Şimdi Ara

Bilgisayar mühendisi özele mi girmeli devlette mi çalışmalı ? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
186
Cevap
15
Favori
65.055
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İkisindede çalışmış biri olarak şunu söyleyeyim.
    Bizim meslek, özellikle yazılım alanı pistir. Yazılım işinde ne müşteri ne de yazılımı yapan ekip genellikle işi bilen insanlardan oluşmadığından projeler kabusa dönüşür. Özelde çok çalışma sabit olmak şartı ile alacağın paranın az veya çok olması sana bağlıdır. Özelde, işini iyi yaparsan özellikle bir alanda uzmansan çok para alırsın. Örneğin CRM konusunda deneyimli bir Java developer isen çok para kazanabilirsin.

Devletde ise alacağın para ne azdır ne çoktur. Yapacağın iş bellidir, rahattır, körelmeye açıksındır. Senden iyi olmayan, işini iyi yapmayan ancak ağzı çok laf yapan birçok adam senin başına müdür olarak gelir. Onların aldığı para bir süre sonra sana batar ve mutsuz olursun. İşini iyi yapan, mesleğini seven ama ağzı laf yapmayan, ben yaptımcı ben bitirdimci olmayan rahatsız(!) kişiler devlete bulaşmasın derim.
    Çünkü devlet adamı köreltir. Çünkü devletde işler büyük bürokratik işlemlerle ilerler.

Nasıl bir iş hayatı geçirmek istediğinize göre bu soru değişir. Hayatımı garantiye alayım, aldığım para belli, maaşım yattı yatmadı derdi olmasın, kafam rahat ama gidebileceğim yerde limitli olsun diyenler devlete, ben rahatsızım(!), hırslıyım, idealistim, işimi yapmayı seviyorum, aldığım para beni 1 sene sonra tatmin etmez her zaman daha yukarıları daha iyisini hedeflerim ve bunun için gerekirse yıllarca sürünürüm diyenler özele geçsin derim.

• quote:

Orijinalden alıntı: bLooP

İkisindede çalışmış biri olarak şunu söyleyeyim....

peki şu anda nerde calişiyorsun ve senin tercihin ne ozelmi devletmi ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: malchik

quote:

Orijinalden alıntı: bLooP

İkisindede çalışmış biri olarak şunu söyleyeyim....

peki şu anda nerde calişiyorsun ve senin tercihin ne ozelmi devletmi ?

Şuanda devletde çalışıyorum.
    Tercihim ekonomik yönden özel, kafa rahatlığı mesai saatleri gibi sosyal yönden devlet. Herşey para olmadığı gibi herşey 9 - 5 mesaide değil.
    Her insanın beklentileri farklı olacağından ben devletde mutlu değilim. Daha hırslı bir yapıya sahip olduğum için ve çenemde çok laf yapıp, benci olmadığım için yakında tekrar özele geçmeyi düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bLooP -- 30 Nisan 2012; 3:03:48 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Meniz

Halen öğrenciyim (İTÜ - 3. sınıf 4. yılım, derslerden kalmaktan bi yıl okul uzadı - bölümümle alakasız dersler, fizik, elektronik filan) - 1800 TL

Hocam part time falan mı çalışıyorsun. Hem okurken hem de kazanmak süper.
    Hangi dilleri biliyorsun bir de merak ettim de_?
  • quote:

Orijinalden alıntı: SiR MaNiaC

daha az çalışmak ve daha fazla yatmak için yapılan yorumları okudukça bu ülke çok bile ilerlemiş diyesim geliyor.

