Şimdi Ara

Bir AGP ekran karti satin alma hikayesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
404
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    eger forumun bu bolumune ugrayip bu yaziyi okuyorsaniz eminim sizde benim gibi ya ekran karti alma arefesindesinizdir veya yine benim gibi ekran kartlarindaki gelismeleri takip etmek sizde bir tutku meydana getirmistir..
    pc mi ilk aldigim vakit uzerinde bulunan 128 mb lik sis ekran karti turkiyede yoktu.. amerikadan siparis edilmisti...
    128 mb lik ekran kartlari daha yeni yeni piyasaya cikiyor ve tahmin ettiginiz uzere simdiki nvidia 8800 seviyesi fiyattan satiliyordu...
    ekran kartlarinin muzmin kaderi olarak zamanla benim kartimda son cikan oyunlari oynayamaz olmustum... eski pc mi yenisisiyle degistirmeden (birazda zamaninda cebimden cikan paraya aciyarak) agp 4x platform lu yeni bir ekran karti almaya karar verdim...
    yaptigim arastirmalarda bu platform icin adi cok gecen ve tartisilan sapphire x1950 pro ekran kartina rastladim...
    alisveris sitelerindeki yorumlar tabi herseyi gulluk gulistanlik gosteriyordu... ornegin bu karti aldiktan sonra pc min ucacagi, artik oynayamacagim oyunun kalmayacagi ve bu ekran karti varken baska ekran kartinin alinmasinin manasiz olacagi ve hatta bu grafik cipinden sonra agp icin baska ustun modelin gelmeyecegi (ki daha sonra ust birkac model duyuruldu)vs. vs.
    fakat siz degerli arkadaslarimin yorumlari ve yazdiklariyla teorikde bu kadar safsatali sunulan bazi ozelliklerin pratige her zaman denildigi gibi yansimadigini gordum...
    ornegin basta agp 4x garfik veriyolunun -sistemim ne kadar saglam olsa da- kartin sagladigi 256 bit lik veri akisinda darbogaz yapacagi; kartin hali hazirda agp8x lik latformlarda bile "acaba maximum verim alinabilir mi?" diye tartisildigi bir ortamda bu modelin 2 alt versiyonu olan x1600 pro gibi kullanacagimi ogrendim... ki bu iki model arasinda 2 kat fiyat farki var...
    diger taraftan bu modelle ilgili problem yasayan arkadaslarin yazdiklari ve karsilasilan problemin hemen hepsinde ayni olmasi beni biraz daha duyarli olmaya itti...
    diger taraftan karsima cikan diger bir sorun bu katlarin agp 8x icin uretilmis olmasiydi... agp 4x lik kartlar ise fx 5500 seviyesinden basliyordu... tam bu noktada "agp 8x lik kartimi agp 4x lik yuvada calistirsam ne olur" sorusu karsima cikti... google da bunu arastirdigimda sayfanin yine beni yonelttigi adres yine donanimhaberin forumu oldu. ve yine burada bunun bir problem olmayacagi agp 8x geriye donuk uyumluluk konusunda agp 4x de problem cikarmadigi ama agp 2x de problem yasanabilecegini" ogrendim..
    nvidia cephesinde ise agp icin en yuksek performansli xfx 7950 modeli vardi 269 euroya ama almanya ebay de! turkiyede xfx in ve paitin 7600 gt modelleri vardi ama internettenbulmak mumkun olmadi...
    artik tamam hersey derken bu sefer de direktX 10 destegi problemi ortaya cikti.... kimi diyordu ki -hala da deniyor- "biraz bekle direkt 10x li bir kart al gelecekteki tum oyunlari oyna...!" bir digeri diyor duki -ve hala deniyor- performans li direktx 10 destegi veren kartlarin fiyatlari malum... uygun fiyatlilar ise yeni yeni cikmaya basliyor ve gorece hala pahali sayilirdi ve henuz agp icin uretilmis direktX 10 lu kartlarin cikacak haberleri ortada dolasiyor ama kendileri ortada yoktu.... ustelik bu kartlarin her ne kadar direkt 10X destegi olsa da bu destege sahip oyunlar ciktiginda ciliz kalacagi soyleniyordu... bir diger fikir ise direkt 10X fikrinin su an utopik oldugu pratikde -sonucta oyun yapan firmalarin esas amaci ticari oldugu icin- direkt 10X li oyunlarin uzun bir zaman geriye donuk olarak direkt 9 destegi sunacagiydi.....
    artik bu safhada bu kadar bilgi bombabardimani sonucu bende olusan durum kafa karisikligi idi... yeni bir seyler ogrendikce ekran kartina dair olan tercihimin daha netlesmesi gerekirken hersey daha da karmasiklasiyordu... evde kafami vuracak duvar aramaya baslamistim
    sonucta verecegimiz para az bir para degildi -ki ben limitimi 250-350 ytl arasinda belirlemistim- ve ekran kartinin piyasasi ve teknolojisi cok cabuk
    degistiginden pisman olma olasiligim vardi.
    diger taraftan grafik cipinin ayni olmasina ragmen agp yuva donusturucu birimden dolayi pci ex den daha pahali olan agp ekran kartlari fiyatlarini gordukce (bu bilgiyede yine arastirmalarim sirasinda edindim ) "acaba bu fiyat farkina biraz daha para ekleyip bir pci ex li anakart alip kendimi bu cikmazdan kurtarsam mi demeye kalmadan elimdeki rd ramlari cope atacagim aklima gelerek bu fikrimden de vazgectim.....
    sonuc olarak elimde kala kala bir "iskender dugumu" kalmisti ve kafayi siyirmadan cozmek hemen hemen imkansizdi...
    ben de tabiki tek cozum olarak dugumu dugumu cozmek yerine kestim...

