Sayın DH yöneticime sonuna kadar katılıyorum leş gibi amerikan propagandası okumaktan sıkıldık bu kadar da yalanmaz bi memleket mandası olalım deseler ilk bu adam atlar buyuk ihtimalle bi ban iyi gider burda aynen şöle
ben last driver ı uzun süre 10 yaşında falan sandım.... araç tercih başlıklarına girip girip saçma sapan fiyatlarla amerikan sitelerinden araçlar öneriyordu....
Tr de birşeymi yaptılar bune kuyruk acısı anlayamadım.... Evet bizde biliyoruz benzin pahalı v.s. oradaki imkanlar daha iyi daha güzel araçlara biniyorsunuz....
eeeeee ne yapalım... biz bu ülkeyi acısıyla tatlısıyla seviyoruz....böyle amerikan propagandaları yaparak neyi amaçlıyorsunuz anlamıyorum...
quote:
Orjinalden alıntı: dedikodu
Bakın ABD'deki pompa fiyatları nasıl hesaplanıyor. (Maliyetler galon başına: 1galon=3,79litre) http://auto.howstuffworks.com/gas-price1.htm * Taxes: 11 cents * Distribution and Marketing: 6 cents * Refining: 10 cents * Crude oil: 73 cents
Türkçesi * Vergiler: 11 cents (Rafineri çıkış fiyatına oranı %13,3) * Bayi Payı: 6 cents (Rafineri çıkış fiyatına oranı %7,2) * Rafinasyon: 10 cents * Ham Petrol: 73 cents (Rafineri çıkış fiyatı 83 cent)
Hem vergi hem de bayi payı için aynı oranlar bizde olsaydı (litre başına): * Vergiler: 0,063 TL (oysa ki 1,92 TL: kaç yüz katı olduğunu hiç hesaplama artık) * Bayi Payı: 0,034 TL (oysa ki 0,39 TL: yani 10 katından fazla alınıyor) * Rafineri fiyatı: 0,47 TL Toplam 0,567 TL'ye yani kabaca 57 kuruşa satılması gerekirdi.
Akaryakıttaki vergiler malum, ezelden beridir böyle. Buna çok laf söyleniyor, hepsi de sonuna kadar haklıdır. Hiç insaflı bir oran değil.
Vergilerden kazık yediğimiz yetmiyormuş gibi şimdi bir de akaryakıt dağıtım firmalarından kazık yediğimiz tescillenmiş oldu. Hesap ortada... Başka memleketlerde "Bayi payı" olarak rafineri çıkış fiyatının %6,2'si alınırken bizim akaryakıt bayilerimiz bunun 11,5 katı kendilerine pay alıyorlar. Yani neredeyse rafineri çıkış fiyatı kadar da kendilerine pay biçiyorlar. Ayıp olmuyor mu?.. Bu millete vuran vurana?!?
edit: 1galon=3,79litre
Arkadaşlar yukarıdaki ingilizce fiyat açılımı galon başına değilmiş; harcanan her bir dolar başınaymış. Yanlış bakmışım, herkesten özür diliyorum. Bu durumda harcanan her 100c'in 6c'si (yani %6'sı) bayi payı oluyor. ABD'de güncel fiyatlarla 1 galon (3.79 litre) benzin 1.93$ civarında. Bu durumda galon başına bayi payı 11,6c yapar. Litre başına bayi payı 3c (= 5 kuruş) yapar.
Yani ABD'de dağıtılan her litre benzin başına dağıtım firmaları Türk Lirası cinsinden 5 kuruşluk bayi payı alıyorlar.
Hep ABD dendi, iş biraz gıcığa sarmaya başladı... Alın size İngiltere'deki bayi payları (vergi oranlarını kıyaslamanın anlamı yok her ülkede farklı uygulanıyor.) (Başka dil bilenler de o ülkelerdeki fiyat oranlarını getirebilirlerse iyi olur.) İngiltere'deki 1 litre kurşunsuz benzinin içindeki fiyat oranları ekte verilmektedir: http://www.whatprice.co.uk/petrol-prices/cost-litre-breakdown.html Bayi fiyatları aşağıda (pence: ingiliz kuruşu cinsinden) # Forecourt Costs - 3p (Dağıtım masrafı) # Forecourt Profit - 2p (Dağıtım karı) Toplam bayi payı 5p (0,05 ingiliz sterlini) (1 sterlin = 2,37 TL) Türk Lirası olarak, 12 kuruş.
