAR / İSTANBUL
Konusu : Media Markt Balçova İzmir mağazasından 11/01/2015 tarihinde 4.999,00 TL. bedelle satın aldığım Sharp 60UQ10 marka ve model ayıplı televizyonun geri alınarak, ücretinin tarafıma iadesi isteminden ibarettir.
Açıklamalar :
1- Media Markt Balçova İzmir mağazasından 11/01/2015 tarihinde F/299424 seri ve sıra no.lu 4.999,00 TL. bedelli fatura ile Sharp 60UQ10 marka ve model televizyonu satın aldım (Ek:1, Fatura).
2- Televizyon 12/01/2015 tarihinde Ayes Elektronik Digicom Yetkili Servisi tarafından kurulmuştur. Aynı gün televizyonda “Işık sızması ve bulutlanma” olarak tabir edilen problemlerin görülmesi üzerine iade için Media Markt Balçova mağazasına başvurdum; fakat talebim “ayıbın yetkili servis tarafından düzenlenecek raporla belirtilmesi gerektiği” öne sürülerek reddedilmiştir (Ek: 2, Televizyona ait sorunları gösterir fotoğraflar).
3- 14/01/2015 tarihinde talebim üzerine Ayes Elektronik televizyonu evde incelemiştir. Daha sonra servis tarafından telefon yoluyla sözlü olarak sorunların normal kabul edildiği belirtilmiştir. Sorunların normal kabul edildiğine dair bir servis raporu talep etmem üzerine, Servis Müdürü ... tarafından “böyle bir rapor veremeyecekleri” ifade edilmiştir. Bu görüşme yetkili servise ait müşteri hizmetleri numarası olan ve ‘görüşmelerin kaydedildiği belirtilen’ ... no.lu telefon ile tarafıma ait ... no.lu telefon arasında yapılmıştır.
4- Akabinde durumu Media Markt müşteri hizmetlerine bildirmem üzerine, Balçova Mağazası satış görevlisi ... tarafından ürün değişimi teklif edilmiştir. Teklif .. no.lu telefon ile sözlü olarak yapılmıştır. Bu görüşmede kendilerine, 6502 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu’nun 11’inci maddesinde yer alan ayıplı mal karşısındaki seçimlik haklarımdan “ürünü iade hakkımı” kullanmak istediğimi belirtmem üzerine tarafıma “ürün iadesi alamayacakları, sadece değişim yapabilecekleri” ifade edilmiştir.
5- Bunun üzerine tarafımdan Media Markt Balçova Mağazasına hitaben ayıplı olan ürünün geri alınması ve ücretinin iade edilmesi hususunda İzmir 14. Noterliği eliyle ihtarname gönderilmiş, ihtarname 23/01/2015 tarihinde şirket yetkilisine tebliğ edilmiştir (Ek:3, İhtarname).
6- Daha sonra Ayes Elektronik ısrarcı olmam neticesinde, ihtarname düzenlemeye gerek kalmadan tarafıma yetkili servis formu vermiştir. 21/01/2015 tarih ve 043807 no.lu Digicom Yetkili Servis Formu ile ışık sızması sorunlarının normal kabul edildiği belirtilmiştir. Ayrıca formun müşteri şikayeti bölümünde bulutlanma problemine yer verildiği halde; formun yapılan işlem bölümünde bulutlanma problemi hakkında herhangi bir açıklama yapılmamıştır (Ek:4).
7- İlerleyen günlerde televizyonda mevcut sorunların artması üzerine Ayes Elektronik’e 29 ve 30/01/2015 tarihlerinde gönderilen iki ayrı elektronik posta ile televizyonun sorunlarını gösteren fotoğraflar gönderilmiş, konunun tekrar incelenmesi istenmiştir. 02/02/2015 tarihinde Ayes Elektronik’e ait .... no.lu telefondan aranarak tarafıma ürünün aynısı ile değişimi yapılabileceği fakat ücret iadesi için herhangi bir rapor verilemeyeceği, iade için satıcı Media Markt’a başvurmam gerektiği ifade edilmiştir. Bu husus 02/02/2015 tarihinde Ayes Elektronik’e ait “musteri@ayeselektronik.com adresinden şahsıma ait selim1kaya@gmail.com adresine gönderilen elektronik posta ile de bildirilmiştir.
