|
Bildirim
|
kafan çalışıyorsa özel sektör çalışmıyorsa devlet.
|
Okul çok dil öğretmez, öğretmesi mantıksızdır zaten. Programlama konseptini öğrendikten sonra dil öğrenmekte hiçbir şey yok. Okul da sana bu konsepti öğretmeye çalışır ve dil öğrenme kısmını sana bırakır.
Dil zaten okulda öğretilebilecek bir şey değildir. En fazla dilin kuralları ve araçları hakkında bilgi ve birkaç basit örnek verilebilir. Kişinin kendi kendine bile öğrenebileceği bu bilgilerle dil üzerinde pratik yapması ve hatalar yaparak tecrübe kazanması gerekir. Örneğin C öğreniyorsan, basit programlar yazmakla başlarsın. Okulda; veri yapıları, algoritma tasarımı, nümerik analiz, ayrık matematik, lineer cebir gibi derslerde öğrendiğin algoritmaları gerçekleştirerek dilin araçları üzerinde daha derinlemesine tecrübeler kazanırsın. Hatta bu yaptıklarını github sayfana koyarak cv'nde sergileyecek bir şeyler elde edersin. Veri yapıları ve algoritmalar, bir programlama dilinden çok daha nitelikli bilgilerdir. Sen bilgisayar mühendisliği okuyorsun, programcılık değil. Senin işin program tasarlamak, yazması inan çok daha basit. Kodlamaya, algoritmadan daha çok önem verirsen iş hayatında da programcı olursun, mühendis değil. Sonra 4 sene mühendislik okuduk, hak ettiğimiz maaşı alamıyoruz, mühendis olmayın doktor olun rahat edin, vs... gibi sitem etmeye başlıyorsunuz. Sen baştan programcı olarak görürsen kendini, zaten kimse sen programcı değilsin mühendissin demez. Bir çoğunuz bilgisayar mühendisliğini, programcılık sanıyor. Halbuki çok daha geniş bir alan. Yapay zekadan tut, makine öğrenmesine; robotikten tut, gömülü sistemlere kadar - ki gömülü sistemler bile başlı başına bir mühendislik alanıdır (savunma sanayii, biyomedikal uygulamalar, otomotiv ...) - bir çok mühendislik yapılabilecek alan varken sen ille de "yok ben web sayfası yazıcam, android app yapıcam" diyorsan kendine mühendis deme zaten; programcı de. Yanlış anlama, sen böylesin diye demiyorum (zaten tanımıyorum); böyle olma, olmayın demek istiyorum :) Dil olarak, şirketin hangi alanda çalıştığına göre bilmeni bekleyeceği diller değişiyor. Örneğin gömülü sistemlerde bilinmesi gereken diller: C/C++ Bir şirketin android uygulamasında falan çalışacaksan: Java (tercihen android api ile uğraşmış) iOS ise: Objective-C Windows masaüstü arayüz uygulamaları: C# Sistem mühendisliği: Python, Perl Yapay zeka uygulamaları, görüntü işleme: Python, Prolog Web Uygulamaları: PHP, Javascript, HTML ... Çalışmak istediğin sektörü kendin araştırıp gereksinimlerini öğrenmelisin. Ve dediğim gibi dil öğrenmek o kadar zor bir şey değil. Eğer C'de rahatsan, diğer bütün prosedürel dillerin mantığını çözmüşsün demektir, kurallarını öğrenmek çerez gelir. Java öğrenirsen de nesne yönelimli dillerde rahat edersin. Aslında dili öğrenirken, dilin bağlı olduğu konsepti öğrenmiş oluyorsun. Aynı konseptteki diğer dilleri öğrenmekte zorlanmazsın. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi un.real -- 7 Şubat 2012; 13:12:23 > |
|
|
|
|
|