televizyonların haber bültenlerine mail atacam şmdi birazda benzin fiyatlarıyla ilgili haber yapsınlar, sizlerde gönderebilirseniz gönderin arkadaslar biraz hareket görelim
Sen yine de şansını dene ama...
Televizyon firmalarının çoğu, fahiş bayi payı alan dağıtım firmalarıyla aynı holding çatısı altında. Yani patronları aynı.
ilk kez mi benzin alıyorsunuz alışırsınız korkmayın başlarda herkese böyle oluyor şaka bir yana bu durum yıllardır bu şekilde maalesef
biz koyun oldukça bizi gütmeleri en doğal hakları
litresi 10 lirada olsa türk milletin sesi çıkmaz avrupada tam hatırlamıyorum fiyatlar baya yükselmiş tüm millet ayaklanmıştı fiyatı mecbur devlet aşağı çekmişti bizim halkımız kuzu gibi türkiye ayağa kalksin biraz karışsın görürsünüz vergi kalırmı ?
quote:
Orjinalden alıntı: mehmet050
Bir ara yanlış hatırlamıyorsam şu anki hükümetin bakanlarından birisi bayilere tatlı karlarından biraz vazgeçsinler demişti.(Sanırım hükümet indirim yapmıştı akaryakıt ve lpg de hatırlıyorsunuz belki de) Ogün bu akaryakıt dağıtıcısı şirketlere dişinin geçmediğini anlamıştım. İntikamını da vergi cezaları keserek almaya çalışıyor, bkz bp ye kesilen 500 küsur milyarın üstündeki ceza. Sonuç: Koca bir hiç Dünya petrol fiyatları düşerken bizde zam yapılmasını da anlamak mümkün değil gerçi ya, otomobildeki ötv indirimininden kaynaklanan kaybı çıkarıyorlar herhalde
Dişi geçmek... Dişi geçmemek... Sen devletsin yahu, ne demek dişi geçmemek?!?
Malesef bizde serbest piyasa denince "Orman Kanunları" anlaşılıyor: Tekelleşmek, tröst oluşturmak ve milleti ezmek serbest.
Bu duurm 10 yıl önce de böyleydi arkadaşlar. Konuya hemen politik bakmamak lazım.
İşin politik yanı bir kenara...
10 yıl önce akaryakıt dağıtım firması özelleştirilmemişti. O nedenle sadece devlete soyuluyorduk.
Şimdi ise hem devlet soyuyor bizi hem de akaryakıt dağıtım firmaları soyuyor.
Kazık katmerli oldu.
nasıl ki otomobil satışı azaldığında ötv indirimi yapıldı ise benzin de satılmazsa aynı indirimler gelir. alan oldukça zam gelmeye devam edecektir. serbest piyasanın kanunu bu. işin partilerle ilgisi yok. hangi parti olursa olsun bu zamları yapar.
kimse çıkıp da chp olsa yapmazdı demesin. akp'yi savundum gibi görünüyor ama inanın ilgisi yok. ben piyasa kanununu anlatıyorum. talep geldikçe fiyat artar.
bu ülke topladıgı tüm verginin 5 te birini benzinden topluyo bu ne demek biliyomusunuz
bu demek herkes vergi kacırıyo demek devlette vergiyi bu tarz insanların mecburen aldıgı seylerden cıkartıyo
ha devlet neden vergi toplayamıyo toplasın arkadas diyebilirsiniz ama bu halkın vergi kaçırdıgı gercegini sonra her gelen hukumete bunlar yiyo arkadas derken e peki sen napıyosun sen yemiyomusun dediginde devletin malı deniz yemeyen keriz cevabını veren insanların milyonlarca oldugu gercegini degiştirmiyo malesef..
bu hep klasiktir yıllardan beri onca hukumet gorduk onca devlet adamı belediyeci vs vs hepsi için bunlar yiyo dendi kim gelirse ama farketmez ve hep bunlar yiyo diye bagaranlarda benim dikkatimi ceken saman altından misisipi tarzı insanlar vergi kacırmanın feriştahını yapanlar oldu. arkadas vericen vergini adam gibi herkes verecek bak nasıl dusuyo benzindeki vergi...