8- Bu kez 03/02/2015 tarihinde Ayes Elektronik’e ürünün yasal süre içinde tamirini, eğer tamiri mümkün değilse Garanti Belgesi Yönetmeliği’nin 9’uncu maddesi gereği tamirinin mümkün olmadığının bir servis formu ile tarafıma bildirilmesi talebi yine mail yoluyla iletilmiştir. Başvuruma herhangi bir cevap verilmemesi üzerine 06/02/2015 tarihinde servise gönderilen elektronik posta ile ürünün tamirinin mümkün olup olmadığının tarafıma bildirilmesi talep edilmiştir. (Aynı gün yine servis müşteri hizmetleri numarası aranarak yetkili servise ait ... no.lu telefon ile yapılan söz konusu görüşmelerin kayıt edilip edilmediğinin sorulması üzerine şirket çalışanı tarafından görüşmelerin kayıt altına alındığı ifade edilmiştir.) Devamında yetkili servis tarafından cevaben gönderilen elektronik postada: “üründe bir arıza bulunmadığı bu yüzden servis ile ilgili bir işlem yapılmasına gerek olmadığı ve daha önceki ürün değişim teklifinin müşteri memnuniyeti kapsamında yapıldığı” belirtilmiştir (Ek:5/1-6 Elektronik posta çıktıları).
9- Televizyon izleme amaçları genellikle film, dizi, spor müsabakası, yarışma programı, belgesel, açık oturum vb. çeşitlilikte olabilmektedir. Bunlardan film harici seçeneklerde görüntü genellikle açık renkli, ışıklı, aydınlık sahnelerden oluşmaktadır. Fakat filmlerde koyu renklerin hakim olduğu karanlık sahnelere daha sık rastlanılmaktadır. Görüntü bu şekilde koyu renklerden veya karanlık sahnelerden oluştuğunda ise televizyonun siyah rengi gösterebilme becerisi çok önem kazanmaktadır. Siyah rengi başarılı olarak verebilen televizyonlarda görüntüye karanlık sahneler ve koyu renkler hakimken görüntü detay kaybı ya çok az olmakta ya da hiç olmamaktadır. Bu nedenle siyah renk üretimi konusunda başarılı olan televizyonlar göreceli olarak daha pahalıdır.
152 ekran büyüklüğünde olup almayı düşündüğümüz dönemde piyasada satılan standart led televizyonların fiyatları yaklaşık olarak 2.500 TL. ile 10.000 TL. arasında değişmekteydi. Bu fiyat farklarının en önemli nedeni televizyonların sunduğu görüntü kalitelerinin farklı olmasıdır. Bir televizyonun görüntü kalitesinin ölçümünde ise televizyonun sunduğu siyah renklerin kalitesi oldukça belirleyici bir özelliktir.
Bu noktada daha çok film izlemek amacıyla büyük ekran olarak satın aldığım televizyonda mevcut bulutlanma ve ışık sızması problemleri nedeniyle televizyon, teşhirde bana gösterilen bulutlanma ve ışık sızması problemleri olmayan hatasız örneğine ve SHARP firması resmi internet sayfası “http://www.sharp.com.tr/cps/rde/xchg/tr/hs.xsl/-/html/lcd-tv-ueruenleri.htm” adresinde gösterilen resmi tanıtım video görüntüleri ve fotoğrafta gösterilen örneklerine nazaran çok daha düşük kalitede görüntü vermektedir. Şöyle ki;
Ekte sunmuş olduğum fotoğraflarda dahi çıplak gözle görülebilen, görüntünün üzerine düşen bulutlanmalar, ışık parlamaları ve televizyonun bütün köşelerinden sızan ışık huzmeleri nedeniyle görüntüye özellikle koyu renkler hakimken;
a. Siyah ve koyu renkleri gösterebilme kalitesi televizyonun kusursuz örneklerine nazaran olması gerektiğinden çok daha düşük bir seviyeye düşmekte,
b. Siyah alanların üzerinde parlak ışık yansımaları görünmekte,
c. Tek bir renk ve tek bir tonda olması gereken alanlarda farklı tonlarda oluşan dalgalanmalar nedeniyle görüntü homojenliğini kaybetmekte,
d. Görüntü detay kayıpları oluşmaktadır.
Sonuç olarak; 6502 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu’nun 8’inci maddesinde tanımlandığı üzere televizyondaki mevcut sorunlar tüketici olarak beklediğim faydaları azaltmaktadır.
10- Ayrıca; Garanti Belgesi Yönetmeliği’nin 5 ve 7’nci maddelerine aykırı olarak tarafıma verilen garanti belgesinde sadece ithalatçı firmaya ait bilgiler yer almaktadır. Bulunması zorunlu olan diğer hususlar sözlü talebime rağmen satıcı Media Markt tarafından doldurulmamıştır (Ek:6).
