Şimdi Ara

Az önce kendimi yaktım akşamın köründe + - ters bağladık iyimi !!! (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
0
Favori
7.277
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu Elektrik Denen Şey Nasıl birseymiş Anladım Haftada 2 Sefer Fix Çarpılıyorum.Şaşmmıyor Birde Günü Saati Belli Olsa Ona Göre Önlem Alacamda Yok Allahdan Maximum 35V

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bygold007 -- 8 Eylül 2013; 21:57:51 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: bygold007

Bu Elektrik Denen Şey Nasıl birseymiş Anladım Haftada 2 Sefer Fix Çarpılıyorum.Şaşmmıyor Birde Günü Saati Belli Olsa Ona Göre Önlem Alacamda Yok Allahdan Maximum 35V

hocam 35 voltamı çarpılıyorsunuz benmi yanlış anladım ??

o 35 volt 350 volt olmasın
  • Elektronik hayatımda ki en büyük iki aksiyon;

1) 24V AC uçlarını meraktan birbirine değdirmiştim. Işıklar kapalıydı, görsel şölen oluştu odada

2) Konuyu açan arkadaşınki ile benzer. Devre girişine lipo pili ters bağladım ve 7805 lerin tütüşünü izledim
  • quote:

Orijinalden alıntı: mylord92

Elektronik hayatımda ki en büyük iki aksiyon;

1) 24V AC uçlarını meraktan birbirine değdirmiştim. Işıklar kapalıydı, görsel şölen oluştu odada

2) Konuyu açan arkadaşınki ile benzer. Devre girişine lipo pili ters bağladım ve 7805 lerin tütüşünü izledim

hocam aynen entegreler ters voltaja karşı çok zayıf hiç bir koruma vs devresi barındırmıyor...

24 volt ac güçlü ise bayağı bir parlatmıştır odayı

• Aslinda korumayi bir diyotla halledebiliriz ama genelde devreye koymayi unutuyorum :) Unuttuktan sonrada neyse birsey olmaz diyorum velevki oluyor

36W kadardi sanirim 1.5A iyi parlatmisti :D

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aynen hocam bende her seferinde diyorumki bu sefer yapacam koruma devresi ama her seferinde boş veriyorum al işte sonuç ortada hüsran :(

36 watt 1.5 A 24 volt bişeymi hocam ben 700 watt 2x8 volt AC inverter trafosunun uçlarını birbirine sürtünce kaynak yapıyordum resmen :) :)

Masmavi alev çıkıyodu valla
  • arkadasların dedıgı gıbı sıgorta dıyot uygulaması yapın ve yonlu power connector kullanınkı ters takma sansınız olmasın uygulamaya uygun amperde ve pınde ben temsılı olsun dıye bır reım koyuyorum ıyı uygulamalar....
     Az önce kendimi yaktım akşamın köründe + - ters bağladık iyimi !!! Az önce kendimi yaktım akşamın köründe + - ters bağladık iyimi !!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kalavela -- 10 Eylül 2013; 3:15:45 >

• tda 1562q kullanıcısına yanıt
    Avometre Değilim Çarpılırken Ölçme Gibi Bir Şanşım olmadı.Kullandığım Devre Bobinleri 220v 35 e düşüyor bende 35 diye biliyorum.
    Avometreyi Kendi elimde tutarkende çapılırsam tam yazarım kac v oldugunu @tda 1562q

hocam şaka bir tarafada siz bu yanan devre olayını ne yaptınız son durum ne ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bygold007 -- 11 Eylül 2013; 0:35:01 >

• quote:

Orijinalden alıntı: bygold007

Avometre Değilim Çarpılırken Ölçme Gibi Bir Şanşım olmadı.Kullandığım Devre Bobinleri 220v 35 e düşüyor bende 35 diye biliyorum.
    Avometreyi Kendi elimde tutarkende çapılırsam tam yazarım kac v oldugunu @tda 1562q

hocam şaka bir tarafada siz bu yanan devre olayını ne yaptınız son durum ne ?

hocam anfi entegresini değiştim denemesini yaptım aradan 3-4 gün geçti arkadaş sabah yine aradı hiç ses çıkmıyor anfiden diyor :)

her şeyi ölçmüş sağlam gözükyormuş tüm ekipman ama ses çıkmıyomuş

ulan ne tesisat döşedik doğan slx e yaa karizması çizildi arabanın yaww

• hort:-)
    ka2285 ters bagladigini soyleyen bir arkadas var:-) ka serisi entegreler kolay kolay yanmaz. ama amfi entegreleri ugultu vermeye baslayabiliyor. ama gene de is gorurler.

