|
Bildirim
Linux hastası, notebookta macos, desktop ve işte windows kullanan biriyim.
Dünyadaki pazar payı %95 olmasının en önemli sebebi işletim sisteminin gerçekten mükemmel olması. Macos'un aksine, open hardware olup da bu kadar stabil çalışması bu kadar yüksek performans sunması muazzam bir olay. 7/24 çalışan render makinelerimiz var ve hepsinde windows kullanıyoruz. öte yandan afrikaya ve eğitime yaptığı akıl almaz bağışlar yüzünden bill gates'e ister istemez sempatim oluştu. Bir çok ultra zengin hiç bağış yapmadan ölüp gidiyor, jobs gibi. neyse uzun sözün kısası, Windows adı tarihe altın harflerle yazıldı bile. |
N tane donanımın n tane modelini bu kadar stabil çalıştıran başka hangi sistem var ?
Hakkını vermek gerek 34 yıl piyasaya hakim olmak hemde güçlü rakipleri varken büyük bir başarı. |
Microsoft'un yazilimlari kalitesizdir, bunu bi kere kabul etmeniz gerekir. Windows XP'de kaydirma cubuguna tiklayinca cubuk gorsel olarak basili hale gelmiyordu, tikladiktan sonra kaydirmaya baslayinca basili hale geliyordu. Bekledim, bu hata cozulecek mi diye, fakat hicbir zaman cozulmedi. Windows Vista kullandim, bu hata duzeltilmedi. Windows 7 beta testerlik basvurusu yaptim, kabul edildim ve bu hatayi Windows 7 betalarinda gorunce raporladim fakat Windows 7'de de duzeltilmedi (baska raporladigim seyler duzeltildi). Az once merak ettim, VMware Fusion uzerine yukledigim Windows 10'a da baktim, Windows 10'da da bu hata duzeltilmemis. Diyeceksiniz ki bu bir hata olmayabilir, Microsoft oyle dizayn etmistir, Windows XP'de Internet Explorer'da kaydirma cubugu tiklayinca basili hale geliyor ama. Windows 10'daki Edge ve Internet Explorer ile de denedim, onlarda da tiklayinca basili hale geliyor. Yani dizayni kaydirmaya baslayinca basili hale gelmesi degil, tiklayinca basili hale gelmesi.
Kaydirma cubugunu gectim, Windows XP ve sonrasindaki Windows pencere dizaynlari tamamen kaplama, klasik Windows gorunumu uzerine giydiriliyor, pencereleri olusturan kodlar (yada en azindan mimari) Windows 95'ten beri hic degismemis. WindowBlinds isimli program Windows 95'ten beri var, o programin yapimcisi Stardock ile Microsoft partnerlik yapmis ve Windows XP ve sonrasindaki tema mekanizmasini olusturmus. Pencereler macOS, Linux KDE veya Gnome'daki gibi sifirdan tema ile olusturulmuyor, Windows'un Windows 95-2000 arasi versiyonlarindaki (yada XP klasik gorunumundeki) butonlar ve diger kontroller temali kontrollerle kaplaniyor, daha da oteye gidemiyor. Sifirdan tema mekanizmasi yok Windows'un. Bir program donarken dikkat ederseniz Windows 95'teki butonlar ve kontroller gorunuyor programlarin pencerelerinde. Yani Microsoft kendi yazdigi Windows isletim sistemi icin macOS ve Linux'taki kadar gelismis bir tema sistemi gelistirememis, WindowBlinds'i yapan firma olan Stardock ile calisarak Windows XP ve sonrasinin tema mekanizmasini gelistirmis, Stardock'un sitesine girerseniz gorursunuz, Microsoft partner" diye yazar sitelerinde. Stabilitesini ovdugunuz Windows'un RAM kullanimi bile RAM uzerindeki datalar surekli fragmante olacak sekilde, bunun teknik detaylarini arastirma firsatim olmadi ama bircok yerden boyle oldugunu duydum, isterseniz arastirabilirim. macOS'un RAM kullaniminda fragmantasyon olmuyor, bunun icin dusuk RAM miktarlarinda bile yazilimlar Windows'a gore cok cok daha performansli calisiyor. Ha diyeceksiniz ki bunlar onemsiz seyler, ozellikle ilk yazdigim kaydirma cubugu icin, ama kalite ayrintilarda gizlidir. macOS'da boyle seylere ASLA rastlamazsiniz ornegin. Linux'ta da boyle seylere ASLA rastlamazsiniz. |
|
|
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Infinitum -- 11 Kasım 2017; 19:37:30 > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bkaakco -- 11 Kasım 2017; 20:53:32 > < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi csh -- 11 Kasım 2017; 21:12:26 > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoreXXX -- 11 Kasım 2017; 22:11:37 > |