Şimdi Ara

Batarya,Şarj Kablosu ve Şarj adaptörü ile ilgili bilgisi olan

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
1
Favori
8.325
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İyi günler elektrik-elektronik okuyan,mezun mühendis,tesisatçı,elektriktçi,yada bu konulari arastirmis arkadaslar su volt ve amper değerleri hep kafami karıştırıyor mesela bazen bakiyorum kablonun ucu yanmis bildiginiz....2-3 şarj adaptörü 2-3 şarj kablosu var diyelim.adaptörler değilde genelde sarj kablolari bazen sarj etmiyor önceden üzerlerindeki degerleri pek umursamazdım türk mantigi iste adaptörü prize tak kabloyu adaptöre tak.Hatta kablonun akım değeri oldugunu bile bilmezdim bugun marketten yeni kablo aldigimda kutunun arkasinda 1,5 A yaziyor(herhalde max. Akım degerini belirtiyor) zaten bunu ogrenmem sayesinde yaptigim hatanin farkina vardim mesela adaptörde input output yazıyor input degeri prizden adaptöre output degeri adaptörden sarj kablosuna olduguna göre demek ki ayni hesap kablo icinde gecerli yani bir nevi adaptördeki output degeri kablonun input degeri neyse simdi sorularım sunlar:

1- Kutusunun arkasında 1.5 A yazan kabloyu

100-240 V 50/60 Hz 0.3 A input , 5V 1.8A output olan adaptöre baglarsam kabloya herhangi birsey olur mu?

2-adaptörün output cikisi icin verilen degerler kablonun degerleri arasindaki uyum nasıl olmalıdır örnek veriyorum
    Eşit mi olmalı yoksa Akım icin konusacak olursak yukaridaki durumun tam tersi olan 1.8 A kablo 1.5 A outputu olan adaptör olsa daha mi iyiydi yoksa bu durumdami herhangi bir problem olusur.Yani adaptör output akım degeri ile kabli akım degerinden hangisinin digerine göre fazla olması tehlikelidir zıt bir durumda tehlikeli midir yoksa daha mı iyidir?suna benzetiyorum yani en fazla 10 tugla taşıyacak adama 15 tugla verirsen adam cöker ama 10 kiloya kadar tasiyan adama 5 tugla verince adam zorlanmaz hatta 10 kilo tasimasina göre daha güvenlidir daha az yıpranır.

Hem arkadaslarin bilgilenmesi icin hemde merakimdan actim konuyu batarya kablo degistirmekten bıktım hatta sarj kablosunun tırnakları sürekli bozuluyor ve telefonun girisine oturmuyor bu yuzden telefonu sarjdayken saate bakmak icin bile hareket yaptiginda hemen sarjdan cikiyor ve bu durum bataryayi etkiliyor bunun nedenide fazla akimdan kaynaklanan bozulmami yoksa kasitli bisey mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jenga54 -- 29 Eylül 2018; 2:45:45 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 1. input 100-240 V 50/60 Hz 0.3 A input yazan kısım adaptörün çalışma gerilim-frekans değerleridir 0.3A ise max çekeceği akım değeridir. Ülkemizdeki standart gerilim değeri 220V 50hz.
    5V 1.8A output ise adaptörün çıkış değeridir. 5V (sanırım DC) 1.8A çıkış değeridir.

kabloya gelecek olursak kablonun akım taşıma kapasitesini ancak kendi sitesinden görebilirsiniz, kabloda ısınma yoksa sorun olmaz diyebilirim.

2. Kablonun akım taşıma kapasitesi adaptörden yüksek olur ise daha güvenli olur.

ufak bir tavsiye: pc üzerinden şarj edin 5V 1A çıkışlıdır.
  • arfcmr A kullanıcısına yanıt
    Tesekkürler 5V 1A adaptör satın alsam aynı etkiyi görür mü?

• kesin olmayabilir, adaptörün kalitesine bağlıdır.
    bilgisayar üzerindeki güç kaynağı ile prize takılan adaptörü kıyaslayamayız.
  • Kablonun max akım kapasitesini adabtörün verebildiği akımın yukarısında tutmakda fayda var. Ama şöyle bir şey de var mesela adabtör 3 A verebiliyor max. Senin telefon 2 çekiyor en fazla. Yani her zaman üstnde yazan miktarda amper geçmiyor.

• TeslanınKalfası kullanıcısına yanıt
    Hocam adaptörden sabit akım çıkmıyor mu yani 3A adaptörün sabit degeri ama max tasima kapasitesi 2A olan kabloya taktigimizda kablo 2A tasisa bile geri kalan 1A kabloda gerilime sebep olmuyor mu veya 1A ne oluyirbtam olarak kablodan gecebiliyor mu?