ÖZETLE;
Media Markt, 6502 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu, Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği veya Garanti Belgesi Yönetmeliği’nde konu ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamasına rağmen, ayıplı televizyonun geri alınması için ayıbın yetkili servis raporu ile belirtilmesi gerektiği şartını ileri sürmüştür. Media Markt satış yetkilileri talebimi yinelemem üzerine ürün değişimi yapabileceklerini, fakat televizyonu iade alamayacaklarını belirtmişlerdir.
İthalatçı firma Digicom yetkili servisi Ayes Elektronik ise sırasıyla;
1- Televizyonu iade etmek için yaptığım ilk başvurumda televizyonda sorun olmadığını, bununla ilgili tarafıma “televizyonda sorun olmadığına dair” bir servis formu dahi düzenlemeyeceklerini sözlü olarak bildirmiştir. (Bu telefon konuşmaları ayrıntıları daha önce ifade edildiği üzere görüşmelerin dinlendiği müşteri hizmetleri numarası ile şahsi cep telefonum arasında yapılmıştır.)
2- Israrlı başvurularım ve elle düzenlenmiş bir ihtarname ile servis yerlerine gitmem üzerine tarafıma bir servis formu verilmiştir. Formada müşteri şikayeti bölümünde ışık sızması ve bulutlanma problemlerine yer verildiği halde yapılan işlem bölümünde sadece ışık sızmalarının normal kabul edildiği belirtilmiş, bulutlanma problemine değinilmemiştir.
3- Daha sonraki süreçte sorunların artması üzerine yeniden başvurmam üzerine ekte sunmuş olduğum elektronik posta çıktılarından da anlaşılacağı üzere ithalatçı firma DİGİCOM tarafıma ürün değişimi önermiştir. Bu husus 02/02/2015 tarihinde yetkili servis AYES ELEKTRONİK’e ait müşteri hizmetleri telefonu ile sözlü olarak da teklif edilmiştir. Güven problemi yaşamam nedeniyle teklif tarafımdan kabul edilmemiştir. Ürünü iade etmek için satıcının istediği raporu düzenlemelerini istediğimde talebim reddedilmiştir.
4- Daha sonra ürünün tamirinin mümkün olup olmadığını sormam üzerine bu kez DİGİCOM, üründe sorun olmadığını, değişim teklifini müşteri memnuniyeti kapsamında önerdiklerini, televizyonda bulunan sorunların genel led tv sorunları olduğunu, bunların yaygın olarak görüldüğünü ve bir kusur olarak değerlendirilmediğini belirtmiştir.
Kullanıldığı için artık ikinci el durumuna düşmüş ve 5.000 TL.’na satılmış bir ürünün, “üründe hiçbir problem olmamasına” rağmen sadece müşteri memnuniyeti kapsamında iade alınması, ticari hayatın olağan akışı içinde mümkün değildir. Tamamen problemsiz bir ürünün toptan alım yapmayan, sıradan tekil bir müşterinin memnuniyeti kapsamında iade alınıp, yerine yeni bir ürünün verilmesinin basiretli tacir davranışı çerçevesinde izaha muhtaç olduğunu düşünmekteyim. Kaldı ki Digicom firması müşteri memnuniyetine ‘sorunsuz bir ürünü iade alacak kadar’ önem verse idi; böyle bir satış süreci sonunda hakkımı aramak için dava yoluna başvurmak zorunda kalmadan sorunumun çözülmesi gerekirdi. Bu noktada Digicom’un ürün değişimi teklif ederek üründeki ayıbı üstü kapalı da olsa kabul ettiğini; fakat Media Markt ile aralarındaki ticari iş ilişkileri ve düzenlemeler gereği üründeki ayıbı bir servis formu ile belirtmediklerini değerlendirmekteyim.
Hukuki bir dayanağı olmaksızın satıcının servis raporu istemesi; ithalatçının böyle bir servis raporunu düzenlemeyeceğini bildirmesi ile yaratılan fiili durumla tüketici çaresiz bırakılmakta; konu belirsiz, nasıl çözüleceği bilinmez bir hale getirilmektedir. Hatta satıcı tarafından mahkemeye başvurmam telkin edilmiştir. Bu hareket tarzının tüketicileri yıldırmak ve ayıplı ürüne razı etmek için bir satış politikası olarak özellikle kullanıldığını düşünmekteyim.
