Şimdi Ara

Beklenen 2015 ekonomik krizi (171. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3.616
Cevap
39
Favori
96.920
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 169170171172173
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Aslında pek aptal değiller ama duygusal zeka sıfır. Yani empati veya merhamet duyguları çok az sanki.

Rahat davranıyorlar çoğunlukla ama sınır neresi idrak edemiyorlar, çünkü aileler genelde o sınır çizgisini belirginleştirmiyor.

Rahatsızlık verici düzeyde rahat olmak iyi değil bence. Neyse, onlar da gerçekleri deneyimleyince anlarlar neyin ne olduğunu.
  • pelerinli kullanıcısına yanıt
    Bu arada gözden kaçan bir nokta daha var.

Bazı arkadaşlar zannediyorlar ki sadece asgari ücretlilerin maaşı 1300 TL ye gelecek.

Hayır..Bir firmada / kurumda çalışanların tecrübe durumuna göre maaş düzeyleri farklıdır.

Yeni ve tecrübesiz çalışanlar asgari ücretle çalışırken, eski ve tecrübeli çalışanlar 2-3 kat yüksek maaş alabilirler.

Eğer bir asgari ücretli 950 Tl den 1300 ' e zıplarsa diğer üst düzey maaş alanların maaşları da aynı oranda artmak durumunda kalacaktır.

Bir de bu çalışanların muhtasar ödemeleri var patronlara yük olacak olan.

Yani iş hiçte siyasi erkin düşündüğü gibi patronlar her sene otomobillerini yenilemekten feragat etsin, 2-3 senede bir yenilesin meselesi değil.

Azınlıktaki bir kaç milyoner ve milyarder işadamına fazla dokunmayabilir ama hayatta kalma mücadelesi veren kobiler ve işletmeler açısından hiçte o kadar rahat üstesinden gelinecek bir durum değildir ki zaten asıl kritik mesele budur.

TL 2015 başında bu yana %25-30 değer yitirdi.Hammadde ve ithal kalemler de pahalılandı.

2016'da hayat pek çok işveren açısından ciddi zorlaşacaktır.

Bu arada yürütemeyen patron kapatsın dükkanı diye yaklaşım sergileyen arkadaşlara, olur, eski işsiz milyonlara katılan yeni işsizlerin ülkeye getireceği yeni sosyal sorunlar içinde bir çözüm bulursunuz artık.

Ekşiden alıntıdır :

1 ocak 2015 dolar kuru= 2,331 tl Maaş : 1500 tl

O günkü maaşın dolar kuruna karşılığı= 643,5 $

29 kasım 2015 dolar kuru= 2,924 tl

maaş : 1500 tl

O günkü maaşın dolar kuruna karşılığı= 513 $

1 sene geçmeden 130 usd kayıp.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pleksiglass -- 30 Kasım 2015; 4:05:09 >

• Paramizin degersizligine ben de katiliyorum, ortak dusuncemiz kriz yuzunden isyerlerinin batacagini da biliyorum ama bunun hala maaslardan olmayacagini savunuyorum. Lutfen gozunuzu seveyim yaklasik 30 kisi calistirsa aradaki 10 milyar mi batiracak patronlari? Su an soyleyince buyuk geliyor ama 30 kisi civari calistiran isletmeler icin 10 milyarlik gelir hicbir seydir. Ha eger odemeyecekse ve batacaksa da batsin, hep calisanlar mi batacak, biraz da patronlar batsin. Muduruyle iscisiyle bilmem nesiyle verdigi kus kadar maasa her ay batan bir kitle var zaten, biraz da patronlar batsin. Batan patron ve issiz kalanlar da hic umrumda degil ve de her ay kus kadar maas alip cani cikip da borc icinde kole olarak calisacagina en azindan evde oturur, parasiz ama insan gibi yasar bir iki ay, belki Turkiye'de boyle oldugu zaman birseylerin yanlisligi artik yuzumuze yuzumuze vurulur (bunu daha bu yaz iki ay is aramis biri olarak soyluyorum).

Ki tekrar soyluyorum, hicbir isletme calisanlarina insanca maas verildi diye batmaz. Ha diyorsan iscisi 1000, muduru 2300, insan kaynaklari 3000, genel mudur 5000 aldiginda iscisi 1300 alip muduru 2650, insan kaynaklari 3900 genel mudur 6500 alacak, o zaman batabilir, ona lafim yok cunku asil hak eden degil gene gereksiz yerlere gidiyor para (atiyorum maaslar 2500-3150-5250 falan olmali) ve gereksiz yerlere giden meblaglari cok buyuk tutuyor. Ama asgari ucret zamminda boyle bir oneri yok, bunu yapacak patron da yok, patronlarin yapacagi en alt uc kademedeki farki birazcik kapatmak olur.

Ayrica da bir sey sormak istiyorum. Aclik sinirinin altindaki maas nasil oluyor da sizi dusunmeye/yazmaya sevk etmiyorken kelli felli is adamlarinin daha az kazanacagindan koparttigi yaygara bu kadar dillendiriliyor?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• pelerinli kullanıcısına yanıt
    İşletmelerin içerisinde vaziyeti düzgün ve çarkını sorunsuz çevirenin fazla olmadığı kanaatimdeyim bunu da eskiden colanın fabrika müdürü olan yakınımdan öğrendim.

Tek tek sanayide gezerek bakacak imkanlarım yok.

Şu var, sağlam kazanıp çalışanlarına asgari ücret veren patronlara hiç üzülmem onu söyleyeyim, onların zihniyetini baştan aşağı hatalı bulurum.

Şu meşhur aktörlerden Leo'nun son filmlerinin birinde(Para Avcısı) bir dolandırıcının öyküsü anlatılır orada leo nun oynadığı karaktere çalışanlarını nasıl kendisine bu kadar bağlı ve iyi motive ettiğini sorar bir başkası,
    o da onlar da benim kadar rahat yaşamalı der.Yani kendisi bir şekilde milyoner olmuştur ama çalışanlarına verdiği değerde üst düzeydedir.

Bizde böyle bir şey fazla yoktur kesin dibine kadar kapitalist bir zihniyetin eseri olarak.

Benim bahsettiğim kendini güç bela döndüren işletmeler ve bunların miktarı da zannettiğimizden de fazla olabilir.

2016'da asgari ücret kararının getireceği sonuçların ne olduğunu görürüz.

Bu arada savunduğum konu hükümetin kendi israfa varan harcamalarını kontrol altına alması çalışanların sigorta primlerinin hepsini değilse bile büyük kısmını üstlenip işletmeleri rahatlatması.

Bu arada resmi verilere göre bakalım 2 dakika :

Bu da başka bir siyasetçinin beyanatı :

5 milyon asgari ücretli'nin maaşı 1300 'tl ye çıktığında :

1300 TL - 1000,54 TL = 299,46 TL ( 300 diyelim düz hesap olsun)

5.000.000 asgari ücretli x 300 TL artış = 1.500.000.000 TL ek fark

Dolar olarak :

1.500.000.000 TL / 2.90 Usd = 517.241.379 Usd.

Bir an için resmi verileri boşverelim, 10 milyon kişi olsun asgari ücretli kişi sayısı.

Bunun maliyetini bile karşılayacak kaynak var sonuçta.Değil 10 milyon kişi 20 milyonun bile maliyetinin altından kalkacak kaynak var.

Demek ki halkımızın vergilerini Suriye'lilere milyar dolar olarak harcamak yerine çalışanların sigorta primlerini rahat rahat karşılayabilirmiş hükümet.

Hatta işverenleri bir takım vergi yüklerinden bile kurtarabilirmiş, akaryakıta gibi temel girdileri ucuzlatabilirmiş.

Ama işte...siyasetçilerin kendine göre farklı vizyonları var..

Temenni çalışanların bazı şeyleri farkedebilmesidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pleksiglass -- 30 Kasım 2015; 16:24:49 >

• Bugün hemen Suriyelileri kadın, çoluk, çocuk toplayıp ne varsa, hiç vakit kaybetmeden, hemen geriye postalayalım öyleyse...

Hem oradan gelen gelirle (tasarrufla) sizinde yazdığınız gibi, asgari ücret artışı sebebiyle işverenimizin sırtına binen yükü çözeriz, hem de işverenin bazı vergi yükleri de hallolur, üstüne de akaryakıt da ucuzlatılır (Suriyelilerden önce çok ucuzdu akaryakıt hatırlarsanız)...