Katılıyorum.
  • İnsan tiplerinden örnek vereyim:
    1.TİP -Bilgisayar değil ama Elektrik-Elektronik Mühendisi adayıyım bende.Alanlarımız tüm dünyada,özellikle Amerika'da birleşik olarak öğretilirken bizim ülkemizde farklı fakültelerde öğretiliyor.
    Bence Elektronik ve Bilgisayar bölümleri;donanım ve yazılım dahil,aynı mühendisliğin konularını veriyor öğrenciye.Henüz 1. sınıfım,yarı-iletkenler ya da daha spesifik olarak mikroişlemciler alanında yüksek lisans yapmayı düşünüyorum Allah nasip ederse hatta hedefim bu ancak 1. sınıfın verdiği boşluktan yararlanıp programcılık konusunda ilerlemeye çalışıyorum,mikroişlemci programlama dahil.Üniyi kazanmadan önce de hatta daha çocukken bile bu konularla alakalı olduğumdan daha doğrusu hayatta en çok sevdiğim şeyler olduğundan mesleğimle ve ilerisiyle ilgiliyim,zevk alıyorum.Şimdi ben bölümümü bitirdiğimde okulda bi elektronikçinin bilmesi gerektiği kadar yazılım bilgisiyle mezun olacağım en az.Yani okul bana bunu verecek.Ama diplomamda yazan ve vasfım "mühendis" olduğu için normal şartlarda benim olayım bu değil.Benim olayım "KONTROL".Mühendis kontrolördür.İşe girdiğimde şu an amatörce yaptığım gibi ufak programlar yazıp ya da basit PIC/MSP430 programcıkları yazarak hayatımı kazanmayacağım daha büyük projelerde daha ciddi işlerde yapılan işi,proje yöneticisi sıfatıyla kontrol edeceğim.Mühendis dediğin budur zaten.
    Bu sebeple özel sektörde bir iş düşünüyorum çünkü amacım hemen yüksek paralar kazanıp altıma arabamı çekip ev bark alıp kenara geçmek değil.Ben teknoloji üretmek istiyorum ve bu üretimde kontrol sahibi olup emekliliğime kadar bunu yapmak istiyorum.Bu yüzden yan gelip yatma yeri olan devlette değil,özelde çalışacağım.Özelde de hayat şartlarımı yüksekte tutmak için -ki bu Türkiye'de olursa 3-4k maaş demek- kendimi geliştirmeliyim.Buna çabalıyorum,zevk alarak.Asıl hedefim Türkiye dışında teknolojinin geliştirilmeye açık olduğu yerlerde çalışmak.Öyle 100k sterlin de derdim değil çünkü bi seviyeden sonra 100 de alsam 150de alsam aynı standartlarda yaşayacağım.

2.TİP - İlkokuldan beri okula git,sonra üniversite oku,para kazan mantığıyla yetiştiriliyor çoğu çocuk.Lise döneminde yoğun ama kendini tekrar eden sınırlı matematikle ve yıllar öncesinin müfredatı fizikle eğitim verilip öss gibi bi sınavla pat diye üniversiteye başlıyor.Ne okuyacaksın ? -Elektrik-Elektronik Mühendisliği abi.Neden ? -Karizması var,mühendis olacağım,iyi para kazanacağım.Bu mantıkla 4 senelik üniversiteye başlıyor sonra.İlgi alanlarında ne insan ihtiyacına uygun aletler,programlar geliştirme var ne de bu konular hakkında bilgisi.Ama puanı iyi seviyede olduğu için ve mühendislik olduğu için yazıyor bölümü(Aynısı Bilgisayar,Endüstri,İnşaat,Makine içinde geçerli)
    Sonra gel gelelim 1. sınıf yine aynı lise zaten,okuyor.Sadece 1 tane alan dersi o da giriş dersi.Kalanı lisenin az daha üstü integral,türev,limit ve aynı fizik konuları.Ha bi de kimya var tabi o zaten tamamen aynı liseyle.
    [Yeri gelmişken örnek vereyim sınıfımda daha programcılık nedir,ne için yapılır,elektronik malzemeler nelerdir,direnç,diyot,kondansatör bile nedir bilmeyen dahası derse gelip bunları öğrenecek yerde ya da merak edip okuyacak yerde aman geçeyim de kurtulayım mantığıyla okuyan bir sürü adam var.Bu adamların matematik ve fizik dersleri çok iyi çünkü lise yeni bitti bilgiler taze.Ne de olsa 4 sene illaki öğreniriz diye boşlanmış bi sistem.Çünkü bu insanlara ilgilerine göre alan seçme hakkı verilmiyor.Belli bir sayıda insan sırf mühendislik olduğu ve devlete girip 2600le başlanıldığı için burada.]
    Böyle bir 4 seneden sonra pişmeye hazır alanıyla ilgili konularda bilgi sahibi(uzman değil!) insanlar olarak çıkıyor üniversiteden.4 sene önce neler düşünüyordu şimdi neler düşünüyor elinde diploma.Birçok şey biliyor ama seviyor mu emin değil.Önüne iş gelse yapar ama aynı işi yıllarca yapabilir mi emin değil.
    Böyle insanlar çok ama çok doğal olarak iş yapıp gelişmeyi değil,kıç büyütüp trink parasını almayı yeğler.Bu düşüncede olduğu için en doğru seçenekte devlettir bu şartlarda.

