Hepimizin malumu, bilgisayar mühendisliği sıralamalarda ve popülerlikte hızla yükseliyor. Neredeyse tüm üniversitelerde en yüksek puanlı mühendislik artık Bilgisayar. Birkaç örnek verelim: Bazı bölümlerin sırasıyla 2016 ve 2020 sıralamaları Boğaziçi Bilgisayar 1333 > 342 İTÜ Bilgisayar 6835 > 2450 Hacettepe Bilgisayar > 21300 > 7200 Bilkent Bilgisayar Burssuz 42500> 13400 Yeditepe Bilgisayar Burssuz 224,000 > 111,600 Gördüğümüz gibi eğitim ücretleri hızla artan özellerin bile sıralaması yükseliyor. Neden 13000'inci kişi devlette tıpa gidebilecekken o kadar para verip burssuz Bilkent Bilgisayar'a gidiyor ? Ben bilgisayar mühendisliğindeki yükselişin kesinlikle bir balon olmadığını ve oldukça mantıklı gerekçeleri olduğunu düşünüyorum. Bu yükselişin önümüzdeki yıllarda da hızla devam edeceğini düşünüyorum. Şimdi analiz edelim Bilgisayar mühendisliğini (CENG olarak kısaltcağım) diğer mühendisliklerle kıyaslayalım. Mesela elektrik-elektronik, makine, inşaat, uçak... gibi mühendisliklerle karşılaştıralım. Şuna dikkat edelim: CENG'in avantajlarını anlatırken bunlar diğer mühendisliklerde hiç mi yok diye düşünmeyin. Elbette var, elbette gemi inşaatı mühendisi olarak da kendi girişiminizi kurabilirsiniz. Elbette kimya mühendisi olarak da yurtdışına gidebilirsiniz. Sadece bu şansların CENG'e göre daha az olduğunu düşünüyorum. Bilgisayar mühendisliği, 1- Kazancı en yüksek olan mühendislik Her mühendislikte çok iyi kazanan, orta kazanan ve işsiz kalanlar var. Ama istatistiksel ortalamalara bakarsak CENG mezunlarının en fazla kazananlar olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bilişim & yazılım sektörü maaşların en yüksek olduğu sektör, hem Türkiye'de hem dünyada. Ve maaş dışında da çok fazla kazanç olanağı var. 2- İş alanı en çok olan mühendislik Bence en önemli nokta burası. CENG mezunları çok fazla seçeneğe sahip. Mesela inşaat mezunlarının bir inşaat firmasında maaşlı çalışan olmak dışında pek seçenekleri yok. CENG mezunları ise
3- Yurtdışına çıkışı en kolay mühendislik Bilgisayar ve yazılım sektörü, yurtdışında en rahat iş bulabileceğiniz alan (Google, Microsoft, Amazon...). Üstelik bu firmaların Türkiye ofislerinde de çalışabilirsiniz. Ya da uzaktan çalışarak oturduğunuz yerden yabancı bir firmada görev alabilirsiniz. Yurtdışına da gidebilirsiniz, Türkiye'de kalarak da Türk ekonomisinden bağımsız döviz üzerinden bir kazanç elde edebilirsiniz. Tekrar belirteyim, elbette çoğu mühendislik için bu şans var. Sadece CENG'de bu çok daha kolay. 4- Çalışma koşulları en iyi olan mühendislik Bir firmada ofiste, ya da bilgisayarınızla istediğiniz yerde çalışacaksınız. Kafelerde, plajlarda elinde bilgisayar çalışan yazılımcıları görmüşsünüzdür. Diğer mühendisliklerde ise genelde şantiye, fabrika, üretim bandı gibi mekanlarda çalışmanız gerekiyor. Çalışma saatleri olarak da, diğer işlere nazaran 9-5 çalışma sisteminden farklı alternatifleriniz oluyor. 