İlave bir husus olarak bulutlanma ve ışık sızması problemlerinin yaygın bir led televizyon teknolojisi sorunu olmasının tarafıma bir mazeret olarak sunulması kabul edilemez. Satın aldığım marka ve model televizyonun bulutlanma problemi olmayan, ışık sızdırmayan kusursuz örnekleri piyasada bulunmaktadır ve tanıtımlar, reklamlar bu kusursuz örnekler üzerinden yapılmaktadır. Bulutlanma ve ışık sızması problemlerine sıkça rastlanılması, bu durumları sorun olmaktan çıkarmamalıdır. Bir soruna sık rastlanılmasının, sorunun normal kabul edilmesi gerektiği anlamına gelmeyeceğini değerlendirmekteyim.
Sonuç olarak; televizyondaki sorunların Media Markt ve Digicom yetkili servisi tarafından kabul edilmiş olmasına rağmen, yaratılan bu fiili durumla, 6502 sayılı Kanun’un 11’inci maddesi ile tüketici olarak tarafıma tanınan “ayıplı ürünü geri vererek ücret iadesi alma hakkım” hiçbir hukuki gerekçe gösterilmeksizin engellenmiştir.
Hukuki Sebepler : 6502 Sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu, Garanti Belgesi Yönetmeliği, Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği ve diğer ilgili mevzuat.
Hukuki Deliller : Fotoğraflar, Garanti Belgesi, Ayıbın kabul edilip tarafıma ürün değişimi önerilen görüşmelerin kaydedildiği Ayes Elektronik müşteri hizmetleri telefonu ile yapılan görüşmeler, Ayes Elektronik tarafından gönderilmiş olan elektronik postalar,www.sharp.com.tr resmi sitesinde ürüne ait yayınlanan tanıtım videoları ve fotoğrafı.
İstem ve Sonuç :
Arz ve izah olunan nedenlerden dolayı Sayın Hakimliğinizce uygun görüldüğü takdirde;
1- Satıcının Garanti Belgesi Yönetmeliği’ne aykırı olarak satış tarihi üzerinden yaklaşık bir ay geçmesine rağmen halen ürüne ait garanti belgesini usulünce düzenlememiş olması nedeniyle sözleşmeden dönme hakkı ve televizyonun 6502 sayılı Kanun kapsamında ayıplı mal durumunda bulunması, satıcı ve ithalatçı tarafından da bu ayıpların kabul edilmiş olması kapsamında ayıplı televizyonun geri alınarak 4.999,00 TL. olan ücretinin faizi ile birlikte tarafıma iadesine,
2- Ürüne ait kusurların sunulduğu fotoğraflarda dahi alenen görülen ayıpların kabul edilmeyip hakkımı aramam için dava yoluna gitmek zorunda bırakılmam ve bu süreçte hakkımın yenildiği duygusuna kapılarak manevi olarak yıpranmam nedenleriyle uygun görüldüğü takdirde Borçlar Kanunu’nun 227’nci maddesi gereği makul bir tazminata hükmedilmesine,
3- Satıcı ve ithalatçıların tüketicileri yıldırmak ve hakkını aramaktan vazgeçirmek için arz ettiğim yollara başvurduklarına sosyal çevrem ve internet aracılığıyla benzer tecrübelerin paylaşıldığı takipçisi olduğum sosyal medya kanallarında sıkça rastlamam nedeniyle sorunun ülke çapında genel bir tüketici sorunu olduğunu değerlendirmekteyim. Ayıplı ürün karşısında tüketici, satıcı ve ithalatçıların neler yapması gerektiğinin bilinmesi için 6502 sayılı Kanun’un 73’üncü madde 7’nci fıkrasında yer alan hükümler gereği Mahkeme Kararı’nın ilanına,
4- Yargılama giderleri ile avukatlık vekâlet ücretlerinin davalıdan alınmasına,
karar verilmesini saygılarımla arz ederim. / /2015
Davacı
Ekler :
1. Fatura
2. Televizyona ait fotoğraflar
3. Media Markt’a hitaben düzenlenen Noter İhtarnamesi
4. Digicom Yetkili Servis Formu
5. Yetkili servis tarafından gönderilen elektronik posta çıktıları
6. Garanti Belgesi
-
Hadi hayırlısı, en kısa sürede ücret iadesi alırsın inşallah. bu arada dava sonuçlandığında birçok arkadaşımıza emsal olacak bir örnek olacak. adım adım gelişmeleri takipteyiz ustad. sinirlerine hakim ol stres yapma sağlığından olma bu süreçte -
ya aslında en nihayetinde bir malzeme mal ürün ne denirse adına. çok kıymetli şeyler değil. Mesele aldatılmak, yersen muhabbetine maruz kalmak, üçüncü dünya ülkesi vatandaşı muamelesi yaptıklarını bilmem. Yoksa nedir ya hakikaten anneme verir yoluma devam ederim. Bunla yaşayacak değilim ama hem faydam dokunsun istiyorum insanlara farkındalık yaratarak, hem de bu adamlara insanımızın kolay lokma olmadığı konusunda bir ders vermek istiyorum.
