Şimdi Ara

BIOS'da sata aygıtları gözükmüyor?Sürücü harflerinde karışıklık var?ACİL YARDIM LÜTFEN

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
2.825
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Daha önce bu linkte USB okuma sorunu belirttiğim sorun vardı.
    Ben de bu sorunu gidermek için windows 7'yi tekrar kurmayım dedim.
    Hazır kurarken AHCI sürücülerini de kurmak istedim.

Fakat daha diskleri biçimlendirirken bir gariplik vardı ,şöyle ki:
    Windows 7 format ekranında işletim sisteminin kurulduğu disk Disk 0 olarak değilde Disk 2 olarak gözüküyordu.
    (Not: Pc'ye 3 sata harddisk takılı durumda ,işletim sisteminin olduğu harddisk 2 bölüm halinde)
    Ben yine de işletim sisteminin olduğu DİSK 2 numaralı bölümleri seçtim ve bölümleri kaldırıp tekrardan 2'ye böldüm.
    İlk bölümü NTFS olarak formatladım (diğerini biçimlendirilmemiş olarak bıraktım )ve AHCI sürücüsünü yüklemeyi denedim.
    Fakat hata verip yüklemedi.Ayrıca bu bölümlere işletim sistemi kurulamayacağı hatasını verdi.

Ben de bu sefer tekrardan bölümleri sildim ve 2 bölüm tekrardan oluşturdum ve herikisini de NTFS olarak formatladım.
    Bu formatlama işlemini yapar yapmaz DİSK 2 olan bölümler olması gerektiği gibi DİSK 0 halini aldı ve AHCI sürücülerini yükledim.
    Kuruluma devam ettim.Kurulumun devamında restart gerekti ve restart sonrasında bootmrg hatası verdi.
    Ben de bunun üzerine windows 7 dvd'si ile boot kısmını repair ettim.
    Tüm bu işlemlerden sonra windows 7'yi kurabildim.
    Fakat kurulum sonrasında 2 tane problemim var:

1-Bios'da standart ayarlar kısmında hiçbir sata aygıt gözükmüyor.Ne harddiskler ne de 2 adet sata dvd-writer.
    (Zaten bu bölümde algılanan aygıtlar için sınıflama IDE aygıtlar şeklinde)
    2-Harddiskler için sürücü harfleri karışmış durumda.Şöyle ki;
    Device manager'a baktığımda:
    İşletim sisteminin olduğu harddisk iki bölüm C: ve F: şeklinde
    Diğer 2 harddisk'in harfleri de D: ve E: halinde.
    Üstelik etkin olarak işaretlenen bölüm ise 2TB'lık harddiskimin olduğu E: bölümü.Yani normalde işletim sisteminin olduğu C:'nin etkin olması gerekirken ,şuanda E: bölümü etkin olarak işaretli?

Yukarıda belirttiğim bu iki problemi nasıl çözebilirim?
    Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim arkadaşlar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tartox -- 12 Aralık 2011; 22:47:39 >

• Acil yardım bekliyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: tartox

Acil yardım bekliyorum
    Kardeş o kadar çok ve karışık bir dorum olmuş ki bu yazdıkların , bu saatte kafayı toplayıp algılamak imkansız gibi.
    Ama ben olsaydım şöyle yapardım ;
    1-Bios 'u sıfırlardım yada defaulta alırdım.
    2-Disklerin kablolarını çıkarıp tekrar takardım
    3-Hatta disklerden bir tanesini takıp(windows kurulu olanı önce takardım) sistemi açıp herşey normal mi diye bakardım.
    4-Sistemi ahci modda kurdu isem biostan sata ahci enable yapardım.
    5-Sonra diğer diskleri takar yine normal mi diye bakardım.
    6-Daha önce windows'u kuararken hata yapıp yanlış diske yada bölüme kurmuş isem (yorgunluktan bazen böyle şeyler olur)
    yeniden istediğim ve olması gereken diske yada bölüme tekrar windos kurardım.
    7-sisteminde eğer ide diskler var ise jumper ayarlamasını yapardım.