5- En zevkli mühendislik Burası biraz subjektif, çünkü neyin zevkli olduğu kişiden kişiye değişir. Ama eminim çoğu kişi için bilgisayarla uğraşmak en zevkli mühendislik alanıdır. Çoğu genç zaten üniversiteden önce hobi olarak kodlamayla vs. uğraşıyor. Bilgisayar oyunlarını çoğumuz seviyoruz, bu alanda çalışmak için en iyi mühendislik alanı da bilgisayar. Bence meslek tatmini en yüksek mesleklerden birisi. Kolayca yeni şeyler geliştirebilir, yaptığınız işin sonucunu kısa zamanda görebilirsiniz. Sadece bir laptop ile büyük bir girişime imza atabilirsiniz. 6- İnsanlarla en az iletişim gerektiren mühendislik Bilgisayar ve yazılım, genellikle insanlarla yüz yüze iletişime en az ihtiyaç duyacağınız mühendislik. Mesela bir inşaat mühendisi olarak şantiyede çalışırken zorunlu olarak farklı kültürden çok fazla kişiyle iletişim kuracaksınız. Tabi bu bilgisayar mühendisi olarak "asosyal" birisi olmak zorunda olduğunuz anlamına gelmiyor. İsterseniz çok sosyal alanlarda da çalışabilirsiniz, sadece seçim özgürlüğüne sahipsiniz. Yüz yüze iletişim becerileriniz zayıfsa (gayet de olabilir) CENG ideal mühendislik alanı. 7- Hem şimdinin hem geleceğin mesleği Burası da önemli bir nokta. CENG hem şu an, hem de gelecekte giderek artan popülerliğe sahip olacak nadir alanlardan birisi. Yazılımın hayatımızda kaplayacağı yer giderek artıyor, asla da azalmayacak. Eskiden tamamen donanımsal olan araba, uçak gibi makinelerde yazılım gittikçe önem kazanıyor. Tesla bir kaç sene içerisinde donanımcıdan çok yazılımcı çalıştırmaya başlayacak (belki de başladı bile). Yazılımın öneminin sürekli giderek artacak olması bu alanda çalışanlara talebi (ve onların maaşlarını) elbette arttıracak. 8- Sıralamaların yükselmesiyle kartopu etkisi CENG'lerin sıralamalarının gittikçe yükselmesi bir pozitif feedback loop, diğer deyişle kartopu etkisi yaratıyor. Sıralamalar yükseldikçe
9- Dünyada da yükselişte Bilgisayar mühendisliği ve benzer lisans programları dünyada da yükselişte. CS (Computer Science), dünyadaki çoğu üniversitede en çok talep gören alan. Mesela Stanford'da en çok kayıt yaptırılan bölüm açık ara Computer Science Şurada farklı istatistiklere yer verilmiş: https://w3.cs.bilkent.edu.tr/tr/universite-adaylarina/#neden_cs // CENG ile ilgili bazı olumsuz görüşlere de cevap vermek istiyorum: Başka bir bölümde okuyup da bilgisayar/ yazılıma kayılmaz mı ? Günümüzde olanaklarınız sınırsız, elbette eczacılık okuyan birisi de kendisi yazılım öğrenebilir. Ama onlar kendi dersleri ve ödevleri arasında vakit bulup da yazılım öğrenecek, sizin ise işiniz bu. Dersleriniz bununla ilgili, projeleriniz bununla ilgili, hocalarınız bununla uğraşıyor. Üstelik bu alanda bir diploma alacaksınız. Farklı bir bölümde okuyup "yazılıma kayan" kişilere göre rekabette çok öndesiniz. O yüzden CENG yazacaklar bu konuda endişe etmesin Üstelik bilgisayar mühendisliğinde algoritmaların bilimsel temeli de öğretiliyor. Donanım ve devre teorisi de öğretiliyor. Youtube'den Python öğrenen(!) bir kişiye göre çok daha donanımla olacaksınız.
Ya yazılımın önemi biterse ? Böyle bir şey bence önümüzdeki 100 yıl boyunca mümkün değil. Bahsettiğim gibi hayatımızın her alanında yazılımın önemi artıyor ve azalması asla mümkün değil. Cihazlar değişir, kodlama dilleri değişir... Ama bir şekilde yazılım hep hayatımızda olacak. Zaten iyi bir mühendis olarak değişimlere kolayca adapte olacaksınız. Çok fazla bilgisayar mühendisi var ? Herkes CENG okuyor ? Kısmen doğru. Fakat endişe edilecek bir durum değil, çünkü bu sektörde elemana talep de hızla artıyor. İstatistiklere göre Amerika'da yeni yazılımcıya talep, yıllık bu alanlarda mezun sayısından daha fazla. Mesela ODTÜ Bilgisayar tanıtım sayfasında şöyle demiş: "Mezunlarımız, gerek Türkiye'de gerek Dünya’da özel sektör, akademi ve Ar-Ge kuruluşları tarafından, deyim yerindeyse, kapışılmaktadır. Bölüme ulaşan eleman arama ilanları mezun sayımızın üzerinde olmakta; " Doğru mu bilmiyorum, herhalde ODTÜ gibi reklama ihtiyacı olmayan bir okul uydurma veri vermez. https://tanitim.ceng.metu.edu.tr/faq/ Şu da var: Evet çok fazla bilgisayar mühendisi mezun oluyor, ama çoğu tırt. Siz iyi bir üniversiteden mezun olduysanız ve/veya kendinizi iyi geliştirdiyseniz çok rahat ön plana çıkıyorsunuz. Sonuç: Bilgisayar mühendisliği kesinlikle bir balon değil, sıralamalarının yükselmesinin çok sayıda oldukça mantıklı nedeni var. Çoğu alanda en iyi mühendislik olarak ön plana çıkıyor. Sıralamaların hızla yükselmeye devam edeceğine eminim. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thevertia -- 21 Ağustos 2021; 12:13:36 > |
Bilgisayar Mühendisliği neden yükselişte ? Detaylı analiz
-
-
Çok güzel açıklamışsınız.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4h062020 -- 21 Ağustos 2021; 12:18:21 > -
up -
Türkiye için tek nedeni yurtdışına çıkmanın kolay olması. yoksa önceki maddelerin neredeyse hepsi, hep gecerliydi -
iş alanı en geniş olan mühendislikten sonra gümledim bir eecinin iş alanı cengçininkini hayli hayli geçer.şahsen ben ytü ehmden sonrasına ytü kom yazdım.hem ee dersleri hem ceng dersleri alıyorlar ve bu bana göre daha mantıklı cengi şişiriyolar inanmayın gençler.bu tercih döneminde bir sürü şirketle mühendisle görüştüm bilgisayarı tavsiye eden pek yok arkadaşlar ama ee olsun makine olsun tavsiye edenler var.bilgisayar mühendisliği olmak isteyen kitlenin yarısı pcye format atabiliyo diye yazıyor.yoksa ben de biliyorum python vs.lolde gold olan arkadaşım da ceng istiyor ona göre hesaplayın
-
Bu gece gördüğün rüyayı bize neden anlattın ki? -
GTÜ CENG yazanlara lafım yok hocam saygım sonsuz
-
Hocam bundan 6 7 sene sonra da yurtdisi olanakları bu kadar çok olur mu
-
Bilgisayar mühendisliğinden yeni mezun biri olarak söylediğin her şeye katılıyorum. Bu arada bir uyarı da yapmak gerek yurtdışındaki bir firmaya döviz üzerinden başka bir ülkeden tam zamanlı çalışan gibi çalışamıyorsunuz yasal olarak uygun olmadığı için, bu yazıda kastedilen şey freelance, proje bazlı çalışmak olabilir
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SporcuPc -- 21 Ağustos 2021; 12:43:52 > -
2025 yılında 75 milyar dijital aletin aktif kullanılması bekleniyor. Bu aletlerin herbiri için uygulamalar, rekabet dolu marketler, ayrıca güvenlik tehditleri, bu güvenlik tehditlerine göre güvenlik alanları, veri toplama ve pazarlaması teker teker gerekli. Bir mobil telefon en az 10 uygulama, her 1 uygulama en az 1 ekip demek. O uygulamanın güvenliği, veri toplaması ve satışı, uygulamanın pazarlanacağı market, marketin güvenliği, marketten alım satım için müdahil olacak banka, banka sistemleri ve güvenliği...
Kısaca Albert Einstein saklandığı gizli hücresinden çıkıp tüm dünyanın software ihtiyacını karşılayacak uber-mega-hiper yapay zekayı ilan etmezse, bu alanın bitmesi gibi bir ihtimal yok. Buzdolabınız, arabanız, bindiğiniz tren, telefonunuz, saatiniz, bankanız, marketiniz, otobüsünüz, her şey ama her şey en az 4 IT ekibini işin içine sokuyor. Akbil sistemleri, yükleme ve güzergah uygulamaları bile birilerinin ekmek kapısı oluyor. Devletler, şirketler, şahıslar... sonsuzluk bu gerçekten.
