Arkadaşlar bilgisayargüç kaynağı ile invertör yapılabilir mi? Malum yüksek watt lı trafolar hem çok pahalı hem de çok fazla yer tutuyor. Kenarda köşede eski bilgisayardan söktüğüm 300 watt lık bir güç kaynağı var. Bu güç kaynağı invertör yapımı için uyarlanabilir mi?
Güç kaynağından hangi amaçla invertör yapılır onu anlamadım Girişi zaten 220 AC, çıkışı +5 +12 DC, tekrar bunu AC ye çevireceksiniz! Pratik olarak mümkün evet ama nerde kullanacaksınız bunu, güş kaynağını nasıl besleyeceksiniz? Bahsettiğiniz kesintisiz güç kaynağı (UPS) mi yoksa ?
GÜç kaynağının normal kullanımının tam tersini yapmak istiyorum. Yani 12v gerilimi aküden alıp bunu güç kaynağı vasıtasıyla 220v AC ye çevirebilirmiyiz? Asıl amacım İnvertör devrelerinde kullanılan trafo yerine Switch mode kullanmak.
Biraz daha açarak anlatayım. Mesela alttaki devre şemasında görülen T1 yerine Bilgisayarın güç kaynağı nasıl kullanılabilir? Ne gibi değişiklik yaparsak güç kaynağını kullanabiliriz?
Oradaki T1 yerine bildiğimiz trafodan (ağır olanlar) koyman gerekir. Bilgisayar güç kaynağındaki SMPS trafoları yüksek güçtedir ve hafiftir ama bu trafolarda tersine çevrim gibi bi olay bildiğim kadarıyla mümkün değil. Zaten mümkün olsaydı UPS ler daha hafif ve daha küçük şeyler olurdu.
Birkaç yıl önce, kötü emellerime alet edebileceğim birkaç elektronik tabir edilen trafo geçti elime. Cin fikirliyiz ya, tersten bir 12 V vereyim dedim, 220 çıkar mı acaba?
Çıkan sadece biraz duman oldu!!
sayın arkadaşlar egr 220v AC yapmak istiyorsanız ddrram arkadaşımızın dediği gibi klasik trafolardan kullanmanız gerekli diğerler trafolar ( ve bunların nüveleri tek parçadır buda düşük frekansta fukolt kayıpları oluşup ısı yapar) adı üstünde smps yani anahtarlamalı mod güç kaynakları bunların boyunun ufak olmasının sebebi yüksek frekanslarda anahtarlanmasıdır size lazım olan 50Hz oldugu için 50Hz lik bir osilatörün sinyalini sinüse(kare dalgada olurda dc kısımdan çekilen akım artacaktır buda kayıp demektir) çevirip 220/2*12 lik bir trafoya dogru bir şekilde bağlarsanız istediginiz olacaktır erroraesthummanum,eger dc 12V verdiysen ve bu trafo senin güç kaynagından daha zayıf bir şey se dediğin gibi sekonder yanmış ve dumanı görmüşündür bir daha eline böyle bir şey geçerse ac bir gerilim ver
selam yapmanız gereken önçelikli olarak smps trafo ile 12voltu 300volt dc gerilime çevirmek... bunu yüksek frekanslı olarak yapacaksınız sonra bunu diyotlarla dogrultup dc gerilime cevireceksiniz ...elimizdeki bu 300 voltluk dc gerilimide bir osilatör yardımı ile 50 hz lik sinüse çevireceksiniz ...bu mantıkla çalışan birçok inverter var hatta biraz ararsanız nette açık devre şemalarını bulabilirsiniz.. kolay gelsin...
Arkadaşlar cevaplarda genellikle klasik trafo kullanılması gerektiği yazıyor ama buna katılmıyorum. Piyasada hazır satılan invertörlerde klasik trafo kullanılmıyor. Switch mode kullanılıyor. Alttaki adresteki ürüne bakarsanız ürünün 600 watt lık bir invertör olduğunu göreceksiniz. boyutları itibariyle o kutunun içine sarımlı trafo sığmaz. Bir de 600 watt üstelik. Bilgisayar güç kaynağının da olduğu gibi kullanılmayacağını biliyorum. Merak ettiğim güç kaynağında ne gibi değişiklikler yapılırsa kullanılabilir?
bilgisayar güç kaynagında degişiklik yaparak kullanamazsınız ama üzerindeki özellikle trafo gibi parçaları kullanabilirsiniz ...
quote:
Orjinalden alıntı: dhan000
bilgisayar güç kaynagında degişiklik yaparak kullanamazsınız ama üzerindeki özellikle trafo gibi parçaları kullanabilirsiniz ...
Benim denediğim de bu tür bir güç kaynağı. (SMPS halogen lamba trafosu.) AC gerilim de versem sonucun değişeceğini sanmam. Sarımlı trafo gibi tersinir değiller bence..
İstediğin zor bir iş.
En basitinden düz hesap yapacak olursak, 300W kaynak 220V da yaklaşık 1-1.5A çeker.
12V besleme ile 300W alabilmek için 30A civarı akım çekmek gerekir.
PC güçkaynağındaki anahtarlama yapan transistörler için bu akım çok yüksek.
Kısacası herçeiyle yeni baştan devre kurmak gerekir.
O güç kaynağı switch mode dur yani traafo olarak sadece ufak switch mode trafo kullanılmıştır Boşuna uğraşma.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme