Şimdi Ara

Benzin zamlarıyla ilgili epdk'nın cevabı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.504
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Geçtiğimiz hafta petrol fiyatındaki artışın hemen yansıtılması üzerine ben de dayanmadım Enerji Piyasası Denetleme Kurumu'na fiyat mekanizmasının niçin tek tarafalı işleyip en ufak artışın anında yanstıldığını ancak indirimlerin daha sonra ve gereğinden çok düşük miktarda yapıldığını belirten bir mail attım. Ne tesadüf ki mailin cevabının geldiği gün bir kere daha zam geldi! Üstelik petrolun fiyatının düştüğü bir dönemde muhtemelen sebebi doların artışı olarak gösterilir. Her neyse cevabı aynen buraya kopyalıyorum yorum sizin.

Sayın İlgili;

Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında Kurumumuza iletmiş olduğunuz yazı incelenmiştir.
    5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’na göre, petrol fiyatları 01/01/2005 tarihinden itibaren en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak serbest piyasa koşullarına göre oluşmakta olup, rafineri fiyatlarının endeksle oluşturulması, dağıtıcı ve nakliye paylarının tavanı gibi fiyatların dolaylı veya dolaysız olarak kamuca belirlenmesine ilişkin uygulamalar sona erdirilmiştir. Ayrıca petrol piyasasında dolaşımda bulunan tüm petrollerin fiyatı, ham petrol fiyatındaki değişimlerden etkilenmekle birlikte, her bir ürünün fiyat teşekkülünün arz-talep mekanizmasına göre ayrı ayrı oluştuğu, fiyatların oluşumuna etki eden bir çok faktörün de bu süreçte rol oynadığı bilinmektedir. Ham petrol fiyatı ve ürünlerin arz-talep koşullarının yanı sıra navlun bedeli, döviz kuru, ülkelerin mevzuatlarına göre gümrük vergileri, ÖTV ve KDV gibi diğer vergileme unsurları gibi hususlar yanında tarafların özel hukuk çerçevesinde aralarında kararlaştırdıkları unsurlar, belirli bir zamandaki konjonktürel gelişmeler gibi bir çok husus fiyat oluşumuna etki edebilmektedir. Bu çerçevede belirli bir anda ham petrol fiyatındaki hareketin dünya ürün fiyatlarına, oradan da ülkemize yansıması hakkında kesin bir hesaplama yapmak mümkün görünmemektedir.

Bununla birlikte konuya ilişkin bir örnek vermek gerekirse, rafineri fiyatlarının artırılması yönünde sistemimize bildirimin yapıldığı (yeni fiyatlar bildirimin yapıldığı günü izleyen gün uygulanmaktadır) 8 Ocak 2009 tarihi ile dünya piyasalarında fiyatın artışından önceki gün olan 5 Ocak 2009 tarihlerine ait verilerle bir karşılaştırma yapıldığında;

i)Ham petrol fiyatı (Brent tipi) (12/01/2009 itibariyle 42,43 $/varil) % 19,68,

ii) Kurşunsuz benzin 95 Oktan Benzin %21,07,

iii) Motorin ise %16,36,

oranında artmıştır. Ülkemizde ise aynı ürünler için vergisiz rafineri fiyatındaki artış oranı sırasıyla % 17,78 ve % 17,19 olmuştur.

Akaryakıtların iç piyasa fiyatlarının oluşmasında, bazı siyasi, iktisadi ve sosyal tercihlerin vergi politikaları aracılığıyla etkili olabildiği, dünya pazarlarındaki vergisiz akaryakıt fiyatlarındaki değişimlerin de, kullanıcı fiyatlarına verginin azlığına veya çokluğuna göre farklı oranlarda yansıyabildiği (nitekim aynı dönemde vergili rafineri çıkış fiyatında gerçekleşen artışlar Kurşunsuz benzin 95 Oktan Benzinde % 4,12 ve motorinde % 6,68, bayi fiyatında gerçekleşen artışlar ise sırasıyla % 2,83 ve % 4,73 bir artışa denk gelmektedir), vergilendirme uygulamalarının ise, Maliye Bakanlığı’nın görüş ve önerileri dikkate alınarak oluşturulduğu da bilinmektedir. Akaryakıtlara ilişkin cari vergi bilgileri ekteki tabloda verilmektedir.

