Son bir kac haftadir bugüne kadar hic karsilasmadigim bir sorunla karsi karsiyayim. En az onbes senelik donanim bilgimle isin icinden cikamadim. Siz degerli arkadaslarima danismakta fayda görüyorum. Sorunun kaynagini tam olarak bilemedigim icin yasadigim problemi dilim döndügünce aciklamaya calisayim:
Genelde browser acikken, video izlerken ya da skype görüsmesi yaparken, bazen de hicbir islem yapmazken islemci faninda bir cesit hizlanip yavaslama durumu basladi. Fan hizi aniden bir kac yüz RPM arttiktan sonra bir iki saniye icinde yine normal hizina düsmekte. Bilgisayari zorlayacak uygulamalarda bu durumun daha sik meydana geldigini gözlemledim. Örnegin ShotOnline oynarken ya da StarCraft II'de bu bahsettigim hizlanip yavaslama durumu daha sik olmaya basladi. Yine skype görüsmesi esnasinda ekran donuyor ve hoparlörlerden bir cesit elektronik gürültü geliyor. Reset tusuyla yeniden baslatiyorum ve genelde sorunsuz aciliyor.
Bunun üzerine ram'leri dos üzerinden program vasitasiyla test esttim (MemTest86 olmasi lazim), hicbir sorun bulamadim. Test esnasinda anakarttan gelen zorlanmadan kayanklandigini düsündügüm gürültü disinda. Neyse, testler sorunsuz tamamlandi. Ben yine de sorun yaratabilecegini düsündügüm ram'lerden birini cikardim ve anakart üreticisinin gösterdigi sekilde 3x2GB (1., 3., 4., soketlere) sekilde konumlandirdim.
Tam isler yolunda gidiyor derken bu sabah bilgisayari actim ve mutfaga kadar gidip geldigimde kapandigini farkettim. Yeniden acma tusuna bastigimda ekrana hicbir sey gelmedi. Ram'lerle ugrastim biraz. Ekran kartini elimdeki calisir vaziyetteki ekran kartiyla degistirip denedim. Sonuc alamadim. Sonra aklima bios pili geldi. Gecenlerde yine bios saatinin ve ayarlarinin sifirlandigini görmüstüm. Bunun üzerine 3V dügme tipi pili degistirip yeniden deneyince bilgisayar acildi. Gidip bir kosu yeni pil aldim ve sorunun cözüldügünü ümit ederek devam ettim. Tam youtube üzerinden bir video izliyordum ki ayni "donma" ile karsilastim ve hicbir komuta yanit vermeyince "reset" butonuyla yeniden baslatmayi denedim. Pc yine acilmadi. Ne yaptiysam olmadi. Ram, ekran karti, bios pili, clear cmos derken yine acildi ve "attempted to write to read only memory" seklinde bir mavi ekran hatasi verdi. Yeniden reset yapinca biosa girmeyi basardim. Ayarlari default ayarlara getirip, islemci sicakligi, calisma frekansi gibi temel seyleri kontrol ettikten sonra windowsu normal sekilde baslattim. Önce bu mavi ekran hatasini aradim ve ram'lerden kaynaklandigini iddia eden bir makale buldum. Windows'un kendi memory test programini kullanarak bellekleri test ettim ve tahmin ettigim gibi hicbir hata ile karsilasmadim.
Su an bilgisayar sorunsuz calisiyor ama bu sorunun yeniden cikmayacaginin da garantisi yok. Ben size tahminlerimi ve yapmayi planladigimi söyleyeyim. Siz de bana engin bilgi ve tecrübelerinizle biraz akil verip beni yönlendirin. Okuyan okumayan, zaman ayirip tavsiyede bulunan herkese simdiden sonsuz tesekkürü borc bilirim.
Pc bilesenleri:
- Anakart: ECS A780 GM-A V1.0 (yaklasik 5 senelik kart) - Islemci: AMD Phenom II X4 965 (bir iki sene önce upgrade etmistim) (önemli bir ayrinti var, anakartin preticisinin sayfasinda bu islemcinin desteklendigiyle ilgili bilgi yok. Sitede anakart'in 95 W TDP'ye kadar islemci destekledigi söyleniyor fakat desteklenen islemciler sinifinda 125W islemciler gördügüm icin ve de aslinda 95W olani istiyorum diye yanlis versiyonu siparis etmis bulundum, 125W islemci ile kullaniyorum bu boardu). - PSU: 520 W Seasonic M12II 520B modeli - Ekran karti: Radeon R9 270 - Ram: 3x2GB DDR2 800 Mhz - Harddisk: SSD 256 GB
Benim tahmin ettigim sorunlar ya da sorunlu bilesenler:
1) Aklima ilk olarak anakartin islemciye yeterli gücü saglayamadigi, dolayisiyla da islemcinin sicakliginda ani degisimler meydana gelmesine neden oldugu. Islemci sicakligi aniden yükselince smart fan özelligi de islemciyi sogutabilmek icin aniden hizlaniyor. Bu fan sesini aciklayabilir ama bilgisayarin acilmamasiyla iliskisini kurabilmis degilim.
2) Anakartin ram soketleri bozuldu ve isinma sonunda sistem kendini kilitliyor. Bu durumda planim yeni (orta sinif) bir anakart ile ona uygun muhtemelen DDR3 ram almak. Zira diger bilesenler fena degil.
3) Anakartta sorun yok ama ram'ler arizali ama bu durumda da hatanin daha sik gerceklesmesini beklerim. Haftasonu nonstop golf oynadim, bir kere bile kapanma, donma olmadi.
4) Sorun Windows 10 isletim sisteminden kaynaklaniyor. Bu durumda da bilgisayarin (özellikle hata gerceklestikten sonra) hic acilmamasini, herhangi bir hata kodu cikmadan, bip seklinde kisa ya da uzun süreli ikaz olmadan acilmamasini, bios ekraninin dahi gelmemesini aciklayamiyorum. Normalde ekran karti arizali olsa anakart uzun spreli bip ikaziyla bunu hemen bildirirdi diye düsünüyorum.