• Sanırım yanlış anlaşılma oldu. Adabtörden 3A lik akım geldiğini varsayalım. Kablo 2A olsun max taşıyabileceği. Pekala geçer üstünden 3A lik akım. Ama ısınma yapacaktır ve bir müddet sonra bozulacaktır. Ordaki değer sağlıklı bir şekilde geçirebileceği maksimum akım miktarıdır. Ama benim demek istediğim adabtörün üstünde 3 A yazıyor diye illa 3 A geçecek diye bir kural yok. Akımı çeken şey cihazın kendisidir. Voltmetreyle ölçecek olsanız 0.5 amperlik adabtör de 5v gösterir. 10 amperlik adabtör de 5v gösterir. 10 amperlik adabtör diye telefon 10 çekmez belki 2 çekecektir. Bu arada kablo sağlığından ziyade telefon sağlığı daha önemli. Telefonun orjinal adabtörü 1A mesela iphonelarda. Uzun süre daha yüksek amperli adabtörle şarj etmek uzun vadede pil ömrünü azaltıyor diye okumuştum. Gerçi bazıları birşey farketmez cihaz çekeceği akımı bilir diyor bazıları zararlı diyor orasını tam ben de bilemiyorum

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kaliteli bir adabtörse görür bence neden görmesin

• Sabit akım çıkmıyor. Değişken. Led bağlasan direnciyle falan yakmayacak şekilde belki 50 mA çekecek.

1A =1000mA

• TeslanınKalfası kullanıcısına yanıt
    Anladım sağolun.

• Bir sorum var, uygun başlık burayı buldum. sennheiser pxc 550 bluetooth kulaklık almıştım. Ürün burada
    sennheiser.com.tr
    Sennheiser PXC 550 Wireless Kulak Çevreleyen Seyahat Kulaklığı
    https://sennheiser.com.tr/product/sennheiser-pxc-550-wireless-kulak-cevreleyen-seyahat-kulakligi

Kullanım kılavuzunda şarj hususunda şu bilgilere yer verilmiş:

Batarya,Şarj Kablosu ve Şarj adaptörü ile ilgili bilgisi olan

1. Kulaklığı Belkin 6'lı Akım Koruma Priz 2m 4.A Usb Giriş BSV604VF2M
    Belkin
    Belkin Official Support - Getting to know the Belkin 2.4 Amp USB Charging 6-outlet Surge Protection Strip, BSV604
    https://www.belkin.com/us/support-article?articleNum=111701
    üzerinde bulunan 2 adet usb çıkışları ile şarj ediyorum. Bu her iki usb çıkış değerleri priz sayfasında 2.4A USB ports olarak belirtilmiş. Bir de dalga mı geçiyorlar gerçek mi anlamadım ama bu usb çıkışları ile akıllı telefonlarınızı ve tabletlerinizi hızlı bir şekilde şarj edebilirsiniz demişler üstelik. Bu değerlerin cep telefonları ve tabletler için düşük olduğunu düşündüğüm için böyle söyledim. Ancak kulaklığın kullanım kılavuzunda "Şarj etmek için harici bir güç adaptörü kullanacaksanız çıkış gücünün 500 mA veya üstü olmasına dikkat edin" denilmiş. Bu durum bir sorun teşkil eder mi? Yoksa sadece normalden daha uzun bir sürede şarj olmaktan başka bir etkisi olmaz mı? Ya da kulaklığın bataryasının ömrü için daha mı idealdir?

2. PC üzerinde bulunan usb 2.0 çıkışları 500 mA 3.0 çıkışları 900 mA diye biliyorum doğru mu? Bu durumda kulaklığın kullanım kılavuzunda verilen bilgiyi göz önünde bulundurduğumuzda pc uzerindeki usb çıkışlarından şarj etmem daha mı doğru olur.

3. Ayrıca şarj cihazı olarak s7 edge ile kullandığım samsung adaptive fast şarj cihazı (üzerinde output 9.0 V-1.67 A or 5.0 V-2.0 A yazıyor) ve üzerinde (output 5V-4A) yazan DASH marka şarj cihazları mevcut. Bunları kullanmam gerekir mi?

4. Kulaklık kullanım kılavuzunda "kulaklık setini ilk kez kullanmadan önce kesintisiz olarak tümüyle yeniden şarj edin" denmiş. Geldiği zaman şarj %60 larda idi ben %40 a kadar kullandım. Sonra şimdi şarja bağladım. Bir sıkıntı olur mu? Yoksa söylenmek istenen şey, ilk şarj ederken full dolmadan şarjdan çekmeyin mi?

5. Son olarak, şarj hususunda anladığım kadarıyla bataryayı tam bitirmemek (örneğin bu kulaklık %20 falan kalınca uyarıyor) ve full doldurmamak %60-%80 lerde tutmak idealmiş. Ayrıca ayda bir gibi full şarj etmek uygunmuş. Bu bilgiler doğru mu? Tamam full boşalmadan %20 gibi şarja bağlamak kolay ama, şarj ederken her defasında yarıda bırakmak sıkıntı. Hem kim ayarlayacak hem de şarj uzun süre gitmez.

İşin uzmanı arkadaşlar doğru bilgileri bizimle paylaşırlarsa memnun oluruz. Tşk.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi timucinpusat -- 30 Aralık 2018; 14:3:23 >

• quote:

suna benzetiyorum yani en fazla 10 tugla taşıyacak adama 15 tugla verirsen adam cöker ama 10 kiloya kadar tasiyan adama 5 tugla verince adam zorlanmaz hatta 10 kilo tasimasina göre daha güvenlidir daha az yıpranır.

Tam olarak böyle. Kablonun daha fazla akım taşıyabilmesi gerekiyor. Eğer cihaz adaptörün sağlayabildiği tüm gücü kullanırsa kablo ısınır ve en kötü halükarda yanar.
  • 1) 500mA üstü dedilerse sizde öyle şarj edin. Düşük akımla şarj işlemi daha sağlıklıdır aslında ama aynı anda kulaklığı kullanmaya kalkarsanız şarj hızı yetersiz kalacağından pil hızlıca deşarj olabilir. Net olarak cevabını bilmiyorum ama 500mA üstü dedilerse 500mA üstü bir kaynak kullanın.

2)Doğru biliyorsunuz. Pratikte o kadar da veremez diye tahmin ediyorum. Ölçmek lazım. Daha doğru olur diyemeyiz. Minimum 500mA belirtmişler zaten. Max değer belirtilmemiş.

3)Hızlı şarj destekli adaptör kullanarak şarj etmenizi tavsiye etmem. Adaptör 5V'dan fazla bir gerilim sağlarsa ezkaza kulaklığınıza pil sağlınız için kötü olur. Dash charge adaptörü kullanmanızın bir zararı olmaz. Pil o kadar akım çekmez zaten. Şarj kontrol devresi izin vermez 4A çekmesine.

4)Cihazı ilk aldığınızda bataryalar yarıya kadar dolduruluyor. Ne zaman satılıp şarja takılacağı belli olmadığından optimum değerde şarj edilmiş olarak çıkıyor fabrikadan. Siz aldığınızda tamamiyle şarj etmeniz batarya sağlığı ve pil göstergesi kalibrasyonu için bu gerekli bir durum.

5)Doğru. Pili tamamen bitimek de doldurmak da batarya sağlığı açısından iyi değil.

Şunu bir açıklığa kavuşturalım. Siz çok uğraşsanız, her detaya dikkat etseniz bile o batarya 3 yıl gidecekse 3.5 yıl gider maksimum. Bu kadar kasmaya gerek yok. Zaten pillerin şarj devreleri var. Uç noktalara varmanızı engelliyor bu devreler. Aşırı deşarj, aşırı akım, yüksek voltaj, düşük voltaj gibi bir sürü koruma devresi bulunuyor yaygın satılan marka ürünlerde. Belki bilgisayar dünyasıyla iç içeyseniz bu terimleri PSU'larda duymuşsunuzdur.
    Kafaya takmayın. Herhangi bir telefon adaptörü ile bittiğinde şarja takıp dolduğunda çıkarmanız ve kullanmaya devam etmeniz bir sorun oluşturmaz.

• zwanzig kullanıcısına yanıt
    tşk cevaplar için. okudum. Düşük akımla şarj işlemi daha sağlıklıdır aslında ama aynı anda kulaklığı kullanmaya kalkarsanız şarj hızı yetersiz kalacağından pil hızlıca deşarj olabilir. Şarj esnasında kulaklığı kullanmam söz konusu değil hiç bir zaman. Bu durumda düşük akım daha mı iyi acaba. Net olarak cevabını bilmiyorum ama 500mA üstü dedilerse 500mA üstü bir kaynak kullanın. dediğiniz için konuya daha hakim biri cevap verirse değerlendiririz. yoksa sizin dediğiniz i uygulamak daha makul.