Diğer taraftan, Kurumumuz kendisine Kanunlarla tanınan görev, yetki ve sorumluluk çerçevesinde, enerji piyasalarında rekabetin ve öngörülebilirliğin artırılmasına ve istikrarın sağlanmasına ilişkin çalışmalarını, fiyatlara müdahaleye gerek olup olmadığı hususu da dahil olmak üzere, gerek Kurum nezdinde gerekse de konuyla ilişkili diğer kamu kurumları nezdinde sürdürmektedir.

Bilgilerinizi rica ederim.

EK

Akaryakıt Adı
    ÖTV (TL/Lt)
    KDV (%)

Yakıt Nafta
    0
    18

Kurşunsuz Benzin 95 Oktan
    1,4915
    18

Katkılı Kurşunsuz Benzin 95 Oktan
    1,4915
    18

Kurşunsuz Benzin 98 Oktan
    1,6135
    18

Gazyağı
    0,7605
    18

Fuel Oil 3
    0,237
    18

Fuel Oil 4 (Kalorifer Yakıtı)
    0,476
    18

Fuel Oil 5
    0,224
    18

Fuel Oil 6
    0,224
    18

Motorin
    1,0045
    18

Kırsal Motorin
    0,9345
    18

Motorin 7000
    0,9345
    18

Otobiodizel
    0,72
    18

Yakıt Biodizel
    0,72
    18

not: Konuyu daha fazla kişinin görmesi için ayrı bir başlık olarak açtım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi olvne -- 22 Ocak 2009; 1:04:58 >

• Teşekkürler,

EPDK'nın cevap yazmış olmasına bile şaşırdım. Esasen baştan itibaren TPAO, Tüpraş, Botaş, Rafineri vb. gibi HAM PETROLU işleyen ve bunu kullanılabilir hazır akaryakıt (benzin, dizel, jet yakıtı, fuel oil vb.) haline getiren kurum ve kuruluşlar KDV ve ÖTV (aslında Akaryakıt Tüketim Vergisidir) ile hiç ilgilenmemektedir. Halkın yüksek akaryakıt fiyatlarından şikayet etmesini gayet iyi duymakta, işitmekte, kanaatimce de artık bundan bıkmış bir vaziyettedir. Suçun kendilerinde olmadığı, % 300'den fazla günah vergisi uygulayan hükümetin sorumlu olduğunu fakat bu konu hakkında yorum yapamayacakları için de ketum kaldıkları ortada.

Aslında bu mailinizi EPDK'dan ziyade MALİYE BAKANLIĞINA ve GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞINA yazmanız ve Türk'ün Türk'e yaptığı bu eziyetin hesabını istemeniz daha iyi olurdu. Emin olun ki verecekleri cevaptan kendileri bile kıpkırmızı olup utanacaklardır...

70'li yıllarda SÜLEYMAN DEMİREL benzini SÜBVANSE ediyordu, halk ucuz benzin kullansın diye. 1974 Kıbrıs İşgalinden sonra Türkiye'ye uygulanan ambargodan ötürü çok sıkıntı çekilmiş, benzin kuyrukları meşhur olmuştu, o zaman yine herşey devletin kontrolünde, benzin ucuz tutulmuştu.

