Şimdi Ara

Bir Fotoğraf Makinesi Alım Hikayesi - Yıllar Sonra İlk Defa Fotoğraf Makinesi Aldım, Konuya Buyurun.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
610
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Herkese merhabalar arkadaşlar. Uzun yıllar cep telefonu ile fotoğrafçılık yaptıktan sonra yaklaşık 10 gün önce Olympus Omd Em10 alarak fotoğraf makinesi dünyasına adım attım. İlk defa bir fotoğraf makinesi aldım inanılmaz heyecan verici bir şey. Heyecanımı sizlerle paylaşmak istedim.

Hem biraz kendimden bahsedeyim hemde gecenin gündüze gündüzün geceye karıştığı şu günlerde hazır uyku tutmuyorken birşeyler yazmış olayım... Yazı biraz uzun olabilir sabırla sonuna kadar okuyan okumayan herkese teşekkür ederim.

Fotoğraf ile yaklaşık 8 - 9 yıldır içli dışlıyım. Fotoğraflarımı şu ana kadar hep cep telefonu ile çektim. Belki hatırlayanlar olur bi ara "
    CEP TELEFONU FOTOGRAFÇILIGI" konusunda bir dönem bayağı aktiftim. Sürekli fotoğraflar paylaşırdım. Fotoğrafta ticari bir güdümüm olmadı hep zevk amaçlı hobi olarak çekimler yaptım. Lumia 1020, Lumia 925 gibi kamerası ile öne çıkan telefonlarla haşir neşir oldum. Hatta ilk cep telefonum dünyanın ilk 8mp kameraya sahip Sony Ericsson C905 idi. Çok havalı bi kamerası vardı halen dolabımda durur saklarım. C905 den sonra Lumia 1020 ile 2 sene zamanım geçti bayağı da güzel kareler çektim diyebilirim. Lumia telefonların bende fotoğraf açısından itici bir güç oluşturduğunu söylesem sanırım yanlış olmaz. Hem fotoğrafları çok kaliteliydi hemde fotoğraf çekmek manuel ayarları kullanmak hatta enstantaneyi kontrol etmek acayip zevkliydi. Telefondan çok compact bir makine kullanım hissi veriyordu. Bende Lumialar ile bolca fotoğraf çektim. Bir yandan da fotoğraf dergileri okudum youtube dan videolar izledim. Kuru bas çek ile yetinmeyip kendimi ne kadar geliştirebilirim diye kendi çapımda çabaladım durdum. Eli yüzü düzgün bir kaç fotoğrafta gün yüzüne çıktı bu sayede. Cep telefonu ile çektiğim bir kaç fotoğrafımı paylaşacağım yorumlarsanız ayrıca sevinirim :)

Derken bir cep telefonu olmasına ragmen kamerasını aşırı beğendiğim LG G4 e geçiş yaptım ve uzun süre kullandım ta ki işlemcisi vs arıza verene kadar. Bu telefonun kamerası zamanına göre çok çok ileri seviyedeydi bence. Ve fotoğraf çekmekten inanılmaz bi haz veriyordu ki bu telefonla çektiğim fotoğraf her zaman gözüme güzel gözükmüştür.

Böyle böyle yaklaşık 8 sene kadar fotoğrafçılık ile ilgilendim ve klişe olacak ama çevremden ısrarla bi fotoğraf makinesi alsana iyi kareler çekiyorsun vs laflarını çok duydum.

Derken içimde bir fotoğraf makinesi alma hevesi başgösteri ve kendi kendime ısrarla "ben yanımda ekipman taşıyamam iyi kameralı bir telefon işimi görüyor" dememe rağmen iç sesimin tersine odaklandım. İnternetten gelişi güzel ufak çaplı bir araştırma yaptım aynalı aynasız makineler nedir ne değildir öğrendim ve hep aynasiz makinelere baktı. Çünkü aradığım şey aynasiz makinelerdeydi. 2 sene kadar önce 500 liraya Samsung nx300 + kit lens + kutu çanta ve aparatlarını bulmuştum. Satıcı da tanıdıktı ve deneme amaçlı 1 gün alıp inceledim. 24 saat bende kaldı ve o dönem sıfır fotoğraf makinesi tecrübem ile sırf vizörü yok ve lens bulamam diye almaktan vazgeçmiştim Satan kişiye de bu bana telefondan farklı gelmedi hem lens de bulamam ben buna diyip vazgeçmiştim. Onun dışında elime hiç deklanşör düğmesi değmedi desem yeridir. Iyi ki vazgeçmişim.

