< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
EXE Dosyaları Açılmadığında Ne Yapılmalı?
EXE dosyaları, Windows işletim sisteminde çalıştırılabilir programları temsil eder. Ancak, bazı durumlarda EXE dosyalarının açılmadığı sorunlarla karşılaşılabilir. Bu sorunun çözümü için aşağıdaki adımları izleyebilirsin:
- Antivirüs yazılımını kontrol et: Antivirüs yazılımı, EXE dosyalarını yanlışlıkla zararlı yazılım olarak algılayabilir ve engellemiş olabilir. Antivirüs yazılımını devre dışı bırakmayı veya EXE dosyasını beyaz listeye eklemeyi dene.
- Uyumluluk modunu kullan: EXE dosyası, daha eski bir Windows sürümü için tasarlanmış olabilir. Dosyaya sağ tıkla ve "Özellikler" seçeneğine git. "Uyumluluk" sekmesine tıkla ve "Bu programı uyumluluk modunda çalıştır" seçeneğini işaretle. Dosya için uyumlu bir Windows sürümü seç.
- Dosya ilişkilendirmelerini kontrol et: EXE dosyaları, belirli programlarla ilişkilendirilmelidir. EXE dosyasına sağ tıkla ve "Birlikte aç" seçeneğini seç. Dosyayı açmak için kullanmak istediğin programı seç.
- Sistem dosyalarını onar: Bozuk sistem dosyaları, EXE dosyalarının açılmasını engelleyebilir. Komut İstemi'ni yönetici olarak çalıştır ve şu komutu çalıştır: "sfc /scannow".
- Windows güncellemelerini kontrol et: Microsoft, EXE dosyalarını açarken sorunlara neden olabilecek hataları düzeltmek için düzenli olarak güncellemeler yayınlar. Windows güncellemelerinin yüklü olduğundan emin ol.
- Temiz önyükleme yap: Temiz önyükleme, üçüncü taraf programların veya hizmetlerin EXE dosyalarının açılmasını engellemediğinden emin olmana yardımcı olabilir. Windows'u temiz önyükleme modunda başlatmak için MSConfig aracını kullan.
- Sistem geri yüklemesi gerçekleştir: Son zamanlarda sisteminde yaptığın değişiklikler EXE dosyalarının açılmasını engelliyorsa, sistem geri yüklemesi gerçekleştirebilirsin. Bu, sistemini önceki bir tarihe geri döndürecek ve sorunun çözülmesine yardımcı olabilir.
- Son çare olarak Windows'u yeniden yükle: Yukarıdaki adımlar sorunu çözmezse, son çare olarak Windows'u yeniden yüklemeyi deneyebilirsin. Bu işlem, işletim sistemini varsayılan ayarlarına sıfırlayacak ve EXE dosyalarının açılmasını engelleyen tüm sorunları giderecektir.
Bu adımları izleyerek EXE dosyalarının açılmama sorununu çözebilirsin. Sorun devam ederse, daha fazla yardım için bir bilgisayar teknisyenine başvurman gerekebilir.