umarım yardımcı olabilmişimdir ;)

• quote:

Orijinalden alıntı: nirvanha

Kardeş o kadar çok ve karışık bir dorum olmuş ki bu yazdıkların , bu saatte kafayı toplayıp algılamak imkansız gibi.
    3-Hatta disklerden bir tanesini takıp(windows kurulu olanı önce takardım) sistemi açıp herşey normal mi diye bakardım.
    6-Daha önce windows'u kuararken hata yapıp yanlış diske yada bölüme kurmuş isem (yorgunluktan bazen böyle şeyler olur)

Cevap için teşekkürler.
    1-Bios'u default'a almayı deneyeceğim.
    2-3-5-Windows'u açtığımda tüm diskler zaten gözüküyor.Fakat sürücü harflerikarışmış durumda.Sistemin olduğu bölümler C: ve D: olması gerekirken C: ve F: halinde.Diğer iki harddisk sürücü harfleri ise D: ve E: olmuş. (Toplamda 3 sata harddiskim var)
    4-Sistemi ahci modda kurmuştum , o yüzden ahci zaten enable yapmış olmam lazım ama yine de bakacağım.
    5-Device managerda diskler gözüküyor.Zaten diskleri kullanabiliyorum normal açılışta.Fakat işin garip tarafı device manager'a baktığımda etkin olarak işaretlenmiş bölüm sistemin kurulu olan C: değil , E: bölümü etkin olarak işaretlenmiş durumda???
    6-Windows'u doğru diske kurdum , fakat yukarıda belirttiğim sürücü harfi karışıklığı ve Bios'da hiçbir sata aygıtının gözükmeme durumu var.
    AHCI sürücüsü yüklemeden , IDE modunda tekrar windows'u kurmayı düşünüyorum.Acaba problem çözülür mü pek emin değilim??
    7-Hiç ide diskim yok.3 adet sata harddiskim ve 2 adet de sata dvdwriter'ım var.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: nirvanha

Cevap için teşekkürler.
    1-Bios'u default'a almayı deneyeceğim.
    2-3-5-Windows'u açtığımda tüm diskler zaten gözüküyor.Fakat sürücü harflerikarışmış durumda.Sistemin olduğu bölümler C: ve D: olması gerekirken C: ve F: halinde.Diğer iki harddisk sürücü harfleri ise D: ve E: olmuş. (Toplamda 3 sata harddiskim var)
    4-Sistemi ahci modda kurmuştum , o yüzden ahci zaten enable yapmış olmam lazım ama yine de bakacağım.
    5-Device managerda diskler gözüküyor.Zaten diskleri kullanabiliyorum normal açılışta.Fakat işin garip tarafı device manager'a baktığımda etkin olarak işaretlenmiş bölüm sistemin kurulu olan C: değil , E: bölümü etkin olarak işaretlenmiş durumda???
    6-Windows'u doğru diske kurdum , fakat yukarıda belirttiğim sürücü harfi karışıklığı ve Bios'da hiçbir sata aygıtının gözükmeme durumu var.
    AHCI sürücüsü yüklemeden , IDE modunda tekrar windows'u kurmayı düşünüyorum.Acaba problem çözülür mü pek emin değilim??
    7-Hiç ide diskim yok.3 adet sata harddiskim ve 2 adet de sata dvdwriter'ım var.

Alıntıları Göster
    Farklı sata portlarına bağlamayaı dene kurulum öncesi. Yada anakart kitapçığındaki numarasa sırasına göre bağlantı yap.....

• quote:

Orijinalden alıntı: setek01

Farklı sata portlarına bağlamayaı dene kurulum öncesi. Yada anakart kitapçığındaki numarasa sırasına göre bağlantı yap.....

AHCI sürücülerini yükleyip windows 7'i kurmadan önce bios'da tüm harddiskler ve dvdwriter'lar görülüyordu.
    Daha önce native ide modunda windows kurulduğu için İDE aygıtları olarak görülüyordu tabiki.
    IDE Channel 0 Master'da sistemin olduğu harddisk , IDE Channel 0 Slave Kısmında ise 2TB'lik harddisk gözüküyordu.Diğer harddisk ve 2 adet sata dvdwriter diğer channellarda gözüküyordu.
    Acaba sata portlarına bağlantılarında(numara sırasında) bu bir problem olabilir mi?

