Şimdi Ara

Bakandan yeni açıklama: Instagram'daki satışlar e-ticaret kapsamında değil

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
905
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bakandan yeni açıklama: Instagram'daki satışlar e-ticaret kapsamında değil
    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya platformu Instagram'a getirilen erişim engeli kararının, e-ticaret üzerinde olumsuz etkileri olabileceği yönündeki iddialara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kayıt dışı satışlar vergi gelirlerinin azalmasına neden oluyor

Bakan Bolat, Instagram ve benzeri sosyal medya platformlarından yapılan alım satım işlemlerinin, telefon numarasından veya WhatsApp uygulamasından iletişime geçilerek gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, "Bu nedenle Instagram ve benzeri sosyal medya platformlarından yapılan tanıtımlar üzerine, doğrudan iletişim araçlarıyla gerçekleştirilen satışlar, e-ticaret olarak nitelendirilmiyor ve ilgili kanun kapsamında yer almıyor." dedi.

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a işaret eden Bolat, söz konusu Kanun'da Trendyol, Hepsiburada ve Yemeksepeti gibi pazaryerlerinin ve bu pazaryerlerinde veya kendine ait elektronik ticaret ortamında kendi mal ve hizmetlerinin satışını yapan işletmelerin ticari faaliyetlerinin düzenlendiğini söyledi.

Ayrıca Bkz.Görüşme olumlu geçti: Instagram bugün açılabilir

Bolat, herhangi bir ticari işlemin elektronik ticaret kabul edilebilmesi ve söz konusu Kanun kapsamında yer alabilmesi için fiziksel olarak karşı karşıya gelinmeden veya telefon gibi doğrudan iletişim araçları kullanılmadan gerçekleştirilmesi, alım satım sözleşmesinin elektronik ortamda yapılması ya da siparişin yine elektronik ortamda verilmesi gerektiğini belirtti.

Instagram gibi sosyal medya platformlarının, işletmelerin ve bireylerin mal ve hizmetlerinin tanıtımına olanak sağladığını ifade eden Bolat, Mal veya hizmetin teminine yönelik sözleşme Instagram üzerinden yapılmıyor. Alım satım işlemi telefon numarasından veya WhatsApp uygulamasından iletişime geçilerek gerçekleştiriliyor.

Bu nedenle Instagram ve benzeri sosyal medya platformlarından yapılan tanıtımlar üzerine doğrudan iletişim araçlarıyla gerçekleştirilen satışlar, elektronik ticaret olarak nitelendirilmiyor ve ilgili Kanun kapsamında yer almıyor. Instagram üzerinden yapılan ve genellikle kayıt dışı gerçekleştirilen satışların, vergi gelirlerinin azalmasına sebep olduğunu vurgulayan Bolat, bu konuda da şu bilgileri paylaştı:

Bu satıcılar, yasal yükümlülüklerini yerine getiren işletmeler karşısında haksız rekabet oluşturarak avantaj sağlıyor. Bu satıcılara ulaşılması mümkün olmadığından, satış sırasında veya sonrasında ortaya çıkan problemlerde tüketici mağduriyetleri yaşanabiliyor.

• .........'... ......... ..... ..... ......... ....... ....... ... .........

Evet, dolandırıcılar kadar bu zor ekonomik şartlarda geçimini sağlayan iyi niyetli insanlarımız* gerçeği olduğu için, kırıcı olabilecek sözlerimi geri alıp, herkesten açıkça özür diliyorum.

(*Vergi açısından esnaf vergi muafiyet belgesi alıp 2024 yılında 1.100.000 TL yıllık hasılat sınırı aşmayacak şekilde olanları kastediyorum.)
  • instagram üzerinden dolandırılan okadar cok insan taniyorum ki sosyal medyaya bu kadar güven iyi değil.engelledimi bittin ulasman imkansiz.yasal bi hakkında yok.

• Instagramda influencer reklamları, mağazaların ve markaların kendi reklamları üzerinden yasal reklamlar uygulanıyor. Vergisiz satış yapanlar zaten ayrıca ilgilenmeniz gereken bir konu. Instagram üzerinden dönen tüm e-ticaret'in durdurulmasını gerektirmez

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • joven kullanıcısına yanıt
    Evet, bence en son alışveriş yapılacak platform. Dünyada mağaza kalmazsa ancak. :)

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • .........'... ......... ..... ..... ......... ....... ....... ... .........

Evet, dolandırıcılar kadar bu zor ekonomik şartlarda geçimini sağlayan iyi niyetli insanlarımız* gerçeği olduğu için, kırıcı olabilecek sözlerimi geri alıp, herkesten açıkça özür diliyorum.

(*Vergi açısından esnaf vergi muafiyet belgesi alıp 2024 yılında 1.100.000 TL yıllık hasılat sınırı aşmayacak şekilde olanları kastediyorum.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E_Y_B_H_P_T -- 6 Ağustos 2024; 0:38:6 >
  • Bey efendi asıl konuyu amlamamış. E-ticaret platformlarındaki küçük pazar yerleri Instagram ve Facebook reklamlarıyla daha fazla müşteriye ulaşıp gelir sağlıyor, yine buralarda sattığı ürünleri Instagram'da sergiliyor. Instagram'ı kapatarak küçük işletmelerin zarar etmesine sebep oluyorsun. İşbirliklerini vb. Saymıyorum bile.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Online satış e-ticarettir.
    Gerizekalıya anlatır gibi 3 kelimeyle anlatmaya çalıştım.
    Bakınmasın fazla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dr.Perga -- 5 Ağustos 2024; 16:32:32 >
  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    ben instagram dan çiçek siparişi veriyorum ve cacık sensin !

• ProfXavier kullanıcısına yanıt
    DM üzerinden bilgi verilmiştir efendim. İyi günler dileriz.

• İnflunce gelirler vergiler ne oldu acaba bu nasıl açıklama ?

• Nasıl dolandırılabilirniz anlamıyorum. Müşteri ürünü aldıktan sonra 10 gün sona iade ediyor kullanılmış dersek iade hakkım var diyor iade ediyorsun tamamını nasıl dolandırılıyosunuz instagramdan satış olmaz mağazana trafik çekersin o kadar

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.