Şimdi Ara

Benq XL2411Z,XL2420Z,XL2720Z için İnce Ayarlar ve Önemli 'AMA High/Overshoot' Paylaşımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
2
Favori
2.328
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar, Benq XL2411Z'yi kullanırken dikkatimi çeken overdrive konusunu sizinle paylaşmak istedim. Mutlaka başka arkadaşların da ilgisini çekecektir. Ayrıca anlatılanlar 2720z ve 2420z için de geçerlidir.

OVERSHOOT/CORONA

Monitörü Blur Reduction (yazının devamında BR diye yazılacak) ON yada OFF şeklinde kullanmak fark etmeksizin, AMA High yapıldığında Benq bu konuda "agresif" bir overdrive mekanizması kullanıyor. Bu tepki süresini azaltıp bulanıklığı düşürürken, Overdrive artifaktı olan "overshoot/corona"yı yaratıyor. Aşağıdaki linkten test sayfasını açıp özellikle en üstteki ufoların arkasındaki maviliği gözlemleyiniz. Eğer göremiyorsanız BR'yi mevcut konumunun tersine alın,yani açıksa kapatın, kapalıysa açın. (Görememe nedeni istemeden de olsa AMA Low prosedürünü uygulamış olmanız olabilir, yazının devamında daha iyi anlayacaksınız)

quote:

http://www.testufo.com/#test=photo&photo=alien-invasion.png&pps=960&pursuit=0&height=-1

Testin tam ekran açılıp durumun net olarak anlaşılması için linki alıntı şeklinde veriyorum,tıklanacak link şeklinde verince yarım açılıyor.

Örnek overshoot ve corona:

Benq XL2411Z,XL2420Z,XL2720Z için İnce Ayarlar ve Önemli "AMA High/Overshoot" Paylaşımı
    Benq XL2411Z,XL2420Z,XL2720Z için İnce Ayarlar ve Önemli "AMA High/Overshoot" Paylaşımı
    Aracın ve ufonun arkasındaki mavi izler sözü edilen durumu temsil etmektedir.

Bu durum sadece testlerde değil, kısıtlı da olsa bazı oyunlarda ve mesela BR OFF, AMA High ayarında DH forumunda tarayıcınızda akıcı kaydırma açıksa yada mouse orta butona basılarak orta bir hızda kesintisiz/otomatik kaydırma yaparsanız yazıların altında takip eden bir iz görebilirsiniz. Benq'daki bu agresif overdrive mekanizması Asusta en yüksek trace free ayarına karşılık geliyor. Ancak Asus trace free ayarının düşürülmesine izin vererek daha az overshoot görülmesini sağlıyor. Benq ise bu seçeneği yalnızca AMA ayarını tamamen kapatarak sunuyor. Biz de kapatmak istemediğimiz için AMA High ayarının agresif overdrive'ini bir yöntemle daha az agresif hale getireceğiz ve overshoot denen sorunu azaltacağız.

Ayarı uygularken üstte alıntı link verdiğim testufo sayfası açık olsun.

Not: Monitör üzerindeki tuşlar soldan sağa 1-2-3-4-5 şeklinde düşünülmüştür.

Senaryo 1: BR ON - AMA High Tercih Edenler
    DURUM 1: BR önce OFF sonra ON konumuna alınır,bu noktada AMA OFF yada premium ise; AMA üzerine gelinip 3 nolu tuşla High seçilir ve yine 3 nolu tuşla onaylanır,işlem biter.
    DURUM 2: BR önce OFF sonra ON konumuna alındıktan sonra AMA zaten High'da ise, yine AMA üzerine gelinip 3 nolu onaylama tuşuna 1 kez basıp yeşil imlec high üzerine getirilir. Bu noktada 4 nolu "geri" tuşuna basıp çıkılır.(Yeşil imleç high üzerinde iken kesinlikle 3 nolu tuşa basılmamalı) Sonra menü kapatılır.
    Yapamayanlar için: AMA Zaten High ise Uygulanacak İşlem Videosu Tıkla

İşte bu işlem uygulandığında AMA high ayarı daha az agresif (bu safhaya AMA Low ismi de veriliyor, elbette monitörde o şekilde yazmıyor.Keşfeden kişi bu ismi vermiş) bir hale geliyor. Ekrandaki açık olan ufoların arkadasında mavi overshoot/corona'nın çok çok azaldığını görebilirsiniz.

