Şimdi Ara

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA SORULARI YANITLIYORUM! (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
840
Cevap
281
Favori
177.128
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
88 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA SORULARI YANITLIYORUM!

(En Son Oy Tarihi: 16.6.2024)
Giriş

3 yıllık iş hayatında bulunan bir yazılım mühendisli olarak bir kaç noktaya değinmek istiyorum.

Öncelikle maaş aralıkları yeni mezun için kesinlikle 3k ile 4.5k arası bir maaş değildir. Yeni mezun maaşları asgari ücret ile yeni mezun öğrencinin kendine geliştirmiş olmasına göre değişmektedir. Bu aralık 1.6k ile 3k arasında değişmektedir. (3k maaş için proje yapacak kadar kod bilmeniz istenir.)

Bugün iş görüşmesine gelen yeni mezunlar ile görüştüğümüzde gelenlerin %80'ni yazılım süreçlerini ve kodlamayı bilmemektedirler ve şirkette, yeni mezun öğrencinin 3-5 ay kendisini geliştirmesini beklediğinden şirket için bir fayda görememektedir. Haliyle şimdiye kadar gözlemlediğim firmaların büyük çoğunluğu ortalama başlangıç maaşı 1800 TL + yol + yemek parası vermektedir. Bu durum başlangıçta maalesef böyle.

O kadar yıl okul okumak + derslere çalışmak ve mühendis diploması almanın karşılığı asgari ücret seviyesinde olması kabul edilemez ve insanın içine oturan bir durum. Çünkü devlet böyle olmasını istedi ve piyasa buna uymak zorunda kaldı. Çünkü devlet TMMOB'nin belirlediği asgari mühendis çalıştırma maaş limitini yasa olarak kaldırdı. Başlangıç 3k ile 4.5k arası bir maaş alacağınıza inanıp, mezun olduğunuzda gerçeklerle karşılaştığınızda travma geçirmenize neden olabilir. Kısaca yeni mezunun ortalama maaş ederi kasiyer maaşlarına ile hemen hemen aynı.(kasiyer arkadaşları burada küçük görmek gibi bir amacım kesinlikle yok, yanlış anlaşılmasın)

Ben bilgisayar / yazılım mühendisi oldum deyip iş arayışına geçen çoğu yeni mezun ise eğer lisans eğitimi süresi boyunca kendine hiç bir şey katmadıysa aylar belki yıllar boyu iş aramakla geçirmektedir. Bugün sektöre göre oldukça bilgisiz yeni bir mezunun kendini geliştirmesi ve ona yukarıdaki maaşları verecek şirket çok azdır. Çünkü Türkiye'deki şirketler çalışanlardan direk fayda beklemektedir.

Yazılım mühendisi ile bilgisayar mühendisi arasındaki fark konusunda arkadaşa kesinlikle katılmıyorum. Evet iki mühendislikte bugün Türkiye şartlarında aynı işi yapmaktadırlar ama gelecekte kesinlikle aynı işi yapmayacaklardır. Bilgisayar mühendisleri lisans eğitimleri boyuncu donanım konusunda ortalama yazılım mühendisinden daha bilgili mezun olmaktadır ama yazılım mühendisi de donanım dersleri yerine yazılım dersleri daha çok görmektedir. Böyle olunca da yazılım mühendisi yazılım süreçlerinde ortalama yeni mezun bilgisayar mühendisinden daha çok bilgili olmaktadır. O yüzden bilgisayar mühendisi daha donanımlı oluyor demek hatalı bir çıkarımdır.

Daha önce bilgisayar mühendisi ile yazılım mühendisi gelecekte aynı işi yapmayacaklar diye belirttim. Muhtemelen gelecekte çoğu bilgisayar mühendisliği bölümüne öğrenciler tercih yapmayacak ve çoğu üniversite de bu bölümü kapatacaktır. Çünkü Türkiye'de yazılım mühendisliği bölümü yeni yeni oturmakta ve sektörde yazılım yaşam süreçlerini iyi kullanabilen mühendislere ihtiyaç duyulmaktadır. Her ne kadar şu aşamada kod yazabilen programcılara sektör ihtiyaç duysa da ileride lisans eğitimi almış yazılım mühendislerine ihtiyaç duyacaktır.

Ayrıca yazılım mühendisi olmak için mühendislik eğitimi almak gerekmektedir. Bilge adam, başarı soft gibi firmaların verdiği sertifikalar ile yazılım mühendisi olunmamaktadır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HBKocabiyik -- 17 Temmuz 2018; 17:50:56 >

• quote:

Orijinalden alıntı: HBKocabiyik

Merhabalar,

3 yıllık iş hayatında bulunan bir yazılım mühendisli olarak bir kaç noktaya değinmek istiyorum.

Öncelikle maaş aralıkları yeni mezun için kesinlikle 3k ile 4.5k arası bir maaş değildir. Yeni mezun maaşları asgari ücret ile yeni mezun öğrencinin kendine geliştirmiş olmasına göre değişmektedir. Bu aralık 1.6k ile 3k arasında değişmektedir. (3k maaş için proje yapacak kadar kod bilmeniz istenir.)

Bugün iş görüşmesine gelen yeni mezunlar ile görüştüğümüzde gelenlerin %80'ni yazılım süreçlerini ve kodlamayı bilmemektedirler ve şirkette, yeni mezun öğrencinin 3-5 ay kendisini geliştirmesini beklediğinden şirket için bir fayda görememektedir. Haliyle şimdiye kadar gözlemlediğim firmaların büyük çoğunluğu ortalama başlangıç maaşı 1800 TL + yol + yemek parası vermektedir. Bu durum başlangıçta maalesef böyle.

O kadar yıl okul okumak + derslere çalışmak ve mühendis diploması almanın karşılığı asgari ücret seviyesinde olması kabul edilemez ve insanın içine oturan bir durum. Çünkü devlet böyle olmasını istedi ve piyasa buna uymak zorunda kaldı. Çünkü devlet TMMOB'nin belirlediği asgari mühendis çalıştırma maaş limitini yasa olarak kaldırdı. Başlangıç 3k ile 4.5k arası bir maaş alacağınıza inanıp, mezun olduğunuzda gerçeklerle karşılaştığınızda travma geçirmenize neden olabilir. Kısaca yeni mezunun ortalama maaş ederi kasiyer maaşlarına ile hemen hemen aynı.(kasiyer arkadaşları burada küçük görmek gibi bir amacım kesinlikle yok, yanlış anlaşılmasın)

Ben bilgisayar / yazılım mühendisi oldum deyip iş arayışına geçen çoğu yeni mezun ise eğer lisans eğitimi süresi boyunca kendine hiç bir şey katmadıysa aylar belki yıllar boyu iş aramakla geçirmektedir. Bugün sektöre göre oldukça bilgisiz yeni bir mezunun kendini geliştirmesi ve ona yukarıdaki maaşları verecek şirket çok azdır. Çünkü Türkiye'deki şirketler çalışanlardan direk fayda beklemektedir.

Yazılım mühendisi ile bilgisayar mühendisi arasındaki fark konusunda arkadaşa kesinlikle katılmıyorum. Evet iki mühendislikte bugün Türkiye şartlarında aynı işi yapmaktadırlar ama gelecekte kesinlikle aynı işi yapmayacaklardır. Bilgisayar mühendisleri lisans eğitimleri boyuncu donanım konusunda ortalama yazılım mühendisinden daha bilgili mezun olmaktadır ama yazılım mühendisi de donanım dersleri yerine yazılım dersleri daha çok görmektedir. Böyle olunca da yazılım mühendisi yazılım süreçlerinde ortalama yeni mezun bilgisayar mühendisinden daha çok bilgili olmaktadır. O yüzden bilgisayar mühendisi daha donanımlı oluyor demek hatalı bir çıkarımdır.

Daha önce bilgisayar mühendisi ile yazılım mühendisi gelecekte aynı işi yapmayacaklar diye belirttim. Muhtemelen gelecekte çoğu bilgisayar mühendisliği bölümüne öğrenciler tercih yapmayacak ve çoğu üniversite de bu bölümü kapatacaktır. Çünkü Türkiye'de yazılım mühendisliği bölümü yeni yeni oturmakta ve sektörde yazılım yaşam süreçlerini iyi kullanabilen mühendislere ihtiyaç duyulmaktadır. Her ne kadar şu aşamada kod yazabilen programcılara sektör ihtiyaç duysa da ileride lisans eğitimi almış yazılım mühendislerine ihtiyaç duyacaktır.

Ayrıca yazılım mühendisi olmak için mühendislik eğitimi almak gerekmektedir. Bilge adam, başarı soft gibi firmaların verdiği sertifikalar ile yazılım mühendisi olunmamaktadır.
    Yazılım Mühendisliği eğitiminin, bilgisayar mühendisliği eğitimine göre herhangi bir artısı var mı sizce, varsa nedir? Spesifik olarak ders örneği vererek söylebilir misin?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi johnbackus -- 16 Temmuz 2018; 10:13:28 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Yere düşen klavyeleri napıyorsunuz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • HBKocabiyik kullanıcısına yanıt
    Okuduğunuz bölümü anlamamışsınız hocam. Bilgisayar mühendisi kod ameleliği yapar, yazılım mühendisi ya projenin başında durur ya da şirket ceosu

• Yeni Mezun= 3K - 4.5K ,

2-3 yıl tecrübeli birisi 5K-6K,

3-5 yıl tercrübeli birisi 6K-10K

5-10 yıl tecrübeli birisi 10K-15K ... diye gidiyor. Bunun yanında özel sağlık sigortanız, primleriniz, yol yardımlarınız, spor yardımlarınız vs vs şirketine göre değişiyor.

Özellikle yeni mezun için bu paraları Türkiye'de kazanabilmeniz için ya çok şanslı olmanız lazım yada mezun olduğunuzda müthiş donanımlı olmanız lazım ve büyük bir kurumsal şirkete girmeniz lazım diğer türlü imkansız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nike -- 16 Temmuz 2018; 10:30:49 >
  • Yazılım Mühendisliği mezunuyum programlama derslerinin yanında yazılım proje yönetimi dersleri veriliyor. (Zaman yönetimi, gereksinimler, kalite yönetimi vs. vs.)

• johnbackus J kullanıcısına yanıt
    Ders içerikleri üniversiteden üniversiteye göre değişmektedir ama benim lisans eğitimini aldığım üniversitede Yazılım Kalitesi ve Güvencesi Testi, Yazılım Tasarım ve Mimarisi, İleri Programlama Teknikleri, Paralel Programlama, Fonksiyonel Programlama gibi bilgisayar mühendisliğinde olmayan bu saydığım gibi bir çok ders vardı. Ayrıca bilgisayar mühendisliğinde olup da yazılım mühendisliğinde olan ama daha kapsamlı anlatılan Yazılım Mühendisliği Temelleri, Yazılım Mühendisliği Oryantasyonu, Yazılım Ekonomisi gibi derslerde mevcuttu. Bu saydığım dersler üniversiteden üniversiteye göre değişiyor. Başka üniversitelerde de Yazılım Kalitesi, Yazılım Tasarım ve Mimarisi gibi dersler bilgisayar mühendisliğinde de ders olarak gösterilebilir.

Tercih yapacak arkadaşlar üniversitelerin ders içeriklerini inceleyip tercih yapsınlar. Bu tarz temel dersler iyi bir yazılımcı olmanın ötesinde iyi bir yazılım mühendisi olmanın temelini oluşturmaktadır.

Bence ana kıstas yazılım sektöründe ileride bu yazılım mühendisliğinin temelleri olacaktır. Şuan çalıştığım şirkette 2 yıllık bilgisayar programcılığı eğitimini alıp bir çok bilgisayar mühendisinden ve benden çok daha iyi kod yazabilen yazılımcı arkadaşlarım var. Ama daha önce yazdığı programlar bir mühendislik temeline dayanmadığı için ve kısa günü kurtardığı için sürekli patlamakta ve şirketi zor duruma sokmaktadır. Herkes yazılımcı olabilir, herkes kod yazabiliyor ama iyi bir mühendis olmak çok farklı bir şeydir. Yazılım yada bilgisayar mühendisliği eğitimi alacak arkadaşlar iyi bir yazılımcıdan öte çok iyi bir mühendis olmak için gayret etmeliler. Bir zaman sonra yeni mezun için o çok zor görünen kod yazma olayı bir süre sonra eğlenceli hale gelebiliyor. Ama mühendislik temelleri ise yaptığınız işin kalitesini belirliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: varevolverine

Okuduğunuz bölümü anlamamışsınız hocam. Bilgisayar mühendisi kod ameleliği yapar, yazılım mühendisi ya projenin başında durur ya da şirket ceosu
    Okuduğum bölümü çok iyi anladım dostum. Yazılım mühendisi de, bilgisayar mühendisi de, bilgisayar programcısı da kod ameleliği yapıyor, yapacak, yapmak zorundadır. Bu işin temelinde bu vardır ve yazılım sektöründe iyi bir terfi alacaksan en az 5 yıl kod ameleliği yapmak zorunda olacaksın. Ve şuan Türkiye'de eğitim alan lisanslı yazılım mühendisi bir kimse hiç bir şirketin ceo'su falan değildir. Çünkü Türkiye'de yazılım mühendisliği lisans programı ilk mezunlarını 4 yıl önce verdi.

• konuda iyi sallanıyor yok yeni mezun 3.5-4k maaş alırmış da bilgisayar mühendisliğiyle yazılım mühendisliği farklı şeylermiş de he anam he. sanki türkiyede değil silikon vadisindeyiz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dr. Donanım

konuda iyi sallanıyor yok yeni mezun 3.5-4k maaş alırmış da bilgisayar mühendisliğiyle yazılım mühendisliği farklı şeylermiş de he anam he. sanki türkiyede değil silikon vadisindeyiz.
    Yeni mezun 5 civarı alan çok tanıdığım var hocam,bundan fazla alanlar da var.

• quote:

Orijinalden alıntı: johnbackus

Yeni mezun 5 civarı alan çok tanıdığım var hocam,bundan fazla alanlar da var.

Alıntıları Göster
    odtü-boun-bilkent mezunları türkiye genelini yansıtmıyor ki hocam. ankara üni mezunu tanıdığım staj yaptığı yerde 1800 lira ile işe başladı geçen yıl.
  • Merhaba hocam. Sakarya Üniversitesi bilgisayar mühendisliği okuyorum. 3.sınıfa gectim. 2 senedir amaçsızca ortalama kastım sadece. Suan yeni dank etti. Aldım udemyden Java calısıyorum. İngilizce yok onuda ogrenmeye calısıyorum.hırslıyım hedefler buyuk ama bazen gec kalmış gibi hissediyorum. Daha 1.sınıfta staj yapan adamlar vardı. Ben daha hic yapmadım. Sizce cok mu gec kaldım gereksiz kuruntumu yapıyorum. 3.sınıfa gecen birine nasıl tavsiyeler verirsiniz. Ozellikle sosyal yonum cok zayıf cekingenim. Sanırım bilmek tek basına ise yaramıyor

• Merhabalar,

henüz 12. Sınıfa yeni geçtim. Bm düşünüyorum dediğimde herkes bana odtü ıtü gibi yerlerden mezun olman lazım ilk 3k ya girmen lazım yoksa iş bulamazsın, sürünürsün, aç kalırsın vb. Şeyler söylüyor bu doğru mu yoksa herşey kendini geliştirmeye mi bağlı?

• HBKocabiyik kullanıcısına yanıt
    Yeni mezunların %80 ni bilmeden mezun oluyorlar dediniz sonrada yazılım mühendisi şu konuda bilgisayar mühendisi şu konuda daha donanımlı dediniz eğer okulda gerekli eğitim görülmüyorsa nasıl daha donanımlı olunuyorki bu mantıktan bakınca olay seçilen mühendislikten ziyade kendini geliştirmekle alakalı değil mi

• Arkadaşım 1 hafta önce mezun oldum işe girmeyen bölümdaşım yok. 1800 e işe giren duymadım.Bence çok bilgin olmadan atıp tutmamalısın.

@karahancer2

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mew55 -- 16 Temmuz 2018; 13:17:14 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dr. Donanım

odtü-boun-bilkent mezunları türkiye genelini yansıtmıyor ki hocam. ankara üni mezunu tanıdığım staj yaptığı yerde 1800 lira ile işe başladı geçen yıl.

Alıntıları Göster
    Arkadaşım Ege Bilgisayar Mühendisliğinden 1 hafta önce mezun oldum. İşe giremeyen insan duymadım. 1800e işe başlayan arkadaşım yok. Ankara ve Ege yakın seviyede okullar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: varevolverine

yav he he

• quote:

Orijinalden alıntı: migap1

Yeni mezunların %80 ni bilmeden mezun oluyorlar dediniz sonrada yazılım mühendisi şu konuda bilgisayar mühendisi şu konuda daha donanımlı dediniz eğer okulda gerekli eğitim görülmüyorsa nasıl daha donanımlı olunuyorki bu mantıktan bakınca olay seçilen mühendislikten ziyade kendini geliştirmekle alakalı değil mi
    Üniversite eğitiminde daha çok işin teorisi anlatılır ve bunlar anlatılırken de mühendislik eğitimi de verilir. Alınan mühendislik eğitimi ve teori bilgilerine göre bölümler arası kıyaslama yaptım. Şu aşamada ise yeni mezunun iş bulmasındaki en büyük kriter, mezun olunan bölümden ziyade proje üretebilecek düzeyde kodlama bilgisine sahip olması. O yüzden şu aşamada yazılım mühendisi de bilgisayar mühendisi de aynı işi yapıyor.

Türkiye'de yazılım sektörü oturdukça ve şirketler planla bir şekilde yazılan ve sürekli geliştirmeye açık geliştirilen programların kaliteli bir yazılım mühendisliği sürecinden çıktığını kavradığında o zaman mezun olunan lisans bölümü direk dikkate alınacak.

• quote:

Orijinalden alıntı: ebecogi

Çok teşekkür ederim bu güzel cevabınız için. Sizce başarılı ( en iyi değil ama iyi ) olmak için kendimizi yoracak kadar çok çalışmalı mıyız yoksa örneğin ünide bizden istedikleri şeyleri tam olarak yapsak yeter mi ödev vs?
    Rica ederim. Kendini yorsan da yormasan da hayat bitiyor gidiyor. Neden daha çok şey öğrenmeyesin ki? Okulla yetinme.. GTÜ çok zor olmasına rağmen ben başka yerlerden de ders bakıyordum. Öyle yapmasan nolur yine yaşarsın, iş bulursun ama insanlığıa daha faydalı olmak istiyorsan çok emek vereceksin.Az uyuyup çok çalışacaksın.. Fedakarlık edeceksin..
  • 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.