Sonra bu sene başında Sony Nex 6 veya 7 almaya niyetlendim ama Sony A6xxx vs Nex serisi bana aşırı çirkin tasarımlı gözüküyor. Hatta arkadaşlarımdan "Tasarım mı fotoğrafı çekecek sensör mü? Sensor kalitesine bak tasarımı ne yapacaksın?" diyenler de oluyordu. Benim düşüncem saçma bir düşünce belki ama kullandığım cihazda tasarıma fazla önem veriyorum. Sonuçta içimize sinmedikten sonra isterse dünyanın en iyi cihazı olsun yine de kullanma hevesini bulamıyoruz niye çünkü aklımızda başka bir cihaz var ama sırf kağıt üzerinde verileri daha fazla diye ötekini seçmişiz. Bence insanın severek aldığı üründen alacağı verim bir başkasının aklıyla, tavsiyesiyle aldığı üründen alacağı verimden her zaman daha fazla.

Canon Nikon a hiç ama hiç bakmadım desem yalan olmaz sanırım. Sadece var olan Aynasız modellerine göz gezdirip çıktım. Ruhsuz birer oyuncak gibiydiler hepsi. Gözüm biraz Fuji'de takılmıştı doğrusu. Onda da özelliklere pek bakmadan yine doğrudan tasarım cezbetmişti. Özellikleri vs de bi o kadar güzel ama fiyatlarını pahalı bulduğumdan yaklaşamadım. Aslında Body leri uygun fiyata bulunuyordu ama iş lense gelince ois bulunan bir lens, ois olmayan bir lensten 2 kat pahalıydı. Body + kit lens + belki zoom belki portre derken 4 5k fiyatlara çıkıyordu masraflar. Pahalı gelince ondan da vazgeçtim.

Sonra ikinci el ürünlere bakmak için malum sitede gezinirken fotoğraf makinelerinin ana sayfasında Omd Em10 Mark 2 ilanı gördüm. O anda aşık oldum desem yeridir :lol: Yani bir tasarım insanı bu kadar mı kendine çekebilir. Retro ürünlere ayrı bir hevesimde vardır ama Omd serisini görünce beni benden aldı gerçektende.

Ardından internetten Omd üzerine bir araştırma yaptım. Özelliklerine filan baktım. Bu arada da ben Sivas da üniversitede okuyorum Sivas da ilanlara filan bakıyorum, Olympus fotoğraf makinesi bulup inceleyeceğim de öyle alacağım. Ama bir tane bile ilan yok çevremde fotoğraf ilgilenende yok. Makineyi gozumle görüp inceleme yapmamın resmen imkanı yok. İnternetten gördüklerim ile yetindim mecbur. Cografya kaderdir...