Toparlarsak, 3 değişik ülkede, (aşağı yukarı aynı) akaryakıt dağıtım firmalarının 1 litre akaryakıtı pompaya ulaştırmak için aldıkları miktar (TL cinsinden): ABD: 5 Kuruş İngiltere: 12 Kuruş Türkiye: 39 Kuruş
Herhalde bayi paylarında da tartışmasız dünya şampiyonuyuz.
dedikodu arkadaşım,çok güzel tesbitler yapmışsın. aynı firmanın abd de 2.5 kuruşa Türkiye'de 40 kuruşa dağıtım yapması nasıl açıklanabilir acaba? firma ismi de verseydin keşke, daha somut olurdu. bu dağıtım maliyeti net bi rakam olmalı kesinlikle. 100 km başına 1kuruş mesela. geçenlerde kayseriden muşa gittik. doğuda da yakıt ucuz, batıda da. bu asıl iş anlamıyorum. rafineriye uzaklığına göre maliyet net olsa herkes aynı fiyattan satsa kimse gidipte marka varken kaçak falan da almaz. sizce de öyle mi? devletin firmalara söz geçirememesi gibi bi durum artık söz konusu olmamalı.
quote:
Orjinalden alıntı: tuunayt
hani bir parti varr ya siz ona oy vermeye devam edin aferim size. aferim
Genç parti benzini 1 ytl yapacagım demişti.Siz ona oy verenlerdensiniz herhalde
quote:
Orjinalden alıntı: aydnlgn
dedikodu arkadaşım,çok güzel tesbitler yapmışsın. aynı firmanın abd de 2.5 kuruşa Türkiye'de 40 kuruşa dağıtım yapması nasıl açıklanabilir acaba? firma ismi de verseydin keşke, daha somut olurdu. bu dağıtım maliyeti net bi rakam olmalı kesinlikle. 100 km başına 1kuruş mesela. geçenlerde kayseriden muşa gittik. doğuda da yakıt ucuz, batıda da. bu asıl iş anlamıyorum. rafineriye uzaklığına göre maliyet net olsa herkes aynı fiyattan satsa kimse gidipte marka varken kaçak falan da almaz. sizce de öyle mi? devletin firmalara söz geçirememesi gibi bi durum artık söz konusu olmamalı.
Hocam, firma ismi verip de boşuna davalık olmanın anlamı var mı? Bakarsın, her iki ülkede de dağıtım yapan firmalar hangileriyse onlardan birisidir. Kaldı ki firmaların aynı olması da gerekmiyor. Farklı firmalar bile olsalar yapılan hizmet aynı, neden arada bu kadar fahiş bir fark oluyor?..
Ufak bir düzeltme: ABD'de litresi 2,5 kuruştan değil 5 kuruştan dağıtım yapılıyor. Yine de 5 kuruş ile 39 kuruş arasında fahiş ölçülerde fark var.
Aynı hizmet için, neden bizde bu fahiş oranlar uygulanıyor?..
quote:
Orjinalden alıntı: dedikodu
quote:
Orjinalden alıntı: aydnlgn
Hocam, firma ismi verip de boşuna davalık olmanın anlamı var mı? Bakarsın, her iki ülkede de dağıtım yapan firmalar hangileriyse onlardan birisidir. Kaldı ki firmaların aynı olması da gerekmiyor. Farklı firmalar bile olsalar yapılan hizmet aynı, neden arada bu kadar fahiş bir fark oluyor?..
Ufak bir düzeltme: ABD'de litresi 2,5 kuruştan değil 5 kuruştan dağıtım yapılıyor. Yine de 5 kuruş ile 39 kuruş arasında fahiş ölçülerde fark var.
Aynı hizmet için, neden bizde bu fahiş oranlar uygulanıyor?..
Bizim ülkede kimse ses çıkarmıyorda ondan malesef.
quote:
Orjinalden alıntı: espirtlotus
Aklıma bi fıkra geldi.
Vaktiyle bir memlekette halkından fena halde vergi alan bir padişah varmış. Gel zaman git zaman bu vergiler o kadar artmış ki artık padişah bile durumdan rahatsız olmuş... Ama rahatsızlığı vergilerin çokluğundan değilmiş... Halkının bu eşek yüküyle alınan vergilere ses çıkarmamasına kafası takılmış... Saraya en yakın şehrin ulaşımını sağlayan bir köprü varmış. Demiş ki padişah; 'Tez bu köprünün girişine bir memur koyula. Gelenden geçenden 1 akçe alına.' 'Başüstüne devletlum' deyip hemen memuru dikmiş vezirler... 1 hafta sonra sormuş padişah dalkavuklarına; 'Var mı halkımdan bir isyan, bir nümayiş?' 'Yok padişahım demiş' yağdanlıklar... 'O zaman köprünün öbür tarafına da bir memur koyula. Köprüden çıkandan da bir akçe alına.' İkinci memur da yerleştirilmiş köprüye... Padişah bir hafta sonra sormuş yine var mı bir ses soluk diye... Çıt yok... Çok kızmış bu sefer... Bağırmış çağırmış... Demiş ki 'Bu nasıl halktır böyle. Böyle pısırık, sesi soluğu çıkmayan bir teba yarın öbür gün cenkte ne yapar?' Buyurmuş vezirlerine; 'Tez köprünün ortasına bir yiğit koyun. Köprüden geçen herkesi bir güzel becersin.' 'Siz nasıl münasip görürseniz devletlum' demiş yalakalar... Padişah bu kez emin... Kesin isyan çıkacak... Ama yok... Tek bir şikayet yok... Atlamış atına gitmiş şehre toplamış herkesi meydana... Meydan hınca hınç... 'Padişahım çok yaşa... Varol, nurol' diye yıkılıyor ortalık... 'Bre mendeburlar' diye kükremiş padişah... -Söyleyin bakalım bana var mı benim devletimden bir şikayetiniz? ......... -Hepiniz mi memnunsunuz? Hiç mi bir sıkıntınız isteğiniz yok... -Padişahım çok yaşa... -Eğer tek bir şikayet bile yoksa burada, hepinizin kellesini vurdururum şuracıkta... Meydan bir anda buz kesmiş... Herkes birbirine bakarken arkalardan bir el kalkmış titreyerek... -Padişahım.... deyivermiş. 'Buyur' demiş padişah -Çok şükür biri dile geldi. Söyle bakalım nedir devletimden şikayetin? -Padişahım hani şu bizim köprü var ya... -Hah tamam işte... Çok vergi alıyoruz di mi o köprüden? -Yok padişahım estağfurullah. Bizim derdimiz o değildir... Şaşırmış tabii devletlu... -E nedir peki o zaman derdiniz? -Şu köprünün ortasındaki adam var ya... -Var ya... Derdiniz bu değil mi? Devlet böyle şey yapar mı? Kızdınız değil mi buna? -Yok padişahım ne haddimize? -E peki ne o zaman? -Tek adam olunca sabahları akşamları çok kuyruk oluyor. Dememiz o ki birkaç yiğit daha koysa devletimiz oraya ne güzel olur padişahım...
Kıssadan hisse: Köprüdeki yiğit sayısı (OGS, KGS gişelerinin sayısı) artırılsın, sabahları akşamları çok kuyruk oluyor.
Bu hükümete söve söve ağzım yamuldu ne diyeyim artık.. Yıllardan beri hepimiz biliyoruz bu gerçekleri ama birşey yap(a)mıyoruz. Beğenmediğimiz Ecevit'in zamanında bile cebimiz daha fazla para görüyordu.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme