Devrenin çalışma mantığı basit hali ile bir civalı açı sensörü belirli bir açıya ayarlayıp bir roleyi tetiklemesini sağlamak. Ancak açı sensörü titreşimlere maruz kaldığından kısa süreli on off'lar yapıyor. Role deli gibi açılıp kapanıyor. Yarım saniye boyunca kesintisiz bir on sinyali aldığında roleyi açacak tekrar off olduğunda kapanacak. (hatta yavaşça sönmesi için bir kondansatör fena olmaz.) 555 ile hazır devrelere baktığımda işimi görmüyor basılı tutunca açıyor ama tekrar butona basana kadar açık kalıyor anahtarı bırakınca sönmesini istiyorum. 555'li olsa da kendim hazırlamam gerekiyor ebatı biraz önemli. Yardımcı olacak olanlara şimdiden teşekkürler. |
Basılı tutunca devreye giren role.
-
-
Açı sensörü şart mı ? Butona basınca aktif olan belirli bir süre sonra pasife geçen role sistemi 555 ile yapılabilir 555 kare dalga üretir
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
https://forum.donanimhaber.com/5sn-boyunca-elektik-alinca-calisan-devre--156599906#156650789 konusu fikir verebilir Daha kolay çözüm de olur
-
sol alttaki kapasidansın değişmesi suretiyle, süre de değişkenlik göstertiyor
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 12 Eylül 2024; 23:48:15 >
-
Tüm sistem onun üzerine kurulu diyebilirim.
-
Benzer bir mantıkla devreye kondansatör ekledim ama Kısa süreli on off yüzünden kondansatör bir yerden sonra dolup roleyi tetikledi ki bu istemediğim tek şey.
-
Tam tersi çalışıyor aslında ben butona basılı tuttuğumda yansın istiyorum burada bastığım yanıyor çekince timer başlıyor.
-
Linkte bulunan devre, kendi kondansatörünü boşaltan bir devre. Kondansatör dolu kalmaz. Ama röleye gerek kalmadan size uygun bişiler yapılabilir. Hatta hazır entegresi bile vardır. Filtre devresi gibidir belki istediğiniz, sadece belirli frekansı geçirmek istiyorsunuz.
Çalışmalarınız vasra konuya ekleyin, vakti olan ilgilenir belki.
-
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 13 Eylül 2024; 10:28:34 >
-
Farklı mantıkta çalışan timer devreleri var.
Konu aslında "bobin"in tanımı gibi. Bobin frekans arttıkça direnç gösterir ve bu sayede uygun değerde bobin ile oynak değerler filtrelenmeye çalışılabilir. Keza; kondansatör de frekans arttıkça geçirdiğinden; kondansatör ile de bu değerler kısadevre edilerek filtrelenebilir. Ama 1 sn gibi bir süre işi karıştırıyor.
Eğer röleye paralel kondansatör ile sorun çözülmeye çalışılmışsa, yani kısa süreli darbeleri emsin diye, bunlara da paralel uygun değerli bir direnç lazım. Dolan kondansatörü boşaltsın diye.
Ama sonuç olarak şu devre işi görecektir--->
Başlarken de dururken de ani değişimleri yanıtsız bırakır. Süre değiştirmek için direnç ya da kondansatör değerleri ile oynanmalıdır. Sadece süre değiştirmek değil elde var olan parçalara uydurmak için de.
Altta da online simülasyonu;
-
Burada istediğimiz senaryonun tam tersi var butona bastığımız an tetiklenme.
-
Neredeyse mükemmel demiştim ki kısa süreli tetiklemeler kondansatörü şarj edip roleyi açmasına sebep oluyor.. Şu ana kadar en yakın devre bu oldu.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Enjoyman58 -- 19 Eylül 2024; 14:14:44 > -
Kapasitör ve direnç değerleriyle oynayıp sanırım başardım. Ancak direnç değeri biraz daha düştüğünde sistem tamamen devre dışı kalıyor bu biraz limitlerde olduğunu düşündürdü bana.
-
Ben de değerleri değiştirerek ekleyeecektim ama mesajımda belirttiğimden sonraki devreleri eklemedim. Değerlerle oynanabilir ve transistör darlington olanıyla değiştirilip hassasiyet arttırılabilir. Rölenin kapasitörü hızlı boşaltması sağlanabilir, önceki eklediğim devrelerde bu özellik bulunmakta.
Bu devrede direnç kapasitörü hızlı boşaltamıyor, el atılabilir.
Yalnız aktif pasif filtre esas çözüm ve ya direk bobinli kondansatörlü komponent eklemek belki kısa yollu akıllıca çözümdür.
Sizde var olan parazit ne frekansta ? Sensör ne tip çıkış üretiyor ?
-
Devrenin tetikleyicisi bir açı sensörü ancak araç yoldaki çukurlardan dolayı kısa süreli sinyaller gönderebiliyor. Sabit bir frekanstan ziyade kısa süreli mekanik sarsıntıların bilye veya civayı hareket ettirmesi kaynaklı. Aslında bir eksen ve ivme sensörü aradım ancak hepsi arduino için üretilmiş...
-
Var olan sensörün, zamana göre çıkış sinyalleri lazım.
-
Mantığını anlatmıştım ama çizmemiştim. Dha iyilerini de anlattık bakmak lazım
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X