Araştırdım ettim M43 ün ne olduğunu öğrendim lenslerin bolluğunu ve f/p ürünlerini gördüm derken bütçeme en uygun olarak Omd Em10 1. nesili seçtim. Pen5 de iyiydi ama Omd serisi bence apayrı bir güzelliğe sahip. Sensör vs belki Sony filan daha iyidir bilmiyorum ama Olympus'un fotoğraf makineleri ayrı bir içime sindi daha bi benimsedim. Malum sitede ilanlara bakarken İstanbul'da bir tane ikinci el temiz ürün gördüm ama ürün İstanbul'da ben Sivas'tayım. Havale yapsam dolandırılmak bir engele bakıyor. İstanbulda 2 arkadaşım vardı ikisine de gidip alır mısın dedim Corona var çıkamıyoruz hemde istikamet aşırı ters düşüyor dediler. (Arkadaşlarım Anadolu yakasında, Makine Avrupa yakasında) Haklılar tabi ki... Kara kara düşünmeye başladım. Ve benim makinenin sahibi ile görüşmem Şubat başında oldu. Şubat ortasında makinenin fiyatının uygun olduğunu görünce o dönemde de korona bu kadar sıkı değil. Subat sonunda maaşı alacağım şimdilik makineyi ayırtalım ay sonu nasıl olsa bir şekilde aldırırım diye kapora gönderdim ayırttırdım makineyi. Satıcı sahtekar ise de yanarsa bi 40 50 lira kapora yanar dedim. Derken aksilik üzerine aksilik. Çalışıyordum işe ara vermek zorunda kaldık memlekete döndüm akrabalarımdan vefat edenler oldu cenazeydi vs derken ben satıcıya kapora gönderip 1 hafta sonra size döneceğim kaporanızı yatırdım dedim... Demez olsaydım. Bu mesajimin uzerinden Üzerinden 1 ay geçti anca dönebildim. Bana mesaj atmış ilana tekrar ekliyorum bilginize diye. Telefonum kapalı mesajlardan haberim yok makine aklımdan cikmis gitmis Sivas da bile degilim. Derken sonra Sivas a döndüm tekrar aradım satıcıyı durumu izah ettim. Lafı çok uzatmayayım satıcıya dedim ki Siz İstanbuldasınız ben Sivas'ta, havale edin kargolayayım diyorsunuz ama güven sorunu var bunu nasıl aşabiliriz dedim. Bunun için yapabileceğim bir şey yok siz bilirsiniz dedi. E haklı da... Makinenin başka birine satılmasını da istemiyorum. Sonra daha önce lens vs sattım sorun olmadı dedi bende madem öyle bir iki tane tane referans numara verin arayıp görüşeyim dedim. Bi numara attı az çok güvenir gibi oldum tamam deyip ücreti havale ettim. (Bi arkadaşının numarasını verse onu arasam farkında değilim fotoğraf makinesine öyle odaklanmışım ki aklım başımda değil :D) Ne gövdeyi ne lensleri inceleme bile yapmadan gözümü kapatıp havele yaptım ve makine geldi. Makine fotoğraflarda veya videolarda görünenden farklı mı olacak daha mı büyük gelecek daha mı küçük birşey gelecek yoksa kutudan salatalık mı çıkacak hiç bilmiyorum. Parayı gönderdim gitti. Neyse ki kötü senaryoların hiç biri olmadı makine sağ salim geldi. Orjinal kutusu yoktu basit ince bir kutuya koyup göndermişti satıcı biraz o can sıkıcı oldu bir de makine sanki inşaatta kullanılmış gibi toz toprak içindeydi onun dışında problemsiz almış oldum makineyi.

Ne yalan söyleyeyim kutuyu açtım görür görmez "üff bee iyi ki almışım" dedim Makineye bakarken gözlerim ışıldıyor öyle böyle bir duygu değil abartmıyorum :D Ama kullanmayı bile bilmiyorum. Yukarda dediğim gibi elim denklanşör tuşuna değmemiş. Kurcalarken elim flasın altında ki info tuşuna değmiş ekranda info ekranı açık kalmış onu kapatamıyorum bi an makine mi bozuk acaba diye bile düşündüm. O kadar sıfırım. Neyse yanında kit lens bi de zoom lens geldi. Korondan dolayı ağız tadı ile çıkıp kullanamadım ama makine hem dışıyla hem içiyle çok fazla güzel.

Velhasıl kelam 2 aylık uzun bir macera ile Omd Em10 makineme kavuşmuş oldum. Ayarları vs çözmem zor olmadı bi haftadır kurcaladıkca kurcalıyorum bir de Zoom Tv de ki Makine Eğitimi videosunu izledim şu an makineyi büyük ölçüde kavradım diyebilirim. Geriye bol bol fotoğraf çekmek kalıyor.

Fotoğraf demişken zamanında cep telefonlarım ile çektiğim bazı fotoğrafları paylaşayım hem foruma bi renk katmış olurum hemde Em10 daha verimli kullanabilmem adına eksiklerimi belirtirseniz ona göre bir yol izlemiş olurum daha güzel olur.
    Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim umarım sıkmamışımdır. Sürçi lisan ettiysem affola.
    Işığınız bol olsun. Esen kalın.

Bir Fotoğraf Makinesi Alım Hikayesi - Yıllar Sonra İlk Defa Fotoğraf Makinesi Aldım, Konuya Buyurun.
    20190425_183602 by burakciftci82, on Flickr

20190228_041204105 by burakciftci82, on Flickr

2019-03-12_09-33-08 by burakciftci82, on Flickr

LRM_EXPORT_20181227_172307 by burakciftci82, on Flickr

LRM_EXPORT_20181227_174833 by burakciftci82, on Flickr

Night by burakciftci82, on Flickr

20151006_165043_HD by burakciftci82, on Flickr

( Bu Alttaki Fotografı da 2012 2013 Yıllarında Nokia C6-01 ile çekmiştim.⬇️)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burak-82 -- 12 Nisan 2020; 15:53:55 >

• Vayy kimler gelmiş eski lumia'cılardan kim kaldı

Güzel makina seçmişsin bence başlangıç olarak biraz bütçe ile alakalı tabi M10 Mark 2 ve a6000 arasında kalmıştım bende zamanında seçimimi ucuz olduğu için A6000'den yana kullandım sonra sattım şuan fuji'deyim, Güzel kareler bekliyoruz artık, Lens seçeneğinde oldukça fazla zamanla duruma göre takviye yapma durumun olabilir güle güle kullan
  • Glorfindel1907 kullanıcısına yanıt
    Hoş buldumm selamlar :D
    Ben kaldım kardeş ben kaldım
    Sende gittin dayı, sadece hikayen kaldı

Zaten tekrar Lumia 1020 alma isteğimi bastıramıyorum tertemiz birşey bulursam parayı kıyıp alacağım kenarda dursun sanki:)

Teşekkür ederim daha iyileri sizin olsun inşallah. M10 Mark 2 almaya niyetlenmiştim ama Kit Lens + Zoom lens ile 1500 liraya geldi. Mark 2 ise sadece kit lens ile 2200 civarı fiyata satılıyor. Bende hem daha ucuz hemde çift lensi görünce M10 aldım.
    Konuda da dediğim gibi Nexx 6 7 düşünüyordum ama lens sorunu ve tasarım olarak pek bana hitap etmediği için vazgeçtim.

Zaten M10 da da düşüncem şu yönde; M10 Mark 2 ye 2200 verene kadar M10 Mk1 e iki tane lensi ile 1500 verip daha sonra 45mm 1.8 veya 17mm 1.8 lens almayı düşünüyorum. Dediğim lenslerde 1000 1500 arası fiyata bulunuyor. Yani Body yi ucuz tutup prime lens dizme niyetim var. Mantıklı mı olur bilmiyorum ya da M10'un body yi satıp Mark 2 ye güncellemek de var aklımda ama tasarım da bazı noktalar haricinde aşırı fark yok aldığım body 20 bin shutter da Allahtan birşey olmazsa beni 100k ya kadar götürür diye ümit ediyorum. Kafamda deli sorular

Ama halihazırda kesin niyetim 45mm 1.8 almaktan yana o yüzden muhtemelen aynı body ile devam ederim yoluma bakalım herşey nasip. Daha geçen sene ben asla fotoğraf makinesi almam telefon yetiyor diyordum konu nerelere geldi.

• burak-82 kullanıcısına yanıt
    Tabiki önce lens seti dizmek daha mantıklı bir yol hazır makinayı almışken Mark 2 daha çok özelliğe sahip yani fark yaratacak özellikler var bence ama alışıp iyice sistemi kavrayana kadar elindeki makina ile devam etmeni öneririm öncelik olarak, 45mm güzel lens ama 17mm daha çok işe yarar bir lens bence tam 35mm'e denk geliyor hemen her işi görebilecek bir lens 45 ile yakın çekim ve portre dışında çok birşey yapılmaz bence tabi flickr'dan örnek fotoğraflara bak

Lumia 1020 iyiydi ya kenardaki bulanıklıklar dışında fazla sorun olmuyordu gerçi oda ama kamera konusunda tek geçerim hala
    Gönlümden geçen 12-40 F2.8 Pro lens almak ama o da çok pahalı. Ikinci eli en ucuz 3k dan başlıyor. Genel pro lensler arasında çok uygun ama ben amatör olarak çalışıp ticaret yapmayacağım için ekipmana 5k para gömmek pek usulume gelmiyor açıkçası.