Neyse konuya döneyim gece gece ülkemdeki iki tipi anlatmaya çalıştım nacizane bilgim ve tecrübemle.Ama doğru ama yanlış 2 seçenek var nihayetinde.
    Kişi bölümünü severek okumuş,yaptığı işi de severek yapacaksa devlette çalışmamalı.Özelde çalışmalı teknoloji üretmeli,kontrol etmeli,ilerlemeli.Ama insanlara dayatılmış oku,adam ol,para kazan zihniyetindeyse devlete girip mezun olduğundaki bilgileri hiç ilerletmeden çok çok rahat para kazanabilir.
    Ama arkasından şunu yaptı Allah razı olsun,ülkesine şunu sağladı iyi adamdı gibi laflar beklemesin.Yan gelip yatılarak ömür geçmez ben bunu bilirim.

edit:imla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilm-i yorum -- 2 Mayıs 2012; 3:39:58 >

• @ bilm-i yorum cok hakli, bende bu dusuncenin, tercih yanlişinin kurbaniyim, kim suclu benmi? eğitim sistemimi ? yoksa rehberlik edecek kimsenin olmamasimi ? tartişilir... bende yeni mezunum ama işime pek isinamadim, şimdiki aklim olsa asla tercih etmezdim
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kirpimsi

quote:

Halen öğrenciyim (İTÜ - 3. sınıf 4. yılım, derslerden kalmaktan bi yıl okul uzadı - bölümümle alakasız dersler, fizik, elektronik filan) - 1800 TL

arkadaş cevap vermiyor boşuna yazma
    ama öğrenmek için sihirli cümleleri kurmak gereliyor,
    no ss no güven

• quote:

Orijinalden alıntı: mahmut716

quote:

quote:

no ss no güven

Kim dedi len cevap yazmadığımı

Evet part time çalışıyorum.. Dil konusuna gelince de önemli olan hangi dilleri bildiğin değil yiğen

JS, PHP, Java, C/C++, T-SQL dillerine hakimim. CSS / HTML biliyorum ama kullanmıyorum
    İşyerinde JS, PHP, Java kullanıyorum.

Hangi dilleri bildiğin önemli değil derken cidden onu kastettim. Mesela .NET dillerini hiç bilmem, ama iş gereği bir şeyler yazmam gerekti. Açtım VS 2010'u sürükledim bıraktım yazdım bişeyler, yaptım dili hiç bilmediğim halde (gerçi Java'ya çok benziyo ama olsun ). Olayın mantığını anladıktan sonra her dilde yazarsın, syntax değişiyo sadece, o da çok zor değil öğrenmesi.

• quote:

nasil kaçirmişim bu konuyu ben tuh neyse

bende yeni mezunum şu an kpss ye çalişiyorum, cok ikilemdeyim bende devletmi ozelmi diye

devlet rahat ve garanti akmasa da damlar ama muhendislik adina kariyer adina pek birşey olmaz benim içimide kemiren o ki ozelde cok başarili olabileceğimi dusunuyorm , yaptiğim stajlarda gorduğum yoneticilerden hiçbir eksiğim yok karakter acisindan liderlik vasiflari açisindan, ama
    mesleki bilgime pek guvenmediğim için ozele gidip iş başvurusuda yapamiyorum,
    şuanda devleti dusunmemin nedeni yolu yordami belli sinavda iyi puan yap atanirsin bu kadar
    ama ozelde neyle karşilaşacağimi hic bilmiyorum
    her iki tarafinda cezbedici noktalari var insan arada kaliyor.
    ...

neyse sinava 2,5 ay kalmiş puanimiza gore iş tutariz bakalm, Allah kerim ...

hocam merhabalar

devlette bilgisayar müğhendisliği puanları kaçtan başlıyor ve kadrolar genelde ne kadar açılıyor

internette araştırdım ama adam akıllı bilgi bulamadım

• quote:

quote:

quote:

quote:

no ss no güven

Evet part time çalışıyorum.. Dil konusuna gelince de önemli olan hangi dilleri bildiğin değil yiğen

JS, PHP, Java, C/C++, T-SQL dillerine hakimim. CSS / HTML biliyorum ama kullanmıyorum

Hangi dilleri bildiğin önemli değil derken cidden onu kastettim. Mesela .NET dillerini hiç bilmem, ama iş gereği bir şeyler yazmam gerekti. Açtım VS 2010'u sürükledim bıraktım yazdım bişeyler, yaptım dili hiç bilmediğim halde (gerçi Java'ya çok benziyo ama olsun ). Olayın mantığını anladıktan sonra her dilde yazarsın, syntax değişiyo sadece, o da çok zor değil öğrenmesi.

pm atmıştım, sen o mesajı ilk yazdığında
    ve yine yukarda dediğim gibi, sihirli sözcükler işe yaradı cevap geldi

• quote:

Orijinalden alıntı: -öglena-

quote:

nasil kaçirmişim bu konuyu ben tuh neyse

bende yeni mezunum şu an kpss ye çalişiyorum, cok ikilemdeyim bende devletmi ozelmi diye

devlet rahat ve garanti akmasa da damlar ama muhendislik adina kariyer adina pek birşey olmaz benim içimide kemiren o ki ozelde cok başarili olabileceğimi dusunuyorm , yaptiğim stajlarda gorduğum yoneticilerden hiçbir eksiğim yok karakter acisindan liderlik vasiflari açisindan, ama
    mesleki bilgime pek guvenmediğim için ozele gidip iş başvurusuda yapamiyorum,
    şuanda devleti dusunmemin nedeni yolu yordami belli sinavda iyi puan yap atanirsin bu kadar
    ama ozelde neyle karşilaşacağimi hic bilmiyorum
    her iki tarafinda cezbedici noktalari var insan arada kaliyor.
    ...

neyse sinava 2,5 ay kalmiş puanimiza gore iş tutariz bakalm, Allah kerim ...

hocam merhabalar

devlette bilgisayar müğhendisliği puanları kaçtan başlıyor ve kadrolar genelde ne kadar açılıyor

internette araştırdım ama adam akıllı bilgi bulamadım

durum pek iç açici değil o konuda, 100+ net yapan genelde ataniyor, ilk atamalarda yerleşmek için baya yuksek alman gerekiyor 90 ustu, ve tabi eğer tercihin buyuk şehirlerse bu puanlar dahda bi firliyor 93+ ustu ,
    kadrolar fazla açilmadiği için durum bu, bazen izmir gibi buyuk bir şehir için 1 kadro açiliyor

2 yilda 4 atama oluyor (bunu tam olarak bilmiyorum), bazen muhendis kadrolar 60 70 kişi de olabiliyor bazen 100+, en son atamada 115 muhendis toplamda yazilimcisiyle cozumleyicisiye 200 kusurdu başvuru yapabileceğimiz. son atamalarda puanlar 84 e kadar dustu, bu arada muhendisle cozumleyici programci arasinda fark ne dersen mevki olarak daha altta ve maaşi daha düşük

• TAKİP TAKIP çok güzel konu
  • 2011 Ocakta_____72 , 47 si muhendis

2011 Haziranda___152 , 116 sı muhendis

2011 Kasımda___ 212 , 194 u muhendis

Toplam_________436 , 357 i mühendis : kadrolarina atama yapıldı.

devletin gecen seneki muhendis alim sayisini merak edenlere
  • quote:

quote:

quote:

quote:

no ss no güven

önemli olan ne algoritma zekası mı ? programlama mantığı mı ? ya da biraz tecrübe mi ? neyse o her ne ise göreceğiz daha 1.sınıfız

• merak edenler için
    kpss 2010 puanıyla şu zmana kadar kaç atama yapıldı, hangi kurumlar kadro açtı, hangi kurumlara kac puanla girildi, kaç kişi girdi hepsi bu linkin altında

http://encodable.com/cgi-bin/filechucker.cgi?action=landing&path=/&file=2010PuaniylaYapilanAtamalar_.rar
  • quote:

Orijinalden alıntı: Alexander Supertramp!

quote:

Orijinalden alıntı: welrocken

quote:

Orijinalden alıntı: Kaygerya

"dünya gözünüzle görebildiğiniz değil aklınızla alabildiğiniz kadar büyüktür" sözünü hatırlatmak isterim. bilgisayar mühendisliği gibi dünya çapında kabul görmüş bir meslekte sadece" türkiyede çalışmak" gibi bir şeyi aklınızdan geçirebiliyor olmak sadece ve sadece dünyayı gözünüzle görebildiğiniz kadarıyla algılıyor olmanızdan ibaret. asla kimseyi aşağılamak veya dar görüşlülükle suçlamak istemem. herkesin nerede yaşayacağı nerede çalışacağı, yapacağı iş kendi tercihidir lakin , şu dil türkiyede geçerlidir deyip buna odaklanmak bence yanlış. sadece C# biliyorsanız az buçuk sql 1-2 yıl türkiyede çalışın geliştirin kendinizi sonra gidin bu ülkeden. ingilizde C# yazıyor fransızda hindistanlı da buu yazıyor. yazılım dili küreseldir. eğer bilgisayar mühendisi iseniz elinizde diplomanız ve denkliğiniz var ise türkiyede iş bile bakmayın. 3 sene yurt dışında çalışın , askerlikle vakit kaybetmeyin. türkiyede basit diyebileceğiniz C# .net sql javascript bilginizle türkiyede 2000 tl aabilecekken bu parayı ingilterede bir günde kazanabilirsiniz . örnek :http://www.cwjobs.co.uk/JobSearch/JobDetails.aspx?JobId=52840677

Bir örnek de bu forum da var :) OnurJAM Amerika'ya Microsoft'a gitti biliyorsunuz.