durmak yok zama devam
quote:
Orjinalden alıntı: mromer911
bu ülke topladıgı tüm verginin 5 te birini benzinden topluyo bu ne demek biliyomusunuz
bu demek herkes vergi kacırıyo demek devlette vergiyi bu tarz insanların mecburen aldıgı seylerden cıkartıyo
ha devlet neden vergi toplayamıyo toplasın arkadas diyebilirsiniz ama bu halkın vergi kaçırdıgı gercegini sonra her gelen hukumete bunlar yiyo arkadas derken e peki sen napıyosun sen yemiyomusun dediginde devletin malı deniz yemeyen keriz cevabını veren insanların milyonlarca oldugu gercegini degiştirmiyo malesef..
bu hep klasiktir yıllardan beri onca hukumet gorduk onca devlet adamı belediyeci vs vs hepsi için bunlar yiyo dendi kim gelirse ama farketmez ve hep bunlar yiyo diye bagaranlarda benim dikkatimi ceken saman altından misisipi tarzı insanlar vergi kacırmanın feriştahını yapanlar oldu. arkadas vericen vergini adam gibi herkes verecek bak nasıl dusuyo benzindeki vergi...
iyide böyle bişey saçmalıktan başka bişey değildir..yani bu böyle evet ama bunu yapana devlet demek saçmalık olur çünkü bizim bir devletimiz yok vergi kaçıranlardan toplıcak cesareti bile olmayanlarla yaşıyoruz...Türkiye artık bitmiş bir ülkedir kendi kendimizi kandırıyoruz yok büyüdük yok AB..dışardan geliyo emir zam hooooop ertesi gün ona buna zam..petrol varil fiyatı düşerken zam yapmak nasıl iştir yok böyle bir ülke pes..
Vergiler çok yüksek
quote:
Orjinalden alıntı: uguRnB
/>
halkın yuzde 70 ı vergi kacırıyo mu kacırmıyomu sen onu söle önce. 70 i diyorum cunku geriye kalan 30 luk kısım memur tayfası falan yani maaşından mecburen vergisi kesilen insanlar.. devletin durumu hep böleydi sen turkiyeyi bitmiş veya nasıl nitelendirirsen öle nitelendir olarak gormekte geç kalmıssın.. daha dune kadar biz batılılasmak istiyoruz avrupa birligi diye basbas bagaranlar ab ye girmek için atılan her adımı vatan hainligi olaran degerlendirmeye basladılar muhalefet etmek bu olsa gerek.. ab ye girme abd ye düşman ol araplarla ortadoguyla iş yapma onlar islamcı gerici irticacı seriatcı yobazlar turk devletleriyle iş yapma sen ırkçımısın turkleri birlestirmeye mi calısıyosun(rahmetli özalın öldurulmesinin sebebidir) yani kiminle iş yapacak bu devlet kimle ortak calısacak kimle sanayileşecek? iran gibi mi olmak istiyosunuz tum ulkelerin ambargo uyguladıgı bi devlet seklinde yasamak mı daha iyi her yapılan işe ab ye abd ye araplara herseye muhalefet oluyosunuz.
neyse ya konunun dısına cıktık icene ama ab ye girmek falan lafı gecince bunları yazdım banane ya herkesin gorusu fikri kendine yazarak kimse degişmiyo görerek degişmeyen insan okuyarak mı degişcek boşa ugraş bunlar....
quote:
Orjinalden alıntı: onixon29
nasıl ki otomobil satışı azaldığında ötv indirimi yapıldı ise benzin de satılmazsa aynı indirimler gelir. alan oldukça zam gelmeye devam edecektir. serbest piyasanın kanunu bu. işin partilerle ilgisi yok. hangi parti olursa olsun bu zamları yapar.
kimse çıkıp da chp olsa yapmazdı demesin. akp'yi savundum gibi görünüyor ama inanın ilgisi yok. ben piyasa kanununu anlatıyorum. talep geldikçe fiyat artar.
