Şimdi Ara

AYT Sosyal I'de bir tarih sorusunun daha cevabı hatalı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
2.004
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Tarihte herkes Tekalifi Milliye Emirleri sorusuna odaklanmis durumda ancak aynı testte yer alan kapikulu askerleri sorusunun da cevabi hatali.. I ve II. öncülleri dogru kabul eden soruda birinci öncülün yanlis olmasi ve dogru cevabin sadece II olmasi gerek.

Soruda kapikullarinin sayisinin kisa sürede 40 binlerden 100 binlere cikmasi karsisinda birinci öncülde yer alan "Kapikullarinin önemi artmistir" ifadesi doğru sayilmış. Ancak burada kapikulunda gözlenen nicel arttışın kapikulunun önemini artirdigi anlamini cikarmak mümkün değildir. Cünkü 1620'lerde 100 bine cikan kapikulları, niteliksel olarak zayifladigi icin Osmanlı ordusu içerisinde faydadan çok zarar getirmeye baslamistir. Hatta 1621 yilindaki basarisiz Lehistan seferi sonrasi Genc Osman'in 1622 yılinda kapıkuluna alternatif bir ordu kurma çabası, ona Osmanlı tarihinde kapikullarinca öldürülen ilk padisah olma unvanını kazandirmistir. Bunu takip eden 2 asir boyunca da ocağın kaldırılmasına çabalayan padisahlar iktidarlarini kaybetmek zorunda kalmistir.

Bu durumda, kapikulu sayisinda gözlenen hizli artiş olsa olsa kapikulunun saray üzerinde baski unsuru olma gücünü artirir, kapıkullarinin kendi cikarlarina hareket etme gücünü artirir, kisacasi "kapikulu ordusunun saray üzerindeki gücü artmistir." denilebilir ancak kesinlikle ve kesinlikle önemi artmistir denilemez. Aksi takdirde padisahlarin kapikulu ordusunu kaldirmayi degil, onu korumaya calismalari beklenirdi. Bu iki kavram arasinda cok buyuk bir anlam farki var ve bu haliyle birinci öncülün doğru kabul edilmesi mümkün değil.

Bununla ilgili gerekli itirazi ÖSYM'ye yapacağım ve taninmis birkac akademisyenle de konusup konuyu gündeme getirmelerini rica edeceğim. Konuyla ilgili aynı görüse sahip kimse varsa onlarin da gerekli itirazlari yapmalarini tavsiye ederim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Çok zorlama bir yorum olmuş. Önem verilmeseydi sayı artmazdı. ÖSYM sınavlarında basit düşüneceksiniz, doktora yeterlilik sınıavı değil ki, bu kadar yorum yaparsanız istediğiniz her türlü cevabı çıkartırsınız yorum sorularında. Bu sebeple bu fikre katılmıyorum.
  • Basit düsunmek gerektigine kesinlikle katiliyorum. O yüzden tekalifi milliye sorusunda bir saniye bile düsünmeden haberlesme aletleri şıkkını işaretledim. Cünkü emirde yazan her cümleyi bilme sansimiz zaten yok. Dönemin kosullarini göz önünde bulundurunca halkin elinde olmayan (ya da bir elin parmaklarini gecmeyecek kadar olan) tek sey haberlesme cihazlar. Hatta insan kaynagi cevabini isaretleyenlere de saiyorum cünkü halkim elinde en bol bulunan sey insan gücü. Bundan yararlanilmayacak da neyden yararlanilacak.

Ancak kapikuluna verilen önem arttigi icin sayisinin arttigina katilmiyorum. Cünku alimlar ihtiyaclar dogrultusunda degil, gunumuz kavramlariyla adam kayirma, torpil vs. Sebeplerle olmustur. Tipki bugun 4 milyona yakin memurun ihtiyacin cok uzerinde bir sayi olmasi gibi bir durum..

• şöyle düşünelim kapıkulu sorusunda sayının artmasına bağlı önemi artmış YORUMU bak YORUM yapılabilir ki YORUM sorusu

ama Tekalifi milliye NET bilgi sorusu kesinlikle yorum barındırmayan nokta bir soru böyle yaklaşırsak daha mantıklı sonuçlar elde ederiz
  • evet bu soruda ben de tam olarak nicel olarak artsa da nitelik olarak zayıfladığı için ilk öncülü yanlış kabul ettim. sınav anında bunu hesaplamadım tabiki ama 1560 de 300 akçe alırken 1620 de 400 akçe almaya başlamışlar. ama bugün kısa bir araştırma sonucu 1580 de 1 altın 60 akçeyken 1620 de yaklaşık 120 akçe olduğunu gördüm. bu nedenle soru bende de bir soru işareti uyandırdı.
  • Yorum sorusu diye de her ihtimali dogru kabul edecek degiliz. Yorumu öznellestirirdigimiz zaman benim yorumum farkli sizin yorumunuz farkli olur, böylece bir sorunun binlerce dogru cevabi olur. Önemli olan bilimsel olarak nasil yorumlanmasi gerektigi. Bugün elimizde olan tarihi bilgilere dayanarak, belirtilen tarihlerde kapikulu sayisinda gözlemlenen artis, onun önem kazandigini göstermez, güclendigini gösterir (ikisi birbirinden cok farkli seyler)

Tekalifi milliye sorusunda maddi hatanin varligini kabul ediyorum. Orada maddi hata yapilmis, iptal edilmesi gerekir. Ancak ÖSYM'nin bu soruyu hazirlarken güttüğü temel mantik senden emirlerin icerigini madde madde bilmen degil, dönemin kosullarina göre düsünebilip düsünemedigini sorgulama.

Yine de bu kadar önemli bir sinavda.bu hatalar kabul görmez. Tekalifi milliye iptal eeilmeli, benim bahsettigim sorunun dogru sıkkı degistirilmeli..

• quote:

Orijinalden alıntı: SDemyın

Bu mesaj silindi.
    seni eleştirmek için baban mı olmak gerekiyor
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Zaman 2 deki olasılık sorusu
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • kurumda senden daha yetkin insanlar varsa saygı duyman gerekiyor en basitinden senin şöyle yazdığın gibi bir babasız pinç olmamak gerekiyor mesela
  • quote:

Bu mesaj silindi.
    Siz benim tarih bilgimin derinligini biliyor musunuz ki de susun diyorsunuz. Ben Osmanli tarihi dersini Mülkiye'de Prof. Dr. Çağrı Erhan'dan aldım. Topkapi sarayini tüm gün İlber Ortayliyla gezdim.

Siz konusmak zorunda degilsiniz, hakkinizi aramak zorunda degilsiniz ama hakkini aramaya calisan adamlar sayesinde sizin de haklariniz korunuyor.

Ayrica sirf ülkem daha iyiye gitsin diye sinava girdim ve hukuk okuyacagim. Kismet olursa sizin gibilerin de haklarini korumak icin..

• quote:

Bu mesaj silindi.
    Konu sahibinin düşüncesine katılmadığımı ben de söyledim ancak sizin üslubunuz çok farklı, bu yanlış. Ne söylediğinizden çok nasıl söylediğiniz önemlidir. Gerçek hayatta da böyle iletişim kuruyorsanız kariyerinizde çeşitli fırsatları kaçırabilir, sevilmeyen adam olabilirsiniz. Bu yüzden fikir belirtirken doğru iletişim önemli. Fikre katılmamak ayrı hakaretvari ifadelerle tahrik edercesine yazmak ayrı, bu dil size kaybettirir hocam bence bu konuyu bir düşünün.
  • Bende düşündüm çok kararsız kaldım ve 1 ve 2 dedim.
    Bama kalırsa 1 uygun değildi ama diğer yandan büyük ihtimal benden onu istediğini düşünerek hem daha fazla para veriyorlar hemde sayıları artıyor diyerek işaretledim.

• ben de ayni bilgiyi dusunerek yalniz 2 yaptim.sorunun aciklamasi maaslarin artmasi olarak soyleniyor.iptal edilecegini sanmiyorum

• Soruyu ben de senin gibi sadece nicelik olarak artmış deyip yanlış yaptım. Basit düşünmek gerekiyormuş. Sayısı arttığı için önem kazanmış.

Bilgi istemeyen, okuduğunu anlama sorusuydu. Ayırt edici bir soru olmadığını düşünüyorum.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: fabricioramirez

ben de ayni bilgiyi dusunerek yalniz 2 yaptim.sorunun aciklamasi maaslarin artmasi olarak soyleniyor.iptal edilecegini sanmiyorum
    Sizce devlet, kapikulu maaşlarını onlar önem kazandığı icin mi artiriyor yoksa kapikullarinin sayica artmasi sebebiyle devlet icinde güçlendigi icin artirmak zorunda mi kaliyor?

Burada üzerinde durulmasi gereken şey "önem kazanmak" kavramindan ne anlasilmasi gerektigi. Bir nesne ancak kendisinden bagimsiz bir nesne nezdinde önem kazanabilir. Bir teskilatin önem kazanmasi icin faaliyette bulundugu alanda belirli bir basari göstermesi lazim. Belirtilen tarih araliginda dogru düzgün hic bir basarisi olmayan bir ordu kimin nezdinde önem kazanir?

Sorunun iptal edilmesine gerek yok zaten. Soruda maddi hata, birden fazla dogru cevap gibi bir durum yok. Dogru cevabin degismesi gerektigini düşünüyorum.

• Anladığım kadarıyla azımsanamayacak bir kitle 1 ve 2 isaretlediği için yorumun çok destekçi bulamayacaktır hocam, sonuçta herkes işine geleni savunacak ama bence mantıklı düşünmüşsün

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dayborns D kullanıcısına yanıt
    Kardeşim dediğin doğru bugün sanırım son gün hemen itiraz etmelisin çünkü bu soruyla ilgilenen az kişi var gibi itiraz süresi gecmeden itiraz et.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • abartmayin

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.