• quote:

Orijinalden alıntı: Nipp10

o değil de 10 yıl öncefln ka 2285 e ters polarma verip nedeen çalışmadığını araştırıken farkettim ters bağladığımı. elimi ykacak kadar ısınmıştı. Ama bozulmamıştı o gün bü gündür hep dikkat ederim. ayrıce seri diyot yerine pararlel ters diyot atacaksın ki hem voltaj düşümü yapmasın hem ters pol. vermeye kalkarsan çatırt diye ark yapacaktır.geçmiş olsun.

Rica etsem paralel ters diyot olayını anlatır mısınız çalışma mantığı,bağlanması , neden gerilim düşümü olmuyor ?
  • Buyrun;http://i.hizliresim.com/jv8RGG.jpg
    Bu konuya denk geldim,, bari anımı anlatayım;
    Kardaş, 19 yaşındayım (ne yaptığımı yaşım ile hatırlıyorum) hurdacıları dolaşıyorum, sene 90 lardan kalma bilgisayarlarda hoparlör kasası olurdu, benim gördüğümde ekolayzerda vardı,, cd rom gibi yerleşiyor, ses girişi çıkışı falan ama orjinal birşey (35hz-14khz) arası 10 band. 35hz ve 45hz yi bilenbilir. (varsa satın alabilirim, yada bulabileceğim biryerden)
    Ben buna kendim anfi yaptım, kutusunu hazırladım,, genelde adaptör girişini ortası +, kanarı eksi olur. Yaw bir şekilde farklı bağladım devredeki drençler entegre şeklinde smd solucan gibiydi, kondansatörler bi acayip. yani öyle kaliteli eko görmedim ben, gittii gitttiii
    Lisede bilerek çok yapardık,, diyot yakmaca, kondansatör patlatmaca, havye savaşı, sıcak lehimden koşarak kaçma, ısıtılmış bakır şavaşı. Ne günlerdi bee.
    Anılarıma devam edelim;
    6 yaşındayım > pirize 3 tane cihaz takmak için T ler vardı, dış kabı kırılmış. fişe takmamla ben
    10 yaşında falan, köye akrabaya gittik,, hine heryeri elliyom ben,, teybin arkasındaki siwici 110v a getirdim, gerisini hatırlamıyore.
    15 yaşlarındayım,, elime uzunbir bakır kablo alırdım, bodrum katındaki prizlere takınca sigorta atmazdı, ama şebekeden gelen zzıııınnnnnn sesleri çok hoşuma giderdi.
    20 yaşındayım; 12v /2*35v dc smps yapmıştım,, arkadaşıda eve çağırdım anfi macerası hine,,, 35v voltluk kondansatörler dolu; +/-- kablosunu bir değirdim, adj den 50v a kadar çıkyor. bir çatırtı koptu; arkadaşım dediki;; lann hala değişmedinmi sen manyak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emin-Firtina -- 6 Ocak 2015; 19:14:39 >

• Emin-Firtina kullanıcısına yanıt
    Anlaşılmıştır teşekkürler
  • Mc34063 ile led sürücü yaptım, delikli plakette zihni yorunca, giriş yerine çıkışa akım verdim, entegre gitti zaten soketsizdi daracık yerden çıkardım, yenisini taktım bu seferde girişe ters voltaj verdim beynim entegreyle beraber benim devrelerde yandı, sebep kablo renkleri aynıydı, sonraları hep değişik renk kablo kullandım, defalarca tedbir eksikliğinden çarpıldım 35 volt bile çarptı, 2 gün önce prizden çektiğim psunun fişleri avuç içine değdi kapasitör bana deşarj oldu hoplattı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi porsche911turbo -- 6 Ocak 2015; 21:58:15 >
  • porsche911turbo kullanıcısına yanıt
    Şu çektiğin fişin,, cihazın içindeki kondansatörden tekrar sizi çarpması çok kötü.
    ben tv servisinde çalışırken,, tv yi müşteriye götürecez. yüklendik,, iki kişi taşıyoz. fiş ayağıma her deymede çarpıyor çat çat çat ,,, çarpa çarpa arabaya koyduk
  • quote:

Orijinalden alıntı: skelop

quote:

Orijinalden alıntı: Nipp10

o değil de 10 yıl öncefln ka 2285 e ters polarma verip nedeen çalışmadığını araştırıken farkettim ters bağladığımı. elimi ykacak kadar ısınmıştı. Ama bozulmamıştı o gün bü gündür hep dikkat ederim. ayrıce seri diyot yerine pararlel ters diyot atacaksın ki hem voltaj düşümü yapmasın hem ters pol. vermeye kalkarsan çatırt diye ark yapacaktır.geçmiş olsun.

Rica etsem paralel ters diyot olayını anlatır mısınız çalışma mantığı,bağlanması , neden gerilim düşümü olmuyor ?

Eğer devre çok akım çekiyorsa ve besleme gerilimi de düşük ise yani 12 volt ile beslenen bir devre ise seri koruma diyodunun üzerinde düşen gerilim fazla olur bu da düşük besleme geriliminin daha da düşmesi ile sonuçlanır. Ayrıca diyot üzerindeki kayıp güç, ısınma ve bozulma olasılığı artar. Ters paralel diyot ise devreye sadece polarite ters bağlanırsa girer ve girişte (yada güç kaynağında) olması gereken sigortayı attırarak sistemi korur.

Kısacası seri diyotta

1- 1-2 volta kadar gerilim düşümü
    2-Üzerinden geçen akımla orantılı kayıp güç (özellikle batarya beslemede sorun)
    3-Diyodun ısınması sonucu bozulma olasılığı dolayısıyla koruduğu devrenin de gerektiği anda çalışmaması
    4-Yine ısı nedeni ile çevrede hasar oluşma ihtimali

ters paralel korumanın tercih edilme sebepleridir. Ayrıca Olası AC binmiş DC voltajdan da AC nin ters polaritede olan kısmını kısadevre ederek avantaj sağlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: Emin-Firtina

Şu çektiğin fişin,, cihazın içindeki kondansatörden tekrar sizi çarpması çok kötü.
    ben tv servisinde çalışırken,, tv yi müşteriye götürecez. yüklendik,, iki kişi taşıyoz. fiş ayağıma her deymede çarpıyor çat çat çat ,,, çarpa çarpa arabaya koyduk

Hazırlıksız yakalandım nerden geldiğimi şaşırttı

• Bir tane de benden.

Bir gün akşama kadar çalışmışım kafam olmuş bin beş yüz, o günlerde de akşamları TDA2030A yapıyorum yani şimdi kullandığım ampli.

Dalgınlıkla beslemeyi ters bağlamışım, ampli'den ses bekliyorum. Beş saniye kadar bekledim sonra ampli'ye şöyle üstten bir bakayaım dedim, o anda kondansatörün teki kulağımın dibinden saniyede 300 km hızla geçti ve tavana çarptı. Kondansatörün iç sarmalı odanın her tarafına dağıldı. Sanki silah patlamış gibi kulağım çınladı.

Olan sadece kondansatöre oldu, devreye bir şey olmadı.

O günden sonra siper alıyorum.
  • cyborg1981 kullanıcısına yanıt
    Benzer bir durumu ben yaşamıştım hiç unutmam. Yine amfiye giden beslemeyi ters bağlamıştım. Amfi kartı neden çalışmıyor diye üzerinde göz gezdirir iken, üzerinde bulunan 2200uF 25V ' luk elektrolitik kuplaj kondansatörü büyük bir gürültü ile burnumun tam ortasına öyle bir patlamıştı ki, sağlam bir yumruk yemiş gibi iki seksen yere uzanmiştım. Ama öyle felaket bir durumdu ki neye uğradığımı şaşırmıştım. Patlayan kondansatörün havaya fırlayan metali burnumun tam ortasını adeta bir jilet gibi kesmiş bende darbenin etkisi ve burnumdan gelen kanlarla yere yığılmıştım. O zamandan beridir devrede enerji var iken devrenin üzerindeki elektrolitik kondansatörlere çekingen gözlerle bakarım
  • Konu almış başını gitmiş ne maceralar yaşamışız da haberimiz yokmuş vayy bee

Anılara hız kesmeden devam

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.