Şimdi Ara

Beyaz LED ampüllere yasak geliyor (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
91
Cevap
3
Favori
11.865
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • beyaz ışık göz yorar, sarı ışık rahatlatır.

• Stones kullanıcısına yanıt
    Sadece şahinlere yazsalar yeter. Hemen hepsi beyaz.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: BeyazBüyü

Herkese merhaba, yazacaklarımı mutlaka "kendince bilirkişi" birisi gelip linçleyecektir ama olsun yine de yazacağım. Aracımda aşağıdaki far mevcut, 96 model W210 Mercedes Benz marka bir araç. Farların içerisinde 2 yıldır H7 Photon Led Ampul takılı vaziyette. Ampuller ve farlar makineye bağlanarak ayar yapılmış durumda. Far camları buzlu ve farlar ayarlı olduğu için, karşıdan gelen araçların gözünü almıyor. Farlar öndeki aracın plaka hizasında ve net bir çizgi oluşturmakta.

Bu göz alma mevzusuna özellikle çok dikkat ettim ve kendim rahatsız olduğum için, trafikte diğer araçlara sorun olmamak adına epey uğraştım diyebilirim.

Beyaz LED ampüllere yasak geliyor

Şimdi gelelim asıl soruya; olası bir çevirme durumunda Trafik Polisi, beni diğer araçlardan nasıl ayırt edecek? Neye göre ceza yazacak? Göz alma durumu yok, farlar ayarlı ancak ampul rengi beyaz. Ampul rengi beyaz diye mi ceza kesecek? Ucu çok açık bir sorun gibi geliyor bu bana!

Elimde H7 halojen ampullerim duruyor. Mevzu netleşsin zaten anında halojene dönerim kendi adıma hiç sorun değil. Ancak renk mevzusuna odaklanıp ceza yazarlarsa, piyasada göz alan bir ton Sarı Led takılmış araçta bulunmakta!

Polisler bazı spor arabalara egzozu gürültülü diye ceza yazıyordu halbuki aracın orjinal kendi sesi 12 silindir motor var ama bilmiyorlar.

Hayvan gibi vergisini ödüyorsun zaten o aracın birde doya doya süremiyorsun egzozun gürültülü diyor.

Yani bu far konusunda da bir standart getirecekler bence

Gördükleri an ceza yazacaklar haklı bile olsan.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• napervasız kullanıcısına yanıt

Hadi ordan be.Ne öğreteceksin sen bana?Ben ne yazdığımı gayet iyi biliyorum.Burdaki gevezelere bakılılsa orjinal dahil herkese yasak gelsin,herkese ceza kessin derdindeler.Mercekli far olup da sonradan led far takılıp gayet orjinale yakın aydınlatma yapan araclar var.Burdakilere gel de anlat bunu.Aydınlatma sorunu olan ,yasaklanması gereken araçları zaten herkes iyi biliyor.

• Ben trafik polisiyim şimdilik bir yazı vs. durumu yok ancak anladığım kadarıyla (kendi tahminim) merceksiz olanlara yönelik yaptırımlar olacak.

Bu yasak zaten vardı aslında ve şahsi olarak ben bununla ilgili uyarı/ceza işlemleri uyguluyordum.

Şuanda daha fazla kapsam genişletilerek tüm personellere eğitim verilerek konu genişleyecektir.

Baştan belirtiyim saçma sapan alıntı yapıp konuyu siyasi vs. farklı noktalara çekenlere cevap vermiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi steel0 -- 13 Mart 2025; 6:39:10 >
  • Aracın orjinalinde led aydınlatma yoksa yabbıştır cezayı. Yok mercekmiş yok bilmem neymiş diye kendini savunmaya çalışanlara da ×2 ceza olmalı.

• steel0 S kullanıcısına yanıt

Bu eğitim neye göre verilecek merak konusu o kısım.

Yani bunu doğan şahine indirgemek yanlış..

95-96 model araçlarda fabrikasyon mercekli far var ..

Bazı modellerde BMW, Mercedes,ve ,Audi ,Opel say say bitmez hem mercekli halojen hemde orjinal bixenon far var .. bu ayrım nasıl olucak ..

Mesela bende yıllar yıllar önce 2004 Vectra vardı comfort paket orjinal mercekli halojen farlıydı sonra sattım 2006 Vectra aldım oda elegance paketti orjinal bixenon far vardı .. böyle binlerce model var ..

Yani bu ayrım nasıl yapılıcak ..

Dün ben oto haber sitesinde okuduğuma göre fabrikasyon far dışında hepsi yasaklanılması düşünülüyor yazıyordu.. yani mercekli merceksiz fark etmez.. öyle olursa oda olan vatandaşla polis çok karşı karşıya gelir gibime geliyor .

Çünkü çok insanlara sıfır araç satarken bazı bayilerl ışık paket , Xenon paket adı altında araçları teslim etmeden önce led ampül taktılar..

Şimdi o insanların çoğu o farları sıfır aldıkları için orjinal sanıyor olabilir.. oda vatandaşla hami ben bunu fabrikadan böyle aldım sıfır böyle aldım falan kuvvetli bir savunma konumuna getirebilir ..

