Bilgisayar mühendisliği için laptop alacağım. Macbook Pro ve Windows laptoplar arasında kararsız kaldım.
Bütçeyi sınırsız olarak düşünebiliriz.
Tecrübelerini paylaşabilecek var mı ?
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİMİN EN BÜYÜK SORUNU BUDUR
https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans.php?y=103210071
Şuna bakın. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fizik bölümüne yerleşen öğrencilerin, AYT fizikte ortalama neti 0.7.
https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans.php?y=105310152
Malatya İnönü Üniversitesi Fizik bölümündekilerin ise ortalama neti 0.8.
Lise düzeyinde 14 fizik sorusundan 1 net bile yapamayan veletler üniversitede fizik okuyacak. Basit lise düzeyi fiziği yapamayanlar üniversitede akademik düzeyde termodinamik, atom fiziği, kuantum fiziği görecek. Fizik literatürüne katkıda bulunacaklar (!).
Buna bir dur denilmesi lazım. Fizik, Matematik, Kimya (ve bunların öğretmenlikleri) gibi bölümlere girmek için bu dersin sorularının en az yarısını yapabilme şartı olmalı. TYT ve AYT'deki toplam 21 fizik sorusunun en az yarısının yapamayanlar Fizik bölümü tercih edememeli. 14 soruda 1 net bile yapamayan öğrencilerle bir fizik bölümünde düzgün öğrenim yapılma şansı yok !
Açıklanması neden bu kadar uzun sürüyor ? Tercih işlemi tamamen algoritmik olarak yapılıyor. Algoritmayı çalıştırıyorlar ve 10 saniye sonra sonuçlar belli oluyor. 7 gündür açıklamak için neyi bekliyorlar ki ?
Hepimizin malumu, bilgisayar mühendisliği sıralamalarda ve popülerlikte hızla yükseliyor. Neredeyse tüm üniversitelerde en yüksek puanlı mühendislik artık Bilgisayar. Birkaç örnek verelim: Bazı bölümlerin sırasıyla 2016 ve 2020 sıralamaları
Boğaziçi Bilgisayar 1333 > 342
İTÜ Bilgisayar 6835 > 2450
Hacettepe Bilgisayar > 21300 > 7200
Bilkent Bilgisayar Burssuz 42500> 13400
Yeditepe Bilgisayar Burssuz 224,000 > 111,600
Gördüğümüz gibi eğitim ücretleri hızla artan özellerin bile sıralaması yükseliyor. Neden 13000'inci kişi devlette tıpa gidebilecekken o kadar para verip burssuz Bilkent Bilgisayar'a gidiyor ? Ben bilgisayar mühendisliğindeki yükselişin kesinlikle bir balon olmadığını ve oldukça mantıklı gerekçeleri olduğunu düşünüyorum. Bu yükselişin önümüzdeki yıllarda da hızla devam edeceğini düşünüyorum. Şimdi analiz edelim
Bilgisayar mühendisliğini (CENG olarak kısaltcağım) diğer mühendisliklerle kıyaslayalım. Mesela elektrik-elektronik, makine, inşaat, uçak... gibi mühendisliklerle karşılaştıralım.
Şuna dikkat edelim: CENG'in avantajlarını anlatırken bunlar diğer mühendisliklerde hiç mi yok diye düşünmeyin. Elbette var, elbette gemi inşaatı mühendisi olarak da kendi girişiminizi kurabilirsiniz. Elbette kimya mühendisi olarak da yurtdışına gidebilirsiniz. Sadece bu şansların CENG'e göre daha az olduğunu düşünüyorum.
Bilgisayar mühendisliği,
1- Kazancı en yüksek olan mühendislik
Her mühendislikte çok iyi kazanan, orta kazanan ve işsiz kalanlar var. Ama istatistiksel ortalamalara bakarsak CENG mezunlarının en fazla kazananlar olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bilişim & yazılım sektörü maaşların en yüksek olduğu sektör, hem Türkiye'de hem dünyada. Ve maaş dışında da çok fazla kazanç olanağı var.
