Şimdi Ara

Bir faz kaç watt taşır? Elektrik Mühendisleri...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
2
Favori
32.733
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bir faz hat kaç watt taşır? Bir prizden maksimum 3600 watt çekebiliriz diye biliyorum. Odamda bir faz sadece iki prize dağılıyor. Buradan toplamda 7200 watt çekebilirmiyim priz başı 3600 wattan?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Archamanel -- 28 Ekim 2017; 16:19:38 >

• ghostmanzero G kullanıcısına yanıt
    Terimler icin uzgunum. Elektrik ustalari ne derse onu diyoruz iste. Dogrusu icin buraya yaziyoruz. En kotu salter atar yani dimi? Sonucta bi siniri var. Ben 15.2A - 3250 w cektigimi gordum wattmetre prizle olcerek. Normal bi ev gibi dusunmeyelim cunku oranin hatti ozel cekildi. Mustakil bi ev burasi. Simdi o iki priz ayni linyeye bagli. Dolayisi ile ha bi prizden 7.2kw cekmisim ha 2 prizden. Bi farki olmamali diye dusunuyorum. Dogrumu?
  • Mevcut hattın ancak 3KW yı kaldırıyor yani 2.5mm piriz kablosu.(güvenli olarak;erime vs olmadan)

Şebekeni 230V sayınca güvenli olarak 10mm kablo işini rahat bir şekilde çözer.
    Ancak buna uygun hem şalter hem de ana hat beslemen olmalı. bi elektrikçi lazım yani.

Birde bu normal ufo falan için makine çalıştırmayı düşünürsen işler bam başka olur.

Daha açık olmak gerekirse daha fazla su gelsin istiyorsan, daha geniş boru kullanmalısın.

yine 2,5mm kablodan almak istersen 3 ayrı faz [yani 3 piriz ayrı ayrı Faz Nötr1;FN2;FN3] o da olabilir. ancak arkadaşların dediği gibi buna başka şeyler de lazım olabilir. Örnegin o 3 hattı birleştirmek 32A'lik klemens yada piriz kullanman gerekir ama bu da ne kadar dengeli olur o tartışılır.bir kabloya fazla yüklenme olur mu olmaz mı biraz muallak.(bu arada 2 hat şebeken 300V değilse kurtarmaz)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxemilian -- 28 Ekim 2017; 15:46:47 >
  • normalde dairede sigorta kutusunda her linye (eve gelen ana beslemeden buatlara dağılan kol) bir sigortaya bağlıdır. eğer bu linye aydınlatma linyesi ise 10A sigorta takılır. eğer priz ise 16A sigorta takılır.
    bu durumda demek oluyor ki hattan 15-16A akım çekilirse bu sigorta atıp hattı keser. niye? çünkü standart şekilde prizler için kullanılan 2.5mm2 çapındaki kablo bu değerden sonra aşırı ısınır, erime yapabilir veya yangına sebep olabilir. peki bu 16A akım ne demek ?
    güç(W)=akım(A)Xgerilim(V)
    akım olarak sınırımız 16A
    gerilim zaten Türkiye'de 220V'tur
    bu durumda
    güç(W)=16x220
    güç = 3300W Yani 3.3KW yapar. Ancak bu değer sınır değeridir. yani 16A çekerse sigorta atar, eğer sigorta yoksa da kablo aşırı ısınmaya başlar ve sonra da daha önce bahsettiğim sorunlar yaşanabilir
    Bu sebeple standart 2.5mm2 lik priz hattı kablosundan oluşan bir linyeden sağlıklı şekilde bir enerji çekilip kullanılması için sınır değer 3000W(3KW)'tır.
    umarım yardımcı olabilmişimdir.

• Cevaplar için teşekkürler. Bana bu işin tekniğini elektrikciler anlatamıyor diye buraya yazdım. Sizler güzel anlatıyorsunuz. Çekilen kabloların 2.5mm olduğunu gördüm. Sanırım bu kablonun kaldıracağı 3.5~kw güvenli sınır. Şebekeden sanırım 230-240v geliyor. Benim anladığım şu, sigortadan ayrı bir hat direk bahsettiğim iki prize dağılıyor. Yani ben ha birinden 3600w çekmişim ha onu ikiye bölüm 1800 birinden 1800 birinden çekmişim fark etmiyor. Daha çok watt çekmek istiyor isem, kabloyu kalınlaştırıp, gelen voltajı artırmalıyım. Ayrıca sigortayıda uygun amper ile değişmeliyim. Şu an eve 100A sigorta bağlı panoda. Benim dediğim odaya 3 tane ayrı ayrı kablo/faz/linye/hat (ne ise )geliyor ve bir sigortaya bağlı (elektrikçinin dediği o(sigortada 3lü birleşik yapışık(tekli değil ev sigortası gibi))

Anlatmaya çalıştığım şey bu şema aslında. Hatlar bağımsız.

3 ayrı hatta, 3000wattan ortalama 9000w yüklenebilirim eğer Sigortanın amperi yeter ise doğrumuyum?

Bahsettiğim üçlü sigorta bu Bir faz kaç watt taşır? Elektrik Mühendisleri...

Şunu da sorayım priz1 ve priz2 ye priz başı 3kw yüklendiğimi varsayarsak, hat sıcaklığı artacak veya eriyecek en iyi ihtimal şalter atarak bu durumu önleyecek öylemi?

@ghostmanzero @maxemilian @sınav_testmis_kanka

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Archamanel -- 28 Ekim 2017; 16:20:41 >

• Archamanel kullanıcısına yanıt
    priz başına 3kw değil. hat/linye başına 3kw güç çekebilirsiniz.isterseniz 7 priz bağlayın ve her birinde 300 er w çekin. önemli olan toplam güç. priz 1 ve priz 2 aynı hatta yani aynı linyeye bağlı ise o zaman her iki prizden toplam 3kw çekebilirsiniz. priz başına da 1500w gibi birşey düşer.tabi bunlar hep maksimum değerler
  • quote:

Orijinalden alıntı: ghostmanzero

priz başına 3kw değil. hat/linye başına 3kw güç çekebilirsiniz.isterseniz 7 priz bağlayın ve her birinde 300 er w çekin. önemli olan toplam güç. priz 1 ve priz 2 aynı hatta yani aynı linyeye bağlı ise o zaman her iki prizden toplam 3kw çekebilirsiniz. priz başına da 1500w gibi birşey düşer.tabi bunlar hep maksimum değerler

Tamam o zaman 9kw çekebilirim 3 ayrı hattan şalterde izin verirse.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 3 ayrı hatta, 3000wattan ortalama 9000w yüklenebilirim eğer Sigortanın amperi yeter ise doğrumuyum? Evet Ancak bu teorik
    Pratikte sağlıklı olmayabilir. Örneğin bir hatta fazla yüklenmede sigota atması veya başka şeyler.

Şunu da sorayım priz1 ve priz2 ye priz başı 3kw yüklendiğimi varsayarsak, hat sıcaklığı artacak veya eriyecek en iyi ihtimal şalter atarak bu durumu önleyecek öylemi?
    Aynen

ama o 3 lü sigorta 3 faz sigorta ama kastettiğiniz 3sigortayı yan yana bağlamak
    şebekeye eşit yüklenmek ve
    bir hat eneji gitmesinde ev tamamn elektriksiz kalmasın diye vs başka sebeplerle 3 faz daireye bağlanabilir.

Ancak genelde bu evler için tercih edilmez çünkü 3 faz sayaç pahalıdır.
    daireler 3 er 3 er fazlara dağıtılır.
    sizinki eğer işyeri falansa 3faz ev ise tek faz sayaçtır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxemilian -- 28 Ekim 2017; 17:40:43 >

• maxemilian kullanıcısına yanıt
    Cevaplariniz icin Tesekkurler
    Bizim blokta her dairede üç faz var. Sayaç üç fazlı. Taşındığımda garibime gitmişti. Faturaya etkisi nedir bilmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi avantis -- 28 Ekim 2017; 22:6:27 >
  • avantis A kullanıcısına yanıt
    Bir sıkıntı olmaz reaktif güç normal meskenlerde hesaplanmaz zaten. Kullansanız bile.
    İçiniz rahat olsun.
    Teşekkür ederim. Bir ara tedaşa sorayım diyordum. Faturaya etkisi yok ise problem değil.
  • kanımca zaten oyle bi fatura normal faturadan farklı olur endüktif kapasitif değerleri faturada yazar.
    Ayrıca adamlar öyle bir elektrik aboneliği başlatmak için ruhsat falan alıyor bir sürüü prosedrü vardır şimdi yani öyle kaza veya yanlışlıkla olamayacak kadar zor bir durum.

evet burada işte

http://www.yapraciksiteyonetimi.com/elektrik-aboneligi.htmlelektrik aboneliği için gerekenler

• Slm broadlink mp1 akilli prizine 10 a 2500w buna mikro dalga, firin, camasir makinesi falan takabilirmiyim
  • quote:

Orijinalden alıntı: OMERKAHVECİ

Slm broadlink mp1 akilli prizine 10 a 2500w buna mikro dalga, firin, camasir makinesi falan takabilirmiyim
    hepsini aynı anda çalıştırmayacak isen tabiki takabilirsin

basit bir hesaplama...
    linye dediğimiz saat sonrası sigorta dan bina/ev içinde dolaşan kablo bağlı olduğu sigorta kapasitesi ile de.... 10A olsun ; 220V*10A = 2200watt (teorik) o linye için tanımlanmış teorik güç budur. buda şu demektir. o linye ye aynı anda hem çamaşır hemde fırın ki genelde +1600W civarındadır. sonucunda linyenin tamamı için belirlenmiş sigorta değerinin aşılması demektir. linye de kullanılan kablo 10 luk bile olsa önemi yok. sonuçda sigorta atar.

dğer arkadaşa muhalif olarak linyede 7 priz pek de hoş karşılanan bir durum değildir maalesef. yapılır mı evet. 17 de bağlarsın. ama ona göre sigorta büyültmen ve sonucunda bağlantılardan bir tanesinde çıkan sorun.... tüm hattı iptal edecektir. diğer büyük sorunlara değinmiyorum. idela olan linyede 4 priz olması. bunlarında aktif kullanılmaması. yani güç aşımı olmaması

eski evlerde 1-2 sigorta olurdu maalesef. sorun çıktığında hepsi gider idi. şimdi yeni binalarda azda olsa dikkat ediliyor. enaz 3 tane görmeye başladım ki buda maalesef az. 3. genelde kombi için konuluyor. yani 1 lamba 1 priz oluyor çoğunlukla.

yukarda akım volt çarpımı ile kaba hesap yaparsınız. şahsi tavsiyem olabildiğince fazla sigorta/linye ile dapıtmanız.
    hepsini de 1 ana sigorta altında toplayarak. herşeyi kapatabilmek için (sayaç öncesi/sonrası ana sigorta ve sonrasında linye sigortaları)
    bu arada son yapılan ve evlere takılan sayaçların kaç amperlik olduğunu hatırlamıyorum. ona da dikkat etmenizde faide var.

teknolojik gelişmeler ile herkes evinde kullandığı yüksek güçlü makine sayısı artıyor. doğal istek ve ihtiyaç maalesef hepimizi etkiliyor
    çamaşır-bulaşık-fırın-kombi-süpürge.... derken uzadıkça uzuyor ve büyüdükçe büyüyor harcanan aktif güç miktarı

sorunsuz günler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tosuntosun -- 4 Mayıs 2018; 13:57:34 >