Dash charge adaptörü kullanmanızın bir zararı olmaz. Pil o kadar akım çekmez zaten. Şarj kontrol devresi izin vermez 4A çekmesine. demişsiniz. Ama kulaklık 500 mA diyor zaten minimum. Dash charger ise (output 5V-4A) yazıyor yani 4A demek 4 mA demek değil mi zaten? Bu durumda dash kulaklığın istediği değerden daha düşük bir akım değeri sağlamıyor mu?

Son paragraf açıklamanızı dikkate alacağım. zaten öyle yıpıyoruz da yine de bilenlere sormak istedim. nedicede az para vermiyoruz bu alet edevata. pahalı ürünler.

• 4A = 4000mA
    Birimler karışmasın
    Az önce Murat Şen'in "Cep telefonu pillerine ne oluyor?" videosunu izledim. Cep telefonu pilini şarj ederken pil kapasitesinin 10'da 1'i kadar akım kullandı. Yani 2500mAh pili 250mA ile şarj etti. Bu da demek oluyor ki sizin kulaklık 1000mAh-1500mAh civarı pile sahip olsa 100-150mAh ile şarj edilebilir. Benim asıl kafama takılan bunun alt sınırı nedir ? Az akım kullanalım peki ama ne kadar az
  • Zayıf akımda kablo kesitinden çok güç kaynağı ile cihaz arasındaki volt ve amper uyumuna ve akım cinsine dikkat etmen yeterli.

Yani cihaz 6 v ise güç kaynağı 6 v olmak zorunda,akım cinsi genelde dc zaten

Amper ise güç kaynağı amperi cihaz ile aynı yada yüksek olabilir,düşük olduğu takdirde güç kaynağı ısınır,yanar

Selam ve dua ile

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2500 mAh pili 250 mA ile şarj etmek C/10 ile şarjdır, düşük C değerlerinde enerjinin ısıya dönüşümü az olacak ve Lityum-ion pilin faz değiştirmesi için yeterli süre olacaktır. Örnek olarak 250 mA ile 10 saatte 2500 mAh kapasiteye ulaşabilirsiniz ancak 5000 mA yani 2C ile 30 dakikada 2500 mAh'a yaklaşamazsınız, belki edebileceğiniz değer 1800-2000 mAh olacaktır. Ancak düşük C değerlerinde de ikincil reaksiyonların oluşma şansı daha fazla o yüzden tavsiye edilen değerle şarj etmek gerekiyor.

İkincisi, pili asla yarıya, belirli bir seviye şarj etmeyin. Aslında Lityum katoddayken 0.95 civarlarında bitirmek gerekiyor ancak bunu saptamak oldukça zor olduğundan tamamen şarj etmeniz gerekir. Diğer türlü bateri hafıza kaybı (memory effect) yaşacağından kapasitesi azalacaktır. Deşarj ise biraz daha karmaşık, eğer tamamen deşarj etmezseniz Lityum ionlarının bir kısmı aktif olmayan bölgeye difuzyon olacağından yine kapasite kaybı olacaktır. Bu iki olay da tamamen mekaniktir ve tersinirdir. Ama bence şarj ederken tam şarj edip, deşarjda ise katalogtaki gibi 20%'de bırakmak daha iyi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnotherPlanet -- 31 Aralık 2018; 1:44:27 >

• AnotherPlanet kullanıcısına yanıt
    Gerçekten karışık. En güzeli tavsiye edilen değerleri uygulamak. Lityum ion için anlatmışsınız peki ya pil tipi lityum polimer olduğunda neler değişiyor ?
  • zwanzig kullanıcısına yanıt
    Lityum pillerin hepsi aynı, hepsi aynı kimyasal ve fiziksel olaylara sahip. Spesifik kapasiteyi artırmak için başka materyaller kullanıyorlar. Farkı yok. Ancak lityum pillerin hayatlarında şarj/deşarj yaparken anot tarafında lityum iyonları, metalik lityum dendritleri oluşturuyor. Eğer bu kısım elektroliti delip katoda ulaşırsa kısa devre ve yangın sebebi oluyor. Lityum polymerlerdeki polymerler genellikle çok küçük deliklerden oluşan bir yapıya sahip ve bu elektrolitin içine daldırılıyor. Küçük delikler lityum ionlarının difuzyonunu sağlarken, dendiritlerin diğer uca ulaşmasını engelliyor. Aynı zamanda az sıvı kullanarak pilin genel ağırlığını azaltıyorlar. Çünkü piller karşılaştırılırken enerji ve gücün kütle ya da hacim başına karşılık gelen değerine bakılır. ie: Ragone plot.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.