bu siteleri okuyorlar, hatta bir sürü kullanıcı var forumda manipulasyon yapan firmaları lehine. Buradaki paylaşımlarımız ne kadar güçlü olursa, biliçlenmemiz ne kadar yüksek seviyede olursa o kadar caydırıcı oluruz. Hukuk dışı işler yapmaya cesaret edemezler bu kadar kolay.
N11 örneğine bakın mesela. Resmen yersen muhabbeti yapıyorlar. Gün gibi açık yönetmelik hükmüne rağmen servis formu lazım vs. diyorlar. Kim bilir kaç kişiyi kandırdılar. Birlikte hareket edersek bu kadar patavatsız olamazlar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sabahattin ali -- 11 Şubat 2015; 21:38:41 >
-
yav 2 paragraf yazı yazdım enter'a bastım internet koptu yazı da gitti neyse uzun uzun yazmıyım
Bu duruma düşmüş ya da düşmek üzere olan arkadaşlarımız için gerçekten çok önemli bir paylaşım. zaman ayırıp burada paylaşmanız da ayrıca takdirlik bir durum . sağlık konusunu tekrarlıyayım mahkeme sürecinde sonuç lehinize olacak inşallah,bu sürede stres yapmayın boş yere, zamana bırakın.Allah yar ve yardımcınız olsun -
Son derece ayrıntılı ve davalı firmaya herhangi bir makul savunma yapma imkanı tanımayan bir dava dilekçesi olmuş. Tebrik ediyorum.
Özellikle tazminat konusunu da davanıza eklemeniz, kazanmanız durumunda bütün tüketicilerin elini güçlendirecek bir emsal teşkil edecek. Davanın gidişatını ve sonucunu merakla beklemekteyim. -
Bimeksten aldigim samsung tv bozuk cikti uzun ugraslarim sonunda malin ayipli oldugunu merkezden gelen teknik servis personeli onayladi degisim icin merkeze bildirdim dedi simdi aradim onaylanmis degisim birimi sizi ariycak dendi cihazi iade edip para iadesi istiycem ne yapmam gerekiyo bide para iadesi nasil oluyo bole 1 ay bekleyip hesabima direkmi yatiriyo karta taksit taksit geri odememi yapiliyo samsungmu bimeksmi para iadesi yapiyo dolandirici firma bimeksin mh ulasamadigim icin samsungda inatla degisim birimi sizi bilgilendiricek dedigi icin napicagimi bilemedim daha once basina bole bisey gelmis arkadaslar yardimci olup proseduru bi anlatirsa cok sevinirim
Arkadaşlar bir çok insanımız benzer sorunları yaşıyor. Bir çoğumuzda maalesef uğraşmıyor. Sharp tv arızalandı, digicom İstanbul bölge servisine onarım için gönderdim. On gün sonra beni aradılar. Pover ve main board yanık dediler. 1206 + kdv istediler. 1000 liraya anlaştık yaklaşık iki ay yakın digicom serviste parça ve onarım için ürün bekledi. Neyse ürünü teslim aldım. Ancak Digicom dan servis raporu istedim. Bana servis raporu diye 59 lişralık bir belge yolladılar. Yüksek voltaj nedeniyle ürünü garanti dışı 1000 lira ücret alarak onarımını yaptılar. Önce servis raporu veririz dediler. Şimdi de servis raporu diye kıytırık belge veriyorlar.verdikleri belge de benden 1000 lira aldılar. 59 liralık parça ve işçilik yazmışlar. Ayrıca elimde 1000 lişralık da sadece işçilik faturası kesmişler. Bu belgelerle aydem e müracaat ettim. Aydem servisin antetli kağıdına mühürlü imzalı yüksek voltaj nedeniyle parça ve işçilik tutarını yazmalarını istiyor. Digicom ise biz size servis raporu yolladık deyip işin içinden çıkıyor. Bende bunun üzerine konuyu şikayet var. com aktardım. Bakalım olmazsa, aydem ide tüketici mahkemesine başvuracağım.
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X