Şimdi Ara

Bazı telefonlar tüm gidişatı değiştirdi, işte o modeller!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
66
Cevap
1
Favori
18.753
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • alt="Bazı telefonlar tüm gidişatı değiştirdi, işte o modeller!"

Apple iPhone 4, Samsung Galaxy S ve Nokia N8 gibi gelişmiş modeller, güçlü özellikleriyle bugünün telefon dünyasına damga vurmuş olsa da biz bu haberimizde öyle telefonlardan bahsedeceğiz ki hepsi yeni bir dönemin başlangıcı oldu, hepsi endüstrinin gidişatını değiştirmeyi başardı. İşte o telefonlar;

Kameralı İlk Telefon

alt="Bazı telefonlar tüm gidişatı değiştirdi, işte o modeller!"

Yeni nesil akıllı telefonlar arasında 12 Megapiksel kameraya sahip olan kompakt dijital kameralara yakın kalite sunan modeller bulabilmek mümkün. Üstelik bu telefonların birçoğu yüksek tanımlı video kaydı da yapabiliyor. Telefon dünyası bugün Finli, Amerikalı ve Tayvanlı firmaların kontrolünde olsa da kameralı ilk telefon Japonya'dan gelmişti.

Son olarak Microsoft tarafında daha ikinci ayları dolmadan piyasadan çekilen KIN serisi telefonların üretimini üstlenen Sharp, 2000 yılında dünyanın ilk kameraya sahip ticari telefonunu satışa sunmuştu. Sharp J-SH04 model adına sahip olan by telefon 0.1 Megapiksel çözünürlüğündeki kamerası ve 500 dolarlık etiket fiyatıyla pazara sürülmüştü.

QWERTY Klavyeli İlk Telefon

Dünyanın en büyük cep telefonu üreticisi Nokia, akıllı telefon pazarında 90'lara damga vurmayı başarmıştı. Özellikle Communicator serisi ile profesyonellere özel cep telefonu konseptinin öncülerinden olan firma, 1996 yılında satışa sunduğu 9000 Communicator modeliyle QWERTY klavyeli telefonları endüstriyle tanıştıran ilk isim olmuştu.

Günümüzün modern telefonları dikkate alındığında bir hayli büyük ve görece kaba bir tasarıma sahip olan Communicator 9000, bir telefondan çok mobil bir bilgisayar olarak tanımlanıyordu. Temel telefon özellikleri için ikinci bir ekrana da sahip olan Communicator 9000'de, 24MHz'de çalışan Intel işlemci ve 8MB bellek bulunuyordu.

Renkli Ekranlı İlk Telefon

Güney Koreli telefon üreticisi Samsung, Super AMOLED ekranların bugün cep telefonlarında kullanılabilecek en iyi ekran teknolojisi olduğunu belirtse de renkli ekranlar konusunda ilk adım Sony Ericsson'dan gelmişti. Firma tarihinin en iyi telefonlarından biri olarak gösterilen T68i, renli ekrana sahip ilk telefon olarak piyasaya çıkmıştı.

2000 yılında lanse edilen ve 101 x 80 piksel çözünürlüğünde 256 renkli ekrana sahip olan Sony Ericsson T68i'den sonraki iki yıl içerisinde pek çok telefon üreticisi renkli ekran teknolojisine adapte olmuştu. Ekranın yarattığı etki açısından Sony Ericsson T68i, çıktığı dönemin iPhone 4'ü olarak ta tanımlanabilir.

Dokunmatik Ekranlı İlk Kombo PDA Telefon

PDA telefonlar söz konusu olduğunda akıllara hemen BlackBerry geliyor olsa da bu segmentin atası diyebileceğimiz model çok daha eskilere gidiyor. IBM tarafından geliştirilen Simon Personal Communicator isimli telefon ilk defa 1993 yılında gün ışığına çıktığında heyecan yaratmayı başarmış, dokunmatik ekranıyla dikkatleri üzerine çekmişti.

Tasarımı bir dönem evlerde kullanılan telsiz telefonları andıran Simon Personal Communicator, telefon pazarında başarılı elde eden bir girişim olmasa da sonraki dönemler için endüstriye vizyon kazandırdığı görmezden gelineyemeyecek bir gerçek. IBM'in modelinden sonra konsepti gündeme taşıyacak ciddi girişim R380 ile Sony Ericsson'dan gelecekti.

Mobil İnternet Erişimi Sunan İlk Telefon

Günümüzde satılan telefonların çok büyük bir kısmı 3G desteklemekte hatta Amerika'da 4G destekli telefonların sayısı da hızlı artmakta. Ancak bugün yüksek hızlı bağlantı olanağı tanıyan teknolojik gelişmeler 2000'lerin başında yoktu. İşte o dönemde çıkan Nokia 7110, gerek tasarım gerekse teknik özellikleriyle en sansasyonel telefonlarından biriydi.

Tasarımında Matrix filminden yola çıkılan Nokia 7110 ilk defa 1999 yılında tanıtılmıştı. Her ne kadar HTML sayfaları görüntüleyebiliyor olmasa da sahip olduğu WAP desteği, profesyonellere hareket halindeyken de bilgiye ulaşma olanağı sunuyordu. Üstelik arkadaki butonla otomatik olarak açılan tuş kapağı onu en havalı telefonlar sınıfına sokuyordu.

Apple iTunes Destekli İlk Telefon

Apple tarafından lanse edilen iTunes konsepti son yılların en başarılı ticari konseptlerinden biri olarak gösteriliyor. İllegal müzik ve film paylaşımının her geçen gün hızla yaygınlaştığı bir dönemde bunu ticari bir platforma getiren ve cüzi ücretler karşılığında müzik ve videoların kullanıcılara sunulduğu iTunes bugün milyarlarca dolarlık bir hacme ulaşmıştı durumda.

iTunes'un arkasındaki isim Apple olunca bu platforma destek sunan ilk telefonun iPhone olduğu düşünülür ancak işin aslı öyle değil. Apple, iTunes konusunda ilk girişimini Motorola ile yapmış ve firmanın ROKR E1 isimli modeli dünyanın ilk iTunes'a bağlanabilen cep telefonu olarak 2005 yılında yani iPhone'dan iki yıl önce satışa çıkmıştı.

Notlar:

Yukarıda bahsettiğimiz modellere ek olarak BlackBerry 5810, sesli görüşme olanağı tanıyan ilk BlackBerry olarak 2002 yılında lanse edilmişti. 1999 yılında duyurulan Benefon Esc! entegre GPS özelliğine sahip ilk telefon, yine 1999 yılında duyurulan Samsung SPH-M1000 Uprorar da ilk MP3 telefon olarak piyasaya çıkmıştı.

Apple'ın iPhone 3G modeli, AppStore'u cep telefonu kullanıcılarına getiren ilk model olarak endüstri tarihindeki yerini almayı başardı. AppStore önemliydi zira yeni bir dalganın kıvılcımı ateşlenecekti. Apple AppStore'dan sonra Ekim 2008'de Android Market, Nisan 2009'da BlackBerry App World, Mayıs 2009'da Nokia Ovi Store, Haziran 2009'da Palm App Catalog ve Ekim 2009'da da Windows Marketplace for Mobile açılacaktı. Şimdi cevabını merakla beklediğimiz yeni soru şu; cep telefonu dünyasında bir sonraki devrimsel yenilik kimden gelecek: Apple mı, Nokia mı, Samsung mu, HTC mi yoksa bir başka üretici mi ?

Editörün Notu: Gelişmeleri kısaca özetlemeye çalıştık, farklı kulvarlarda endüstriyi ilklerle tanıştıran çok sayıda telefon bulunuyor. Siz de yorumlarınızla kendi kulvarında yeni bir dönemi başlattığını düşündüğünüz telefonları paylaşabilirsiniz.