Fakat öncelikle windows'dan device manager'dan etkin olan bölümü C: olarak işaretleyip , bios'u da default haline almayı deneyeceğim.

Bir de bios'u default hale getirmek için hangi seçeneği kullanmam uygun olur?Aralarındaki fark nedir?
    İki seçenek var:
    Load Fail-Safe Defaults mu?
    yoksa
    Load optimized Defaults mu seçmeliyim?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tartox -- 13 Aralık 2011; 12:27:00 >

• quote:

quote:

AHCI sürücülerini yükleyip windows 7'i kurmadan önce bios'da tüm harddiskler ve dvdwriter'lar görülüyordu.
    Daha önce native ide modunda windows kurulduğu için İDE aygıtları olarak görülüyordu tabiki.
    IDE Channel 0 Master'da sistemin olduğu harddisk , IDE Channel 0 Slave Kısmında ise 2TB'lik harddisk gözüküyordu.Diğer harddisk ve 2 adet sata dvdwriter diğer channellarda gözüküyordu.
    Acaba sata portlarına bağlantılarında(numara sırasında) bu bir problem olabilir mi?

Fakat öncelikle windows'dan device manager'dan etkin olan bölümü C: olarak işaretleyip , bios'u da default haline almayı deneyeceğim.

Bir de bios'u default hale getirmek için hangi seçeneği kullanmam uygun olur?Aralarındaki fark nedir?
    İki seçenek var:
    Load Fail-Safe Defaults mu?
    yoksa
    Load optimized Defaults mu seçmeliyim?

Alıntıları Göster
    Load oğtimize defaults biosu fabrika ayarına getirir. Bazı boardlarda OC sonrası kitlenme olunca ayrıca jumper da vardır ama sen zaten Biosa giriyorsan
    f5 tuşuna basman yeterlidir.

• quote:

Load oğtimize defaults biosu fabrika ayarına getirir. Bazı boardlarda OC sonrası kitlenme olunca ayrıca jumper da vardır ama sen zaten Biosa giriyorsan

yani herikisi de değil (Load Fail-Safe Defaults "F6"veya Load optimized Defaults"F7"),doğru mudur?
    Çünkü anakartın kitapçığını baktığımda F5 için "Restore the previous BIOS settings for the current submenus" diyor.

Bir de şunu sormak istiyorum :
    Windows 7 şuan kurulu ve ben daha windowsda anakartın sürücülerini anakart cd'sinden yüklemedim.
    Acaba sata aygıtlarını bios'da görememesinin sebebi bu olabilir mi?Gerçi sata aygıtları takılı durumdayken bios'da gözükmesi lazım ,yani herhangibir başka işleme gerek olmaması lazım ama yine de sorayım dedim.

• quote:

quote:

yani herikisi de değil (Load Fail-Safe Defaults "F6"veya Load optimized Defaults"F7"),doğru mudur?
    Çünkü anakartın kitapçığını baktığımda F5 için "Restore the previous BIOS settings for the current submenus" diyor.

Bir de şunu sormak istiyorum :
    Windows 7 şuan kurulu ve ben daha windowsda anakartın sürücülerini anakart cd'sinden yüklemedim.
    Acaba sata aygıtlarını bios'da görememesinin sebebi bu olabilir mi?Gerçi sata aygıtları takılı durumdayken bios'da gözükmesi lazım ,yani herhangibir başka işleme gerek olmaması lazım ama yine de sorayım dedim.

Alıntıları Göster
    f7 tuşu o zaman. Sürücüleri zaten anakartın sitesinden indirip kurmak en doğru olanı.

• quote:

f7 tuşu o zaman. Sürücüleri zaten anakartın sitesinden indirip kurmak en doğru olanı.

Alıntıları Göster
    Arkadaşlar resimlerle problemi daha rahat anlatabileceğim sanırım , yardımlarınızı bekliyorum.
    Problem daha önce belirttiğim gibi 2 tane:

1.si BIOS kaynaklı
    2.si ise sürücü harflerinde karışıklık var ve etkin olan disk bölümü sistem diski olması gerekirken , depo amaçlı kullandığım başka bir disk ,
    disk managerda etkin olarak gözüküyor?

1-BIOS'a ait resimler ve buna ait problemler aşağıdaki gibidir:

Hiçbir sata aygıt gözükmüyor , zaten channellar IDE channel algılayacak şekilde?
    Oysa COntrol Mode AHCI olarak ayarlı ve de SATA 0-3 Post Native Mode ise Disabled durumda zaten?(Alttaki 2 resimden)

Boot sırası ise normal gözüküyor , birinci sırada sistemin olduğu disk , sonrasında ikinci sata diskim ve üçüncü sırada ise 2TB'lik windows disk managerda etkin????(2.problem olarak belirttiğim problem bu ,fakat biosla ilgisi olmadığı için buna daha sonra değineceğim)olarak işaretlenmiş diskim.
    (Alttaki 2 resimden)

Bilgisayar açılırken ise normalde gelen boot ekranını , IDE aygıt bulamadığı için hızlıca geçiyor(alttaki 1.resim)
    ve sonra ikinci bir ekran geliyor burada sata aygıtları tespit ediyor ?
    Zaten bu ekranda logo falan da yok , sadece yanda süre belirtiliyor.(2. ve 3. resim)
    1.resim

2. ve 3. resim
    (1. boot ekranından sonra , normalde gelmemesi gereken,herhangibir logonun olmadığı sata aygıtlarının tanındığı ikinci ekran)

2.Problem ise disk sürücü harflerinde karışıklık ve sistemin kurulu olduğu bölümün etkin olarak işaretlenmiş olmaması:

Aşağıdaki resimden görüleceği üzere sistemin olduğu disk 2 parça halinde ,fakat C: ve D: olması gerekirken C: F: olmuş.Diğer iki sata harddiskim de D: ve E: harflerini almış:

Disk manager'a bakıldığında ise sistemin kurulu olduğu bölüm ,C: , etkin olması gereken bölüm iken 2TB'lik diskim etkin hale gelmiş?(Kırmızı ile işaretledim)

Sonuç olarak bu iki sorunu nasıl çözebilirim , sanırım bu iki sorun birbiriyle ilişkili?
    Acil yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar...

(Not :Daha önce de belirttiğim gibi henüz anakart cd'sindeki sürücüleri kurmadım)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tartox -- 13 Aralık 2011; 18:10:20 >

• quote:

Arkadaşlar resimlerle problemi daha rahat anlatabileceğim sanırım , yardımlarınızı bekliyorum.
    Problem daha önce belirttiğim gibi 2 tane:

1.si BIOS kaynaklı
    2.si ise sürücü harflerinde karışıklık var ve etkin olan disk bölümü sistem diski olması gerekirken , depo amaçlı kullandığım başka bir disk ,
    disk managerda etkin olarak gözüküyor?

1-BIOS'a ait resimler ve buna ait problemler aşağıdaki gibidir:

Hiçbir sata aygıt gözükmüyor , zaten channellar IDE channel algılayacak şekilde?
    Oysa COntrol Mode AHCI olarak ayarlı ve de SATA 0-3 Post Native Mode ise Disabled durumda zaten?(Alttaki 2 resimden)

Boot sırası ise normal gözüküyor , birinci sırada sistemin olduğu disk , sonrasında ikinci sata diskim ve üçüncü sırada ise 2TB'lik windows disk managerda etkin????(2.problem olarak belirttiğim problem bu ,fakat biosla ilgisi olmadığı için buna daha sonra değineceğim)olarak işaretlenmiş diskim.
    (Alttaki 2 resimden)

Bilgisayar açılırken ise normalde gelen boot ekranını , IDE aygıt bulamadığı için hızlıca geçiyor(alttaki 1.resim)
    ve sonra ikinci bir ekran geliyor burada sata aygıtları tespit ediyor ?
    Zaten bu ekranda logo falan da yok , sadece yanda süre belirtiliyor.(2. ve 3. resim)
    1.resim

2. ve 3. resim
    (1. boot ekranından sonra , normalde gelmemesi gereken,herhangibir logonun olmadığı sata aygıtlarının tanındığı ikinci ekran)

2.Problem ise disk sürücü harflerinde karışıklık ve sistemin kurulu olduğu bölümün etkin olarak işaretlenmiş olmaması:

Aşağıdaki resimden görüleceği üzere sistemin olduğu disk 2 parça halinde ,fakat C: ve D: olması gerekirken C: F: olmuş.Diğer iki sata harddiskim de D: ve E: harflerini almış:

Disk manager'a bakıldığında ise sistemin kurulu olduğu bölüm ,C: , etkin olması gereken bölüm iken 2TB'lik diskim etkin hale gelmiş?(Kırmızı ile işaretledim)

Sonuç olarak bu iki sorunu nasıl çözebilirim , sanırım bu iki sorun birbiriyle ilişkili?
    Acil yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar...

(Not :Daha önce de belirttiğim gibi henüz anakart cd'sindeki sürücüleri kurmadım)

Alıntıları Göster
    up

• quote:

Sistem diski olmayan E:'nin etkin olarak işaretlemiş olması ,BIOS ayarlarını etkiler mi?
    Load optimized Defaults (F7) yapmadan önce etkin olan diski C: yapsam daha mı doğru olur acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tartox -- 13 Aralık 2011; 15:46:34 >
  • quote:

quote:

Sistem diski olmayan E:'nin etkin olarak işaretlemiş olması ,BIOS ayarlarını etkiler mi?
    Load optimized Defaults (F7) yapmadan önce etkin olan diski C: yapsam daha mı doğru olur acaba?

Alıntıları Göster
    up
  • quote:

up

Alıntıları Göster
    Acil yardım lütfen...
  • quote:

Acil yardım lütfen...

Alıntıları Göster
    Arkadaşlar acil yardımlarınızı bekliyorum
  • quote:

Arkadaşlar acil yardımlarınızı bekliyorum

Alıntıları Göster
    Biraz harddisk performansından yararlanacağım diye kurduğum bu AHCI sürücüleri başıma bela oldu.
    Ben de bu yüzden sistem diskine windows 7'yi tekrardan IDE modunda kurmaya karar verdim.
    Fakat sormak istediğim birkaç soru var:
    1-Format öncesi C: bölümünü disk manager'dan etkin olarak işaretlemeli miyim?
    2-Şuandaki Disk 2 ,Yani E: bölümünün etkin durumunu nasıl iptal edebilirim ,etkin olmasın istiyorum.Zaten o diske işletim sistemi falan kurmayacağım.
    3-Formatlamadan önce BIOS'da tekrardan IDE moduna getireceğim , IDE aygıtları tekrardan BIOS'da görülür mü bilemiyorum.
    Bu yüzden BIOS'u format öncesi Load optimized Defaults (F7) ile default duruma getirmek gerekir mi?

• quote:

Biraz harddisk performansından yararlanacağım diye kurduğum bu AHCI sürücüleri başıma bela oldu.
    Ben de bu yüzden sistem diskine windows 7'yi tekrardan IDE modunda kurmaya karar verdim.
    Fakat sormak istediğim birkaç soru var:
    1-Format öncesi C: bölümünü disk manager'dan etkin olarak işaretlemeli miyim?
    2-Şuandaki Disk 2 ,Yani E: bölümünün etkin durumunu nasıl iptal edebilirim ,etkin olmasın istiyorum.Zaten o diske işletim sistemi falan kurmayacağım.
    3-Formatlamadan önce BIOS'da tekrardan IDE moduna getireceğim , IDE aygıtları tekrardan BIOS'da görülür mü bilemiyorum.
    Bu yüzden BIOS'u format öncesi Load optimized Defaults (F7) ile default duruma getirmek gerekir mi?

Alıntıları Göster
    Arkadaşlar tekrar windows 7'yi IDE modunda kuracağım , yalnız şimdi farkettim ,bios'da bir de SATA Port 0-3 Native Mode ayarı var.
    AHCI mod'u etkin olduğundan bu disabled olmuş durumda.

Fakat IDE olarak tekrar kurulum yapmak istediğimden bunu enabled yapmalı mıyım?
    Çünkü enabled olduğunda Native mod'da kurulum oluyor , disabled olursa Legacy IDE modunda.
    Daha önce Legacy IDE mi yoksa Native IDE modunda mı kurduğumu hatırlayamıyorum.
    Default halde BIOS'da hangisi seçilidir , Hangi modda kurulum yapmak en iyisi?Legacy IDE mi yoksa Native IDE mod mu?

• quote:

Arkadaşlar tekrar windows 7'yi IDE modunda kuracağım , yalnız şimdi farkettim ,bios'da bir de SATA Port 0-3 Native Mode ayarı var.
    AHCI mod'u etkin olduğundan bu disabled olmuş durumda.

Fakat IDE olarak tekrar kurulum yapmak istediğimden bunu enabled yapmalı mıyım?
    Çünkü enabled olduğunda Native mod'da kurulum oluyor , disabled olursa Legacy IDE modunda.
    Daha önce Legacy IDE mi yoksa Native IDE modunda mı kurduğumu hatırlayamıyorum.
    Default halde BIOS'da hangisi seçilidir , Hangi modda kurulum yapmak en iyisi?Legacy IDE mi yoksa Native IDE mod mu?

Alıntıları Göster
    up

• quote:

up

Alıntıları Göster
    Bende 1 TB Caviar Black var. Bir tanede Seagate 32 cache 500 mb var onlarda iyi seriydi. Sırf bunun için kurdum bende AHCI mod kurdum ama aslı bendeki board ASUS Z68 default olarak böyle geliyor ayni bios sıfırlamada mavi ekran yiyip yeniden biosa dönüp ide seçmemek
    için hem de azıcık performans olsun diye kurdum. Çok ufak farklar var. Sadece onun için uğraşma. IDE modda yap kurulumunu gitsin....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi setek01 -- 13 Aralık 2011; 22:39:22 >
  • quote:

Bende 1 TB Caviar Black var. Bir tanede Seagate 32 cache 500 mb var onlarda iyi seriydi. Sırf bunun için kurdum bende AHCI mod kurdum ama aslı bendeki board ASUS Z68 default olarak böyle geliyor ayni bios sıfırlamada mavi ekran yiyip yeniden biosa dönüp ide seçmemek
    için hem de azıcık performans olsun diye kurdum. Çok ufak farklar var. Sadece onun için uğraşma. IDE modda yap kurulumunu gitsin....

Alıntıları Göster
    BIOS'da default'a almak için 2 seçenek var:

1-Load Fail-Safe Defaults
    2-Load optimized Defaults

Bunlardan hangisini seçmem gerektiğinden emin olamadığımdan bios'u default hale getirmedim.
    AHCI modu IDE moda getirdim.
    Getirir getirmez IDE aygıtlar olarak sata aygıtlar algılandı.(aşağıdaki resimdeki gibi)(yalnız ön paneldeki e-sata girişi nedense algılanmadı)

Zaten bios'da sata harddisklerim ve dvd-writerlarım gözükünce ben de tereddütsüz windows 7 'yi IDE modunda tekrardan kurmaya karar verdim.
    (Kurmadan önce C: bölümünü etkin olarak işaretledim ve E: bölümünün(2TB'lik diskim) etkin olma durumunu DISKPART'ı kullanarak kaldırdım.)

Fakat windows 7'yi kurduktan sonra disk yönetiminde sistem diskim DISK 0 olması gerekirken DISK 1 olarak gözüküyor?
    Bilgisayara restart atarken de ,restartda bazen bilgisayar tamamen kapanıp ondan sonra tekrardan açılıyor.
    Bölümlerin harf karışıklığı da halen var?C: bölümü de etkin olarak işaretli değil?

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.