İnşaat gibi olur vesaire diyenler, 1 konuyu bilmiyorlar, 2 korkuyorlar. Yenilikten ölesiye korkuyorlar. Dedesinin, babasının, komşusunun yolundan geçip daha az gelir ama daha garanti sonuca ulaşmak istiyorlar. Çok anlaşılabilir bir durum, insan beyni garantiye yatkındır. Bilgisayar işinde ne tonlarca demir, ne tonlarca kum ve beton, ne lojistik ne de taşeron masrafı var. Ayrıca şehirlerin projeye doymuş olması ve yeni projeler için alan açılması gibi bedeller de yok.
-
Ceng bir balon değildir, ancak şu anki yüksekliği bir balondur. Bu balonun aynısını şu an tıpta da görüyoruz, geçmişte inşaat ve endüstri mühendisliğinde de gördük. Yanlış anlaşılma olmasın, saydığım mesleklere de balon demiyorum, ancak bu bir trend meselesi.
Uzun vadeli trend istatistiklerine bakarsanız iki çeşit yükseliş görürsünüz: "hype" (toplumsal heyecan) ile yükselen ve ihtiyaçtan dolayı yükselen. Şu an için en çok ihtiyaç duyan mühendislik dalı kuşkusuz Ceng. Ancak analizi doğru yapmak gerekli. Çünkü bu sadece Ceng meselesi değil, ihtiyaç duyulan şey aslında yazılımcı. Bir Ceng mezunu olarak sertifikası olan bir yazılımcıdan fazla veya farklı iş yapmak istiyorsanız, fırsatlarınız diğer mühendislikler kadar.
Modern dünyanın işçileri yazılımcılardır. Aynı binalaşmanın trend olduğunda her taraftan işçilerin, inşaat mühendislerinin ve müteahitlerin fırlaması gibi şu an da yazılım öğrenme trendi bulunmaktadır. Aynı zamanda modern dünyanın mühendislik teknik ve yöntemlerinin "defakto" (genel-geçer) yöntemi de yazılımdan geçmektedir. Bundan dolayı yazılımın önemini anlatamam. Ancak zamanı gelince piyasanın doygunluğa ulaşması ve Ceng'in ele ayağa düşmemesinin garantisi yoktur. Bu fenomen "Gartner Hype Cycle" ile gösterilebilir. Okumak isteyen için vikipedi linkini bırakıyorum: Hype cycle - Wikipedia Türkçe vikipedisini bulamadım ancak internette muhtelif Türkçe açıklamalar mevcut. Gartner döngüsü olarak aratırsanız bazı açıklamalar bulabilirsiniz.
Velhasıl kelam, bazı "borsa analizleri"ne kapılıp tercih yapmayın. Neyi seviyorsanız onu yapın. Dünyanın işçilere her zaman ihtiyacı var. Ancak kendinizi geliştirebilirseniz gerçekten bir şeyler yapmaya başlarsınız, ve emin olun keyif almadığınız konuda kendinizi geliştirmeniz çok ama çok zor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi visioneer -- 21 Ağustos 2021; 13:42:16 >
-
Abd de 10k dolar maaş alma imkanı
-
açılın 12 yıllık mühendis konuşuyor
pek bilinmeyen bir dezavantajdan bahsedeyim.
kariyer ilerleyince 10 mühendisten 1-2 tanesi yönetici pozisyonlara kayıyor kalan tecrübeli adamlar kendilerinden daha az tecrübeli, daha enerjik ve de aynı kalitede iş çıkarabilecek ve daha az maaşa çalışabilecek adamlarla başbaşa kalıyor.
eğer yapılacak iş özel bir bilgi birikim gerektirmiyorsa(piyasa işlerinin %90'ı böyle) işveren 10 yıl tecrübeli adama 20k vereceğine 3-4 yıl tecrübeliye 10k vermeyi tercih ediyor haliyle, zaten başlarında yöneten tecrübeli birileri oluyor.
birde sürekli yeni şeyler öğrenip adapte olmak bir süre sonra yoruyor, benim şahsi görüşüm bu iş 40 yaşından sonra yapılmaz, o yaşa kadar ya yönetici/danışmanlık pozisyonlarına kayacaksın ya da girişimde bulunacaksın yoksa işin zor...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Freakk -- 21 Ağustos 2021; 19:29:11 >
-
Güzel açıklamışsınız hocam. artı eksi değerlendirmesine tıp ve dişten bana daha iyi geldi ceng. Mezunları vs de dinleyince özellikle Gtü etkisi ile cenge kaydım.
