Şimdi Ara

BIOS'tan RAM'i CL9'dan CL7 yapma. Yardım...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
1
Favori
2.609
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar, anakartım Gigabyte GA-890 GPA UD3H rev2.1

Anakartta OCZ Gold Edition 4GB 1333MHz CL9 RAM kullanıyordum. Bugün ise RAM'i değiştirmiş bulunmaktayım. Şu an GSkill RipJawsX 8GB (2*4 GB) 1333 MHz CL7 aldım. Şu an takılı. Ancak kontrol ettiğimde RAM CL7 olarak değil, CL9 olarak çalışıyor. CPU-Z programının ekran görüntüsü
    :

RAM hakkında kısa bilgiler aldığım site VATAN'da yazıyor:

http://www.vatanbilgisayar.com/ram/gskill-f3-10666cl7d-8gbxh-8gb-(2x4gb)-ripjawsx-ddr3-1333mhz-cl7-15v-dual-kit-ram/productdetails.aspx?I_ID=54888

Biostan nasıl CL7 yaparım diye bir çok forumda dolaştım, özellikle bu sitede dolaştım ancak bir türlü net cevap bulamadım. Bir kaç sitede bilgiler aynıydı... Timing değerleri ile oynamak. Bir kaç ekran görüntüsü paylaşımına istinaden ayar yapmak için BIOS'a girdim;

Daha sonra üst resimdeki DRAM Configuration'a girdim. Auto'yu Manual'e aldım. Değerler aşağıdaki resimdeki gibiydi;

Bu siteden anlatanan birinin verdiği bilgiye göre bu değerleri sırası ile 7-7-7-21 olarak değiştirdim ve şu şekile getirdim;

BIOS ayarlarını kaydedip bilgisayarı yeniden başlattığımda ise hemen aşağıdaki hata ile karşılaştım.

Bu hatayı alınca bios'a tekrar girip Manuel'e aldığım DRAM Configuration'ı tekrar Auto'ya aldım. Tekrar CL9'a döndü ve bilgisayar hatasız açıldı.
    Bildiğim kadarı ile CL7 RAM'i bu değerlerde kullandığımızda performans artıyormuş. Ben bu işin içinden nasıl çıkarım arkadaşlar? BIOS hakkında bilgisi olan bana yardımcı olabilir mi?

Teşekkürler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blu_Ray -- 30 Mart 2012; 0:02:47 >

• dram voltaj ını auto dan 1.65V e çıkar.. aynı işlemi öyle dene..birde command rate 1T yaparsan daha performanslı olur
  • evet dram voltajını artırman lazım.Ram in kutusunda gerekli voltaj yazıyordur , yada siteden bak .timing i manuel olarak 7,7,7,21 yap kaydet çık.
  • Bir arkadaşın isteği üzerine CPU-Z programı üzerinden SPD değerleri ve linkini de paylaşıyorum:

Aldığım site ve RAM hakkında ön bilgi;

http://www.vatanbilgisayar.com/ram/gskill-f3-10666cl7d-8gbxh-8gb-(2x4gb)-ripjawsx-ddr3-1333mhz-cl7-15v-dual-kit-ram/productdetails.aspx?I_ID=54888

Ayrıca RAM çalışma değeri 1.5V, 1.65'e çıkartırsam zarar vermez mi? Aldığım RAM hakkında bilgiler sitede yer alıyor...

• quote:

Orijinalden alıntı: Blu_Ray

Bir arkadaşın isteği üzerine CPU-Z programı üzerinden SPD değerleri ve linkini de paylaşıyorum:

Aldığım site ve RAM hakkında ön bilgi;

Ayrıca RAM çalışma değeri 1.5V, 1.65'e çıkartırsam zarar vermez mi? Aldığım RAM hakkında bilgiler sitede yer alıyor...

kardeşim ramlarin dual kit ama dual kanal çalışmıyor cpu z ye göre single çalışıyor ,yani sen dual bağlamamışsın bence ramleri dual yap şöyleki ram slotları 2 sarı 2 siyah diyelim veya bu 2 beyaz 2 siyahta alabilir. sen ramleri aynı renkteki slotlara tak performans artışını göreceksin artı cl 9 cl7 farkı pek yokmuş araştırdığım kadarıyla ve zaten bu yüzden cl9 daha yaygın piyasada birde ilginç cl7 ram cl9 da nasıl çalışır normalde neyse onda çalışması gerek artı ramlerin oc özelliği varmış ama bilgide en çok 1.6 volt var okursann görebilirsin bilgiyi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 30 Mart 2012; 1:17:30 >

• quote:

Orijinalden alıntı: mito1172
    kardeşim ramlarin dual kit ama dual kanal çalışmıyor cpu z ye göre single çalışıyor ,yani sen dual bağlamamışsın bence ramleri dual yap şöyleki ram slotları 2 sarı 2 siyah diyelim veya bu 2 beyaz 2 siyahta alabilir. sen ramleri aynı renkteki slotlara tak performans artışını göreceksin artı cl 9 cl7 farkı pek yokmuş araştırdığım kadarıyla ve zaten bu yüzden cl9 daha yaygın piyasada birde ilginç cl7 ram cl9 da nasıl çalışır normalde neyse onda çalışması gerek artı ramlerin oc özelliği varmış ama bilgide en çok 1.6 volt var okursann görebilirsin bilgiyi

Bilgin için teşekkür ederim. Evet dediğin doğru. 4 kanal RAM yuvası var ve ikisi de farklı renklerdeki yuvalara takılı. Değiştirme işini yapıyorum, ben bütün yuvalar birdir diye düşünmüştüm. Düzeltme işlemini yapacağım hemen

Teşekkürler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blu_Ray -- 30 Mart 2012; 1:32:56 >

• hocam yaptığın işlemler doğru fakat ..!