2- İş alanı en çok olan mühendislik
Bence en önemli nokta burası. CENG mezunları çok fazla seçeneğe sahip. Mesela inşaat mezunlarının bir inşaat firmasında maaşlı çalışan olmak dışında pek seçenekleri yok. CENG mezunları ise
- Kurumsal bir firmada maaşlı olarak çalışabilir. Yetenekliyseniz kariyerinizde hızla ilerleyebilirsiniz. Çünkü bu sektörde bürokrasi ve kıdemden çok yaptığın işe bakılıyor. İstersen yeni mezun ol, en iyi kodu sen yazıyorsan en üst "senior developer" olmanın önünde bir engel yok.
- Kendi işini kurabilir. Mobil uygulama/ oyun çıkartırsınız tutarsa işiniz o olur. E-ticaret, Finans gibi alanlarda girişim imkanları çok fazla. Bilgisayarla geliştirebileceğiniz şeyler sonsuz.
- Freelancer olarak çalışabilir. Bu çalışma şekli giderek yaygınlaşıyor. Size işler veriliyor ve bu işleri yaparak iş bazlı para kazanıyorsunuz. Mesela birisine bir web sitesi yapıyorsunuz ve 10,000 doları alıyorsunuz.
- Çok farklı para kazanma yolları bulabilirsiniz. Mesela ODTÜ Bilgisayarda bir grup genç kripto para alım satımı yapan bir algoritma geliştirdiler. Şu an tamamen bununla uğraşıyorlar ve oldukça fazla kazanıyorlar. Diğer mühendisliklerde bu tarz alternatif hikayeler pek mümkün değil.
3- Yurtdışına çıkışı en kolay mühendislik
Bilgisayar ve yazılım sektörü, yurtdışında en rahat iş bulabileceğiniz alan (Google, Microsoft, Amazon...). Üstelik bu firmaların Türkiye ofislerinde de çalışabilirsiniz. Ya da uzaktan çalışarak oturduğunuz yerden yabancı bir firmada görev alabilirsiniz. Yurtdışına da gidebilirsiniz, Türkiye'de kalarak da Türk ekonomisinden bağımsız döviz üzerinden bir kazanç elde edebilirsiniz.
Tekrar belirteyim, elbette çoğu mühendislik için bu şans var. Sadece CENG'de bu çok daha kolay.
4- Çalışma koşulları en iyi olan mühendislik
Bir firmada ofiste, ya da bilgisayarınızla istediğiniz yerde çalışacaksınız. Kafelerde, plajlarda elinde bilgisayar çalışan yazılımcıları görmüşsünüzdür. Diğer mühendisliklerde ise genelde şantiye, fabrika, üretim bandı gibi mekanlarda çalışmanız gerekiyor. Çalışma saatleri olarak da, diğer işlere nazaran 9-5 çalışma sisteminden farklı alternatifleriniz oluyor.
5- En zevkli mühendislik
Burası biraz subjektif, çünkü neyin zevkli olduğu kişiden kişiye değişir. Ama eminim çoğu kişi için bilgisayarla uğraşmak en zevkli mühendislik alanıdır. Çoğu genç zaten üniversiteden önce hobi olarak kodlamayla vs. uğraşıyor. Bilgisayar oyunlarını çoğumuz seviyoruz, bu alanda çalışmak için en iyi mühendislik alanı da bilgisayar. Bence meslek tatmini en yüksek mesleklerden birisi. Kolayca yeni şeyler geliştirebilir, yaptığınız işin sonucunu kısa zamanda görebilirsiniz. Sadece bir laptop ile büyük bir girişime imza atabilirsiniz.
6- İnsanlarla en az iletişim gerektiren mühendislik
Bilgisayar ve yazılım, genellikle insanlarla yüz yüze iletişime en az ihtiyaç duyacağınız mühendislik. Mesela bir inşaat mühendisi olarak şantiyede çalışırken zorunlu olarak farklı kültürden çok fazla kişiyle iletişim kuracaksınız. Tabi bu bilgisayar mühendisi olarak "asosyal" birisi olmak zorunda olduğunuz anlamına gelmiyor. İsterseniz çok sosyal alanlarda da çalışabilirsiniz, sadece seçim özgürlüğüne sahipsiniz. Yüz yüze iletişim becerileriniz zayıfsa (gayet de olabilir) CENG ideal mühendislik alanı.
7- Hem şimdinin hem geleceğin mesleği
Burası da önemli bir nokta. CENG hem şu an, hem de gelecekte giderek artan popülerliğe sahip olacak nadir alanlardan birisi. Yazılımın hayatımızda kaplayacağı yer giderek artıyor, asla da azalmayacak. Eskiden tamamen donanımsal olan araba, uçak gibi makinelerde yazılım gittikçe önem kazanıyor. Tesla bir kaç sene içerisinde donanımcıdan çok yazılımcı çalıştırmaya başlayacak (belki de başladı bile). Yazılımın öneminin sürekli giderek artacak olması bu alanda çalışanlara talebi (ve onların maaşlarını) elbette arttıracak.
8- Sıralamaların yükselmesiyle kartopu etkisi
CENG'lerin sıralamalarının gittikçe yükselmesi bir pozitif feedback loop, diğer deyişle kartopu etkisi yaratıyor. Sıralamalar yükseldikçe
- En iyi öğrenciler CENG'lere girdikçe bölümün öğrenci kalitesi artıyor. Eskiden ilk 10 binle alan bölüm artık ilk 1000'le alıyorsa öğrenci kalitesi artar, derslerden projelere her şey iyileşir.
- Öğrenci kalitesi arttıkça üniversiteler CENG'e daha çok bütçe ayırıyor. En iyi akademisyenler bu bölüme geliyor. CENG çoğu üniversitede en yüksek puanlı mühendislik, hatta bazılarından en yüksek puanlı bölüm.
- Bölümün kalitesi her anlamda arttıkça sonraki sene daha da iyi öğrenciler bölümü tercih ediyor. Sıralamanın yükselmesi de bu bölümü ilk tercihe yazmayı teşvik ediyor.
- Bu bir kartopu etkisine yol açıyor. Bölümün kalitesi ve sıralaması yükseldikçe daha iyi öğrenciler tercih ediyor, daha iyi öğrenciler tercih ettikçe kalite ve sıralama yükseliyor vs. vs. Bu sayede çoğu CENG örneğin 7000, 5000, 2000 diye yükseliyor
9- Dünyada da yükselişte
Bilgisayar mühendisliği ve benzer lisans programları dünyada da yükselişte. CS (Computer Science), dünyadaki çoğu üniversitede en çok talep gören alan. Mesela Stanford'da en çok kayıt yaptırılan bölüm açık ara Computer Science
Şurada farklı istatistiklere yer verilmiş:
https://w3.cs.bilkent.edu.tr/tr/universite-adaylarina/#neden_cs
//
CENG ile ilgili bazı olumsuz görüşlere de cevap vermek istiyorum:
Başka bir bölümde okuyup da bilgisayar/ yazılıma kayılmaz mı ?
Günümüzde olanaklarınız sınırsız, elbette eczacılık okuyan birisi de kendisi yazılım öğrenebilir. Ama onlar kendi dersleri ve ödevleri arasında vakit bulup da yazılım öğrenecek, sizin ise işiniz bu. Dersleriniz bununla ilgili, projeleriniz bununla ilgili, hocalarınız bununla uğraşıyor. Üstelik bu alanda bir diploma alacaksınız. Farklı bir bölümde okuyup "yazılıma kayan" kişilere göre rekabette çok öndesiniz. O yüzden CENG yazacaklar bu konuda endişe etmesin
Üstelik bilgisayar mühendisliğinde algoritmaların bilimsel temeli de öğretiliyor. Donanım ve devre teorisi de öğretiliyor. Youtube'den Python öğrenen(!) bir kişiye göre çok daha donanımla olacaksınız.