Haaa bu arada insanlığımız, vicdanımız ve iki milyon Suriyeli kadınla, çoluk çocuğa orada ne olur bilemem ama yukarıda saydıklarımızdan da daha önemli olacak değiller, sonuçta pis araplar nasıl olsa değil mi...Zaten başından beri o ölümden kaçanlara, kapılarımızı açmakta büyük bir hataydı ama dinletemedik işte...

Allahtan sizin gibi çözümler!!! üretebilen hümanistler var da, gözlerimiz biraz açılıyor, neyse ben başka bir haber vermek için girmiştim, yazınızı okuyunca desteklemeden geçmek istemedim...

http://uzmanpara.milliyet.com.tr/haber-detay/gundem2/dis-acik-beklentinin-altinda/33000/33110/

Ekim ayında dış açık, aylık bazda %42 azalmış...

• emin olun ayni seyi dusunuyoruz ve daha rahat aciklayamazdiniz beni. aslinda mal mal hareketler yapmasak birakin kendi yagimizda kavrulmayi disariyi da kasip kavuracagiz ama teyteyyy... Araplar daha onemli, cunku insaniz, bizim yurttaslar kole gibi calissin o vicdanimiza dokunmaz ama Araplar kendi yurtlarinin icine etsin, nasil biz variz, bakariz

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Konunun ekonomi dışında en basitinden içimizdeki insanlığa, insan olmaya dair, sahip olduğumuz, temel değerleri ve bakış açısını göstermesi bakımından, bir turnasol kağıdı görevi görmesinden edindiğim mutluluğu, kelimelere dökebilmem mümkün değil...

Anladınız siz onu...
  • quote:

Orijinalden alıntı: 440cdx

Bu arada gözden kaçan bir nokta daha var.

Bazı arkadaşlar zannediyorlar ki sadece asgari ücretlilerin maaşı 1300 TL ye gelecek.

Hayır..Bir firmada / kurumda çalışanların tecrübe durumuna göre maaş düzeyleri farklıdır.

Yeni ve tecrübesiz çalışanlar asgari ücretle çalışırken, eski ve tecrübeli çalışanlar 2-3 kat yüksek maaş alabilirler.

Eğer bir asgari ücretli 950 Tl den 1300 ' e zıplarsa diğer üst düzey maaş alanların maaşları da aynı oranda artmak durumunda kalacaktır.

Bir de bu çalışanların muhtasar ödemeleri var patronlara yük olacak olan.

Yani iş hiçte siyasi erkin düşündüğü gibi patronlar her sene otomobillerini yenilemekten feragat etsin, 2-3 senede bir yenilesin meselesi değil.

Azınlıktaki bir kaç milyoner ve milyarder işadamına fazla dokunmayabilir ama hayatta kalma mücadelesi veren kobiler ve işletmeler açısından hiçte o kadar rahat üstesinden gelinecek bir durum değildir ki zaten asıl kritik mesele budur.

TL 2015 başında bu yana %25-30 değer yitirdi.Hammadde ve ithal kalemler de pahalılandı.

2016'da hayat pek çok işveren açısından ciddi zorlaşacaktır.

Bu arada yürütemeyen patron kapatsın dükkanı diye yaklaşım sergileyen arkadaşlara, olur, eski işsiz milyonlara katılan yeni işsizlerin ülkeye getireceği yeni sosyal sorunlar içinde bir çözüm bulursunuz artık.

Ekşiden alıntıdır :

1 ocak 2015 dolar kuru= 2,331 tl Maaş : 1500 tl

O günkü maaşın dolar kuruna karşılığı= 643,5 $

29 kasım 2015 dolar kuru= 2,924 tl

maaş : 1500 tl

O günkü maaşın dolar kuruna karşılığı= 513 $

1 sene geçmeden 130 usd kayıp.

Arkadaşım mesleğin nedir acaba. İşveren veya özel sektör çalışanı değilsen tamamen varsayım üzerine konuşuyorsun. Birilerinin söylemleri ilede bu işi yorumlayamazsın bak ben özel sektör çalışanıyım ve söylediklerin gibi yürümüyor işler. Ben ilk girdiğimde 850 lira ile çalışmaya başladım. Ben o rakamla üniversite mezunu olarak başladım. Tecrübe noktasında çalışmam gerektiği için kendi rızam ile girdim. Ancak bu çalıştığım yerdeki gerçekleri değiştirmiyor. Çalıştığım yer otomobil satış ve yetkili servisi idi. Benden önce 700 gibi rakamlara girmiş ve 5 sene sonunda benim giriş maaşıma denk gelen insanlar vardı. Satış bölümünde ise 3000 TL ye çalışan ve sattığı araçtan prim alan ve üniversite mezunu bile olmayan arkadaşlar vardı. Allâh daha çok versin gözüm yok ama o insanlara 3000 TL verevilen iş veren 400-500 tl fazla maaşı servis çalışanlarınada verebilir kaldıki asıl parayı kazandıran çalışanını görmemek büyük bir hatadır. Dolayısı işe der insanlar her sene lüks araç yenilemesin diye. Kaldıki yenileme bile gayrimenkul dağı yapmanın alemi yok. Benim çalıştığım yerdeki kaporta ve mekanik ustaları Cumartesi ve pazarlarıda özel işler yapıp geçinmeye çalışıyordu.

Daha bu konu uzar gider ama senin o matematiksel ifadelerin bu olayı açıklayamaz arkadaşım. Şuan aynı iş yerinde çalışıyor olsa idim 6. Senem olacaktı ve aldığım maaş ise 1200 tl olacaktı. Ve emin ol şu sayfada yazan birçok kişinin yaptığı işin yaptığı işin fazlasını yaparak çalıştım. Ameleliğinide yaptım, giriş çıkışlarını, araç hasar tesbiti ve parça giriş çıkışlarını yaptım. Ben 1 günümün nasıl geçtiğini anlamazdım, kendine vakit ayırmak denen kavram özel sektörde çoğu yerde yoktur. Bu bahsettiğim firma ise orta halli bir firma kazandığı paranın ise haddi hesabı yok. Sen nereden bileceksin diyebilirsin ancak ben servisten kazandığı parayı biliyorum bütün masraflarından kat kat fazlasını kazanıyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bu Cuma gelebilir kriz arkadaşlar.

Hadi bakalım.

Faiz arttırmazlarsa işler bambaşka yönde sarıcak bu sefer.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Thomassee

Bu Cuma gelebilir kriz arkadaşlar.

Hadi bakalım.

Faiz arttırmazlarsa işler bambaşka yönde sarıcak bu sefer.

Bir getiremedin şu krizi.
  • abdullahors84 kullanıcısına yanıt
    Hiç olmazsa yılı kurtarayım

Cuma gününden çok umutluyum, içime doğdu resmen
  • Thomassee kullanıcısına yanıt
    Ben kişisel tahminimi yapayım konu hakkında. Arttıramayacaklar, şartlar el vermeyecek.

Ama ona rağmen arttırım yapılırsa, işler o zaman karışır ve önümüzdeki dönem neyin ne olacağı kestirilemez bir hal alabilir.
  • shintai kullanıcısına yanıt
    Arttırım gelirse zaten karışır ortalık ama bence asıl arttırmazlarsa olaylar olaylar

Ben sadece petrol ve altına bakıcam

Ortam yıkılıcak valla
  • abdullahors84 kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

Eski bir işverenim ve bir işletmenin nasıl döndüğünü az çok bilirim.

Ama sizin bahsettiğiniz türden bir işletmem yoktu, dijital baskı işindeydim, yaşadıklarımı, personel giderleri ve alacaklarımı nasıl tahsil edeceğim diye kıvrandığımı ben bilirim.

Ancak benim o dönemde iş yaptığım sektör vadeli işlerin yapıldığı sektördü.Çek - senet ile ödemelerin yapıldığı bir sektördü.Kaç tane karşılıksız çekin peşinden koştuğumu ve her ay kdv ve muhtasar ödemelerini
    nasıl yapacağım diye dört döndüğümü ben bilirim.

Perakende sektörü ise tabii ki farklıdır.

Sizin bahsettiğiniz durumda ise tabii ki sizi haklı bulurum, kimbilir yedek parçaları kaça mal ederek kar ettiklerini tahmin edebiliyorum.