Senaryo 2: BR OFF - AMA High Tercih Edenler
    Benim gibi BR OFF kullanmayı sevenler ise birkaç adım fazla uygulayacaklar. Senaryo 1 uygulanıp AMA agresifliği azaltıldıktan sonra üzerine BR direkt kapatılırsa AMA yine agresif hale geçiyor ve overshoot görülebiliyor. Bunun önüne geçmek için monitörün profillerini kullanacağız.

Adımlar:
    a)Monitör standart moddayken, Brightness 20, contrast 45, AMA high, blur reduction OFF, Sharpness 5, Gamma 4, RGB 100, 100, 92 ayarlarını yapıp Gamer profil 1'e kayıt edilir (RGB ,gamma ve sharpness tamamen isteğe bağlı, brightness ve contrast ise arzuya göre biraz daha arttırılabilir)
    b)Aynı ayarları yalnızca bu sefer BR ON yaparak Gamer profil 2'ye kayıt edilir.
    c)Gamer profil 2 seçilip aktif hale getirilir (BR açılmış olacak).
    d)AMA üzerine gelip 3 nolu onaylama tuşuna 1 kez basıp yeşil imlec high üzerine getirilir. Bu noktada 4 nolu "geri" tuşuna basıp çıkılır. (Yeşil imleç high üzerinde iken kesinlikle 3 nolu tuşa basılmamalı) Sonra menü kapatılabilir. AMA High Uygulama Videosu Tıkla
    AMA artık daha az agresif hale gelmiş oldu (AMA Low denen safha) Tam bu noktada Gamer profil 1'i seçiyoruz ve BR OFF konuma geliyor. Ve sonuç olarak AMA low ve BR OFF durumunu elde etmiş oluyoruz. Şimdi yine Overshoot'daki değişimi rahatlıkla görebilirsiniz.

Not 1: Bu noktada neden profillerle uğraşıyoruz sorusu gelebilir. Yukarıda da yazdığım gibi AMA low hale getirildikten sonra profil kullanmadan BR direkt OFF yapılırsa o zaman AMA ayarı bozuluyor ve yine fazlaca overshoot'lu bir görüntü elde ediliyor. Ancak BR yukarıda anlatıldığı gibi profil değiştirilerek kapatılırsa AMA Low kalıyor.
    Not 2: AMA low ayarı yalnızca overshoot/corona giderimi için yapılmaktadır. BR ON konumunda görülen crosstalk vs gibi durumlar için "Ek Bilgiler" kısmında yazılan strobe utility gibi araçlar kullanılmalıdır.

ÖNEMLİ: Bu işlemleri yaparken yada yaptıktan sonra monitör kapatılıp açılırsa yada hz değişimi yapılırsa AMA ayarı eski haline dönecektir. Ama zaten biz önceden ayarladığımız için çok kısa bir geri döndürme işlemi gerekiyor.
    -BR ON kullanıyosanız (Senaryo 1) yeşil imleçle AMA High üzerine gelip "onaylamadan" 4 tuşu ile geri dönmeyi yapacaksınız
    -BR OFF kullanıyosanız (Senaryo 2) önce gamer profil 2 seçilip yeşil imleçle AMA High üstünde "onaylamadan" 4 tuşu ile geri dönme yapılacak sonra profil 1'e geçilecek. İşlemlerin tekrarlanması maksimum 10 saniye sürdüğü için sorun teşkil etmeyecektir.
    Ayrıca tarafımdan v4 firmware ile test edilmiştir.

EK BİLGİLER:

Monitörü Blur Reduction ON ve AMA High ayarları ile kullanırken Blur Busters Strobe Utility ile ekranın alt kısmındaki "cross talk" denen çoklu görüntü büyük oranda azaltılabilir.Ayrıca VT tweak yapılarak ekranın alt ve üstündeki ghosting band minimalize edilebilir. (Tamamen yok edilemez)
    Blur Busters
    Strobe Utility for Calibration of BenQ/Zowie Blur Reduction
    http://www.blurbusters.com/benq/strobe-utility

blurbusters.com'dan alınmış sözü edilen crosstalk görüntüsü aşağıdadır.

