Şimdi Ara

////::::BASCILAR BURAYA::::\\\\ (24. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
516
Cevap
2
Favori
31.863
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2223242526
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Gamlar

Gam belirli aralıklarla dizilmiş, bazı özel durumlar dışında, sekiz notadan oluşur. Sekizinci nota, birinci notanın bir oktav üstüdür (bir oktav tizde tekrarı). Bu sekiz nota iki dörtlü grup halinde düşünülür. Bunlardan birincisine alt dörtlü, ikincisine üst dörtlü denir. Birinci nota ("Kök ses" ya da "Tonik") gama ismini veren sestir.

Majör Gam (Ionian ya da İyon modu)

Majör gam, isminden de anlaşılacağı gibi, temel gamdır. Diğer tüm gamlar/modlar majör gam üzerinde yapılan değişiklikler sonucunda elde edilirler. İyon ya da daha sonra duyacağınız lidya, frigya (lydian, phrygian), vs gibi isimler, anlayacağınız gibi, tarihteki bazı geçmiş medeniyetlerle ilgilidir.

Majör gamdaki notalar arasındaki uzaklıklar şu şekildedir:

1.(kök ses) ve 2.sesler arası : Tam ses (iki perde)
    2. ve 3.sesler arası : Tam ses
    3. ve 4.sesler arası : Yarım ses (bir perde)
    Burada alt dörtlü bitiyor. Şimdi, bir tam ses atlayarak üst dörtlüye geçeceğiz. Yani:
    4. ve 5.sesler arası : TAM ses
    Ve, üst dörtlü başlıyor:
    5. ve 6.sesler arası : Tam ses
    6. ve 7.sesler arası : Tam ses
    7. ve 8.ses (kök sesin oktavı) arası : Yarım ses

Gördüğünüz gibi, her iki dörtlü de, içindeki notalar arasındaki uzaklıklar açısından, tamamen eş yapıdalar. Ve, bu iki dörtlü birbirine bir tam ses ile bağlandığında şu ses aralıkları ortaya çıkıyor:
    Tam - Tam - Yarım - TAM - Tam - Tam - Yarım (yani, bazılarının ezberlediği gibi: 2 Tam, 1 Yarım, 3 Tam, 1 Yarım. Ama, bu şekilde ezberlemek iki dörtlü yapısını tam olarak açıklayamıyor.) Şimdi, bu aralıkları notalar ile porte üstünde görelim (Gamın dereceleri üstte sayılarla belirtilmiştir).
    Do majör gamı:

Minör Gam

İki çeşit minör gam vardır:
    1) Melodik minör gam (Majör gamın 3. derecesi bemol alır),
    2) Armonik (doğal) minör gam (Majör gamın 3 ve 6.dereceleri bemol alır).

Majör ve minör gamlar arasındaki temel fark üçüncü sestedir. Majör gam - isminden de anlaşılacağı gibi - baskın bir karaktere, minör gam ise tam tersine çekinik ve daha yumuşak bir özelliğe sahiptir. Gitarınızda majör ve minör akorları peşpeşe çalarak bunu kolaylıkla algılayabilirsiniz. Melodik ve armonik minör gamlara örnek verelim:

(Dominant) Yedili Gam (Mixolydian)

Bu gama kısaca "yedili" gam denir. Majör gamın 7.sesi bemol yapılarak oluşturulur. Örneğin, C7 gamı:

Minör Yedili Gam

Yedili gamlarda 7.sesin bemol yapıldığını biliyoruz. Öyleyse minör yedili gamlarda da 7.ses bemol yapılacak. Bu durumda, iki çeşit minör gam oluyor:

1) Melodik minörün yedilisi (dorian = Xm7)
    2) Armonik minör yedili (aeolian = Xm7 b6) Örnek verelim:

• arkadaşlar baş sayfalardan itibaren toiğe göz gezirebilirsiniz!! geyik,muhabbetlerden başka bilgileneceğiniz konularda var! kolay gelsin!...
  • bende yeni bass aldım....umarım gelişirim zamanla....
  • ii olmus abi iidir
  • Bende bass gitara başlamak istiyorum da şu 4 telli 5 telli olayını anlamadım ya fazla bilgim yok gitarlar konusunda bide çalması elektro kadar zor mu
  • Çalması elektrodan daha kolay.5 telli de üstteki 5. tel 4 telliden daha pes tonlar almanı sağlıyor.Başlangıç için 4 telli yeterli.
  • topic yerle bir olmuş arkadaşlar nerdesiniz???
  • beyler nerdesiniz???
  • valla 5 senedir falan abimin gitarında bas notaları çalarım ama henüz bi basım yok

beni de alın aranıza...
  • Bass gitarı elektro gitar gibi çalması kolay, bass gitar gibi çalması zordur. 5 telli ile çalmak istiyorsan 5 telli ile başlarsın, 4 telli ile çalmak istiyorsan 4 telli ile başlarsın. Genelde en iyi bass gitarsitlerin tercihi 4 teldir. Fakat Rock - Metal yapan bass gitaristler genelde 5 tel kullanır. (Cliff Burton ı saymıyorum. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sapmura -- 8 Temmuz 2007; 10:51:44 >
  • washburn t24 arıyorum 2.el var mı elinde olan? istanbul olursa çok daha iyi olur
  • veeeeeeeee
    Ben gene geldim...
  • washburn t24 arıyorum 2.el var mı elinde olan? istanbul olursa çok daha iyi olur
  • quote:

Orjinalden alıntı: berattt

washburn t24 arıyorum 2.el var mı elinde olan? istanbul olursa çok daha iyi olur

agam yok bende bulamam ama şekli mekli bence iğrenç bi gitar ya
    napcaksın onu alıp...
  • zevk meselesi hocam ben doğal görünümden hoşlanıyorum daha çok
    tonuna hastayım zaten
  • quote:

Orjinalden alıntı: berattt

zevk meselesi hocam ben doğal görünümden hoşlanıyorum daha çok
    tonuna hastayım zaten

o zaman bişey diyemem...
    duyduğuma göre zaten tonu bayaa güzelmiş...
    ama daha kendim duymadım...
    kulaktan dolma bir bilgi...
    ben kendi aletimin de tonunu seviyorum ya...
    daha yeni olduğum için gayet yetiyo... (Cort AB4)

• Gene öldü burası...
    Bi diriltmek lazım...
  • slapta yardımcı olabilecek var mı?
  • quote:

Orjinalden alıntı: ResT_In_PeaCe

Gene öldü burası...
    Bi diriltmek lazım...

Diriltelim o zaman

Up
    Up
  • quote:

Orjinalden alıntı: OğuzhanAhan

slapta yardımcı olabilecek var mı?

Kardes eskişehirde oturuyosan bizzat gösterebilirim...
    Yok oturmuyosan anlatmaya çalışıyım biraz...

Slap sadece tellere vurmak anlamına gelmez...
    Hatta tellere vurmak anlamına bile gelmez...
    Teli klavyenin bitiş noktasına çarptırmak anlamına gelir..
    Slap yaparken elini olabildiğince klavyeye yakın tutman gerekir...
    İdeali dört tele dört parmaktır ama yapılması alışkanlık ve çalışma gerektirir...
    Baş parmağın en üst telde işaret bi altı orta bi altı yüzük en alt tel...
    Sadece baş parmakla tele vurabilirsin...
    Diğer parmaklarınla teli kendine çekip bırakmalısın...
    Çalarken işine yarayan tel (veya tellerin) dışındaki tellere dokunman sesi bozar buna dikkat etmelsin...
    Çok yavaş alıştırmalardan başlamalısın...
    Hızlanman zaman ve alıştırma isteyen bişeydir...

Daha sonra devam ederim

• 
Sayfa: önceki 2223242526
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.