Ancak tabii ki çalışanların farkedemeyeceği bazı şeyler vardır.Sizin çalıştığınız işletmeyi kuran sermayedar zamanında ne kadar sermayesini yatırmıştır ? ve ne kadar zamanda yaptığı yatırımın kendisini
    amorti etmesini beklemektedir ?

Bazı işler vardır, yıllık 100.000 TL net getiri sağlamıyorsa değmez yatırılan sermaye.

Çalıştığınız işletme eğer 3-5 yıl önce kurulduysa yatırımcısı öncelikli olarak yaptığı yatırımın amortismanını bekler ve bu dönemde fazla kalifiye olmayan personele fazla bir maaş ödemek istemez.

Kalifiye ve nitelikli personelin lazım olduğu işlerde ise mesela bir tecrübeli bir motor ustası , şanzıman ustasına istediği neyse vermeye çalışır çünkü onlar olmadan iş yürümez.

Ama sizin yaptığınız iş olan mesela parça kayıtlarının tutulması vb. çok nitelikli bir iş olarak görülmediğinden 10 yıl da çalışsanız sizin maaşınız 2000 TL olmuşsa, diğer nitelikli personelin maaşları 5000 TL yi bulabilir.

Bu arada son nokta olarak bir işletmenin sahibi ilk yaptığı yatırımı amorti etmişse ve işletme artık doğrudan yatırımcıya yüksek kar olarak dönmeye başlamışsa ve sizin gibi eski personellere hala 1200 gibi düşük maaşlar veriyorsa
    o patronun kazandığı para haram olsun derim bende.

Ama vadeli ödemelerin yapıldığı ve rekabetin yüksek olduğu sektörlerde işler zorlaşacaktır mesajımda bunu belirtmem lazımdı tabii.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pleksiglass -- 2 Aralık 2015; 0:32:17 >

QE4 yaparlar arttırmazlarsa dostum, artık adamların elinin kiri gibi oldu bu şey. Balon daha da şişirilecek o zaman.
    Vallahi o da muhtemel görünüyor

Habere gel

U.S. Total Debt Soars By $674 Billion In November.

When the US reached a debt ceiling deal in the beginning of November, it was common knowledge that there would be a debt accrual "catch up" to make up for lost time when the US was operating under emergency measures to avoid breach of the debt ceiling. And sure enough, when the accurate total debt number was released on November 2, this was indeed the case, when we learned that the US had added some $339 billion in debt during the "emergency measures" period.

However, what is unclear is how in the remaining 4 weeks of November, the US managed to add another $335 billion in total debt, bringing the total increase for the month of November to a whopping $674 billion, and total US debt to a record $18.827 trillion.

Bir ayda nasıl yapmışlarsa 674 milyar dolar borç eklemişler

Amerika bu gidişle 2-3 yıl sonra Yunanistan olucak

http://www.zerohedge.com/news/2015-12-01/us-total-debt-soars-674-billion-november

Ama tabii ki her zaman cesur olmak lazım.

Cuma gününden umutluyum

Ekonomiyi canlandırma paketinin sonuçları bunlar. Astarından pahalıya gelecek, toptan patlayacak sonra.

Arada bizde kaynayacağız bakın arkadaşlar, hatta köyünde sakince hayvanlarını otlatan çoban bile bunlara lanet edecek (tabi otlatacak hayvanı kalmadığı zaman).

Bir de korkum şu, olası bir çatışma-savaş senaryosunu bu ekonomik düzensizliğe bağlamaları. Tabi bilinçli olarak çıkartılabilir bu (daha büyük çaplı olması beklenebilecek) çatışma-savaş.

Sonra ''ekonomimize zarar verdi, ondan böyle oldu'' falan diyerek topyekün batırırlar mı sistemi, orası meçhul. Bekleyip göreceğiz.
    Durum öyle saçma bi hale geldi ki gerçekten dağdaki zavallı çoban bile etkilenicek

Ama bu tür krizleri "jeopolitik gerginlik"lerle falan geçiştirirler.

Ne hikmetse hep resesyonlar patlamadan bi savaş, suikast...vs çıkmıştır
    İşte umalım da bu resesyona sebep olacak şeyler çok ciddi olaylara sebep olmasın. Hele ki bizim coğrafyada hiç olmasın, zincirleme reaksiyon gibi olur resmen.
  • 
Sayfa: önceki 169170171172173
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.