Yani çok merak ediyorum bende neticeyi .. eğer yasa çok kaba beyaz led ışıklı araçlara ceza mantığında olursa 2023-2024 model araçlara kadar ceza kesillmesi gereke bilir tonla Megan 4 lerde yeni cliolarda mercekli far var ve çoğunda sonradan takma LED ampül var aslında orjinallaeri halojen ..

Hadi adam ledi çıkardı gitti orjinal halojene döndü ama beyaz ışık veren halojen ampül taktı o mesela bu yasaya tabii olucak mı yoksa sadece ledi mi kapsıycak..

Yada tam tersi beyaz ışık etrafında olıcaksa vatandaş gidip 4300k gündüz rengi halojen rengi sarımtırak LED ampül taktı misal yani beyaz takmadı bu yasa kapsamına giricek mi .. yani çok çetrefilli karmaşık bir iş ..

Ben bunu cam filmi olayına benzetiyorum böyle bir ara cam filmine yasak getirmişlerdi sonra vatandaştan çok büyük tepki gelince belli bir dereceye kadar izin verdiler tabii o derebeyi çok umursayan olmadı şimdi her 10 aracın 7-8 tanesi film li ..

• darkmoon34 kullanıcısına yanıt

Bu cam filmiyle aynı şey değil insanlar bıktı gece yolculuk yapılmaz hale geldi buna sadece apaçiler itiraz eder

• elegance883 E kullanıcısına yanıt

Burda karşı olunan bir şey yok beyin fırtınası yapıyoruz bunu yapmazsak yarın led den kurtulduk dersiniz ledi mumla ararsınız yeni şeyler yapılır .. Doğa boşluğu afftietmez illa yerini bir şeyle doldurur.. o yüzden daha beteri olmasın diye işin tekniğini bilimini sorguluyoruz konuşuyoruz neye göre yasak gelicek ne tür yasak gelicek mevzu beyaz ışıkmı yoksa led ampül mü olucak bir sürü belirsizlik var ..

• Tek çözüm ne olursa olsun ayrım yapmaksızın beyaz ışığı yasaklayacaksın.

• haber sitesinin birinde muayeneden geçen araçlara yazılmaycak şeklinde bir ara not düşmüşler, tamamda sıfır aracı bile götürsen muayene istasyonuna farlar ayarsız notunu illaki hafif kusur olarak düşüyorlar. Bence kontrollerde gerçekten de karşıdan gelenin gözünü kör edecek beyaz renkli farlar mevcut, ki bu bariz belli oluyor zaten. yazılacaksa onlara yazılsın. ben bile yıllar önce heves edip aldığım phonotn led ampulleri 1 ay kullanıp söktüm. karşıdan geleni niye rahatsız edeyim düşüncesiyle

• Peki özellikle arazi araçlarinda kullanılan sürüş lambaları da mı bu yasağa girer. Bunlar farlardan ayrı bir anahtar ile kullanılıp kapağı trafikte kapalı tutulsa...

3-5 kişinin 50 yıllık arabasında beyaz far var diye tüm türkiyenin körleşmesine gerek yok. Halojene çevirirsin olur biter

• Havya Makinesi kullanıcısına yanıt

Türkiye'deki halojen farlı araçların çoğu led ampüllü hangi üç beş araçtan bahsediyoruz..

• Peacesellerx P kullanıcısına yanıt

Onlar zaten ayrı anahtarla çalışır kısalarla birlikte açamassın esas onlar adamın gözünü retinasını kör eder trafikte..

Onlar off road için takılan projectörler..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkmoon34 -- 19 Mart 2025; 23:10:7 >

Önlem bunları alınmalı zaten. Polis baktı ki merceksiz beyaz ledli bir araba geliyor kesecek cezayı. Hele ki ledleri takan minibüs veya otobüs ise iki kat ceza kesilmeli bu hayvanlar yüzüne aynalar kör oluyor

İşin tekniğine standartına olması gerektiğine inildiğinde trafikteki araçların muhtemelen yarısından fazlasının ışık donanımı ve kullanılan farlar ve ampulleri standart dışı çıkar.

Araçlarda kullanılan far ampulüne, rengine, ışık şiddetine ve özelliğine kadar her şey aslında var. Ama yurtdışından getirilen farların ampullerin bu standartları karşıladığının kontrolü denetimi var mı dersen bence yok her şey kağıt üzerinde onaylanıp ithal edilip satılıyor.

Araçların imal tadil ve montajı hakkında yönetmelikler ışık donanımı ve farlarla ilgili 76/761/AT yönetmeliğine atıfta bulunur.Bu yönetmelikte de uygunluklar için halojen farlarda BM-AEK-R8, gaz boşalmalı (zenon) farlarda da BM-AEK-R98 e gönderme yapar.

Aslında bu düzenlemelerin de orijinali avrupa birliği resmi gazetesinde yasalaşmış hükümlerdir. Orijinal linki şu

https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2010/8(2)/oj 

Bu mevzuat incelendiğinde neler var neler...

Mesela sağdan akan trafik ve soldan akan trafikte kullanılan farların aydınlatma açıları bile farklı...

Farlarda karşıdan ve belirli açılarda yandakiler için gözü kamaştırmayacak yatay ve dikey kesmelerin olması gerekir.

Aydınlatma yeterliliğin en az kaç lümen olması yazılı, ancak genel özellikte de karşıdan gelenler için kamaşma yaratmayacak şeklinde kural var...

Zenonlar için ışığı odaklayıcı mercek olması gerekir der.

Peki piyasada halojen yerine çakma zenon led ampul takanlar yaptıkları yanlışın farkında mı?

misal 1000/1500 lümen halojen yerine 7000-8000 lümen aydınlatmalı led ampul takıyor ışığı odaklayan mercek veya yan üst kesiciler de olmadığından karşıdan gelenler için büyük tehlike yaratıyorlar...

Yetmiyor bi de sis farlarına led ampul takıyor ve geceleri de sisleri de açıp kendilerinin yedi sülalesine küfrettiriyorlar. O kadar cahil bi sürücü güruhu var ki sis lambasının hangi amaçla ne zaman kullanılacağını bile bilmeden gece gündüz sisler açık araç kullanıyorlar.Ama ceza yiye yiye öğrenecekler...

• kadobay kullanıcısına yanıt

Zaten tekniği bilmeden beyaz ışık yasak denirse o yasağın arkasından dolanılan elli farklı yol çıkar..

Millet beyaz beyaz diyotda bilmiyor çoğu bilgisi yok beyaz ışığın sıcaklık rengi yani kelvin derecesi onun gözünü alan ışığın rengi değil lümen yani ışıma oranı..

Yani gözünü alan lümen değeri .

Örnek misal 7 bin lümen beyaz ışık ile 7 bin lümen sarı ışığın ışıma oranı aynıdır .. yoldaki adam için tek farkı beyaz ışık değil sarı ışık gözlerini mahveder..

Yani kelvin derecesinin önemi yok renk beyaz olmuş sarı olmuş mavi olmuş önemli olan ışıma yopunluğu yayılımı yani lümen derecesidir.. ama dediğim gibi çok bilmeyen insan var sanıyor beyaz ışık biterse bu iş biter.. bitmez işte ..adam beyaz 7 bin lümen takmaz gider sarı 7 bin lümen takar senin gene gözüne beyaz değil sarı ışık girer bu sefer..

• quote:

Orijinalden alıntı: darkmoon34

Zaten tekniği bilmeden beyaz ışık yasak denirse o yasağın arkasından dolanılan elli farklı yol çıkar..

Millet beyaz beyaz diyotda bilmiyor çoğu bilgisi yok beyaz ışığın sıcaklık rengi yani kelvin derecesi onun gözünü alan ışığın rengi değil lümen yani ışıma oranı..

Yani gözünü alan lümen değeri .

Örnek misal 7 bin lümen beyaz ışık ile 7 bin lümen sarı ışığın ışıma oranı aynıdır .. yoldaki adam için tek farkı beyaz ışık değil sarı ışık gözlerini mahveder..

Yani kelvin derecesinin önemi yok renk beyaz olmuş sarı olmuş mavi olmuş önemli olan ışıma yopunluğu yayılımı yani lümen derecesidir.. ama dediğim gibi çok bilmeyen insan var sanıyor beyaz ışık biterse bu iş biter.. bitmez işte ..adam beyaz 7 bin lümen takmaz gider sarı 7 bin lümen takar senin gene gözüne beyaz değil sarı ışık girer bu sefer..

Kelvin ve Lümen farkına katılıyorum ama beyaz yasaklanırsa sarı lede o kadar para vermezler dolaylı yoldan 50 tl halojen ile devam ederler. Çünkü sarı çirkin. Beyaz ise güzel di mi. Tofaşa bir takıyorsun oluyor sana ferrari. Yani en azından bu ledi takanlar böyle düşünüyor bence. Araçları muazzam oluyor falan.

• oldbeer O kullanıcısına yanıt

Çok kafa yorucak bir şey yok aslında .. led yasağa falan da gerek yok .. desinlerki lümen değeri yüksek led ampül takıyorsan yada takıcaksan nasıl ki Xenon hid kitlerde merceği zorunlu tuttular zamanında..

led ampülde de zorunlu kıl , tüv de geçirme ..

millet uğraşmak istemez gider ya farının merceklisini alır yada farına mercek yaptırır biter gider..

polis te çevirmede merceksiz led li far görürse kessin cezayı biter gider .. çift koldan hem tüv hem polis de merceksiz far da led ampül yasaklanırsa kimse uğraşmaz gider ya farına mercek yaptırır yada farının merceklisini alır takar .. kafası kulağı rahat gezer.. milletin de gözünü almaz .. led yasaklama ile falan bu iş olmaz mantıklı değil ..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkmoon34 -- 20 Mart 2025; 16:15:39 >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.