GA-890 GPA UD3H ram özürlü bir anakart aynı anakartı kullandım timing yapınca sistem o ekrandaki hatayı veriyordu bende de çözüm için uğraşmadım dedim ramden ötürü heralde ama şimdi görüyorum ki anakarttan ötürü bir durum, mesela ram çarpanını 5,33'e düşürün o zaman CL7 çalışıyor ramler(bu anakartta) ama bu sefer 1066 mhz'e inecek çarpanı düşürdüğümüz için, 1333 mhz'e çıkmak için fsb arttırmak gerekecek 250(x5,33= 1333 mhz anaca yapıyor, bu sefer fsb yi arttırınca işlemci HT/NB hızlanacak bir sürü iş , 890gpa kullanıp bu anakartta timing yapa(bile)n(ben yapamadım) biri size anca yardımcı olur diğer anakartlar gibi olmuyor bu anakartta başka bir durum var heralde 5 farklı AM3 anakart kullandım bir tek 890GPA böyle yapıyor, eminim tüm 8xx serisi böyledir

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    MSI anakat M.2 SSD mi görmüyor
    3 yıl önce açıldı
    z87-a Anakart için ram sorunu
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Blu_Ray

quote:

Orijinalden alıntı: mito1172

Bilgin için teşekkür ederim. Evet dediğin doğru. 4 kanal RAM yuvası var ve ikisi de farklı renklerdeki yuvalara takılı. Değiştirme işini yapıyorum, ben bütün yuvalar birdir diye düşünmüştüm. Düzeltme işlemini yapacağım hemen

Teşekkürler...

rica ederim örnek alttaki resimdeki gibi dual yazmalı cp z yok aynı değil anakart kılavuzunu incelerseniz ordada dual kit nasıl takılır gösterir. ayrıca yukarıdaki arkadaşın dediğine göre cl7 cl9 olayı anakarttan kaynaklanıyormuş bencede öyle çünkü cl7 ise cl7 görüp öyle çalışmalı ayrıca ayarla uğraştırması çok saçma

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 30 Mart 2012; 2:45:16 >

• _G_K_N_ arkadaşımız olayı çözümlemiş. İlk başta teorik olarak bellek kitinin istediğiniz değerlerde sorunsuz çalışması gerekiyor fakat anakartınız Ripjaws serisinden CL8'e kadar destek veriyor ve desteklediği Ram listesinde kullandığınız model yok. Link.

SPD sekmesinde Cpu-Z, sistemdeki belleklerin çalşabilecekleri varsayılan değerleri gösteriyor. Oradaki değerlere göre bellek kitiniz 1333 Mhz'de 7-8-8-23 olarak çalışabilir. Bios güncellemelerine de baktım ama Ripjaws ile ilgili bir bilgi yok. Link. Bir bug olduğunu sanmıyorum, Ripjaws Cl7 ile kesin bir sıkıntısı var, kısaca anakartın azizliğine uğramışsınız.

• Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler arkadaşlar. Durumu anladım, konu kapanabilir :) Saygılar...
  • Dostum yapman gerekenler ;

işaretlemiş olduğun kısımda sıradan 7 7 7 21 yapıyorsun altındaki command timingi 1 t yap onun harici voltajı ne yükselt nede düşür autoda kalsın değilse autoya çek yada 1.5V yap .Normal çalışma voltu zaten 777 21 de 1.5 V dır

Hataya gelirsek bu konuda bilgi sahibi değilim g_k_n arkadaşımız birşeyler anlatmış umarım yapabilirsin şimdiden kolay gelsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bykaanx -- 31 Mart 2012; 8:39:12 >
  • dursun
  • quote:

Orijinalden alıntı: bykaanx

Dostum yapman gerekenler ;

işaretlemiş olduğun kısımda sıradan 7 7 7 21 yapıyorsun altındaki command timingi 1 t yap onun harici voltajı ne yükselt nede düşür autoda kalsın değilse autoya çek yada 1.5V yap .Normal çalışma voltu zaten 777 21 de 1.5 V dır

Hataya gelirsek bu konuda bilgi sahibi değilim g_k_n arkadaşımız birşeyler anlatmış umarım yapabilirsin şimdiden kolay gelsin

Bilginiz için ayrıca size de teşşekür ederim. Biraz geç gördüm ama denemekte fayda var :)

• Bu işlem ne gibi bir performans artışı verir bize açıklarsanız ona göre denemek istiyorum bende de ripjaws serisi ramlerden var 4+2 gb şeklinde kullanıyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.