Ya yazılımın önemi biterse ?
Böyle bir şey bence önümüzdeki 100 yıl boyunca mümkün değil. Bahsettiğim gibi hayatımızın her alanında yazılımın önemi artıyor ve azalması asla mümkün değil. Cihazlar değişir, kodlama dilleri değişir... Ama bir şekilde yazılım hep hayatımızda olacak. Zaten iyi bir mühendis olarak değişimlere kolayca adapte olacaksınız.
Çok fazla bilgisayar mühendisi var ? Herkes CENG okuyor ?
Kısmen doğru. Fakat endişe edilecek bir durum değil, çünkü bu sektörde elemana talep de hızla artıyor. İstatistiklere göre Amerika'da yeni yazılımcıya talep, yıllık bu alanlarda mezun sayısından daha fazla. Mesela ODTÜ Bilgisayar tanıtım sayfasında şöyle demiş:
"Mezunlarımız, gerek Türkiye'de gerek Dünya’da özel sektör, akademi ve Ar-Ge kuruluşları tarafından, deyim yerindeyse, kapışılmaktadır. Bölüme ulaşan eleman arama ilanları mezun sayımızın üzerinde olmakta; "
Doğru mu bilmiyorum, herhalde ODTÜ gibi reklama ihtiyacı olmayan bir okul uydurma veri vermez.
https://tanitim.ceng.metu.edu.tr/faq/
Şu da var: Evet çok fazla bilgisayar mühendisi mezun oluyor, ama çoğu tırt. Siz iyi bir üniversiteden mezun olduysanız ve/veya kendinizi iyi geliştirdiyseniz çok rahat ön plana çıkıyorsunuz.
Sonuç: Bilgisayar mühendisliği kesinlikle bir balon değil, sıralamalarının yükselmesinin çok sayıda oldukça mantıklı nedeni var. Çoğu alanda en iyi mühendislik olarak ön plana çıkıyor. Sıralamaların hızla yükselmeye devam edeceğine eminim.
İTÜ EHB vs YTÜ Bilgisayar
İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği vs YTÜ Bilgisayar Mühendisliği
Sıralamam 6k, ikisi de tutuyor. Bilgisayar mühendisliği daha çok ilgimi çekiyor ama İTÜ YTÜ'den çok daha iyi diyorlar. Sizce daha ilgimi çeken bölüme (YTÜ bilgisayar) mı gideyim yoksa daha iyi üniversiteye mi (İTÜ EHB) ?
6k ile YTÜ vs Bilkent Bilgisayar
Sıralamam 6k, bilgisayar mühendisliği istiyorum. En iyi iki alternatif Yıldız Teknik ve Bilkent burssuz olarak gözüküyor. Bilkent burssuz için bütçemiz yeterli. İstanbul'da oturuyorum, Yıldız Teknik ulaşım kolaylığı ve eğitimin ücretsiz olması bakımından öne çıkıyor. Fakat Bilkent'in eğitiminin daha iyi olduğu söyleniyor. Sizce ne yapmalıyım ?
6k ile YTÜ vs Bilkent Bilgisayar
Sıralamam 6k, bilgisayar mühendisliği istiyorum. En iyi iki alternatif Yıldız Teknik ve Bilkent burssuz olarak gözüküyor. Bilkent burssuz için bütçemiz yeterli. İstanbul'da oturuyorum, Yıldız Teknik ulaşım kolaylığı ve eğitimin ücretsiz olması bakımından öne çıkıyor. Fakat Bilkent'in eğitiminin daha iyi olduğu söyleniyor. Sizce ne yapmalıyım ?
Son Giriş: 3 yıl önce
Son Mesaj Zamanı: 3 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 48
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 11.479 (Bu ay: 41)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 62 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Mobil Cihazlar