Yazının politik kısımlarına karışmam (politik konulara girmiyorum) "Serbest piyasa" "Arz-Talep dengesi" "Beğenmeyen almaz" gibi laflar akaryakıt piyasası için geçerli değildir. Bu piyasalar üzerine devletin mutlak kontrolü şarttır. EPDK denilen kurumun görevlerinden birisi de budur. Neden akaryakıt piyasası serbest piyasa sayılamaz? Çünkü serbest piyasa şartlarından bir tanesi de talep esnekliğidir. Bunun idealde sonsuz, pratikte ise çok yüksek olması gerekir. Oysa ki akaryakıt ürünlerinin alternatifi olmadığı için talep esnekliği çok düşüktür. Yani insanlar "Ben benzin/mazot almıyorum." diyemez. Bir nakliyeci, bir turizmci, otobüsüne, kamyonuna mazot koymamazlık edemez. SS kuralına göre alacak, kaçarı yok. Alternatifi var mı? yok, zaten olsaydı talep alternatife doğru yönelir ve talpe esnekliği oluşmaya başlardı.
Akaryakıta alternatif olarak, Odun, kömür, elektrik, rüzgar, güneş, doğalgaz, nükleer vb. kullanabiliyor muyuz? Taşımada hayır. Zaten taşıma harici sektörlerde de hep alternatifler kullanılıyor (Evini, işyerini mazotla ısıtan var mı?)
Alternatifler olmadığı için akaryakıta olan mecburi talebi kısamazsın. Talep esnekliği olmadığı için de serbest piyasanın kuralları "Akaryakıt piyasasında" işlemez.
"benzin satılmazsa indirimler gelir" gibi bir mantık serbest piyasa kurallarının işlemediği akaryakıt piyasasında kesinlikle sökmez.
Devletin akaryakıt piyasasında mutlak kontrolü ve hakimiyeti şarttır! Serbest piyasa kurallarına terkedeyim derse, kurtlar sofrasına döner bu piyasa.
Peki hocam serbest piyasa kurallarına bıraksa ve tekelleşme vb gibi oluşumlar engellenirse akaryakıt fiyatı artar mı azalır mı? Dünyada varili 30 dolar şu an için, geçen sene 150 dolara kadar çıktığını varsayarsak.
Zaten devlet, akaryakıt fiyatlarını serbest piyasa kurallarına bıraktı bırakalı (ki çok büyük hatadır) "Bayi Payları" katlanarak arttı; 10 katından fazlasına yükseldi.
Kimse buradan yediği kazığın farkında değil.
Bakın her iki ülkede de faaliyet gösteren ABC akaryakıt firması (ismi lazım değil, hepsi uluslararası firma zaten), ABD'de 1 galon petrolü pompaya 6 cent karşılığında ulaştırıyor. Diğer bir deyişle litre başına 1,5 cent (yaklaşık 2,5 kuruş) bayi payı alıyor.
Aynı ABC akaryakıt dağıtım firması 1 litre petrolü pompaya yaklaşık 40 kuruş karşılığında ulaştırıyor.
Yani aynı ABC firması, aynı işi (nakliye ve dağıtım), iki farklı yerde yapıyor; birinden 2,5 kuruş, diğerinden 40 kuruş alıyor. Yapılan hizmet aynı hizmet, aradaki fark 10-15 misli.
Gördünüz mü serbest piyasa kuralını?.. Akaryakıt piyasası gibi (doğası gereği) serbest piyasa kurallarına uymayan bir piyasayı, serbest piyasanın insafına terkederseniz, işte böyle kurtlar sofrasına döner!
Akaryakıt piyasasına devlet kontrolü ve müdahalesi şarttır!
dedikodu,
yazdıklarınıza belli noktalarda katılıyorum. evet benzinin,mazotun alternatifi yok ve devlet denetimi şart. katılmadığım nokta ise zaten devlet kontrolünde yapılıyor bu zamlar. yani devlet zamlardan kazançlı çıkıyor. geliri artıyor.
zam olmaması veya vergi yükünün azaltılmasına ne sebep olabilir? verdiğim örnekte olduğu gibi otomobil satılmadığında devlet ötv alamadığı için indirime gitti. ve ötv geliri elde etmeye başladı.
evet benzinin alternatifi yok ama benzinde talep azalması devletin vergi kaybına sebep olur. aynı zamanda bayilerin karlarında. talebin tamamen sıfırlanması zaten düşünülemez.