-
İnsanlarla en az iletişim gerektiren mühendislik den sonrasını okumadım.
-
Benim kuzen 8k yapıp İTÜ bilgisayara girmişti hem de sınava giren sayısı şimdikinin yarısı kadarken,aşırı ballı herif -
Özel bir şirkette çalışıyormuş herhalde -
Ders içeriklerinden bi haber olduğunun o kadar belli ki. İnternetten alacağın kurs ve sertifikaların %99'u çöptür, neredeyse hepsi giriş seviyesidir. Senin bu mantığınla yemek yapabilen herkes aşçı da olabilir fakat gerçek dünyada öyle olmuyor. Herkes kodlama öğrenebilir, ortaokulda bile öğretmeye başladılar fakat herkes bir yazılım ekosistemi tasarlayamaz, herkesin algoritma kurma yeteneği yoktur. Ayrıca öğrenme kapasitesi yüksek bir CENG mezunu saatler süren o kurslarda alacağın giriş seviyesi bilgiyi 1-2 saat okuma yaparak alır. Harita uygulamaları iki nokta arasındaki en kısa yolu sence nasıl buluyor, tek tek tüm olasılıkları deniyor mudur? O algoritma nasıl işliyor bununla ilgili hiç sertifika programı ya da kurs var mı? Sence onu yapan insanlar Udemy'den kurs alıp mı yapmıştır? Algoritmanın bilgisayar donanımı ile nasıl uyumlu çalıştığını biliyor musun? Peki ya işin arka planındaki matematiği? Ya da bütün bunların sadece elektron akışını kontrol ederek yapıldığını biliyor muydun?
İşçi diyerek aşağılamaya çalışmışsın sözde sanki sadece bu mesleğe özgü. Maaşlı çalışan herkes bir nevi köledir meslek fark etmeksizin.
Türkiye için tek nedeni yurtdışına çıkmanın kolay olması. yoksa önceki maddelerin neredeyse hepsi, hep gecerliydi
|
Ders içeriklerinden bi haber olduğunun o kadar belli ki. İnternetten alacağın kurs ve sertifikaların %99'u çöptür, neredeyse hepsi giriş seviyesidir. Senin bu mantığınla yemek yapabilen herkes aşçı da olabilir fakat gerçek dünyada öyle olmuyor. Herkes kodlama öğrenebilir, ortaokulda bile öğretmeye başladılar fakat herkes bir yazılım ekosistemi tasarlayamaz, herkesin algoritma kurma yeteneği yoktur. Ayrıca öğrenme kapasitesi yüksek bir CENG mezunu saatler süren o kurslarda alacağın giriş seviyesi bilgiyi 1-2 saat okuma yaparak alır. Harita uygulamaları iki nokta arasındaki en kısa yolu sence nasıl buluyor, tek tek tüm olasılıkları deniyor mudur? O algoritma nasıl işliyor bununla ilgili hiç sertifika programı ya da kurs var mı? Sence onu yapan insanlar Udemy'den kurs alıp mı yapmıştır? Algoritmanın bilgisayar donanımı ile nasıl uyumlu çalıştığını biliyor musun? Peki ya işin arka planındaki matematiği? Ya da bütün bunların sadece elektron akışını kontrol ederek yapıldığını biliyor muydun?