• Dostum öncelikle bu medeni tepkinden dolayı seni kutluyorum. Ben de geçen hafta EPDK'ya aynı soruyu soracak şekilde ,görevini sorgular nitelikte yazı yazdım fakat cevap gelmedi. Gelen cevpta da ilginçtir artışın sebei açıklanmış (firmalar haklıya getirilmiş) ama nedense istenen cevap yok: Neden indirimler yansıltılmıyor?
  • @tanergode

Tabi bu fiyatlardaki asıl etken uygulanan yüksek vergiler zaten Epdk da konuyu oraya çekmiş ancak şu bir gerçek ki Maliye Bakanlığı asla ve asla bu vergilerden vazgeçmez. Şu an için asıl sorun petrol fiyatları bu kadar düşmüşken indirimlerin yansıtılmaması ve halen en ufak artışın zam olarak geri dönmesi. Eğer bu dönemde akaryakıt fiyatları yeterince indirilmezse ilerde artışa geçince 3.5 liraların çok daha fazlasını görücez ne yazık ki. Hükümet sözüm ona kaçak akaryakıtla mücadele için çok sert önlemler alıcak umarım kaçak akaryakıta neden olan etkenlerin başında yüksek verginin geldiğini görürler de ona göre bir şey yaparlar.
  • laf kalabalığından başka ne yapmışlar?
  • Medeni tepkin ve çizmiş oldugun bilinçli vatandaş profili için teşekkur ederim. Maliyenin ne yaptığını anlamakta her ne kadar zorlansamda bır taraftanda eger bu alınan vergıler bızım IMF ıle anlasmadan yırtmamız ıcınse hayırlı olacagını bıle dusunebılırım. Zira ilk defa faiz odemeden yasamaya bu kadar yaklasmısken bu ulke ( su durumda kredı anlasması olmassa 2012 de borcumuz tamamıyle bıtıyor ) kendı yagımızla kavrulabilecek noktaya gelebilmemiz tek dılegımdır.

Saygılarımla,
  • quote:

Orjinalden alıntı: suicide

laf kalabalığından başka ne yapmışlar?

saçmalık işte..bi dolu teknik terim.bi dolu zırva..aynı tas aynı hamam
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kaçak akaryakıt bulsam...
  • quote:

Orjinalden alıntı: tanergode

Kaçak akaryakıt bulsam...

Bana da haber ver abi
  • Epdk'nın yapabileceği tek şey akaryakıt üzerindeki verginin düşürülmesini tavsiye etmek.Vergi yükü hafifletilmeden akaryakıt fiyatları düşmez.Petrol bedava olsa benzinin litresi 1.9 tl seviyelerinde olur.Devletin en önemli vergi kalemlerinden biri akaryakıt ve sonuna kadar vatandaşı yoluyorlar.Vergi yükünün hafifletilmesi gibi bir durumun söz konusu olacağını da zannetmiyorum.Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanmaya devam yani.
  • quote:

Orjinalden alıntı: xradiancex
    quote:

Orjinalden alıntı: tanergode

Kaçak akaryakıt bulsam...

Bana da haber ver abi

TEMSA'nın karşısındaki S-OIL'da ve SABANCI Kültür Sitesinin oradaki ALPET'te daima % 5 indirimli... Yani hep zamdan bir önceki fiyatlar geçerli, teknik olarak değilse de, duygusal olarak tabi.
  • bu ne ya gün geçmiyo zam yeter be artık bizde insanız sadece benzin için mi çalışıcaz
  • vergiler eşşek yükü bunu görmemek imkansız ama ilgimi ceken seyler var mesela, konyadaki benzinlik haberinde oldugu gibi , adam benzini 2,65 satabiliyor promosyon olarak , 20 kurus fark var . bence akaryakıt işletmelerine sabit kar koymak lazım eskisi gibi , libarel sistem bizin ahlak yapımızı kaldırmadı . göya rekabet olcaktı ama anlaşılan hepsi anlaşmış aynı yüksek kar ile satıyolar bununda etkisi var bence. 1999 yılındaki kar oranı ile şuandakikar oranını bilsem daha iyi anlıcam ama fikrim yok bu konuda . ama neden sanki eskisine göre kar oranları daha fazla gibime geliyor . ( 2 ytl vergiyi konusmayı gereksiz buldugum için girmedim hiç )
  • Hem yazı yazan arkadaşı hem de cevap veren kurumu kutluyorum. En azından vatandaşın cevap verilmeye layık bir varlık olduğunu kabul etmişler.
    Eskiden o da mümkün değildi. Kimbilir belki fiyatların yüksek olduğunu, vatandaşı vergi yükü altında inim inim inlettiklerini kabul edecekleri günleri de görürüz. Biz değilse de çocuklarımız...
  • hadi o zaman olvne'yi medeni cesaretinden dolayı tebrik eden arkadaşlar..

