Benim bilgisayar durduk yere "Bios checksum error, insert system disc" demeye başladı. Anakart pilini çıkardım taktım, sonuç değişmedi. Cd roma cd koyuyorum görmüyor. 98 sistem kurtarma disketiyle açtım ne cdromu gördü ne de sabit diski. Biosu yenilemek için internetten anakart biosu indirdim, kurulumun ortasında dondu kaldı hep. Bu makineye ne yapmalı ki düzeltmeli dostlar, bana bir akıl verin, sizce de sorun anakartta mıdır?
Hard diskinde de sorun olabilir. Bios menusunde hard diski görülüyor mu? Görünmüyor ise ide veya sata kablolsunu, güç kablosunu kontrol et, birşey olmamıstır umarım.
quote:
Orjinalden alıntı: siradisi00 Biosu yenilemek için internetten anakart biosu indirdim, kurulumun ortasında dondu kaldı.
Kısaca bios uçmuş dostum. genede bu durumda yeni bios çipi yada flash bios varsa sıfırlanması gerekir. anakart ın marka ve modelini verirse senin için ufak bi araştırma yapabilirim.
aynı şey benimde başıma geldi P3 makinada geldi hemde mühendis bir tanıdıktan rica ettim bakması için bios uçmuş dedi denedi bişeyler yapamadı harddiskinde sorunlu dedi şimdi bios ve hdd nin uçma ihtimali nedir dedim herşey olabilir dedi yani böyle bişey oldumu artık makinayı değiştirme vakti gelmiştir şeklinde bir yorum yaptı
hard diskte bir sorun yok, kablolarla oynadım, sonuç değişmedi, hard diski başka bilgisayarda denedim sağlam, zaten bios hata verdiği için sabit diski görmüyor makine. anakartımın modeli ise:
VIA MS9107C+
092002.bin isimli dosya halinde bulunan biosu indirip awd.exe ile kurmayı denedim fakat kurulum ortasında donup öylece kalıyor. bu bios romunun yenisinden bulabilir miyiz acaba :S
Donanımınızda bir sorun olduğunu düşünmüyorum. 1.Ya pil bitmiştir.Yenisiyle değiştirin. 2.Biosu update yapın.Bunu zaten denemişsiniz ama doğru board için doğru bios dosyasını çektiğinizden emin olun yoksa sizinde bahsettiğiniz gibi yanliş dosyada update programi sistemi kitleyebilir.(Sadece bir olasılık).Bazi boardlarda ya bios içerisinde bios update ye izin vermek veya kapatmak için seçenekler vardir.Virüs onlemi olarak.Yazmadan biosu onu kontrol edin.Bazi boardlarda ise aynı koruma kart uzerindeki bir jumper ile yapılabilir.Onada bakmaniz gerekecek. 3.En kötü ihtimallede bios chipi bozulmuştur.Benim başıma gelmistı.Muadili sağlam bir chip buldum yazdim ve makinayi duzeltmiştim.
Evet dostum anakartını araştırdım ama pek fazla bi bilgiye ulaştığımı söyleyemiyeceğim. artık geri kalan şeyleri sen yapacaksın. öncelikle verdiğim linkdeki yazıları oku. Kafana takılanları sor. http://www.pclabs.gen.tr/2001/04/02/bios-kurtarma-rehberi-ii/
dostum yazılı olanları yapmış bulundum ben de, ama sanırım benim bios ölmüş, yüklemenin ortasında donup kalıyor, formatı faaln yok mu bunun :P
benim de başıma geldi. biosu update yaptım ama seninki gibi donup kalmadı. düzeldi.
Sana çok riskli bi tavsiye:
Seninkine benzer hurda bir anakart (şu anda bende çok) bul.
bilgisayarını aç.
Awd yi tam güncelleyecek gibi yapmadan önce anakarttaki çipi hurdanın çipiyle değiştir. Güncellemeyiyap sonra.
ama bunu yapmayı düşşünürsen, DH daki diğer arkadaşlara da danış.
Çok sakat iş. bi hata yaparsan anakartın gider. Mesuliyet kabul etmem.
bilgisayarı yan yatırıp biosu tekrar yüklemeyi deneyince sorun çözüldü, nasıl oldu da çözüldü bilmiyorum ama oldu birşekilde :) disket sürücüler yan yatınca disketi daha mı iyi okuyor acaba diyorum :) yardım etmeye çalışan herkese çok teşekkür ederim.
Nasıl yaptığını biliyosan anlat bu problemi yaşıyanlara referans olur.
önce bi windows 98 disketi oluşturdum, içindeki bazı dosyaları silip yer açtım, sonra içine awardbios.exe dosyası ve biosumu koydum. sonra da bilgisayarı o disketle açtım. a:\awardbios yazıp girdim. bios ismini girdim. sonra da program biosumu kurup yeniden başlattı makineyi. böyle...
E hocam sen normal bios güncellemesi yapmışın. hani olmuyordu?
aynen dediğin gibi abi, ne değişti anlamış değilim, tıpa tıp aynı şeyi yaptım, tek farkı kasa yan yatmış durumdaydı. eterneti, dvd yazıcıyı çıkarmıştım o etkilemiş midir bilmiyorum,
Tmm çıkartmış olduğun parçalar kilitlenmeye sebep oluyodu demekki. (tabi millet boşunamı kasayı yatır diyo)
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme