Şimdi Ara

Bilgisayar mühendisi özele mi girmeli devlette mi çalışmalı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
186
Cevap
15
Favori
64.996
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Ve devlete atanmak çok mu zordur ? Aramızda vardır elbet bilgilendirirse sevinirim.

• Okul çok dil öğretmez, öğretmesi mantıksızdır zaten. Programlama konseptini öğrendikten sonra dil öğrenmekte hiçbir şey yok. Okul da sana bu konsepti öğretmeye çalışır ve dil öğrenme kısmını sana bırakır.

Dil zaten okulda öğretilebilecek bir şey değildir. En fazla dilin kuralları ve araçları hakkında bilgi ve birkaç basit örnek verilebilir. Kişinin kendi kendine bile öğrenebileceği bu bilgilerle dil üzerinde pratik yapması ve hatalar yaparak tecrübe kazanması gerekir. Örneğin C öğreniyorsan, basit programlar yazmakla başlarsın. Okulda; veri yapıları, algoritma tasarımı, nümerik analiz, ayrık matematik, lineer cebir gibi derslerde öğrendiğin algoritmaları gerçekleştirerek dilin araçları üzerinde daha derinlemesine tecrübeler kazanırsın. Hatta bu yaptıklarını github sayfana koyarak cv'nde sergileyecek bir şeyler elde edersin.

Veri yapıları ve algoritmalar, bir programlama dilinden çok daha nitelikli bilgilerdir. Sen bilgisayar mühendisliği okuyorsun, programcılık değil. Senin işin program tasarlamak, yazması inan çok daha basit. Kodlamaya, algoritmadan daha çok önem verirsen iş hayatında da programcı olursun, mühendis değil. Sonra 4 sene mühendislik okuduk, hak ettiğimiz maaşı alamıyoruz, mühendis olmayın doktor olun rahat edin, vs... gibi sitem etmeye başlıyorsunuz. Sen baştan programcı olarak görürsen kendini, zaten kimse sen programcı değilsin mühendissin demez. Bir çoğunuz bilgisayar mühendisliğini, programcılık sanıyor. Halbuki çok daha geniş bir alan. Yapay zekadan tut, makine öğrenmesine; robotikten tut, gömülü sistemlere kadar
    - ki gömülü sistemler bile başlı başına bir mühendislik alanıdır (savunma sanayii, biyomedikal uygulamalar, otomotiv ...) - bir çok mühendislik yapılabilecek alan varken sen ille de "yok ben web sayfası yazıcam, android app yapıcam" diyorsan kendine mühendis deme zaten; programcı de.

Yanlış anlama, sen böylesin diye demiyorum (zaten tanımıyorum); böyle olma, olmayın demek istiyorum :)

Dil olarak, şirketin hangi alanda çalıştığına göre bilmeni bekleyeceği diller değişiyor.
    Örneğin gömülü sistemlerde bilinmesi gereken diller: C/C++
    Bir şirketin android uygulamasında falan çalışacaksan: Java (tercihen android api ile uğraşmış)
    iOS ise: Objective-C
    Windows masaüstü arayüz uygulamaları: C#
    Sistem mühendisliği: Python, Perl
    Yapay zeka uygulamaları, görüntü işleme: Python, Prolog
    Web Uygulamaları: PHP, Javascript, HTML
    ...

Çalışmak istediğin sektörü kendin araştırıp gereksinimlerini öğrenmelisin. Ve dediğim gibi dil öğrenmek o kadar zor bir şey değil. Eğer C'de rahatsan, diğer bütün prosedürel dillerin mantığını çözmüşsün demektir, kurallarını öğrenmek çerez gelir. Java öğrenirsen de nesne yönelimli dillerde rahat edersin. Aslında dili öğrenirken, dilin bağlı olduğu konsepti öğrenmiş oluyorsun. Aynı konseptteki diğer dilleri öğrenmekte zorlanmazsın.
  • İstediğin işi uygun paraya bul zaman icinde kendini gelistirdikce zaten paraya para demezsin özeli devletei fark etmez.Yok isimi yapıp paramı alıyım başım agrımasın dersen devlete bir şekilde girersin hele bu devirde :)
  • özel sektör yorucu oluyor, sıkıyor, bir yaştan sonra kod yazmak bunaltıyor...

cumartesi günleri çalışmak akşam 5 te işten çıkmayı hayal edip durmak bayıyor...

evde çoluk çocuk ailecek senin salak mesainin bitmesini beklemeside onları sıkıyor.

gir devlete , kurumuna göre rahatça şöyle , salak bilgisayar mühendisliği haricinde prestijli bir bölümden yüksek lisans - doktora yap, havan olsun(örnek vermiycem)

en fazla 10 sene çalışırsın ondan sonra seni müşavir yapıp kızağa çekerler ömrünün sonuna kadar mutlu mesut yaşarsın(yine örnek vermiycem)

kolay gelsin
  • kafan çalışıyorsa özel sektör çalışmıyorsa devlet.
  • Devlet diyorsunuz da devlette en fazla kaç TL maaş veriliyor? Okurken verdiğiniz emeği karşılıyor mu?
  • devlette dsinin projesinde çalışan bir arkadaşım . X kadar çalışıyor Y kadar maaş alıyor. ben özel sektördeyim gün içinde 2X çalışıyorum 3Y maaş alıyorum. bu kişiden kişiye değişir tabi.
  • daha az çalışmak ve daha fazla yatmak için yapılan yorumları okudukça bu ülke çok bile ilerlemiş diyesim geliyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ata

Devlet diyorsunuz da devlette en fazla kaç TL maaş veriliyor? Okurken verdiğiniz emeği karşılıyor mu?

devlete girdiğin de 3000-3500 le başladığını duydum ayrı iki kişiden.
  • quote:

Devlet diyorsunuz da devlette en fazla kaç TL maaş veriliyor? Okurken verdiğiniz emeği karşılıyor mu?

İnternette "kamu mühendis maaşları" diye aratırsanız ortalama değerlere ulaşabilirsiniz. Bilgisayar Mühendisi yada İnşaat Mühendisi farketmez aynı kurumda aynı parayı alırlar.
  • Devlette çalışıyorum. X kadar çalışıyor Y kadar maaş alıyorum aileme zaman ayırabiliyorum. Kafam çalışmaz, yatarım efenim. İyi geceler.
  • Arkadaşım 1 ay önce devlette işe başladı. 3000 e yakın maaş alıyor.

Kod yazıyor musunuz dedim. Visual studio bile yüklü değil, bi web sitesi var 2-3 günde bi duyuru geliyor onu kopyalıyorum siteye o kadar dedi :)

Akşama kadar yatış anlayacağın. Gİriş çıkıs saatleri belli. Kafa yorma birşey yok.

Özelde ise devamlı kod falan yazarsın daha çok çalışırsın. Çok yorulursun.

Devlette kod falan yazmadığın için körelirsin bi süre sonra. GÜndemi takip edemezsin. Özele geçmek istesen çoğu şeyi bilmiyor olursun. Ama devlette yatıştan sonra özele geçmekde biraz manyaklık :)

Özelde ise çalıştıkça yeni şeyler öğrenirsin, zaman geçtikçe bilgin artar, aranan eleman olursun. Maaşında buna paralel olarak zamanla artar.

Özelde ilk işe giriş maaşları devletin yanında az kalır. 1500 la başlayanıda görürsün 2500 la başlayanıda. Ama devlette çıplak maaş 2600 sanırsam başlangıç

• Halen öğrenciyim (İTÜ - 3. sınıf 4. yılım, derslerden kalmaktan bi yıl okul uzadı - bölümümle alakasız dersler, fizik, elektronik filan) - 1800 TL
  • elbette. devlette çok çalışan da az çalışan da maaş larını çalışmaları doğrultusunda değil devletin belirlediği rakamlar doğrultusunda alıyor. devlette 3000 ile işe başlarsın özel sektörde 1500 tl ile. ama 10 sene sonra maaşlar özel sektör tarafında olumlu yönde artacaktır. tabi bu kişisel bilginiz artan tecrübeniz ve yazılım dışında sahip olduğunuz vasıflarla alakalı. konuşma becerisi , organize edebilme, diksiyon , iş ciddiyeti gibi vasıfları olan yazılımcılar özel sektörde çok para kazanabilir. devlette çalışanlar da işte kendilerini çok yormadan , dışardan da işler kovalayıp yaparak iyi paralar kazanabilirler, üstelik kendilerini bu projelerle geliştirebilirler. velhasıl özetle çalışan her zaman hakkını alır.
  • açıkçası kendisini bu konuda yetiştirmiş adam devlet ile uğraşmaz. çünkü devlet kendisindeki becerileri kullanmasını sağlayacak bir yapıda olduğunu düşünmüyorum. yapılacak işler belli başlıdır, ortada yaratıcılık pek yoktur. zamanla insan körerir.

ha herkes için bu geçerli değil tabi. bazı adam bütün gün yatar, bazısı başını işten kaldıramaz.
  • Çalıştığım kamu kurumu eğitim anlaşmaları ile (gerekirse yurtdışına da göndererek) güncel teknolojiyi takip etmemizi / kullanmamızı sağlıyor. Zaten işimiz devleti&kurumlarını günümüze taşımak ve geleceğe hazırlamak. Kurumdan kuruma da teknolojiye bakış değişir. İş biraz kişinin kendisinde bitiyor, devlette bu çok daha böyle. Özel firma belki sizi ilerlemeye zorlar, devlette bir yolunu bulup yatarak para kazanabilirsiniz ama "adam olmaya" niyeti olan için devletin de çok güzel imkanları var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi un.real -- 7 Şubat 2012; 13:12:23 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: exe_genesis

Arkadaşım 1 ay önce devlette işe başladı. 3000 e yakın maaş alıyor.

Kod yazıyor musunuz dedim. Visual studio bile yüklü değil, bi web sitesi var 2-3 günde bi duyuru geliyor onu kopyalıyorum siteye o kadar dedi :)

Akşama kadar yatış anlayacağın. Gİriş çıkıs saatleri belli. Kafa yorma birşey yok.

Özelde ise devamlı kod falan yazarsın daha çok çalışırsın. Çok yorulursun.

Devlette kod falan yazmadığın için körelirsin bi süre sonra. GÜndemi takip edemezsin. Özele geçmek istesen çoğu şeyi bilmiyor olursun. Ama devlette yatıştan sonra özele geçmekde biraz manyaklık :)

Özelde ise çalıştıkça yeni şeyler öğrenirsin, zaman geçtikçe bilgin artar, aranan eleman olursun. Maaşında buna paralel olarak zamanla artar.

Özelde ilk işe giriş maaşları devletin yanında az kalır. 1500 la başlayanıda görürsün 2500 la başlayanıda. Ama devlette çıplak maaş 2600 sanırsam başlangıç

İnsan kod yazmayacaksa(Bazı bilgisayar mühendisliği alanlarını konunun dışında tutuyorum) neden bilgisayar mühendisi olur ki?

• kod yazmak mühendisliğin sadece %5- %10 u dur çünkü
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kaygerya

kod yazmak mühendisliğin sadece %5- %10 u dur çünkü

Bilgisayar mühendisliğinin kalan %90-95'i nedir ?
  • quote:

quote:

bilgisayar ve mühendislik
  • quote:

quote:

quote:

bilgisayar ve mühendislik

Espiri
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.