• Arkadaslar Merhaba firin ve mikro dalgaya broadlink sp3 ve uclu priz taktim. Kitapciginda Firin 2400 watt yaziyor. Sorun oldugu zaman ana sigorta atar dogrumu uclu prizi attiriyor ama prizden diye tahmin ediyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OMERKAHVECİ -- 30 Kasım 2018; 20:4:4 >
  • OMERKAHVECİ kullanıcısına yanıt
    fırın max 10a çekiyor kitapçığa göre elindekinin wat amperi bilinmiyor prizin kaç 16amper olmalı en az.
  • Bu konuya denk gelene kadar aklımda olmayan bir şey, aklıma takıldı. Priz yetmediğinde 3lü prizler ile prizi çoğu zaman çoğalttım. Ama şimdi öğreniyorum ki hattın kaldırabileceği maksimum güç, sınırlarına yaklaşabilecek kadar yakınmış, azmış. (kendi evimizde sigorta arttıracak kullanımımız olmadı hiç, yıllar önce dedemlerde kullandığımız bazı elektronikler sigorta attırırdı, tesisat eskidir muhtemelen)

Mutfakta tezgah üzerindeki 2 tane priz yeterli gelmiyor, mutfakta priz eksik derken şimdi yazken saydım (Buzdolabı, bulaşık mak., fırın, mikrodalga, tv için ve 2 de tezgahta olmak üzere 7 tane priz var. Bu prizlerin hangileri aynı hat (linye) üzerinde anlamak mümkün mü? Ev içindeki sigorta panelindeki her sigortanın bağlı olduğu prizler aynı hat/linye üzerinde mi oluyor. Mutfaktaki bu 7 priz aynı hat üzerinde olamaz değil mi? (+davlunmaz var, ve balkon prizi de var.)

Daha önce yapmadım ama aynı prizden 3lü ile (ya da tezgahtaki iki ayrı prizden (arasında 2 metre yok, aynı hat üzerinde olabilir mi acaba)) tost makinesi (2000W) ve su ısıtıcısı (1650W) çalıştırsam mümkün değil yani

• quote:

Orijinalden alıntı: fuckulteli

Bu konuya denk gelene kadar aklımda olmayan bir şey, aklıma takıldı. Priz yetmediğinde 3lü prizler ile prizi çoğu zaman çoğalttım. Ama şimdi öğreniyorum ki hattın kaldırabileceği maksimum güç, sınırlarına yaklaşabilecek kadar yakınmış, azmış. (kendi evimizde sigorta arttıracak kullanımımız olmadı hiç, yıllar önce dedemlerde kullandığımız bazı elektronikler sigorta attırırdı, tesisat eskidir muhtemelen)

Mutfakta tezgah üzerindeki 2 tane priz yeterli gelmiyor, mutfakta priz eksik derken şimdi yazken saydım (Buzdolabı, bulaşık mak., fırın, mikrodalga, tv için ve 2 de tezgahta olmak üzere 7 tane priz var. Bu prizlerin hangileri aynı hat (linye) üzerinde anlamak mümkün mü? Ev içindeki sigorta panelindeki her sigortanın bağlı olduğu prizler aynı hat/linye üzerinde mi oluyor. Mutfaktaki bu 7 priz aynı hat üzerinde olamaz değil mi? (+davlunmaz var, ve balkon prizi de var.)

Daha önce yapmadım ama aynı prizden 3lü ile (ya da tezgahtaki iki ayrı prizden (arasında 2 metre yok, aynı hat üzerinde olabilir mi acaba)) tost makinesi (2000W) ve su ısıtıcısı (1650W) çalıştırsam mümkün değil yani
    Merhabalar. Priz tesisatlarında kullanılması gereken sigorta değeri 16 Amper'dir. Çünkü evlerde kullanmış olduğumuz monofaze prizler maximum 16 Amper akım taşıyabilirler.

