Şimdi Ara

Bazı tüpler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
499
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Elimde birtakım elektron tüpleri var. Sadece paylaşmak istedim. Çoğu yarıiletkenlere yenik düşmüş durumda. Halâ kullanım alanları da yok değil...

Sırayla;

-Katod tüp
    -X-ray ortigonu
    -Fotonçoklayıcı (PMT)
    -Nixie display
    -Termal röle
    -Viewfinder tube
    -Plazma küre
    -Renkli imaj ortigon
    -Geiger Muller tube
    -Slim CRT
    -Osiloskop CRT

• vay be

hocam bunların ne işe yaradıklarını açıklar mısın nixie tüp kullandım amfi için birkaç lamba kullandım ama bazılarıda çok yabancı geliyor adını bile duymadım
  • Selamlar,
    kusura bakmayın işim dolayısıyla pek giremiyorum foruma, takip etmeye çalışıyorum.
    Bir amatör elektronikçi olarak dilim döndüğünce anlatmaya çalışayım, yanlışlarım olursa profesyonel arkadaşlar düzeltebilir.

Lambalar,(tube-valve) yarıiletken teknolojisinden yani transistörün keşfinden sonra kullanım alanlarını bunlara bıraktı. Ancak günümüzde odyofiller tube'den bir türlü vazgeçemediler. Yüksek giriş empedansları, düşük distorsiyon, harmonik zenginliği hala onları cezbediyor. Aslında her elektronikçinin termoiyonik, optik,elektrik alan veya elektron emisyonundan haberdar olması fizik, dolayısıyla elektronik bilgisini zenginleştirir. Bu sayede temel elektron mantığı ve davranışları kafamızda yer edebilir. Aslında lambalarda flamanlar ısınınca olay başlıyor. Sıcakta yerinde duramayan elektronlar anod-katod geriliminin de etkisiyle oradan uzaklaşmak istiyorlar. Biz burada hedefe (anoda) giden elektronları topluyoruz. Bunları floresan ekranlara veya anoda yolluyoruz. Araya koyacağımız muslukla (Grid) bu akışı kontrol edebiliriz. Transistör mantığı da böyle. Elemanlar arasında herhangibir fiziki temasın olmaması da kullanılan devrelerde gürültünün min. olmasını sağlıyor. (günümüz FET mantığı) Bu yüzden amplilerde tercih ediliyor. Profesyonel ses stüdyolarında halâ binlerce dolara lambalı preamplar kullanılabiliyor. Bunun dışında resimlere koyduğum vakumlu tüperden günümüzde radyoaktif parçacık sayımında Geiger tüpleri, kamera vizörlerinde viewfinderlar bildiğim kadarıyla halâ kullanımda. Yanlışım varsa düzeltin ltf. Görüntü ortigonları, iconoscoplar vs. yerini CMOS sensörlere bıraktı. Röntgen tüpleri hala ilk günkü mantığıyla çalışmaya devam ediyorlar. Sadece rotatif hedefler ve soğutucular eklenebildi. Osiloskop monitörleri artık TFT olmasına rağmen, CRT osiloskopları kullanan birçok elektronikçi de mevcuttur. Fotonçoklayıcılar görünen ışığı (foton) veya Gama ışınlarını amplifiye etmeye yarıyor. Bunların dışında birçok vakumlu tüp türü var.
    Neşeli arkadaşım umarım yardımcı olmuşumdur.
    iyi günler dilerim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.