Ama fotoğraf çok farklı bir tutku hep daha iyidi için sınırları zorluyosun olabilecek tüm en iyi lensleri istiyosun. Insana kafayı yedirir

Fuji den hangi makineye geçtiniz kit lens mi var sizdede?
    Xt20 ler harika cihazlar ya body neyse de lensler biraz ucuz olsaydı direkt alacaktım ama şimdilik ucuz body iyi bir prime lens ile yola devam etmekte fayda var.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • burak-82 kullanıcısına yanıt
    Mft sisteme geçseydim iki lens arasından seçim yapardım ben paraya kıyıp, Ya 12-40 yada 12-100 pro modelleri ikiside her ne kadar pahalı olsalarda çok üst düzey lensler özellikle 12-100 kendi alanında bence rakipsiz bir lens o odak aralığında yani al her işini gör yanına birde ihtiyacak göre prime ile

Ben X-H1 modeline geçtim lens olarak 16-55F2.8 var biraz büyük bir kombinasyon ama takıntım yok büyük olsun küçük olsun diye memnunum şuan için kaliteli aletler

Aslında yazdığın gibi her ne kadar para kazanmasakda bir başlayınca daha iyisi olsun mantığı oluyor ister istemez, Ama ben 12-40 kesin alırdım yani Mft makinam olsa, Örnek fotoğraflarına bakınca ne kadar iyi bir lens olduğunu anlıyorsun

Oo sizde ki fotogra makinesi yaşayan bir efsane ya. Nice ff makinelere kafa tutmuş bir efsane hemde. Lensiniz de çok çok iyi. Bildiğim kadarıyla 18-55 in pro versiyonu yani kit lens degil. Olympus da ki 12-40 ile benzer bir lens.
    E hiç paylaşım filan yapmıyorsunuz ya da ben denk gelmiyorum forumda
    Bu set ile küçük çaplı bir studio bile açılır bence ticarete dökün derim çok güzel isler çıkarırsınız.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: burak-82

Oo sizde ki fotogra makinesi yaşayan bir efsane ya. Nice ff makinelere kafa tutmuş bir efsane hemde. Lensiniz de çok çok iyi. Bildiğim kadarıyla 18-55 in pro versiyonu yani kit lens degil. Olympus da ki 12-40 ile benzer bir lens.
    E hiç paylaşım filan yapmıyorsunuz ya da ben denk gelmiyorum forumda
    Bu set ile küçük çaplı bir studio bile açılır bence ticarete dökün derim çok güzel isler çıkarırsınız.
    Fuji konusuna atıyorum arada fotoğraf, Evet lens ve makina çok iyi gerçekten, Şuan için olmasa'da zamanla olur belki dediğin gibi belli olmaz şartlar ne getirirse artık

• iyi günlerde kulanın

Olympus'un pek sözedilmeyen iyi bir tarafı da renkleri ve kontrastı çok iyi koruyan aydınlık objektifleri. Belki dijital detaylardan buralara pek sıra gelmiyor, veya artık kocaman ISO'lardan pek farkedilmiyor.

Yenilikçi entelektüel ürünleri olan bir firma. 90'lardan beri akademisyenler arasında en çok rastladığım markalardan biri. OM-D ise eski fotograf çekme zevkini masaya getiren ilk model. Fujifilm o zamanlar bugünkü Kodak gibiydi... yaşıyor mu bu marka diye düşünüyorduk.

Kendi ilk makinam Canon'du, 90'larda bugünkü gibi gri bir marka değildi Canon :). O heyecanı biliyorum, evdeyken tripodun tepesine takıp oradan indirmiyordum böylece hep görüyordum. Stüdyoda Minolta-Agfa action-cam... fotograf iş olduğunda yanımda makina taşımadım, bu gerçekten tuhaf bir paradoks. İlk defa 'portatif' bir şey düşündüğümde OM-D yeni çıkmıştı, ama yazık ki ilk zamanlarda objektif alternatifleri çok azdı, bu formata güvenmek cesaret isterdi. Ben de iyice kompakt bir Nikon P 300 alıp 14bin kare falan çektim. 2012'de makul bir gürültüyle aydınlık backlight CMOS sensörü yeni bir şeydi. Renkleri sapmayan gece resimleri kompakt makinalarda yeniydi, kendi zamanında baykuş gibi bir makinaydı o. O yıllarda az aydınlatılmış bir mağara gezisinde güzel makinaları olanlar kılıflarından bile çıkarmamışlardı, telefon ve tabletleri olanlar da bir kaç denemeden sonra vazgeçmişlerdi. Bozulunca tekrar OM-D'yi hatırladım ama artık Fuji de 16 Mp'den vazgeçmişti 24 Mp modelleri vardı. En çok "X-trans" sensörü için X T-20 aldım. Artık bozulmazsa 50 Mp'ler ucuzlayıncaya kadar kullanırım.

Ama Olympus tahmin ediyorum daha pratik bir makina. Fuji ile çalışmak biraz zor, filmleri de böyledi bunların, fazla doğrucu :)

* * *

fick-r linkinize baktım. Bence fotograf heyecanınız var, kadrajlarınız iyi, enteresan ışıkları farkediyorsunuz, komposizyon çıkarabiliyorsunuz. En çok demiryolu karesini beğendim galiba, buradakiler arasında da ikinci karenizi (fotografın figüratif realizmi ?). Bu makinanın hiç bir şeyi değilse bile sırf dar açı imkanları bile sonuçları geliştirecek bence. Sizin bir şeye ihtiyacınız varsa o da gezmek. İyi günlerde kullanın tekrar.

• Karbon 12 K kullanıcısına yanıt
    Yorumunuz ve düşünceleriniz için çok teşekkür ederim.

Olympus sensör büyüklüğü olarak geride belki ama iş lense gelince çok harika lensleri var ve f/p oranında da oldukça başarılılar.

Makineyi satın aldığım kişide zaten yaşam tarzı fotoğrafları çeken bir fotoğrafçıydı yine dediğiniz gibi akademisyen sıralamasına giriyor az çok. Kullanıcı kitlesi az çok belli.

90'ları hiç bilemiyorum zaten doğum tarihim 90'ların ortası Fotoğraf makinasındaki heyecanınızı kendim yaşamış kadar hissettim. Tamamen tutkuyla hevesle alakalı bir durum. Örneğin kimisi bir futbol maçında gol olunca heyecanlanıp havalara uçarken ben MediaMark'a girip teknoloji reyonunda aynı heyecanı kat be kat yaşıyorum ya da daha fazlasını yaşıyorum.

Xt20 alarak çok çok iyi bir seçim yapmışsınız. Fuji nin çok başarılı gövdelerinden biri bence. Sokak fotoğrafı için biçilmiş en iyi kaftanlardan. Flicker adreseniz varsa fotoğraflarınıza bakmak isterim. Bakış açınızı merak ettim doğrusu
    Hele bi okul bitsin atayım nasipse güzel bir set dizmeyi düşünüyorum inşallah. fiyat biraz daha uygun olsa belki Fuji ye yönelebilirdim ama şimdilik hevesimin geçmesi için Omd EM10 yeterli diye düşüyorum. Belki 1 2 sene sonra body de güncelleme yaparım o da beni bir süre daha götürür.

Çektiğim fotoğraflar hakkındaki yorumunuz ve düşünceleriniz için ayrıca tekrardan teşekkür ederim. Düşünceleriniz beni çok mutlu etti gerçekten. Profesyonel fotoğrafçılardan böyle güzel yorumlar almak insanı çok iyi motive ediyor.

Koronanın bitmesini dört gözle bekliyorum evin içinde ufak tefek denemeler yapıyorum ama dışarı çıkıp makineyi keşfetsem daha iyi olacak. Geçenlerde can sıkıntısı ile çektiğim fotoğraf şu şekilde. Makineye yabancılığımın yansıması olarak gündüz vakti ISO'yı 1600 de unutmam dışında şimdilik iyi gidiyor.
    Nar Ağacı by burakciftci82, on Flickr

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burak-82 -- 13 Nisan 2020; 16:34:30 >

• Hayırlı olsun hocam.

Ben de geçen yaz aldım makineyi. Yıllar yıllar geçti fotoğraf tutkusu kaldı. Almak geçen yaz nasip oldu.

Vaktim olunca ben de az da olsa tecrübelerimi paylaşmak isterim 6 ay önce bende tam olarak sizin durumdaydım.

Tekrar hayırlı olsun

• atanamayansantrafor A kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim hocam daha iyisi sizlerin olsun.
    Fotoğraf tutkusu farklı birşey hocam hem gitmiyor hemde katlanarak her zaman artıyor. Hangi makineyi aldınız size de hayırlı olsun.
    Gerek tecrübelerinizi okumaktan gerekse fotoğraflarınızı izlemekten memnuniyet duyarım.
  • Hocam ben a7 II aldım. Yaşlarımız yakın ben de hala üniversitedeyim.

Kısaca hikayemi anlatayım. Geçen yaz bölümümle alakasız da olsa bir işe girdim. 3 ay çalıştım. Sonunda güzel bir makine ve o kadar güzel olmayan lensleri çok güzel fiyata aldım :)

İlk öğrenme süreci diyafram, iso, enstantane olarak başlıyor. Bunlara alışmak düzgün ‘exposure’ yakalamak 1 günde halledilir.

Hep okudum hocam. Cihazı genel olarak tanıdıktan sonra video izlemek bir yere kadar fayda ediyor. İngilizceniz varsa ‘Understanding Exposure’ kitabını öneririm. Giriş seviyesi için uygun, kitaptan çok şey öğrendim. İngilizce olmasın derseniz Udemy de tahir yıldız var ona da iyi diyorlar. Bizzat izlemedim. Ona da bakabilirsiniz.

Bu temelleri oturttuktan sonra asıl olay ışıkta. Hep bunu söyler işi bilen fotoğrafçılar (ben sadece onların dediğini yineliyorum). Hocam bunu anlamam işte 6 ayımı aldı. Işık önemli. Önemli de nasıl önemli? İşte bunu öğrenirseniz, gerçekten fotoğraflarınız bir öteki aşamaya geçiyor.

Öğrenci olmama rağmen 6 ayda bile bir şekilde kısmet çok güzel bir lensim oldu, diğerlerini sattım. Bir de 85 1.8 alırsam 2 lenslik setim tamam olacak.

Işığı anladıktan sonra işin içine flaş giriyor. Flaşı öğrenmek 1 dakika, nerede nasıl ne şekilde kullanılır öğrenmek bir ömür :)

Bu konuda da strobist blog’u var. 101 dersinden başlarsınız çok şey öğrenirsiniz.

Sonra da kompozisyon var. Bu olmazsa hiçbir şey olmaz. Bunun için de ‘Photographer’s Eye’ kitabını öneririm. Çok şey katar.

Uzun mesaj oldu, umarım yardımcı olabilmişimdir. Fotoğraf tutkusuna sahip insanları görünce insanın yazdıkça yazası geliyor. İyi akşamlar

Dipnot: Flickr’dan kuyulu fotoğrafınızı beğendim oradan fotoğraflarıma bakabilirsiniz

• atanamayansantrafor A kullanıcısına yanıt
    Öncelikle biraz geç cevap yazmış oldum kusuruma bakmayın.

A7 II 20 sene sonra bile halen kullanılabilecek efsane bir fotoğraf makinesi bence. Kolay kolay güncelliğini yitirmeyecektir. Çok iyi bir kamera seçmişsiniz güle güle kullanın.

İngilizcem çok yok ama şu an tatilde bir aydır Rosetta Stone kullanıyorum bayağı verimli geçiyor. İnşallah aksatmadan düzenli bir şekilde en az 3 sene kadar uygulamaya kullanmaya devam edersem güzel bir gelişimim olabilir. Bu süreçtede bahsettiğiniz ingilizce kitapları çeviri yaparak okuyabilirim.

Lisede çevirdiğim bi kaç tane hikaye kitabı vardı her sayfası an be an aklımda halen. Çevirinin bir güzel etkisi de unutulması zor oluyor.

Flickr'daki fotoğraflar hepsi birbirinden iyi ama Cumalıkızlık Bursa fotoğrafınız çok çok iyi. Bayağı hoşuma gitti. Sinema da bu tarz alttan çekimler hoşuma gidiyor genelde karakterin gücünü göstermek için kullanırlar. Sizin fotoğrafta da alttan çekim sanki tarihin ve eski yapıların gücünü gösterircesine bir etki yaratmış ve çok etkileyici olmuş.

Bu yaz sonuna 17mm 1.8 ve 45mm 1.8 alabilirsem benim de lens setim tamamlanmış olacak inşallah. Hayırlısı bakalım.

Tekrardan yorum ve önerileriniz için teşekkür ederim. Işığınız bol olsun

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.