Bulaşık makinası,fırın gibi yüksek güç çeken cihazlar için Sigorta kutusundan prizlere ayrı linye çekilir. Diğer prizler Linye-Sorti hattı şeklinde buat üzerinden dağıtılabilir.

Hangi prizin hangi linyeye ait olduğunu bulmak için Sigorta kutunuzda mutfağa ait olan sigortaları teker teker indirin. Sigortanın birini indirdikten sonra kontrol kalemi kullanarak mutfaktaki prizleri kontrol edin. Prizdeki iki yuvada(pinde) kontrol kalemi yanmıyorsa,indirdiğiniz sigorta o prize aittir. Diğer prizleri de kontrol kalemi ile test ettikten sonra hangilerinde elektrik yok ise,o prizler indirdiğiniz sigortaya aittir. Sırayla sigortaları indirerek hangisinin hangi sigortaya ve linyeye ait olduğunu bulabilirsiniz. Mutfaktaki fırın ve bulaşık makinası hariç diğer prizler aynı linyeye ait olabilir.
    Tesisat yönetmeliğine göre bir linyeye en fazla 7 priz. Aydınlatma linyesine ise en fazla 9 aydınlatma bağlanabilir. Aydınlatma ve priz linyeleri ayrı çekilir. Ancak eski tesisatlarda iki birer linyeden dağıtılmaktaydı.

Aynı prizden bu güçleri çekmeniz mümkün değildir. 3lü prizler sadece priz sayısını arttırır. Priz gücü yine tek priz gücü ile aynıdır. Grup prizin içerisinde bağlantı maşaları vardır. Tek çıkışı paralel olarak 3 çıkış haline getirir. Çekilebilecek olan güç artmaz.

Saygılarımla...

• klima5505 kullanıcısına yanıt
    Cevap için teşekkür ederim, tahmin ettiğim gibi sigortaları indirip deneyerek anlamak mümkünmüş. En kötü ihtimal eğer öncesinde kontrol edip öğrenmezsem sigortaların atması durumundan anlayabilirim. (Mutfaktaki prizlerde aynı anda iki güçlü cihazı çalıştıramayacak kadar az güç olmasına şaşırdım ama) Tesisat döşenirken aynı hatta bağlı olan prizleri gruplasalar, aynı renk veya numaralarla güzel olabilirmiş.

5-6 ay önce taşındık buraya ilk günlerde mutfaktaki prizlerin birine 10W'lık bir cihaz bağladığımda sigortanın (sigorta da çok ters yerde) attığını hatırlıyorum. Belki prizde bir sorun vardır o prizi pek kullanmadık, Tecrübe ederek bir fikir sahibi olurum sanırım. Şu zamana kadar pek fazla aynı anda çalışan cihaz olmadı, denk gelmedi.

3lü priz ile gücü arttırabileceğimiz hiç düşünmedim ama bir prizin (linyenin) (16A) 3,5kW güç sağladığını şimdi öğrendim.

İyi günler ;)

Ek: Küçük bir merak sorusu ekleyeyim; Önceki evlerimdeki durumu pek hatırlamıyorum ama sigorta atınca sadece o prizin üzerinde bulunduğu hattın sigortasının atması gerekmez mi? Niye çoğu zaman tüm evin tüm odaların sigortasının attığına şahit oluyoruz? Önceki evimde bazen ev içi kutudan sigorta atarken bazen sayaçtan atıyordu. Tek bir priz hattına yüklenince ev içi sigorta, tüm evdeki prizlere çok yüklenince sayacın oradakinin atması gerekmez mi mantıken. Yine yakın bir zamanda kablosu aşınmış cihazı evdekiler prize takınca kısa devre yapıp sigortayı attırmışlar tüm evin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fuckulteli -- 5 Mayıs 2019; 19:7:35 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.