Aynen. de o maaş ne ole gün başına 350 £ mu o yanlış mı gordum.

İsviçre'de günlük 500 pound var abiii.

• quote:

Orijinalden alıntı: Duke LaBeouf

quote:

Orijinalden alıntı: Alexander Supertramp!

quote:

Orijinalden alıntı: welrocken

quote:

Orijinalden alıntı: Kaygerya

"dünya gözünüzle görebildiğiniz değil aklınızla alabildiğiniz kadar büyüktür" sözünü hatırlatmak isterim. bilgisayar mühendisliği gibi dünya çapında kabul görmüş bir meslekte sadece" türkiyede çalışmak" gibi bir şeyi aklınızdan geçirebiliyor olmak sadece ve sadece dünyayı gözünüzle görebildiğiniz kadarıyla algılıyor olmanızdan ibaret. asla kimseyi aşağılamak veya dar görüşlülükle suçlamak istemem. herkesin nerede yaşayacağı nerede çalışacağı, yapacağı iş kendi tercihidir lakin , şu dil türkiyede geçerlidir deyip buna odaklanmak bence yanlış. sadece C# biliyorsanız az buçuk sql 1-2 yıl türkiyede çalışın geliştirin kendinizi sonra gidin bu ülkeden. ingilizde C# yazıyor fransızda hindistanlı da buu yazıyor. yazılım dili küreseldir. eğer bilgisayar mühendisi iseniz elinizde diplomanız ve denkliğiniz var ise türkiyede iş bile bakmayın. 3 sene yurt dışında çalışın , askerlikle vakit kaybetmeyin. türkiyede basit diyebileceğiniz C# .net sql javascript bilginizle türkiyede 2000 tl aabilecekken bu parayı ingilterede bir günde kazanabilirsiniz . örnek :http://www.cwjobs.co.uk/JobSearch/JobDetails.aspx?JobId=52840677

Bir örnek de bu forum da var :) OnurJAM Amerika'ya Microsoft'a gitti biliyorsunuz.

Aynen. de o maaş ne ole gün başına 350 £ mu o yanlış mı gordum.

İsviçre'de günlük 500 pound var abiii.

Burda aylık 1500 tl ye başlar orda o parayı 3 gün bile olmadan kazanırlar.Bana adaletten söz etmeyin.

• Her devlet için geçerli değil ancak şuan bizim ülkemizde bir mühendisin, mevcut şartlar altında devlette çalışmasından yana değilim. Mühendis dediğin kopyala yapıştır yapan bir zihniyetin kölesi olmamalı. Üretmeli geliştirmeli, statikoya karşı olmalıdır diye düşünüyorum ( Bazen statikoda iyidir ama )
  • Yurtdisi ile ilgili biraz fazla atilip tutuluyor, ben 6 sene Ingilterede yasasim, bilgisayar muhendisiyim.

1. Yurtdisinda oncelik is onceligi UK/EU vatandaslarinadir (son gelen vize degisiklerinde biraz degisme oldu ama yetersiz). TR vatandaslarina sira yedeklerin yedegidir.
    2. Yurtdisinda calismak icin "Calisma Vizesi" almasi gerekir basvurdugunuz sirketin, buda masrafli bir istir, egerki kendinizi ispatlamis bir programciysaniz vede +2 yil deneyimiz varsa, sirket sizi ise alir vede calisma izni alir, %60 sans oda...
    3. Giris maaslari Yillik £25,000-£35,000, %27 vergiden sonra ayda elinize gecen maas £1,500, ayrica maasiniz artikca vergi kategorinizde artar.
    4. Gunluk £200-£300 isler kontrat isleridir (8-10 haftalik gibi), zaten calisma izniniz yoksa veya UK/EU vatandasi degilseniz bu ise kabul olmazsiniz.
    5. Ev, cop, araba vsvs.. onlarca vergi vardir odemeniz gereken
    6. Yazilim sirketleri genelde Londra veya cevresindedir, en ucun kira tek oda +£500, ayrica metro/otobus masrafi cok fazladir.

Kisacasi yurtdisinda (Ingiltere) hayat o kadar kolay degil. Ancak buyuk capli sirketler sizi ise alirsa vede imkanlar sunarsa deneyin sansinizi yoksa cok zor.

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.