• mÜKEMMEL
  • İlk Gps ve Wi-fi bulunan cihazlar nerde?
  • Bu minvalde bir yazı da ben yazmıştım yaklaşık 1 sene evvel.
    http://forum.donanimhaber.com/m_34990880/tm.htm
    İlginizi çekebilir :)
  • antensiz ilk telefon? (antensiz derken dışarıda fiziki olarak)

ilk BT'li.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Reis-i Eagles -- 22 Ağustos 2010; 13:50:32 >
  • T68i nin ilk renkli ekranlı tel olduğuna inanamıorum.. eskiden kullanmıştım bi ara.. çok hoş bi teldi.. ama en son 4. kattan aşağı düşmüştü ve uğraşmayıp atmıştık.. bunu bilseydim atmazdım yaptıtırdım

sayfayı yer imlerime ekledim.. çok güzel bir yazı olmuş..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mawoix -- 22 Ağustos 2010; 13:56:49 >
  • nerdenn nereye... konu için teşekkürler.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Teşekkürler.
  • T68i bir zamanlar hayallerimi süslüyordu. Hey gidi günler.
  • Güzel konu teşekkürler
  • +rep
  • 3310 türkiyede devrimdir.. kim ne derse desin o zamanının ıphonuydu hatta ondan daha havalıydı...
  • Van'da en çok bulunan Nokia modeli o (askerde kullandığım model...) sırf space impackt diye oyunu vardı onun için almıştım :D
  • Kendi cep telefonuma 2004 yılında kavuştum, benim için ilk yaratan kendi ilk telefonumdur. Nokia 3100 Polifonik meledileri açar açar dinlerdim hey gidi günler hey. Çok kibar ve zarif bir telefon olarak herkes için biri lk olabilir bence..

Yanlış biliyor olabilirim ama ilk antensiz telefon nokia 3210 diye duydum sanırım Şuan yatıyor kullanılmamakta, içeride ki anteni kırık oladuğunda çekmiyor şarşı5 dakia bekleme süresinde gidiyor.. 3 saniye görüşme süresi sunuyor.. :D Şarja takılıyken bile kapanıyor o derece..

• ilk kameralı telefon olarak 7650 görmüştüm ben.ekranıda o zamanlar için oldukça iyiydi.4096 renk ekranların yeni yeni çıkmaya başladığı zamanlardı.tanıdık o zaman için baya iyi bir fiyata almıştı.elime alıp karıştırdığımda vay be teknolojide gelinen son nokta demiştim

t68 çıktığı zamanlar ben ortaokuldaydım.bilgisayar dersimizde hoca bize internet sitesinden bu telefonu açıp göstermişti.bu telefonu bir görüp kullansanız başka telefona elinizi deydirmezsiniz demişti

ilk kızılöteli telefon diye bir şeyde ekleyebiliriz belki.benim bildiğim ilk telefon 6210muydu neydi.kızılötesini açınca telefon daha iyi çekiyor diye bir efsane dolaşırdı

• bunca marifetine binaen adları hala telefon olarak devam ediyor.
  • Öncelikle haber için teşekkür ederim.

Yıllar önce 1996 yada 1997'de anneme almıştık Startac'i,dünyanın ilk istiridye formunda telefonu olmasının yanı sıra dönemine göre oldukça ince ve hafif yapısı Motorola'nın öncülük ettiği teknolojinin gelecekte ne hal alacağına işaret eder gibiydi.Zaten 2007'de de bir kaç milim inceliğinde entegre dokunmatik yüzeyiyle MotoRazr2 modeli piyasaya sunuldu.

Startac ve Motorazr2

• Nokia 7110'un makarası ne de güzeldi ya. :)
  • Nerden nereye:)
  • Teknoloji hızla gelişmeye devam ediyor
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.