İşçi diyerek aşağılamaya çalışmışsın sözde sanki sadece bu mesleğe özgü. Maaşlı çalışan herkes bir nevi köledir meslek fark etmeksizin. |
2025 yılında 75 milyar dijital aletin aktif kullanılması bekleniyor. Bu aletlerin herbiri için uygulamalar, rekabet dolu marketler, ayrıca güvenlik tehditleri, bu güvenlik tehditlerine göre güvenlik alanları, veri toplama ve pazarlaması teker teker gerekli. Bir mobil telefon en az 10 uygulama, her 1 uygulama en az 1 ekip demek. O uygulamanın güvenliği, veri toplaması ve satışı, uygulamanın pazarlanacağı market, marketin güvenliği, marketten alım satım için müdahil olacak banka, banka sistemleri ve güvenliği... Kısaca Albert Einstein saklandığı gizli hücresinden çıkıp tüm dünyanın software ihtiyacını karşılayacak uber-mega-hiper yapay zekayı ilan etmezse, bu alanın bitmesi gibi bir ihtimal yok. Buzdolabınız, arabanız, bindiğiniz tren, telefonunuz, saatiniz, bankanız, marketiniz, otobüsünüz, her şey ama her şey en az 4 IT ekibini işin içine sokuyor. Akbil sistemleri, yükleme ve güzergah uygulamaları bile birilerinin ekmek kapısı oluyor. Devletler, şirketler, şahıslar... sonsuzluk bu gerçekten. İnşaat gibi olur vesaire diyenler, 1 konuyu bilmiyorlar, 2 korkuyorlar. Yenilikten ölesiye korkuyorlar. Dedesinin, babasının, komşusunun yolundan geçip daha az gelir ama daha garanti sonuca ulaşmak istiyorlar. Çok anlaşılabilir bir durum, insan beyni garantiye yatkındır. Bilgisayar işinde ne tonlarca demir, ne tonlarca kum ve beton, ne lojistik ne de taşeron masrafı var. Ayrıca şehirlerin projeye doymuş olması ve yeni projeler için alan açılması gibi bedeller de yok. |
Bu gece gördüğün rüyayı bize neden anlattın ki?
|
Kurs ve sertifika derken Udemy'den bahsetmemiştim. İşçilik neden kötü bir şey olsun? Siz büyük çapta bir yazılım yazarken herkesin yazılım mimarisi kastığını mı düşünüyorsunuz? Söyle söyleyim; büyük çapta yazılımlar yazarken yazılım mimarlığı görevini 1-2 kişiden fazla kişi üstlenmez. Küçük parçalara bölünür, girdi ve çıktılar belirlenir ve buna göre iş dağılımı yapılır. Herkes düşündüğünüz gibi Google'ın arama motorunun tamamını veya Spotify'ın şarkı önerme algoritmasını oturup baştan sona kendisi yazmıyor. İki nokta arasındaki en kısa rota (eğer ayrık değerler var ise) genelde Djikstra algoritması ile bulunabilir. Onun dışında rotalama; evrimsel algoritmalar, A* veya devamlı ise modifiye A* algoritması ile bulunabilir. Farklı tabanlarda farklı algoritmalar da var ama sanırım siz hepsine hakimsiniz, ondan dolayı gerek duymuyorsunuzdur. Bununla alakalı kitaplar, makaleler hatta github da yazılmış bol bol "çek-çalıştır" kod var. Bu algoritmaları hiçbir bilgisayar mühendisi oturup baştan programlamıyor veya düşünüp kendisi oluşturmuyor, emin olabilirsiniz. Elektrik-Elektronik mühendisliği mezunuyum, yüksek lisans ortalamam 4.0, bilgisayar mimarisinden anlarım, yapay zeka hem işim gereği hem de hocalarımla araştırmalar yaptığım aktif konum, ondan önce de bilgi kuramı ve haberleşme çalışıyordum. Ders içeriklerinden haberdar olmadığımı da düşünmüyorum, bilgisayar mühendisliği bölümünden bir kaç derse de asistanlık yapmıştım. Benim söylediğim şeyler kendi gözlemlerime dayalı şeyler. Belli ki siz benim hayal bile edemeyeceğim yerlerde ve konumdasınız. Ondan dolayı cehaletimi bağışlayın. Saydığınız konularda sizin kadar olmasa da az-çok bilgim var diyelim. Eğer daha iyi kaynaklar biliyorsanız benim gibi bir cahili aydınlatmaktan çekinmeyin lütfen. Tekrar ediyorum, işçi diyerek kimseyi aşağılamam, kaldı ki işçilik aşağılanacak bir meslek değildir kesinlikle. Sadece bazı şeylerden para alınıyormuş gibi yanlış yönlendirilecek şekilde savunulması veya gösterilmesine karşıyım. Daha iyi ve eğitici kaynak önerileriniz için cevabınızı bekliyorum. |
Benzer içerikler
- üniversite hocası nereye şikayet edilir
- devinim ne demek paragraf
- notability fiyat
- kunduz mu doping hafıza mı
- tyt matematik kaç günde biter
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X