tanergode-fx66ex-suicide-relicks-Zoom-Zoom-xradiancex-fottili-Torrado-selim82-Erzurum lu

olivne ve ben. ayrıca bizim team a da sorarız.

bu cevabı kopyalayıp,

indirimin neden aynı hızda ve miktarda yansıtılmadığını soran yeni bir mail oluşturup tekrar soralım??
  • quote:

Orjinalden alıntı: dragotreis

hadi o zaman olvne'yi medeni cesaretinden dolayı tebrik eden arkadaşlar..

tanergode-fx66ex-suicide-relicks-Zoom-Zoom-xradiancex-fottili-Torrado-selim82-Erzurum lu

olivne ve ben. ayrıca bizim team a da sorarız.

bu cevabı kopyalayıp,

indirimin neden aynı hızda ve miktarda yansıtılmadığını soran yeni bir mail oluşturup tekrar soralım??

aynısını oluşturmaya gerek yok . hepimizi yollayalım bakalım nasıl laf kalabalığı yapcaklar
  • Artık eskiden olduğu gibi hiç bir devlet kurumu başından savamaz böyle sorularda. 2003'te çıkan Bilgi Edinme Kanunu gereğince mecburen 15 gün içinde cevap vermek zorundalar. Eğer sizler de yollarsanız emin olun ki etkili olur çünkü ne kadar çok vatandaş tepki gösterirse artık herkesin her şeyin bilincinde olduğunu anlayacaklardır. Sonuçta Epdk rekabetin sağlanması hem üretici hem de tüketicinin hakkını korumakla yükümlü bir kuruluş ve bunun sözde kalmaması lazım. Eskiden daha genel cevaplar verirken şimdi biraz daha durumu açıklıyorlar ama tabi tatmin edici bir açıklama değil ne yazık ki.
  • Ben konuya nasıl yaklaşıyorum?

Önce söze "Kendisine faydası olmayan bir insanın başkasına nasıl faydası dokunsun?" diyerek başalayacağım,neden?

Abi Filistin'deki insanlar için gerçekten hep birlikte üzüldük, meydanlara toplandık ancak medeni tepkimizi gösterdikten sonra devam eden hayatımızla ilgili de bir şeyler yapmak gerekiyordu. Etrafımıza bakalım: *Doğal gaza zam geldi vatandaşım doğal gazı akşamdan akşama yakmakta çare buldu, onbinler meydanlarda toplanamadı.
    *İzmit'te üniversiteli genç arkadaşlar doğal gaz zammından dolayı tepki gösterdiler, sanki vatan haini gibi üzerine saldırdılar.
    *Petrolün varili artıyor hemen arkasından fiyatlar da artıyor ama iş indirmeye geldiği vakit kimse aynı ivediliği ve hassiyeti göstermiyor.

Sorarım size, özerk bir kurum olan bu kurumun da eğer bir şeyler düzelecekse, eğer bir şeyler değişecekse hükümet tarafından yetkilerinin ve bu yetkiyi kullanacak genel başkanın seçilmesi fikrine ben nasıl kapılmayayım?

Bu durumda ne yapmalıydık, susalım, arabaya binmeyelim, iki kere kornaya basalım karşımızdaki insanlardan hizmet istemeyelim.

• quote:

Orjinalden alıntı: olvne

.... Ne tesadüf ki mailin cevabının geldiği gün bir kere daha zam geldi! .....

kızdırmışsındır adamları..
  • quote:

Orjinalden alıntı: alikum

quote:

Orjinalden alıntı: olvne

.... Ne tesadüf ki mailin cevabının geldiği gün bir kere daha zam geldi! .....

kızdırmışsındır adamları..

Evet bak ben böyle düşünmemiştim. O zaman burdan diğer arkadaşlara da seslenelim mail filan atmayın daha çok sinirlenip zam yapıyorlar

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.