Monitörü BR OFF ve AMA High ayarları ile kullananlar için ise strobe utility ve VT tweak işe yaramıyor çünkü bunlar BR özelliği için yapılan uygulamalar.

Kavramlarla ilgili yanlış ifade edildiğini düşündüğünüz varsa paylaşmaktan çekinmeyiniz.

Yararlanılan Kaynak:
    forums.blurbusters.com
    Benq Service/Factory Menus, VT tweaks, XLX2720Z AMA Low - Blur Busters Forums
    http://forums.blurbusters.com/viewtopic.php?f=13&t=2590
    Konuyla ilgili "Falkentyne" isimli kullanıcı tarafından yazılmış çok sayıda faydalı bilgiye ulaşılabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kimano -- 5 Mart 2017; 20:34:37 >

• nedir bu tam olarak

sitedeki testleri yaptım bende ama hiç bir şey anlamadım
  • quote:

Orijinalden alıntı: fthyrr1976fy

nedir bu tam olarak

sitedeki testleri yaptım bende ama hiç bir şey anlamadım

Benq'nun tepki süresini azaltan AMA fonksiyonu belirli hızda hareket eden görüntülere overshoot/corona denen bir artifakt ekliyor.
    Şimdi yazacağım adımları sırayla uygulayın.
    1. Blur reduction OFF
    2. AMA High
    3. Blur reduction ON yapın.

Ve
    quote:

http://www.testufo.com/#test=photo&photo=alien-invasion.png&pps=960&pursuit=0&height=-1
    bu linki tam sayfa açıp ekranın en üstünde gezen ufolara bakınız. Arkalarındaki mavi coronayı görebildiniz mi?

Testufo sayfası açık kalsın, Şimdi yine AMA ayarına gelip videodaki uygulamayı yapınız.
    unDocumentary Relationsyoutube
    232525
    https://www.youtube.com/watch?v=OTufQoLwhNI

Artık mavi coronanın hatırı sayılır biçimde azaldığını fark edebilirsiniz. Bu özellikle 2d oyunlarda görüntüyü çok daha iyi hale getiriyor.

Eğer bu farkı görebildiyseniz, yukarıda detaylı yazdığım senaryolardan kendinize uygun olanı kullanabilirsiniz.

• kimano kullanıcısına yanıt
    bende başka marka monitör var çok karışık anlamdım ama

sizde teamwier varsa benim pc test yapıbilrisniz

pm atayım size şifreyi
  • Bu ayarlar yanlızca BENQ için geçerlidir. Ayrıca monitör testi fiziki olarak monitöre bakan birisi tarafından yapılabilir yani yalnızca siz karşısında otururken test edebilirsiniz
  • kimano kullanıcısına yanıt
    aynen ben bişeyler yaptım ama anlamadığım için sizden yardım istedim

benim monitörde

pm attım size
  • Pm yi yanıtladım @fthyrr1976fy
  • ayarlar fen değilmiş. Daha az göz yoruyor hem. teşekkürler
  • Bu blurbusterdaaki utili kurmaya gerek var mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: fotifoti

Bu blurbusterdaaki utili kurmaya gerek var mı?

Eğer blur reduction (BR) On şeklinde kullanıyorsanız, utility size ayar seçeneği sunuyor. Ancak BR kullanmıyorsanız utility'ede gerek yok.

İşinize yaradıysa ne mutlu
  • BenQ XL 2411Z Model monitörümde Orjinal Dvı Kaplo ile kullanıyorum orta kısmında Çizgiler var bu çizgiler 144 hertz de çıkıyor 60 hertzde yok yazılımsalmıdır ??
  • quote:

Orijinalden alıntı: kimano

quote:

Orijinalden alıntı: fotifoti

Bu blurbusterdaaki utili kurmaya gerek var mı?

Eğer blur reduction (BR) On şeklinde kullanıyorsanız, utility size ayar seçeneği sunuyor. Ancak BR kullanmıyorsanız utility'ede gerek yok.

İşinize yaradıysa ne mutlu

Alıntıları Göster
    Bu benq monitörlerdeki renklerde bir gariplik var.

Kullandıgınız e güncel ayarları verebilirmisiniz ?
    İnternetteki bütün ayarları yaptım gözüm alışamadı sanki birşeyler hatalı gibi geliyor sürekli

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.