MODEL: x1950 pro ve x1650 pro arasinda kaldim... yapilan performans testlerinde arlarinda 2 kat fark vardi ama fiyat olaraka da fark 2 katdi.... sonuc olarak onceden belirttgim nedenlerden dolayi sapphire x1650 de karar kildim...
    fakat bu sefer ortya cikan ayni fiyatli 2 modeli incelerken su soruyla karsilastim...
    512 mb ddr2 mi daha iyi 256 mb gddr3 luk model mi daha iyi... ben tercihimi hizdan yana kullanip gddr3 luk modeli tercih ettim

FIYAT:bu konu gercekten cok kafami kurcaladi... bir taraftan ingizlerin su meshur "ucuz mal alacak kadar zengin degilim" sozu geliyor "al x1950 pro yu rahatla fazladan verdigin para sonradan gozune gelmez" diyordum diger taraftan "sistem zaten eski ona bu parayi verecegine yeni sistem kurarsin daha iyi" diyordu.... aradaki fiyat farki 2 kat, grafik yuvasi da agp 4x olunca vercecegim fazla paranin buna degmeyecegine karar verdim

DIREKTX 10 DESTEGI: walla su an bana renkli ruyalar kurdukmaktan ileri gitmedigi ve sistem oyunlari hali hazirda yokken ve cikacaklar da tamamen oturmadan beklemek manasiz geldi... hem bunlari dusunurken vista terfisi yapmam gerektigi ve sadece vistanin kendisinin benim emektar sistemi yormaktan oyuna guc birakmayacagi aklima geldikten bu ozelligi de sutladim gule gule direktx 10... sen artik fantezileim de yasayacaksin

FILMIN SONU:
    Kalbim nvidia 7600 gt serisinde birakmama ragmen Sapphire x1650 pro 256 mb gddr3 da kildiktan sonra artik internetten arastirmaya basladim ve kargo secenekleri ile en makul fiyati 224 ytl ye (kargo bedava kdv dahil) teketek.com da buldum.... firmadan zaten memnundum (cunku daha onceden buzdolabi da almistim ve kargo icin para odememisti)... kart siparisini verdim... ertesi gun istanbul dan firma yetkilisi beni arayarak ellerinde istegim urunden bir adet kaldigi o urundede problem oldugu yerine ayni ozelliklere sahip "his" marka urun gonderebileceklerini soylediler... fakat bellek bellek tipi olarak gddr3 olup olmadiklari sormam uzerine
    eger istersem 3. bir alternatif olarak "palit 7600 GT" gonderebileceklerini soylediler... bu modelin daha pahali oldugunu bilgim icin fiyat farki odeyip odemeyecegimi sordugumda farksiz ayni fiyata gonderbileceklerini soylediler...
    tabi dururmuyum hemen atladim
    kartim dun elime gecti ... su mutlu mesut kullaniyorum kullaniyorum... arastirmalarim sonucunda edindigim teknik bilgilerde ustume kar kaldi... su an memnunun ama bu mesut durum ne kadar devam eder bilmiyorum.. neyse artik ne diyelim
    ben erdim muradima darisi benim gibi kafasi karismis diger kart alma arefesindeki arkadaslara....
    THE END

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi opxxis -- 1 Mayıs 2007; 2:59:21 >

• Şu günler kart almak için çok zor günler , aynı sıkıntıyı kaç gündür yaşıyorum , gülegüle kullanman dileğiyle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Pércussionist -- 1 Mayıs 2007; 3:01:35 >
  • ewet arkadasim maalesef haklisin...
    ne yapalim ekran karti fiyatlarinin genel kurmayin aciklamasiyla degisebildigi bir ulkede yasiyoruz...
  • Aynı sıkıntıyı ve acaba upgrade mi etsem sorularını yaşarken. Gözünün yaşına bakmadan XFX 7600 GT aldım ama hala içimde ukte acaba 194USD+KDV eder mi sorusu. Keşke X1600 mü alsaydım demeden de geçemiyorum yarı fiyatına :(

Sağlık olsun bakalım ne kadar gidecek :)
  • "palit 7600 GT bu saatte alınmaz hoca vgada her gün bi model çıkıyor şaun onun yerine popüler 8600gt sonic alabilirdin ve ondan çok daha iyidir fiyat olarak ise aynı para
  • @demircibu:
    Arkadaş RDRAM'lerinden vazgeçemediği için AGP kart almış yalnız... Bildiğim kadarıyla henüz TR'de 8600GT'nin AGP modeli yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the_cyborg -- 1 Mayıs 2007; 7:51:24 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.