örnek vermek gerekirse sabah işe gelirken arabam yerine otobüsle gelirsem bu bir talep azalması sağlar. ben otobüsle gittikçe o fiyat düşmeye mecburdur. yoksa işine gelmiyorsa alma gibi bir durumun geçerli olabileceğini sanmıyorum.
derdimi anlatabilmişimdir umarım.
quote:
Orjinalden alıntı: mromer911
halkın yuzde 70 ı vergi kacırıyo mu kacırmıyomu sen onu söle önce. 70 i diyorum cunku geriye kalan 30 luk kısım memur tayfası falan yani maaşından mecburen vergisi kesilen insanlar.. devletin durumu hep böleydi sen turkiyeyi bitmiş veya nasıl nitelendirirsen öle nitelendir olarak gormekte geç kalmıssın.. daha dune kadar biz batılılasmak istiyoruz avrupa birligi diye basbas bagaranlar ab ye girmek için atılan her adımı vatan hainligi olaran degerlendirmeye basladılar muhalefet etmek bu olsa gerek.. ab ye girme abd ye düşman ol araplarla ortadoguyla iş yapma onlar islamcı gerici irticacı seriatcı yobazlar turk devletleriyle iş yapma sen ırkçımısın turkleri birlestirmeye mi calısıyosun(rahmetli özalın öldurulmesinin sebebidir) yani kiminle iş yapacak bu devlet kimle ortak calısacak kimle sanayileşecek? iran gibi mi olmak istiyosunuz tum ulkelerin ambargo uyguladıgı bi devlet seklinde yasamak mı daha iyi her yapılan işe ab ye abd ye araplara herseye muhalefet oluyosunuz.
neyse ya konunun dısına cıktık icene ama ab ye girmek falan lafı gecince bunları yazdım banane ya herkesin gorusu fikri kendine yazarak kimse degişmiyo görerek degişmeyen insan okuyarak mı degişcek boşa ugraş bunlar....
Pff..dediğimi yanlış anladın büyük ihtimalle.. Benim demek istediğim ülke bunlarla uyutulup el altından sayısız iş yapılıyor..buda insanlara vergi olarak geri dönüyor. Ayrıca batılılaşmak ayrı batılılara göre yaşamak ayrı
quote:
Orjinalden alıntı: mehmet050
Peki hocam serbest piyasa kurallarına bıraksa ve tekelleşme vb gibi oluşumlar engellenirse akaryakıt fiyatı artar mı azalır mı? Dünyada varili 30 dolar şu an için, geçen sene 150 dolara kadar çıktığını varsayarsak.
Serbest piyasa kurallarına bırakılması şu anki şartlar altında çok büyük hatadır! Devletin mutlak kontrolü olması gerekir. Vergiler hiç değişmese bile, sadece bayi payları makul düzeylere çekilse, 3,02'den aldığımız 95 oktan benzin 2,67'lerden satılıyor olurdu.
Şu anda aynı vergilerle 2,67'den alacağımız benzine 3,02 ödüyorsak bu tamamen devletin "pompa fiyatlarını serbest bıraktım, artık karışmayacağım"demesi yüzündendir.
Akaryakıt piyasasının serbest piyasa kurallarına uygun olduğunu zannederek(!) pompa fiyatlarını serbest bırakan devlet, (otomobillerde ötv indirimine gittiği gibi) akaryakıt vergilerinde indirime gitse, siz pompa fiyatlarının (bu serbestlik ve kontrolsüzlük içinde) ucuzlayacağını mı zannediyorsunuz?
Yani düşen vergi oranını karşılayacak düzeyde bayi paylarının "serbest biçimde" artamayacağını mı düşünüyorsunuz?..
Birkaç sene öncesine kadar 3-5 kuruş olan bayi payları (petrol fiyatlarının düşmesinin açtığı boşluğu doldurarak) nasıl 40 kuruşları bulmuşsa, yarın devlet vergi indirimine gittiğinde, (vergi indiriminin oluşturduğu boşluğu doldurmak üzere) bayi paylarının bu sefer 40 kuruştan 400, hatta 1400 kuruşlara artmasının önünde ne tip bir engel olacaktır?
Bu senaryoların gerçekleşemeyeceğini düşünüyorsanız, "devletin otomobillerde yaptığı ötv indirimine karşılık, firmaların yaptığı bindirimleri anlatan" bir sürü DH başlıklarını baştan sona okuyun.
Sözün özü: Bu şartlar altında, devlet vergi indirimine gitse bile akaryakıt pompa fiyatları inmez!
Akaryakıt fiyatlarının düşebilmesi için: - Herşeyden önce devlet, piyasanın kontrolünü tam olarak üstüne almalıdır! - Pompa fiyatlarındaki serbestliği ortadan kaldırmalıdır! - Ancak bu tedbirlerden sonra petrol fiyatlarındaki düşüş pompaya yansır. - Ancak bu tedbirlerden sonra vergi indirimleri pompaya yansır.
Aksi taktirde yapılacak indirimler (aynı otomobiledeki ötv indiriminde olduğu gibi) bir takım firmaların kasasına gider; halka yansıyan bir indirim olmaz!
quote:
Orjinalden alıntı: onixon29
dedikodu,
yazdıklarınıza belli noktalarda katılıyorum. evet benzinin,mazotun alternatifi yok ve devlet denetimi şart. katılmadığım nokta ise zaten devlet kontrolünde yapılıyor bu zamlar. yani devlet zamlardan kazançlı çıkıyor. geliri artıyor.
zam olmaması veya vergi yükünün azaltılmasına ne sebep olabilir? verdiğim örnekte olduğu gibi otomobil satılmadığında devlet ötv alamadığı için indirime gitti. ve ötv geliri elde etmeye başladı.
evet benzinin alternatifi yok ama benzinde talep azalması devletin vergi kaybına sebep olur. aynı zamanda bayilerin karlarında. talebin tamamen sıfırlanması zaten düşünülemez.
örnek vermek gerekirse sabah işe gelirken arabam yerine otobüsle gelirsem bu bir talep azalması sağlar. ben otobüsle gittikçe o fiyat düşmeye mecburdur. yoksa işine gelmiyorsa alma gibi bir durumun geçerli olabileceğini sanmıyorum.
derdimi anlatabilmişimdir umarım.
Tam olarak devlet kontrolünde değil: Sadece rafineri fiyatını ve vergileri devlet belirliyor. Geri kalan fiyatların hepsi serbest; pompa fiyatları tamamıyla serbest, devlet karışmıyor. (Biz bunun çok büyük hata olduğunu söylüyoruz)
arz tarafı esnektir: Rafineri sayı ve kapasitelerimiz yeterlidir ve dünyada petrol üretimi yeterince fazladır. Talep tarafı esnek değildir: siz otomobil kullanmayarak akaryakıt talebini düşürdüğünüzü düşünürsünüz ama öte yandan bindiğiniz otobüs, vapur, uçak vb. taşıtlarla başka bir akaryakıt talebi oluşturursunuz. (tamam, azalttığınız talep oluşturduğunuz yeni talepten daha fazladır ama herşeyin bir sınırı vardır) işte otomobilinize alternatif olarak bindiğiniz taşıtlar da akaryakıt talebi oluşturacağından talep belli değerlerin altına fazla inemez, mümkün değil.
Atıyorum kafadan, normalde günlük 500milyon litre akaryakıt kullanılıyor olsun. insanlar otomobillerini kullanmamaya başlasın, bu talep düşer düşer 400milyon gibi bir sınıra iner daha da aşağıya esnemez. Çünkü artık bu noktadan sonra akaryakıt talebini oluşturanlar toplu taşıma vasıtalarıdır, uçaklardır, taksicilerdir, nakliyecilerdir, çiftçilerdir, turizmcilerdir... bu sektörler akaryakıt taleplerini keyfi azaltamazlar ve bu taleplerini malesef başka alternatif enerji alanlarına yöneltemezler; malesef "SS alacaklar!"
Yani akaryakıt talebi bir miktar düşebilecek gibi görünse de (bırakın sıfırlanmayı) belli sınırların altına inemez. Yani o noktadan sonra artık talebin esnekliği yoktur. tahmin edeceğiniz talep düşmesi firmaları korkutmayacağı gibi sizi de büyük bir hayal kırıklığına uğratır.
talep belli bir noktanın altına düşemedikten sonra, vergi kaybı, vergiler artırılarak telafi edilir. firmaların karı kar payları artırılarak artırılır. Çünkü belli limitlerden sonra "SS alacaklar!" kuralı geçerlidir.
Talebin esnek olamadığı durumda serbest piyasa şartları oluşmamış demektir; serbest piyasa koşulları uygulanamaz; Çok büyük hata olur. Zaten devletin pompa fiyatlarında serbest piyasa kurallarını işletmeye çalışması çooook büyük bir hatadır! (birkaç senedir bunu uyguluyor)